واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدبام ايران؛ محروم از كتابخانه عمومي مركزي
شهرستان دماوند عليرغم تاريخ كهن و فرهنگ عميق خود و همه توانمنديهايي كه دارد، فاقد فضاي اختصاصي و مناسب براي كتابخانه عمومي يا مركزي است.
به گزارش خبرگزاري فارس از شرق استان تهران، مرثيه كتابخانه درخور و شايسته در مركز شهرستان دماوند، چندين سال بوده كه شهروندان بام ايران را متأثر كرده است.
در ساليان دور، گويا زميني در مركز شهر براي كتابخانه عمومي شهرستان دماوند در نظر گرفته شده و ساختمان كتابخانه نيز با تخصيص اعتبارات دولتي ساخته شده بود، اما پس از اتمام كار، نهاد ديگري براي تصاحب اين ساختمان ارجحيت مييابد.
اين سناريو پس از چند سال ديگر، در حاشيه شهر اتفاق ميافتد و اين بار قرعه اولويت به نام دانشگاه پيام نور ميافتد و ساختمان بنا شده كه در زمان خود بسيار مناسب طراحي شده بود، به دانشگاه پيام نور اختصاص مييابد.
مسلم است وجود دانشگاه پيام نور در شهرستان دماوند ضروري بوده و اكنون نيز اين دانشگاه با توسعه ساختماني و ساختاري، پيشرفت خوبي داشته و به مركز پيام نور شهرستان دماوند تبديل شده است؛ اما اي كاش، مسئولان آن زمان شهرستان دماوند براي اختصاص بودجه جداگانه براي احداث اين دانشگاه تلاش ميكردند.
يك خير و كتابخانهاي بزرگتر از حد انتظار
به هر تقدير، در تلاش سوم، اين بار موضوع احداث كتابخانه عمومي شهرستان دماوند با سرمايهگذاري شخصي خير مطرح ميشود.
«احمد پيمان»، خير و سازنده كتابخانه عمومي دماوند، اين پروژه را از سال 1386 به ياد فرزند مرحوم خود «محمدصادق پيمان» آغاز كرد.
پيمان در اين زمينه ميگويد: پسرم با اينكه 24 سال بيشتر نداشت، اما بسيار اهل مطالعه به خصوص در زمينه فلسفه بود و در اين حوزه، بسيار دانا و اهل نظر شده بود؛ به همين دليل، تصميم گرفتم براي شادي روحش اين كتابخانه را احداث كنم.
در ابتداي امر، گويا زميني به مساحت 500 متر براي اين كار اختصاص يافته بود، اما رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در بازديدي كه از زمين داشته است، به خير و باني كتابخانه توصيه ميكند كه شما كه ميخواهيد اين كار را انجام دهيد، در زميني بزرگتر و با سطح كيفي بالاتر و به قول معروف شسته و رفته كار كنيد.
همين پيشنهاد در آن زمان باعث ميشود كه زمين 500 متري به زميني به مساحت حدوداً سه هزار متري تبديل شود.
زمين از سوي شهردار وقت در اختيار خير قرار گرفت و به گفته خود اين فرد نيكوكار، وي براي اينكه در نيت خيرش خدشهاي وارد نشود، با اينكه سرمايه بسيار بالايي براي پروژه اختصاص داده بود، براي مالكيت زمين هيچ اقدامي نكرد.
پيمان از تأكيدش بر دقت فراوان گروه پيمانكار پروژه در بحث مهندسي و صرف هزينههاي بالا در اين زمينه ميگويد و اينكه براي ساخت اين كتابخانه، نقشه 34 كتابخانه مطرح دنيا را بررسي كردهاند.
به هر حال، پروژه آغاز و اميدي در دل اهل كتاب و كتابخواني شهرستان دماوند ايجاد ميشود كه در آينده نزديك، كتابخانه عمومي شهرستان دماوند در بنايي شكيل و مناسب كه شايد يكي از اولينهاي كشور باشد، در شهرستان خواهد درخشيد.
كتابخانهاي كه باز هم به سرانجام نرسيد
همه اينها ادامه داشت تا اينكه از حدود دو سال پيش، پس از حصول پيشرفت حدود 50 درصدي پروژه و صرف هزينهاي بالغ بر 10 ميليارد ريال، اين پروژه متوقف شد و طلسم شدن كتابخانه عمومي دماوند را در اذهان تداعي كرد.
به گفته احمد پيمان، شهردار سابق دماوند در اقدامي سريع در راستاي طرح تعريض بلوار شهيد بهشتي، تنها جاده دسترسي اين پروژه كه براي انتقال مصالح و ابزار و ماشينآلات مورد نياز بوده است، را از بين ميبرد و وقتي با اعتراض خير مواجه ميشود، گويا برخورد مناسبي نكرده و باعث تكدر خاطر وي شده و حتي پيشنهاد يك ميليارد توماني وي را براي تغيير در طرح تعريض و برگرداندن جاده دسترسي كتابخانه رد ميكند.
با توقف پروژه و روند صعودي قيمت مصالح و وسايل ساختمان، اكنون گويا سازنده اين كتابخانه، اگر هم بخواهد پروژه را ادامه بدهد، بايد حدود شش برابر هزينههايي كه در آن زمان نياز بوده را صرف اين پروژه كند.
تلاش براي فراموشي همه بيمهريهاي گذشته
در جلسهاي كه در همين زمينه در فرمانداري دماوند با حضور مديركل كتابخانههاي عمومي استان تهران، پيمان نيكوكار دماوندي، فرماندار وقت، ائمه جمعه دماوند و آبسرد، سرپرست وقت شهرداري و رئيس شوراي اسلامي دماوند و تني چند از مسئولان برگزار شد، مسئولان شهرستان دماوند از خير دماوندي خواستند كه با سعه صدر، مسائل گذشته را رها كرده و پروژه خود را ادامه دهد.
