واضح آرشیو وب فارسی:فارس: وقتي سم عامل رفع گرسنگي ميشودسيبزميني سرخشده آتشي بر جان سلامت
اقبال مردم همدان به خريد از مراكز فستفود به ويژه خريد سيبزميني سرخكرده، نه شب و روز ميشناسد نه كوچك و بزرگ... جالب آنكه مردم از مضرات آن آگاه هستند اما بازهم دست از خريد آن برنميدارند.
به گزارش خبرگزاري فارس از همدان، هر جامعهاي با سنتها و آداب و رسوم خاص آن شناخته ميشود بدين معنا كه هر چه سنتها بيشتر و داراي پيشينه ديرينهتر باشد نشان از قدمت بالاي فرهنگ آن جامعه دارد.
وجود غذاهاي لذيذ و خوشمزه محلي از جمله مصاديق آداب و رسوم هر منطقهاي به شمار ميرود كه همدان با قدمت بالاي خود، نيز از اين قاعده مستثني نبوده و نيست.
غذاهايي چون ديزي، كوفته، آبدوخيار، اشكنه، انواع آش با سبزي كوهي، حلوا، آش گوجه و نرگسي را ميتوان به عنوان غذاهاي محلي همدان دانست كه اين روزها شايد كودكان، نوجوانان و جوانان اين ديار كمتر به آن گرايش دارند.
تغيير ذائقه اغلب مردم همدان از موضوعاتي است كه كاملاً معلوم و مشهود است و اين موضوع را ميتوان با نگاهي گذرا به مراكز فروش فستفود مشاهده كرد.
گرايش به سمت استفاده از فستفودها به ويژه ساندويچ، پيتزاپيراشكي، پيتزا و سيبزميني سرخ كرده به حدي افزايش يافته كه شاهد ايجاد قارچگونه اين اماكن به ويژه مراكز فروش سيبزميني سرخكرده هستيم به طوري كه برخي از آنان بدون مجوز مشغول فروش هستند.
عدم رعايت مسائل بهداشتي در اين مراكز از ديگر مشكلاتي است كه سلامت خريداران اين محصول را به خطر مياندازد.
بايد گفت خريد از مراكز فستفود به ويژه سيبزميني سرخ كرده، نه شب و روز ميشناسد نه كوچك و بزرگ.... صفهاي طولاني براي خريد سيبزميني سرخ شده تقريباً در همه مراكز فروش اين محصول مشاهده ميشود و جالب آن كه وقتي پاي صحبت اغلب خريداران آن مينشينيم، از مضرات آن آگاه هستند اما بازهم دست از خريد آن برنميدارند.
اين موضوع بر كسي پوشيده نيست كه بحث سلامت، از دغدغههاي اصلي هر جامعهاي محسوب ميشود به طوري كه مسئولان بهداشتي آن با ارائه هشدارها و پيامهاي بهداشتي و لزوم توجه به تغذيه سالم، سعي در ايجاد جامعهاي سالم و عاري از امراض و بيماري دارند.
بسياري از كارشناسان تغذيه بر مضرات بسيار اين محصول اتفاق نظر دارند و بر وجود ماده سرطانزاي آكريلاميد در آن هشدار ميدهند.
آكريلاميد ماده اسيدي سرطانزايي است كه هنگام سرخكردن يا برشته كردن مواد كربوهيدراتي در درجه حرارت بالا ايجاد ميشود كه مقدار آن در سيبزميني سرخكرده و چيپس بيشتر است.
اين ماده سمي بعد از وارد شدن به بدن انسان، بلافاصله تجزيه ميشود و ماده خطرناكي به نام گلاسيرآميد را توليد ميكند كه اين ماده نيز با تأثيرگذاري بر روي DNA و ايجاد جهش در ژنها موجب بروز انواع عفونتها، ايجاد سرطان و يا ورود آسيب جدي به سيستم ايمني و عصبي فرد ميشود.
علاقه مردم به استفاده از سيبزميني سرخ كرده با سس فراواني كه معلوم نيست يا چه چيزي و چگونه تهيه ميشود!، باعث شده بسياري از افراد اقدام به ايجاد مركزي براي فروش اين محصول كنند.
با دقتي هرچند گذرا متوجه غير بهداشتي بودن تهيه اين محصول در اكثر مراكز فروش آن نيز ميشويم، در بيشتر اماكن، روغن مورد استفاده براي سرخ كردن آن به دلايل اقتصادي تعويض نميشود و به طور مداوم مورد استفاده قرار ميگيرد كه به شدت سرطانزاست.
