واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سريع القلم: تربيت عقلي در ايران ضعيف است
هفتمين نشست انديشه و عمل با موضوع امام موسي صدر ستيز با پوپوليسم با سخنراني دكتر محمود سريعالقلم برگزار شد.
به گزارش ايسنا در اين نشست كه در محل موسسه فرهنگي – تحقيقاتي امام موسي صدر برگزار شد، سريعالقلم خاطرنشان كرد: اگر بخواهيم مجموعه ويژگيهاي امام موسي صدر را در يك واژه خلاصه كنيم، آن واژه «تغيير» است. امام موسي صدر به دنبال تغيير بود و براي تغيير صرفا به سخنراني اكتفا نميكرد و سعي ميكرد ساختارسازي كند.
اين استاد دانشگاه در اين نشست با تشريح مفهوم واژه پوپوليسم گفت: پوپوليسم با استدلال و مطالعه كاري ندارد، بلكه نوعي عوامفريبي براي راضي كردن مردم يك جامعه در زمان كوتاه است. اما آينده آن ها را تخريب ميكند و باعث ميشود آنها از پيشبينيهاي منطقي فاصله بگيرند و وارد فضاسازيهايي شوند كه برگشتناپذير است.
او با تشريح مفهوم واژه پوپوليسم با بيان اين كه در فرهنگ ايراني لايه خفته و بعضا فعال پوپوليسم وجود دارد، ادامه داد: اين منبع و ريشه حضور در فقر تاريخي و فقر فكري است. كمونيسم در ايران با پوپوليسم همگام شد و كمونيسمهاي ايراني به اين مفهوم روي آوردند زيرا د ايران هميشه دغدغه توزيع نابرابر وجود داشته است.
سريعالقلم با بيان اين كه ما ايرانيها براي تعامل با يكديگر مشكل داريم، توضيح داد: مشكل ما اين نيست كه افكار متفاوت داريم، بلكه مسئله شخصي و به دليل متكي بودن به آن چيز كه خودشان ميخواهند است. فقدان تعامل فكري ريشه شخصيتي و خلقي در ايرانيها دارد. در فرهنگ ما به محض اين كه با هم اطلاعات فكري يا تفاوتهاي خلقي پيدا ميكنيم از هم فاصله ميگيريم و اين باعث ميشود نتوانيم حزب تشكيل بدهيم يا اجماع ملي ايجاد كنيم. به همين دليل تاريخ انشعاب در هرجا كه در ايران تحذب بوده، بسيار جدي است.
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه امام موسي صدر 16 سال كار فكري، تربيتي، عقيدتي و اجتماعي كرد، ادامه داد: اين فعاليتها نشاندهنده يك منظومه فكري است و ما هزاران ايراني در كشور داريم كه ظاهر ديني و باطن ضد ديني دارند اما عملكرد امام موسي صدر نشان ميدهد ايشان براي باورها و اعتقادات وقت گذاشت نه براي ظاهر. ايشان علاوه بر خط فكري برنامه عملي و اجرايي داشت و براي اهداف خود به دنبال كادرسازي بود.
وي افزود: امام موسي صدر تلاش كرد افراد را به هم نزديك كند، ميگفت تحمل نخواهم كرد در پاي مخالفم خاري باشد.
سريعالقلم انصاف را از ديگر ويژگيهاي امام موسي صدر دانست و افزود: سياه و سفيد بودن ذهن ما ايرانيها بسيار به ما لطمه ميزند به همين دليل شناخت ما از پديدهها شناخت كاملي نيست. امام موسي صدر تفاوتها را بسيار خوب ميديد.
وي اضافه كرد: پوپوليسم به معني اين است كه ما در زندگي قاعده ندارم و با قاعده كار نميكنيم. در عالم دين و دينداري امام موسي صدر از كساني است كه كمتر ميتوان جامعيتي در بين علماي ديگر مانند ايشان ديد. اينها نشان ميدهد كه امام موسي صدر بر خود فكر و عملش تسلط دارد. پوپوليسم ضد قاعده است اما امام موسي صدر نقش درازمدتي در ذهن داشت.
سريعالقلم با بيان اين كه تربيت عقلي در ايران بسيار ضعيف است خاطرنشان كرد: طبيعتا افراد در اين شرايط احساسي غريزي و پوپوليستي بار ميآيند. ما در واقع جايي آموزش نميبينيم كه انساني منطقي و عقلاني شويم. هوش اجتماعي ما ايرانيها پوپوليستي است. اين است كه در بين ما فاصلهاي ميان عمل و فكر افراد بسيار زياد است. امام موسي صدر معتقد بود افراد نه تنها بايد در صحنه اجتماعي وارد شوند بلكه بايد دستكم عمل كنند.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: يكي از ويژگيهاي پوپوليسم نپذيرفتن تفاوتها است، انسانها را در چارچوب مشترك يكسان ميبيند اما در منظومه فكري امام موسي صدر هر فردي جايگاه خاص و ويژه خود را دارد.
او با بيان اين كه پوپوليسم به روش اعتقاد ندارد، گفت: امام موسي صدر براي مشكلات مردم برنامهريزي ميكرد و در عين حال براي هر تصميمي مشورت ميكرد و موضوعات را در ذهن خود نگه ميداشت تا به جمعبندي برسد و براساس آن عمل كند. امام موسي صدر واقعبين و واقعگرا بود و نمونه عقلانيت نه تنها عرفي بلكه ديني است.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]