همچنين سرپرست وقت شهرداري و رئيس شوراي اسلامي دماوند نيز قول مساعدت و همكاري لازم در احداث جاده دسترسي و اعطاي مجوز براي هرگونه بناي ديگر در اين مجموعه را دادند.
اميد است كه خير سازنده اين كتابخانه ارزنده، با وجود همه بيمهريهاي سابق و افزايش هزينهها، بتواند كار خود را به زودي به پايان رساند و هم شهرستان دماوند را از نعمت يك كتابخانه عمومي بهروز و مجهز برخوردار كند و هم رضايت خاطر خود و شادي روح فرزند مرحومش را فراهم سازد.
شهرداري دماوند؛ آماده حمايت از پروژه راكد كتابخانه عمومي
سرپرست قبلي شهرداري دماوند در اين زمينه به خبرنگار فارس در شرق استان تهران گفت: شهرداري دماوند آماده هرگونه حمايت و همكاري با آغاز به كار مجدد پروژه راكد كتابخانه عمومي دماوند است.
سيدكمال سادات كه در جلسه بررسي مشكلات پروژه راكد كتابخانه عمومي شهرستان دماوند نيز حضور داشته است، در اين زمينه بيان كرد: براي ايجاد جاده و راه دسترسي و اعطاي مجوز براي احداث هرگونه بنايي در اين مجموعه همكاري خواهيم كرد.
وي در خصوص از بين رفتن جاده دسترسي اين مجموعه كه باعث رنجيدگي خاطر خير پروژه شده بود، تصريح كرد: براي تعريض بلوار بهشتي كه در دوره شهردار سابق انجام شد، امكان انجام كار به شيوه بهتر در خصوص اين پروژه وجود داشت و بنده در آن زمان هم اين دغدغه را داشتم.
سادات تأكيد كرد: با توجه به اينكه پيمان، خير اين مجموعه بزرگ ميخواهد كار شسته و رفته و باكيفيتي انجام دهد، اعلام ميكنم كه هر كاري در مجموعه انجام دهند، شهرداري و شوراي اسلامي شهر دماوند نيز پشتيباني خواهند كرد.
احمد پيمان، خير و سازنده اين مجموعه ارزشمند نيز كه تاكنون هزينههاي زيادي بابت مهندسي ساخت اين پروژه انجام داده، در اين زمينه ابراز اميدواري كرد.
وي كه اين كتابخانه را به ياد فرزند مرحوم خود، محمدصادق پيمان ميسازد، در دوران شهردار سابق دماوند، به دليل بيمهريهاي فراوان شهردار وقت و در نهايت به دليل از بين بردن تنها جاده دسترسي به اين محل براي انتقال مصالح و ...، مجبور به رها كردن ساخت پروژه شد.
كتابخانه عمومي دماوند و بهترين جانمايي
فرماندار قبلي دماوند نيز گفت: براي كتابخانه عمومي شهرستان دماوند، بهترين جانمايي انجام شده است.
سعيد افشارنادري نيز كه در جلسه بررسي مشكلات كتابخانه عمومي دماوند شركت داشته است، بيان كرد: بايد با تصويب و پيگيري چند مورد، پروژه كتابخانه خيريه مرحوم محمدصادق پيمان از ركود و توقف درآمده و با راهاندازي اين كتابخانه، مركز شهرستان از يك كتابخانه عمومي بسيار مجهز و در سطح كيفي عالي بهرهمند شود.
وي با بيان اينكه متأسفانه در شهرستان دماوند در بخش كتابخانه شرايط مطلوبي نداريم، افزود: توقع مردم و مسئولان شهرستان اين است كه اين مشكلات برطرف شده و بتوان در مناطق مختلف شهرستان كتابخانه عمومي ايجاد كرد.
افشارنادري اظهار كرد: با توجه به سابقه فرهنگي و علمي شهرستان دماوند در خصوص اهميت به كتابخواني و كميت و كيفيت موضوع، انتظارات بيشتري در اين زمينه وجود دارد.
وي برآورده شدن بخشي از اين انتظارات را در فراهم كردن شرايط مطلوب كتابخانهاي در شهرستان دانست و تصريح كرد: بيشك توسعه زيرساختها، نخستين و مهمترين عامل مؤثر در افزايش سرانه مطالعه است.
افشارنادري كتاب را غذاي روح انسان برشمرد و تأكيد كرد: براي كسب علم و دانش و توانايي و تسلط بر ميراث فرهنگ و انقلاب خود، چارهاي جز مطالعه و انس با كتاب نداريم.
فرماندار دماوند با بيان اينكه بعضي كارها جاودانه و ماندگار هستند، خاطرنشان كرد: بنا گذاشتن يك كتابخانه آن هم با هزينههاي بسيار بالا و در بالاترين سطح كيفي از سوي خير اين مجموعه، مسلماً همانند چشمه جوشاني خواهد بود كه هيچ وقت متوقف نخواهد شد.
همه اميدوارند . . .
به هر حال، با وجود همه اين مشكلات و تنگناها، همه مردم و كتابخوانان شهرستان دماوند هنوز اميدوارند كه كتابخانه عمومي يا مركزي دماوند در نهايت به سرانجام برسد و شاهد افتتاح فضاي فرهنگي ديگري در بام ايران باشند.
به اميد آن روز . . .
انتهاي پيام/2568/ي40
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]