واضح آرشیو وب فارسی:مهر: دانش آموزان بي انگيزه در مسابقات فرهنگي و هنري/ نشاط رقابت ها در گرو تجاري سازي ايده ها
مشهد - خبرگزاري مهر: يك بام و دو هوا بودن فرجام مسابقات قرآني و فرهنگي هنري در مدارس خراسان رضوي دانش آموزان را با چالش مواجه ساخته به طوري كه انگيزه حضور در اين رقابت ها را از شركت كنندگان گرفته در حالي كه نمايش عمومي آثارخلاقانه ارائه شده و تجاري سازي برخي ايده ها مي تواند دوباره نشاط را به اين رقابت ها بازگرداند.
به گزارش خبرنگار مهر، بيش از 60 درصد دانش آموزان همراه با درس و مشق در اين مسابقات شركت كرده اما نابساماني سرانجام اين مسابقات در مراحل كشوري اغلب دانش آموزان، مربيان و مديران مدارس را از شركت در اين رقابتها باز داشته است.
خراسان رضوي بالغ بر يك ميليون و 114 هزار دانش آموز دارد كه اغلب اينان با تمايل به رشته هاي قرآني و فرهنگي و هنري آغاز هر سال در مسابقات نام نويسي مي كنند.
بنا بر آمارهاي موجود به علت گستردگي رشته ها برخي از علاقه مندان در چند رشته شركت و بايكديگربه رقابت مي پردازند.
اين مسابقات در مراحل آموزشگاهي، منطقه و ناحيه، استان و كشور برگزار مي شود. بعضي از مقاطع تحصيلي نظير دبستانها تنها تا مراحل استاني به مسابقات راه مي يابند و برخي از رشته ها نيز در مرحله كشوري از حالت مسابقه به جشنواره تغيير يافته تا از ايجاد رقابتهاي منفي كاسته، كارگاهي و آموزشي تفريحي باشد.
توزيع فرصتهاي عادلانه آري يا نه
از مهمترين اهداف برگزاري اين دسته از مسابقات توزيع فرصتهاي عادلانه است. حضور دانش آموزان در مناطق مختلف كشور، بهره مندي از فضاهاي تفريحي اردوگاهي، سياحت و زيارت نيز از ديگر مباني برگزاري چنين رقابتها و جشنواره هاست.
نگاهي به چند سال اخير و برنامه هاي اجرايي اين مسابقات، عدالت را زير سوال برده و ما شاهد برگزاري جشنواره ها در سه استان خراسا ن رضوي، شيراز و اصفهانيم. اين را مديركل فرهنگي هنري وزارت آموزش و پرورش مي گويد و اذعان مي دارد: البته تلاشهايي زيادي صورت پذيرفته تا جشنواره ها و نتايج حاصل از اجراي آن در ساير مناطق كشور نيز اجرايي شود.
دوگانگي موجود در اهداجوايز برگزيدگان مسابقات قرآني و فرهنگي هنري را كه جويا مي شويم؛ محمد ابراهيم محمدي مي افزايد: متاسفانه اين صحت دارد جايزه دوره قبل برگزيدگان قرآني 500 هزار تومان و برترينهاي شعر تنها 170 هزار تومان بود كه اين اختلاف پرداختها دانش آموزان را نسبت به شركت در اين مسابقات دلسرد و اعتراض آنان را برانگيخته است.
مربي متخصص نداريم
در سنوات قبل براي تدريس در مدارس قرآني كشور نيروهاي كارآزموده استخدام شد. اين در حالي است كه پس از سي و اندي سال از تشكيل گروههاي سرود، نمايش و فيلم سازي هيچ مربي كارآزموده اي استخدام نشده كه هيچ، به كارگيري نيروهاي آزاد توسط مديران علاقه مند نيز ممنوع است.
محمدي در اين خصوص نيز ناخرسندي خود را اعلام و مي افزايد: تخصصي سازي لازمه تشكيلات هنري است حداقل مي شود در هرمنطقه يا ناحيه يك مربي را استخدام كرد و نيازهاي موجود را تاحدي مرتفع ساخت.
