واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: يادداشت؛ سونامي بيكاري در كمين معادن سنگ آهن
طبق آمار موجود معادن سنگ آهن بخش خصوصي كشور به تنهايي موجبات اشتغال مستقيم بيش از 14 هزار نفر و نيز اشتغال غيرمستقيم بيش از 230 هزار نفر را در مناطق دور افتاده كشور فراهم آوردهاند. يادداشت؛ سونامي بيكاري در كمين معادن سنگ آهن
توليد ماده معدني سنگآهن توسط بخش خصوصي از سال 88-89 به دلايلي چند از جمله استقبال بازار چين از سنگ آهن ايران، افزايش نسبي قيمت جهاني سنگ آهن و افزايش نرخ برابري دلار در برابر ريال، رونقي نسبي را از سر گذرانده است.
معادن بخش خصوصي سنگ آهن اما اكنون در روندي پرشتاب به پايان روزهاي رونق نزديك ميشوند.
تلاطمات ناخوشايندي را كه آيندهاي تيره و تار براي توليد سنگ آهن در بخش خصوصي رقم زدهاند مي توان به اختصار چنين برشمرد:
- كاهش قيمت جهاني سنگ آهن در شرايط فعلي و پيشبيني كاهش قيمتها با شتاب بيشتر در سال ميلادي آتي و پس از آن براساس تحليلهاي موسسات معتبر معدني و اقتصادي دنيا
- كاهش نرخ برابري دلار در برابر ريال و نااطميناني از آينده نرخ ارز
- افزايش شديد هزينههاي توليد به دليل تورم بالاي 40درصد داخلي و تحريمهاي خارجي
- افزايش شديد هزينههاي حمل جاده اي مواد معدني تا 120 درصد در شش ماهه گذشته
- افزايش شديد هزينههاي حمل دريايي مواد معدني به علت تحريمها و عدم خدمات دهي مناسب بنادر ايران (هزينه حمل سنگ آهن صادراتي ظرف يكسال گذشته با بيش از 60 درصد از 18 دلار به ازاي هر تن به حدود 30 دلار رسيده است.)
- وضع عوارض صادراتي از ابتداي سال 1393
- افزايش بهره مالكانه بهرهبرداري از معادن سنگ آهن
با انجام محاسباتي ساده ميتوان نشان داد كه عوامل فوق به ويژه افزايش شديد هزينههاي حمل و نقل زميني و دريايي در آيندهاي نزديك، توليد سنگ آهن را در بخش عمدهاي از معادن بخش خصوصي كشور به فعاليتي غير اقتصادي بدل خواهد ساخت.
معادني كه عمدتا به دليل قرار گرفتن در مناطق دور افتاده و توسعه نيافته كشور سهم بسزايي در اشتغال زايي و توسعه اين مناطق ايفا كردهاند.
طبق آمار موجود معادن سنگ آهن بخش خصوصي كشور به تنهايي موجبات اشتغال مستقيم بيش از 14 هزار نفر و نيز اشتغال غيرمستقيم بيش از 230 هزار نفر را در مناطق دور افتاده كشور فراهم آوردهاند. (طبق برآوردها به ازاي هر هزار تن محصول توليدي در معادن خصوصي موجبات اشتغال 1 نفر به طور مستقيم و بيش از 17 نفر به طور غير مستقيم فراهم مي شود.)
در چنين فضايي است كه غير اقتصادي شدن فعاليت توليدي در اين معادن و توقف توليد ميتواند وراي زيان فراواني كه به سرمايهگذاريهاي كلان صورت گرفته وارد مي آورد به بيكاري گستردهاي در مناطق مختلف كشور نيز منجر ميشود.
وقوع چنين امري در روزهايي كه كشور با بحران شديد بيكاري ناشي از شرايط ركود تورمي مواجه است و براساس گفتههاي مقامات رسمي دولت هزينه ايجاد هر يك شغل پايدار در سال 1391 بالغ بر 160 ميليون تومان برآورد شده است، ميتواند خبري هولناك باشد.
ضمن اين كه بايد توجه كرد كه هزينه جايگزيني اشتغال ايجاد شده توسط معادن بخش خصوصي مي تواند به مراتب از 2240 ميليارد تومان كه هزينه ايجاد شغل به طور مستقيم براي 14 هزار نفر است، نيز افزون باشد. چرا كه اين معادن عمدتا در مناطقي قرار گرفته اند كه به دليل عدم امكان كشاورزي و ساير فعاليت هاي اقتصادي، در صورت تعطيلي امكان اشتغال مجدد نيروي كار بسيار كاهش مي يابد.
حال در روزهايي كه همچنان ديديم، معادن بخش خصوصي سنگ آهن بايد بيش از هرچيز بر طرح هاي توسعه توليد و كاهش هزينه ها متمركز شوند. سخنان مقامات دولتي و نهادهاي تصميم گيري مبني بر افزايش بهره مالكانه و وضع عوارض بر صادرات سنگ آهن از ابتداي سال آينده، بر نگرانيها افزوده است.
طرحهايي كه در صورت عملي شدن قطع به يقين آخرين ضربه را نيز بر پيكره بسياري از معادن سنگ آهن بخش خصوصي كشور وارد آورده و فرايند تعطيلي و بيكاري هاي متعاقب آن را در بسياري از مناطق كشور سرعت خواهد بخشيد.
به نظر ميآيد انديشيدن تمهيداتي براي ممانعت از تعطيلي معادن بخش خصوصي كشور حال ديگر ضرورتي منطقهاي و ملي بوده و لازم است فعالان بخش خصوصي سنگ آهن و مقامات حوزه صنعت و معدن با هم انديشي از وقوع سونامي بيكاري در اين زمانه عسرت پيشگيري كنند.
سجاد غرقي، رئيس كميسيون توليد انجمن سنگ آهن و عضو انجمن سنگ آهن
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]