واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اسفناج نخورها بخوانند
اگر عاشق اسفناج هستيد كه درود بر شما! چون يك مادهي غذايي مفيد را وارد برنامهي غذاييتان كردهايد و احتمالاً تغذيهي سالمي هم داريد. با مطالعهي اين مطلب بيشتر متوجه ميشويد چه خيري به بدنتان ميرسانيد. اما روي سخن ما با كساني است كه اسفناج نميخورند.
شايد اين مطلب بتواند تشويقي باشد تا روي خوش به سبزي مورد علاقهي ملوان زبل بدهيد. با مصرف اسفناج كالري كمي نصيبتان ميشود اما در عوض فيبر، ويتامين A، ويتامين C، اسيدفوليك و مواد معدني خوبي عايدتان ميشود.
ادامهي مطلب را از دست ندهيد تا با هم مروري بر خواص اين سبزي خوشرنگ و پرخاصيت داشته باشيم. قبل از هر چيز بهتر است بدانيد كه هر 200 گرم اسفناج پخته معادل 250 گرم اسفناج خام حدود 50 كيلوكالري دارد اما ميزان فيبر آن به 7 گرم ميرسد.
اسفناج سرشار از ويتامينها
200 گرم اسفناج پخته حداقل 8 ميليگرم پيش ساز ويتامين A به بدنتان ميرسد (بد نيست بدانيد كه نياز روزانهي ما به اين ويتامين 3 تا 5 ميليگرم است) و حدود 30 تا 40 ميليگرم ويتامين C كه در عمل نصف نياز روزانهي ما را تامين ميكند. همين ميزان اسفناج سه چهارم نياز بدن ما به اسيدفوليك را تامين ميكند. بايد بدانيد كه اين ويتامين به خصوص براي خانمهاي باردار بسيار لازم و ضروري است.
اسفناج سرشار از مواد معدني
اسفناج نقش مهمي در پر كردن باك املاح بدن دارد. اين مادهي غذايي حاوي ميزان زيادي آهن، كلسيم، منيزيم و مواد معدني ديگر است. درست است كه وجود فيبر و همچنين اسيد اگزاليك موجود در اين سبزي اجازه نميدهد كه تركيبات مفيد آن به خوبي جذب شود اما با اين حال ميزان قابلتوجهي از اين مواد معدني در بدن باقي ميماند به خصوص منيزيم، زينك، مس، منگنز و سلنيوم آن.
بايد بدانيد كه هر 200 گرم اسفناج پخته حاوي حدود 140 ميليگرم منيزيم است كه 40 درصد نياز روزانهي ما به اين مادهي معدني را تامين ميكند.
در خصوص آهن موجود در اسفناج بايد بگوييم كه 100 گرم اسفناج حاوي 2.7 ميليگرم آهن دارد كه در حدود 5 درصد آن جذب بدن ميشود. اما اين ميزان زماني كه اسفناج را به همراه گوشت ميل كنيد به مراتب بيشتر ميشود (تا حدود 15 درصد).
اسفناج و فلاوونوئيدها
اسفناج علاوه بر داشتن رنگدانههاي سبز و كاروتنوئيدها (همان پيش سازهاي ويتامين A) حاوي فلاوونوئيدها هم ميباشد. اين تركيبات مغذي مقاومت مويرگها را افزايش داده و اگر با ويتامين C مصرف شود خاصيت ضداسكوربوتي (بيماري كمبود ويتامين C) دارد.
اسفناج و نيترات
اسفناج مانند سبزيجات سبزرنگ ديگر حاوي ميزان قابلتوجهي نيترات است. اگر دقيقتر بگوييم هر 100 گرم اسفناج حاوي 80 تا 100 ميليگرم از اين تركيبات ميباشد. البته در حين پخت و پز 30 درصد از اين نيتراتها كاهش مييابد.
بهتر است بدانيد كه بايد ميزان جذب نيتراتهاي غذايي را محدود كرد به خاطر اينكه احتمال دارد اين تركيبات به نيتريتها تبديل شوند. براي پيشگيري از اين مسئله بهتر است تا حد ممكن اسفناج تازه را انتخاب كنيد. هنگام شستشو آنها را در آب نخيسانيد و بعد از طبخ بلافاصله مصرف كنيد. همچنين از حرارت زياد و طولاني مدت براي پختن اين سبزي خودداري كنيد.