به عقيده كارشناسان تعليم و تربيت، تا زماني كه دانش آموزان هنرمند نتيجه تلاش يك ساله و رقابتهاي سخت خود را در مجامع عمومي تجربه نكنند، محصولات بهتري را توليد نخواهند كرد.
زيبا صاحب كلامي از دانش آموزان هنرمند در همين رابطه مي گويد: ما فقط با خودمان رقابت مي كنيم خيلي هم كه تلاش كنيم و به كشوري راه بيابيم باز هم حاصل كار ما را مردم نمي بينند اين ضعف بزرگي است و مسوولان بايد فكري كرده قدمي بردارند به نظر من سيستم نياز به اصلاح دارد تعامل با دنياي خارج از مدرسه نداريم.
تجاري سازي نياز امروز
مديركل فرهنگي – هنري وزارت آموزش و پرورش در اين خصوص ابراز مي كند: تجاري سازي فرآورده هاي هنري دانش آموزان از آرزوهاي من است اميدوارم اكران سرودهاي دانش آموزي در سالن هاي عمومي روزي به منصه ظهور برسد.
بنا به صحبت داوران آثار دانش آموزي نظير فردين خلعتبري در بخش هنرهاي آوايي، اين نمونه كارها بسيارفاخر و قابل رقابت با آثار دانش جويي است.
ديگر داوران بخشهاي نمايش و هنرهاي تجسمي نيز براين عقيده اند. اما نمايش عمومي اين آثارخلاقانه در كشور و خراسان رضوي، ضعيف است تا جايي كه دانش آموزان بسياري از ادامه كار نااميد شده اند.
محمدي در اين رابطه اذعان مي كند: چرا آموزش و پرورش نتوانسته تا كنون از ظرفيت صدا و سيما استفاده كند تنها ساعتي برنامه داشتن دردي را دوا نمي كند، آثاري كه يك سال برايشان زحمت كشيده شده بايستي حتي در سطح بين المللي با اختصاص يك شبكه ويژه كه حداقل 8 ساعت برنامه داشته باشد، به نمايش دربيايد.
يك مربي پرورشي نيز در همين زمينه مي گويد: مراكز استانها صدا و سيما دارند سالن نمايش و سينما حتي در شهرهاي كوچك يافت مي شود، اما آثار زيباي دانش آموزان در زمينه هاي فيلم، سرود، نمايش، هنرهاي دستي، عكاسي و فيلم سازي پس از جشنواره ها و مسابقات بايكوت مي شوند.
مريم ميرزايي مي افزايد: دانش آموزان در بازارچه هاي هنري، وب سايتها و فروشگاههاي اينترنتي مي توانند حتي به فروش آثار خود اقدام كنند برخي از آنان حتي در هنرهاي فرش و گليم وصنايع دستي استاد و حرفي براي گفتن دارند.
وي تاكيد مي كند:اميدوارم مسوولان با برنامه ريزي و تجديد نظر در اجراي مسابقات اول از همه دوگانگي اهداجوايز و نحوه برگزاري جشنواره ها را ازبين ببرند.
وي ادامه مي دهد: تنوع در مكانهاي برگزاري جشنواره ها نوعي ايرانگردي بوده و همه استانها از ظرفيت هاي موجود استفاده خواهند كرد.
وي همچنين از ادارات فرهنگي مي خواهد در به روزرساني برخي رشته هاي هنري اهتمام ورزيده و بومي سازي را در مسابقات لحاظ سازند همچنين با خطدهي و موضوع سازي به دانش آموزان در خصوص فيلم سازي، ساخت آثارآنان به سمت توليد كارهاي كمك آموزشي بيانجامد و در كلاسهاي درس مورد استفاده معلمان قرارگيرد.
گزارش :عزت خياباني
كد خبر: 2191685
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۰ - ۱۱:۳۷
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]