واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: طراحي 17 سامانه مبارزه با فساد اقتصادي
معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز با تشريح مهم ترين اقدامات صورت گرفته در سال هاي گذشته پيرامون مبارزه با مفاسد اقتصادي و برقراري انضباط و شفافيت در فعاليت هاي اقتصادي كشور گفت: شفاف سازي فعاليت ها به ويژه در بخش تجارت خارجي مي توان منجر به جلوگيري از انحرافات و مفاسد اقتصادي شود.
مهر: مهدي ابويي پيشگيري و كنترل قاچاق كالا، انحرافات و مفاسد اقتصادي را منوط به تحقق برقراري انضباط و شفاف سازي فعاليت هاي اقتصادي در كشور به ويژه در تجارت خارجي دانست و گفت: تا آنجا كه اطلاع دارم دولت تدبير و اميد مصمم به تحقق اين دو موضوع مهم است.
معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز اظهارداشت: نبود و ضعف انضباط برابر ضوابط و مقررات قانوني و همچنين عدم شفاف سازي، بستر اصلي بروز كليه انحرافات اقتصادي از جمله قاچاق كالا و ارز است كه اين موضوع يكي از چالش هاي اساسي اقتصاد كشور به شمار مي رود.
ابويي ادامه داد: اين چالش، موضوعي است كه در دو دهه گذشته نتوانستيم آن را به صورت كامل مهار كنيم تا موفق به برقراري انضباط در كليه فرايندهاي فعاليت هاي اقتصادي و شفاف سازي روند فعاليت ها در اين بخش شويم. تحقق برقراري انضباط و شفاف سازي در فرايند كار اقتصاد كشور به خصوص در حوزه تجارت خارجي دو امر مهمي است كه مي تواند كشور را به چشم انداز تعيين شده در حوزه اقتصاد نزديك نمايد.
اين مقام سابق در ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز افزود: در نيمه دوم سال 89 و نيمه اول سال 90 طرح جامعي تحت عنوان طرح جامع مديريت تجارت خارجي توسط ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز با همكاري دستگاه هاي اصلي عضو ستاد تهيه شد كه در حقيقت اين طرح شامل 17 سامانه جامع نرم افزاري اصلي و 5 سامانه نرم افزاري فرعي است كه يك فرآيند 5 ساله براي اجراي اين طرح برنامه ريزي شد تا در پايان برنامه 5 ساله پنجم اين امر محقق شود.
وي خاطرنشان كرد: طي سال هاي 90 و 91 گام هاي اساسي براي فراهم كردن امكانات سخت افزاري و نرم افزاري براي پياده سازي اين طرح جامع كه شامل 22 سامانه جامع نرم افزاري اصلي و فرعي بود برداشته شد كه حدود 10 سامانه جامع تهيه و مراحل اوليه آن پياده سازي شد كه نرم افزار بقيه سامانه ها نيز تهيه و مقدمات اجرايي آن فراهم شد.
معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز تاكيد كرد: از جمله اين سامانه ها مي توان به سامانه صدور الكترونيكي مجوز ترخيص كالا اشاره كرد كه اين سامانه پس از تهيه و آماده سازي مراحل اوليه از ابتداي اسفندماه سال گذشته به طور كامل اجرايي شد به نحوي كه حدود 17 دستگاه مسئول صدور مجوز ترخيص كالا و تمامي گمركات به اين سامانه مجهز شدند و از صدور دستي مجوز ترخيص كه يكي از عوامل بروز فساد، رانت، جعل، تقلب و قاچاق بود جلوگيري شد.
ابويي گفت: در همين راستا تمامي 17 دستگاه كه صادركننده ترخيص كالا از گمرك هستند موظف شده اند فرآيند صدور مجوز ترخيص كالا را در سازمان متبوع خود به صورت مكانيزه و از طريق سيستم انجام دهند و از دخالت دستي كاركنان جلوگيري كنند.
وي بيان داشت: سامانه جامع ديگر سامانه جامع صدور و تمديد كارت بازرگاني است كه از 91/2/1 مورد بهره برداري قرار گرفت و همچنين سامانه صدور الكترونيكي كارت بازرگاني كه از 91/12/1 به طور كامل اجرايي شد. سامانه صدور الكترونيكي كارت بازرگاني با مسئوليت اتاق بازرگاني و همكاري سازمان توسعه و تجارت تهيه شده كه تمامي اتاق ها و سازمان معدن و تجارت در استان ها مجهز به اين سامانه شده اند اولين بار پس از 30 سال از پيروزي انقلاب اسلامي، انجام فرآيند صدور كارت بازرگاني به صورت دستي حذف شد.