وجود روغن نامطلوب و سوخته علاوه بر بروز عوارض گوارشي موجب بروز ناراحتيهاي كبدي، قلبي ـ عروقي در فرد ميشود.
نحوه شست و شوي وسايل تهيه اين محصول نيز حكايت ديگري است كه بايد آن را از نزديك مورد رصد قرار داد تا فهميد چه چيزي را به خورد خود ميدهيم.
حرف از بوي روغن سوخته كه ديگر نبايد زد چون بوي نامطبوع و زننده آن تا چندكيلومتري مغازه فروش اين محصول، مشام هر رهگذري را ميآزارد.
به سمت يكي از مغازههاي شلوغ فروش سيبزميني ميروم و با يكي از خريداران آن گفتوگو ميكنم، مهري سماواتي ميگويد: من بيشتر مواقع هوس خريد سيبزميني سرخ كرده را ميكنم و هيچ وقت هم برايم مهم نبوده كه چه طور تهيه ميشود چون به نظرم ظاهر خوب و خوشمزهاي دارد.
از او ميپرسم يعني بهداشت و نحوه تهيه آن برايت اهميتي ندارد؟ كه در پاسخ ميگويد: نه اينكه اصلاً اهميتي نداشته باشد اما خيلي هم روي اين موضوع حساس نميشوم.
كودك پنج سالهاي را ميبينم كه از پدرش ميخواهد برايش سيبزميني بخرد، پدر قصد قانع كردن كودكش را دارد كه اين غذا به درد او نميخورد ولي وقتي با سرسختي كودك مواجه ميشود، او نيز در صف خريد سيبزميني قرار ميگيرد.
وقتي با اين پدر 43 ساله گفتوگو ميكنم ميگويد: من خودم علاقهاي به خريد اين گونه محصولات ندارم اما وقتي با اصرار فرزندم مواجه ميشوم چارهاي ندارم.
اسماعيل كيا ميافزايد: به نظرم استفاده از اين محصولات بايد خيلي كم باشد و بهتر آنكه در منزل تهيه شود چون از نظر بهداشتي قابل اعتمادتر است.
دو دختر جوان نيز در حال عبور از كنار مركز فروش سيبزميني بودند كه يكي از آنان به دوستش پيشنهاد خريد آن را ميدهد اما ديگري با اطمينان، از ناسالم بودن آن ميگويد و اجازه خريد آن را نميدهد.
با اغلب افرادي كه صحبت ميكنم ارزان بودن آن، سريع آماده شدن و خوشمزه بودن آن را دليل خريد اين محصول عنوان ميكنند.
يكي از خريداران عنوان ميكند: شرايط كار من طوري است كه تا عصر مشغول كار هستم و بيشتر مواقع از سيبزميني سرخ كرده به عنوان وعده غذايي خود استفاده ميكنم.
خطرات استفاده زياد از سيبزميني سرخ كرده را به وي گوشزد ميكنم كه در پاسخ لبخندي ميزند و ميگويد: ميدانم، اما عادت كردهام!.
از فروشنده يكي از مراكز توليد سيبزميني سرخكرده از درآمدزايي اين كار ميپرسم كه ميگويد: اين كار زحمت چنداني ندارد اما عايدي خوبي دارد چون اغلب مردم هوس خريد آن را ميكنند.
وي ادامه ميدهد: البته همين شرايط باعث شده هر كس با اندكسرمايهاي به دنبال تهيه اين محصول و كسب سود باشد كه اين موضوع چندان جالب نيست چون در اين جريان، كمتر به بحث بهداشت توجه ميشود.
از او ميپرسم كه خودش چه قدر سيبزميني سرخكرده ميخورد كه لبخندي ميزند و ميگويد: راستش، بوي روغن سيبزميني حالم را خراب ميكند و مدتهاست وعده غذايي خود را از منزل ميآورم.
در مجموع به نظر ميرسد سيبزميني سرخكرده شيفتگان و علاقهمندان زيادي دارد كه از هر سن و قشري را شامل ميشود.
از آناني كه براي سير كردن شكم خود به سراغ آن ميروند تا افرادي كه در برنامه تفريحات دوستانه خود براي پذيرايي از خود اين محصول را ميخرند، همه و همه را بايد از مضرات آن آگاه كرد زيرا استفاده بيش از حد آن باعث بروز بيماريهايي چون چاقي و يا بروز سرطانها ميشود.
بايد اصلاح فرهنگ تغذيه را مد نظر قرار داده و به سمت استفاده از غذاهاي سالم و مقوي رفت.
==========
مريم شهابيباهر
==========
انتهاي پيام/89002/
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]