اسفناج و بيماريها
داشتن يك برنامهي غذايي سرشار از سبزيجات سبز مانند اسفناج كه حاوي ويتامينها و مواد معدني مختلف از جمله ويتامين A، C و E و همچنين منيزيم و سلنيوم است و ميتواند سدي در برابر ابتلا به سرطان بسازد. بايد بدانيد كه مصرف مداوم اسفناج از ابتلا به سرطان سينه پيشگيري ميكند.
از اين گذشته «بتائين» موجود در اسفناج خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي را كاهش داده و عملكرد ورزشكاران را بالا ميبرد. كاروتنوئيد موجود در اين سبزي نيز از ابتلا به بيماريهاي چشمي مانند دژنراسيون ماكولاي چشم، آب مرواريد و غيره پيشگيري ميكند.
دانستنيهاي اسفناجي
گفتيم كه اسفناج حاوي ميزان چشمگيري ويتامين C ميباشد. البته بايد بدانيد كه اين ميزان بسته به فصل و نوع اسفناج متفاوت است. به عنوان مثال در تابستان ميزان ويتامين C اسفناج حدود 40 ميليگرم، در پاييز 72 و در زمستان 120 ميليگرم تخمين زده شده است.
حواستان باشد كه دماي محيط و له شدگي برگها از عواملي هستند كه ميزان ويتامين C اسفناج را كاهش ميدهند. پخت و پز و حرارت طولاني مدت نيز جزو عوامل كاهشدهندهي ويتامينهاي اسفناج محسوب ميشوند. ميزان ويتامين C موجود در 100 گرم اسفناج پختهشده معمولاً حدود 15 تا 20 ميليگرم است.
چند توصيه
موقع خريد اسفناج از خريد برگهاي له شده، خراب با لكههاي سياه يا زرد بپرهيزيد.
مصرف اسفناجهاي كنسروي توصيه نميشود چون معمولاً بيش از اندازه پخته ميشوند.
اسفناجهاي جوان يعني همان برگهاي تازه و كوچك طعم بهتري دارند و غذاها را خوشمزهتر ميكنند.
مدت زمان پخت اسفناج را كاهش دهيد. آنها را در آب جوش بيندازيد و بعد از چند ثانيه جوشاندن، آب كش كنيد. بهترين روش براي پخت اين سبزيجات بخارپز كردن آن هم به مدت يك تا دو دقيقه است. براي اينكه اسفناج را در آش، سوپ يا غذاهاي ديگر بريزيد نيازي به پخت آنها نيست. ميتوانيد اسفناج را به سالادهايتان هم اضافه كنيد.
توصيه ميكنيم تخممرغ را آبپز كنيد. داخل بشقاب يك لايه اسفناج پخته بچينيد و تخممرغها را ورقه ورقه كرده و روي آنها قرار دهيد. ميتوانيد روي آن سس بشامل بريزيد و ميل كنيد.
سس بشامل يك سس ايتاليايي است كه با شير (يك پيمانه)، آرد (يك قاشق غذاخوري)، كره (يك و نيم قاشق غذاخوري)، پنير رنده شده پارمسان (يك قاشق غذاخوري)، نمك و فلفل تهيه ميشود. كره را آب كنيد، آرد را به آن اضافه كرده و مخلوط كنيد.
مرتب هم بزنيد و سپس نمك، فلفل و پنير پارمسان را به مخلوط اضافه كنيد. سس را به مدت 10 تا 15 دقيقه روي حرارت ملايم قرار داده و به طور مرتب هم بزنيد تا غليظ شود.
خلاصه اينكه
خلاصه اينكه اسفناج كالري كمي به بدن ميرساند در عين حال فيبر، مواد معدني ويتامينهاي زيادي دارد. اسفناج يك مادهي غذايي سالم محسوب ميشود. اين سبزي از ابتلا به سرطان پيشگيري ميكند. براي اينكه مواد مغذي موجود در آن را به بهترين نحو حفظ كنيد لازم است كه اسفناج تازه انتخاب كنيد، از پخت طولاني آن بپرهيزيد و بلافاصله بعد از آماده كردن آن مصرف كنيد.
توجه توجه: هر 100 گرم اسفناج حاوي 400 تا 600 ميليگرم اسيد اگزاليك و 70 ميليگرم اسيد اوريك ميباشد. براي همين هم مصرف آن براي افرادي كه از سنگ صفرا يا سنگ مثانه و همچنين نقرس رنج ميبرند توصيه نميشود.
منبع: تبيان
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]