واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: همكاري تهران و دهلي نو در حوزه حمل و نقل شهري
بخش شهري: سفير هند در تهران در ديدار با معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران ضمن تاكيد بر مناسبات مشترك ايران و هند، با استقبال از همكاريهاي تهران و دهلي نو در زمينه حمل و نقل شهري فصل نويني را در روابط دو كشور نويد داد.
دي. پي. سريواستاوا در ديدار با مهندس سيد جعفر تشكري هاشمي گفت: هند و ايران صرفاً دو كشور همسايه نيستند و روابط في مابين و پيوندهاي زباني، ديني و فرهنگي دو كشور به دو هزار سال پيش بر ميگردد.
وي با اشاره به توانمنديهاي كشور متبوعش در زمينه تكنولوژي از جمله پيشرفتهاي اين كشور در صنايع حمل و نقل افزود: هند آمادگي دارد تا در زمينه توسعه صنعت ريلي، مشاركت در ساخت اتوبوسهاي درونشهري با استاندارد يورو 5 و توليد فولاد مورد استفاده در زيرساختهاي حمل و نقلي با مديريت شهري تهران همكاري نمايد.
سريواستاوا با بيان اين كه دولت مركزي هند در شهرهاي بزرگ اين كشور از جمله دهلي، بمبئي و كلكته مسئوليت توسعه مترو را بر عهده دارد، اظهار كرد: در حوزه ساخت لوكوموتيو نيز آمادگي داريم تا ناوگان مورد نياز متروي تهران را تامين نماييم.
وي با تاكيد بر اين كه هند سالانه 3 ميليون دستگاه خودرو توليد ميكند آمادگي اين كشور را جهت تجهيز ناوگان تاكسيراني تهران با خودروهاي استاندارد هندي اعلام و خاطرنشان كرد: البته تهران در توسعه حمل و نقل عمومي در سالهاي اخير پيشرفتهاي چشمگيري داشته كه به عنوان نمونه ميتوان به راهاندازي سيستم بيآر تي و مديريت اين سيستم در تهران اشاره كرد كه به بهترين شكل ممكن انجام ميشود.سفير هند در كشورمان در پايان ضمن دعوت از معاون شهردار تهران به منظور بازديد از صنايع هند كه در صنعت حمل و نقل فعال ميباشند، خواستار توسعه روابط تهران و دهلي نو در حوزه حمل و نقل شهري شد.
معاون شهردار تهران نيز در اين ديدار از دولت و مردم هند به عنوان كشور دلت ايران كه در شرايط تحريم در كنار كشورمان بودند ياد كرد و گفت: با توجه به توانمندي هند در صنايع ريلي و صنعت اتوبوسسازي، امكان استفاده از تكنولوژي كارخانجات هند كه در زمينههاي حمل و نقلي فعال ميباشند، وجود دارد. مهندس تشكري هاشمي با اشاره به اين كه هدفگذاري مديريت شهري تهران ساخت سالي 30 كيلومتر مترو در تهران است، افزود: در تهران روزانه 11 ميليون جا به جايي با استفاده از حمل و نقل عمومي انجام ميشود كه 5/2 ميليون جا به جايي سهم مترو است.
وي با بيان اين كه در زمينه لوكوموتيو و واگن مترو و در مورد اتوبوسهاي با كيفيت و پرظرفيت دوكابين و سه كابين آمادگي داريم توليدات هند را مورد بررسي قرار دهيم، اظهار كرد: در تهران سالانه به يك هزار دستگاه اتوبوس نياز دارد، ضمن اين كه خطوط متروي تهران ظرفيت تردد قطارهاي جديد مترو با دو برابر ناوگان موجود را نيز دارند.
مهندس تشكري هاشمي با اشاره به اين كه در زمينه تجهيزات ريلي و اتوبوسهاي درون شهري بر مشاركت شركتهاي ايراني در توليد محصولات مورد نظر تاكيد داريم، اضافه كرد: سعي داريم تا با موجيسازي توان شركتهاي خارجي، از ظرفيتهاي داخلي موجود كشورمان نهايت استفاده را داشته باشيم.
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]