واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تهران ميتواند «پايتخت كتاب جهان» شود؟
دبيركل كميسيون ملي يونسكو معتقد است، اكنون شرايط براي پايتخت كتاب شدن تهران فراهمتر است و كسب اين عنوان ميتواند جايگاه تهران را تغيير و ارتقا دهد.
به گزارش خبرنگار كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، «پايتخت كتاب جهان» يك عنوان است كه از طرف يونسكو به شهري اعطا ميشود كه قابليتها، برنامهها و امكاناتي را براي ارتقاي كتاب و كتابخواني ايجاد كرده است.
تهران هم تا كنون دوبار نامزد «پايتخت كتاب جهان» شده است؛ در سال 2006 تهران براي بار اول نامزد اين عنوان شد كه با يك رأي به تورين ايتاليا باخت، در سال 2011 هم براي بار دوم نامزد اين عنوان بود كه بوينوس آيرس به عنوان يازدهمين شهر جهان به عنوان «پايتخت كتاب جهان» انتخاب شد. اما با توجه به اينكه تهران دوبار تقاضاي پايتخت كتاب شدن را طرح كرده و اين عنوان را به دست نياورده، با ايجاد ساختارهاي لازم، بخت كسب اين عنوان را دارد.
محمدرضا سعيدآبادي - دبيركل كميسيون ملي يونسكو - در پاسخ به اينكه آيا ايران قصد دارد در سالهاي آينده شهري را براي كسب اين عنوان به يونسكو پيشنهاد بدهد، به ايسنا گفت: يكي از برنامههاي يونسكو، معرفي شهرهاي خلاق در حوزههاي مختلف است كه يكي از اين شهرها پايتخت كتاب جهان است كه هر سال انتخاب ميشود؛ در چند سال گذشته هم دوبار تهران براي كسب اين عنوان پيشنهاد شده كه هر دوبار شانس دريافت اين عنوان را نداشته است. اما بايد گفت كه علاوه بر درنظر گرفتن معيارهاي علمي از سوي يونسكو، كساني در كميته انتخاب هستند كه بحثهاي سياسي را هم دخيل ميكنند.
او درباره معيارهاي انتخاب پايتخت كتاب هم اظهار كرد: تعداد كتابفروشيها، كتابخانهها، ميزان مميزي و سانسور كتابها، آمارهاي كتابخواني و همچنين برنامههايي كه شهرها براي پايتخت كتاب شدن پيشنهاد ميدهند، در نظر يونسكو براي انتخاب «پايتخت كتاب جهان» مؤثر است. اما براي دريافت اين عنوان بايد شهر يا شهرداري اين علاقهمندي را ابراز كند، كه هنوز هيچ درخواستي ارائه نشده است. اما براي كسب اين عنوانها بايد مجموعهاي تلاش كنند و قطعا اكنون فضا فراهمتر است.
سعيدآبادي درباره تأثيري كه كسب اين عنوان براي تهران ميتواند داشته باشد، گفت: كسب اين عنوان ميتواند جايگاه تهران را تغيير و ارتقا بدهد؛ هم از لحاظ فرهنگي و هم سياسي و اقتصادي براي ايران خيلي اهميت دارد. همچنين كسب اين عنوان ميتواند جوانان را متوجه اهميت كتاب كند و اهل كتاب و نويسندگان ما هم ميتوانند از كسب اين عنوان مفتخر شوند. اما بايد توجه كنيم كه تنها كسب اين عنوان مهم نيست و اين اهميت دارد كه ما بعد از كسب آن چه برنامههايي داريم و در صورت كسب آن چه كارهايي ميتوانيم انجام دهيم.
دبيركل كميسيون ملي يونسكو همچنين گفت: در هفته كتاب هم ما جلسههايي را با معاونت فرهنگي داشتيم كه نتايج آن را مستند كرديم تا در قالب گزارشي يه يونسكو عرضه كنيم و علاقه و توجه ايران را به كتاب نشان دهيم.
به گزارش ايسنا، ايجاد عنواني با نام«پايتخت كتاب جهان» با انتخاب مادريد در سال 2001 آغاز شد و سپس يونسكو تصميم گرفت تا اين اقدام خود را ادامه دهد.
يونسكو، انجمن بينالمللي ناشران، اتحاديه كتابفروشان بينالمللي و اتحاديه بينالمللي مؤسسهها و انجمنهاي كتابخانهيي را براي شركت در اين فرآيند نامگذاري دعوت كرد تا اين سه شاخه مهم در صنعت كتاب در اين انتخاب شركت داشته باشند.
اين انتخاب هيچ جايزه مالي را براي برگزيده آن دربر ندارد؛ بلكه تصديق بهترين برنامه اختصاص دادهشده به كتاب و كتابخواني است.
كميته انتخاب و معرفي نامزدها از برنامههايي استقبال ميكند كه توسط شهردار يك شهر اجرا يا تأييد شده و در جهت ترويج و گسترش كتابخواني است.
كميته انتخاب نامزدها توجه خود را به برنامههاي خاصي جلب ميكند كه به اين شرحاند: درجه مشاركت همه سطوح (از شهري تا بينالمللي)، تأثير بالقوه اين برنامهها، دامنه و كيفيت فعاليتهايي كه توسط كانديداها طرح شده است و گسترهاي كه در آن ناشران، نويسندگان، كتابفروشها و كتابداران درگير ميشوند و سازمانهاي غيردولتي هم در آن فعال هستند و هر پروژه ديگري كه كتاب و كتابخواني را ارتقا ميدهد. همچنين برنامهها بايد در راستاي ارتقاي آزادي بيان و اعلاميه جهاني حقوق بشر باشد.
در سال 2001 مادريد (اسپانيا) به عنوان اولين پايتخت جهان انتخاب شد. همچنين تا كنون، مقدونيه (مصر) 2002، دهلي نو (هند) 2003، آنتواپ (بلژيك) 2004، مونترال (كانادا) 2005، تورين (ايتاليا) 2006، بوگوتا (كلمبيا) 2007، آمستردام (هلند) 2008، بيروت (لبنان) 2009، لوبليان (اسلووني) 2010، بوينوس آيرس (آرژانتين) 2011، ايروان (ارمنستان) 2012 و بانكوك (تايلند) 2013 به عنوان پايتختهاي كتاب جهان انتخاب شدهاند.
انتهاي پيام
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]