اين مقام سابق در ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز اظهارداشت: در طول سه دهه گذشته همواره يكي از نابساماني ها و بستر بروز انحرافات در حوزه اقتصاد، همين نحوه صدور و تمديد كارت بازرگاني در كشور بود كه با تهيه و راه اندازي دو سامانه، مديريت صحيحي بر فرآيند صدور و تمديد كارت بازرگاني برقرار شد تا از بروز انحراف و فساد اقتصادي با استفاده از كارت هاي بازرگاني داخلي و يكبار مصرف جلوگيري شود.
به گفته ابويي، با برقراري اين سامانه و بانك اطلاعاتي كه تشكيل شد، اطلاعات تمامي كارت هاي بازرگاني كه تا سال 91 جمع آوري شده بود به 200 هزار كارت بازرگاني رسيد كه پس از بررسي و پالايش، تعداد كارت هاي مورد تاييد به 35 هزار مورد رسيد كه معتقدم اين فرآيند بايد ادامه داشته باشد تا اين سامانه به طور كامل اجرايي و هدف نهايي محقق شود.
معاون سابق ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز تاكيد كرد: سامانه ديگر، سامانه هوشمند ورود و ترخيص كالا از گمركات است؛ با توجه به اينكه بيشترين مشكلات در ورود كالاهاي غيراستاندارد، بي كيفيت و قاچاق و همچنين تخلفات اقتصادي از جمله كماظهاري، بداظهاري، فراهم نبودن امكانات و تجهيزات فني مورد نياز و كمبود شديد نيروي انساني به ويژه نيروهاي كيفي در گمركات كشور است به طوري كه در حوزه تجارت خارجي، طي سه دهه گذشته اين روند اصلاح نشده و هنوز ادامه دارد. سامانه هوشمند ورود و خروج كالا از گمركات مي تواند نقش اساسي در اصلاح فرآيند تجارت خارجي داشته باشد. اين سامانه جامع تا پايان سال 92 در 10 گمرك اصلي نصب و راه اندازي شده است.
وي خاطرنشان كرد: از ديگر سامانه ها مي توان به سامانه ورود و خروج كالا به بنادر، سامانه فني كنترل ترانزيت داخلي و خارجي، سامانه ثبت سفارش، سامانه پورتال ارزي، سامانه جامع تحويل نگهداري و حمل و نقل كالا كه داراي 3 زيرسامانه مستقل است كه يكي از آنها سامانه صدور برخط بارنامه است، از ابتداي دي ماه سال گذشته در سراسر كشور پياده سازي شد، اشاره كرد.
ابويي ادامه داد: سامانه مهم ديگر، سامانه رهگيري كالاهاي وارداتي است كه در وزارت صنعت و معدن به عنوان شبنم نامگذاري شده است كه در حوزه كالاي سلامت محور اجراي آن بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و در حوزه ساير و كالاهاي تجاري برعهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
اين مقام سابق در ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز تصريح كرد: تا ابتداي سال 92 دو مرحله از كدرهگيري براي كالاهاي وارداتي ساخته شده پياده سازي شد كه آغاز مرحله سوم منوط به شناسايي و رفع معايب، آسيب ها و نواقص مراحل اول و دوم شده است.
وي افزود: با توجه به اينكه اين نواقص از سوي ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز شناسايي و به دو وزارتخانه فوق ابلاغ شد، قرار بر اين شد اين نواقص برطرف و مرحله سوم با كمترين آسيب انجام شود. البته بايد به اين نكته توجه كرد كه اين طرح در حوزه داروها و تجهيزات پزشكي به خوبي اجرايي شد كه تداوم و تكميل اين طرح از ملزومات شفاف سازي گردش كالاهاي خارجي در سطح عرضه و پيشگيري از عرضه كالاهاي قاچاق و تقلبي و حمايت از مصرف كنندگان و البته حمايت از توليد داخل به شمار مي رود.
ابويي بيان داشت: در حقيقت بايد به اين نكته توجه داشت كه اهداف اصلي طرح جامعي كه ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز از نيمه دوم سال 89 با استفاده از فناوري پايه ريزي كرد، برقراري انضباط و شفاف سازي فرآيند فعاليت هاي اقتصادي به ويژه در حوزه تجارت خارجي و حمايت از توليد و سرمايه گذاري و پيشگيري از عرضه كالاهاي قاچاق، جعلي و تقلبي است.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]