واضح آرشیو وب فارسی:مهر: داعيه تقلب در انتخابات از سالها قبل در تيتر روزنامههاي دوره اصلاحات زمزمه ميشد
يك كارشناس جنگ نرم و رسانه گفت: در زمان دولت خاتمي ما بعضاً در روزنامهها و رسانهها داعيه تقلب را ميشنيديم. در واقع از آن سال به بعد زمزمه تقلب در انتخابات مطرح شد. البته به روشهاي مختلف، نه به صورت كاملاً واضح و روشن. در واقع اگر سير تيترها و اخبار سال 87 را بررسي كنيم، ميبينيم كه چطور رسانهها ذهنيت را به فعليت رساندند.
به گزارش خبرنگار مهر، احمد قديري ابيانه، پژوهشگر جنگ نرم و رسانه، عصر روز پنجشنبه 21 آذر در دومين روز از همايش دشمنشناسي كه در فرهنگسراي خاوران برگزار شد، به بررسي شناخت تكنيكهاي عمليات رواني در حوزه رسانه و خبر پرداخت و گفت: جنگ نرم مبتني است بر كاشت، داشت و برداشت. يعني رسانهها ابتدا بذري را ميكارند، آن را سپس مراقبت كرده و آبياري ميكنند و در موقع مقرر خوشهچيني ميكنند. البته خوشهچيني زماني اتفاق ميافتد كه اين پروسه كامل انجام گيرد؛ يعني مراحل كاشت و داشت.
وي افزود: به طور مثال در خصوص جريان فتنه بايد بگويم كه اين امر از سالها قبل پيريزي شده بود؛ يعني در زمان دولت خاتمي ما بعضاً در روزنامهها و رسانهها داعيه تقلب را ميشنيديم. در واقع از آن سال به بعد زمزمه تقلب در انتخابات مطرح شد. البته به روشهاي مختلف، نه به صورت كاملاً واضح و روشن. در واقع اگر سير تيترها و اخبار سال 87 را بررسي كنيم، ميبينيم كه چطور رسانهها اين روند را طي ميكنند تا ذهنيت را به فعليت برسانند. اين نكته حائز اهميت است كه گفته ميشود براي تصرف در اعمال بايد ابتدا ذهنها را به تصرف درآورد و جرياناتي كه طي سال 88 در كشور ما بروز كرد، مصداقي از همين ايده و تفكر است.
اين پژوهشگر جنگ نرم و رسانه، ضمن اشاره به اين مطلب كه آنچه امروز به آن خواهم پرداخت، اين است كه ببينيم تكنيكهاي خبري چه جايگاهي در جنگ نرم دارند، گفت: اين تكنيكها در واقع همان ترفندهاي خبر هستند؛ يعني قالبهاي ارائه هدفمند اطلاعات. در اين قالبها هر مطلبي گذاشته شود، يك چيز از دل آن خارج ميشود و آن اثرش از اخبار معمولي و جملات عادي بسيار بيشتر است. البته ما قرار نيست كه در اين جلسه شما را روزنامهنگار و يا خبرنگار كنيم، اما هدف ما اين است كه با شناخت اين تكنيكها و ترفندها دچار باور غلط نشويد. ما نه تنها در مقام ارائهدهنده و توليدكننده اخبار بايد اين ترفندها را بشناسيم، بلكه بايد در قالب دريافتكننده نيز قادر به شناسايي اين تكنيكها باشيم تا به آساني نتوانند هرچه ميخواهند به خورد ما بدهند، شناخت ترفندها شناخت كل مطلب است.
قديري ادامه داد: ابتدا خبر است، بعد تحليل خبر و بعد از آن تشخيص و بعد از آن تصميم و در نهايت اقدام است كه صورت ميگيرد و اين سيري است كه براي براندازي استفاده ميشود. در اين خصوص بايد عناصر خبر را بشناسيم كه البته ناگفته نماند تحليل خبر نيز به دو صورت است؛ يك تحليل عيان و ديگري تحليل پنهان. تحليل پنهان روش زيركانهاي است كه تأثير بسياري دارد، زيرا چرايي و چگونگي را نميگويد، اما چنان مطلب خود را بيان ميكند كه مخاطب به آنچه او ميخواهد ميرسد.
وي ضمن اشاره به تكنيك واژههاي همسنخ ادامه داد: برخي واژهها هستند كه در همهجا به كار ميروند و رسانهها تعمداً از اين واژگان استفاده ميكنند. واژگاني كه هم معنا هستند، اما بار معنايي متفاوتي دارند يا غير هم معنا هستند، اما بار معنايي يكسان دارند. تكنيك ديگر، انتخاب عكس است كه آن نيز بسيار مهم است و به عنوان يك ترفند رسانهاي كاربرد دارد. انتخاب تيتر هم تكنيك بعدي است كه نبايد از آن غافل شد، چرا كه بسياري تنها به خواندن همين تيترها اكتفا ميكنند و به سراغ متن و مطلب اصلي نميروند و اين در حالي است كه گاهي تيترها با آنچه در متن آمده همخواني ندارد و گاهي هم متناقض است. بايد بدانيم كه هميشه تعداد خوانندگان تيتر از متن بيشتر است. بنابراين رسانهها به آساني از اين فرصت استفاده ميكنند. ديگر اينكه رسانهها خبر را منتشر نميكنند، بلكه آن را ميسازند. بنابراين بايد مراقب تيترها بود.
قديري گفت: مسئله ديگر اينكه گاهي در اطراف ما چيزهايي مطرح ميشود كه در آنها پيامي نهفته است و آن خبر ضمير ناخودآگاه ما را نشانه رفته است. بايد در اين زمينه هم مراقب بود و از اين ترفندها غفلت نكرد.
اين پژوهشگر رسانه در پايان ضمن اشاره به راهكارهاي مقابله با اين ترفندها گفت: البته در اين فرصت كوتاه تمام ترفندهاي خبري را نتوانستم براي شما بشمارم، اما سعي كردم مهمترينها را بيان كنم. اما راهكار مقابله با اين ترفندها چيست؟ در درجه نخست شناخت هويت منبع خبر است، اينكه متعلق به چه حزب و گروهي است. ديگر توجه به سابقه منبع خبر است و يا همان سنجش ميزان صحت. انصاف و صداقت رسانه، سنديتشناسي هم بسيار مهم است.
كد خبر: 2194508
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۲ - ۱۳:۲۴
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]