واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بام ايران در محاصره معادن/ دماوند در روياي ثبت جهاني
ساري - خبرگزاري مهر: قله دماوند اولين اثر طبيعي ثبت ملي كشور كه به بام ايران معروف است و به دليل وجود معادن، برداشت هاي غيرمجاز مصالح و ساخت و سازها همچنان در انتظار ثبت جهاني مانده است.
به گزارش خبرنگار مهر، اين اثر طبيعي ايران كه همه روزه گردشگران زيادي را از مناط مختلف كشور و جهان بخود فرا مي خواند براي ثبت جهاني با موانع متعددي روبروست كه مهمترين آن فعاليت معادن شن و ماسه در دامنه آن است.
ساخت و سازهاي مجاز و غيرمجاز اطراف دامنه قله نيز حسرت ثبت جهاني اين قله زيبا و پرجاذبه را بر دل علاقمندان به ميراث طبيعي نشانده است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اين قله نخستين اثر طبيعي ثبت شده در كشور است كه جاذبه هاي خاص خود را دارد و با اينكه هنوز ثبت جهاني نشده است، اهميت جهاني دارد.
سيف الله فرزانه افزود: قله دماوند ميراث طبيعي كشور و كه تمام دنيا آن را به عنوان بام ايران مي شناسند و از سراسر جهان براي بازديد آن سفر مي كنند.
موانع ثبت جهاني دماوند
وي با اشاره به موانع ثبت جهاني اين قله طبيعي اظهار داشت: سازمان ميراث فرهنگي، هميشه با تعامل و همكاري ديگر دستگاهها مي تواند خروجي داشته باشد.
وي عنوان كرد: تمام اطراف قله دماوند از پيمانكاران معادن پر شده و برداشت مصالح در آن صورت مي گيرد و آيا با اين وضعيت، كارشناسان يونسكو، آن را براي ثبت جهاني تاييد خواهند كرد.
فرزانه يادآورشد: سالهاي ساله ميراث فرهنگي در اين زمينه در حال تلاش است و اين تلاشها به نتيجه رسيده و بسياري از معادن حاشيه قله تعطيل شده اند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران تصريح كرد: بر اساس ضوابط ميراث فرهنگي، برداشت مصالح و ساخت و ساز از ارتفاع دو هزار و 200 متري قله دماوند ممنوع است، درحاليكه بايد از نقطه صفر اين ممنوعيت اعمال شود.
فرزانه افزود: اما با اين حال، شاهد برداشت مصالح از ارتفاع دو هزار و 200 متر به بالا نيز هستيم، درحاليكه طبق ضوابط محيط زيست، برداشت مصالح از ارتفاع چهار هزار و 200 متر به بالا يعني نزديك قله ممنوع است.
برداشت مصالح در ارتفاعات بالا
وي يادآورشد: انتظار داشتيم كه محيط زيست از دو هزار و 200 متر اعمال مديريت مي كرد و ميراث فرهنگي از ارتفاع چهار هزار و 200 متر به بالا اعمال مديريت داشته باشه كه اكنون اين موضع برعكس است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران خواها تعامل و همكاري دستگاههاي مختلف شد و گفت: مرجعي كه مجحوز برداشت مي دهد مثل صنعت و معدن، دفتر فني استانداري، محيط زيست، منابع طبيعي و ... بايد همكاري لازم داشته باشد.
وي يادآورشد: بجاي اينكه پرونده دماوند را براي ثبت به يونسكو ببريم اول بايد شرايط را مهيا و موانع را رفع كنيم.
فرزانه افزود: سازمان ميراث فرهنگي يك سازمان تازه ادغام شده بوده و انتظار است تا همه دستگاهها كمك كنند تا ثبت انجام شود و عوايد آن به نفع منطقه شود.
وي در عين حال تصريح كرد: با همين حالت موجود نيز بسياري از گردشگران خارجي براي بازديد از دماوند سفر مي كنند.
وي به مزاياي ثبت جهاني اشاره و اضافه كرد: ثبت جهاني يعني اينكه جهانگرد و گردشگر وقتي مي خواهد سفر كند، استعلام مي گيرد و خيالش از همه مسائل از جمله امنيت و .. راحت است.
مشكل ثبت جهاني چشمه سورت و باغ 33 هكتاري
مديركل ميراث فرهنگي مازندران با بيان اينكه چشمه سورت و باغ 33 هكتاري رامسر نيز از گزينه هاي استان براي ثبت جهاني هستند، يادآورشد: وضعيت چشمه سورت نيز شبيه دماوند است و باغ 33 هكتاري رامسر با آنكه ثبت ملي شده است ولي شهرداري و دستگاههاي مرتبط، بايد شرايط را براي ثبت جهاني آماده كنند، درحاليكه همه انتظار دارند كه زيرساختها را تنها ميراث فرهنگي آماده كند.
محمد دامادي عضو كميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به ساخت و سازهاي حاشيه دماوند گفت: اين مردم عادي نيستند كه اين كار را انجام مي دهند و عده اي افراد بانفوذ در اين كار دخيل هستند و قانون بايد با آنها برخورد كند.
وي اظهار داشت: ما قانون را وضع كرديم و مجريان بايد آن را اجرا كنند و ما تذكرات لازم را اعمال مي كنند و نياز است تا قوه قضاييه برخورد جدي داشته باشد.
معاون امور عمراني استاندار مازندران با اشاره به ساخت و ساز غيرمجاز گفت: يكي از بحثهايي كه بايد مورد توجه قرار گيرد، ساخت و سازهاي غيرمجاز است كه بدون درنظر گرفتن حريم روستاها، شهرها و ... انجام مي شود.
علي نبيان اظهار داشت: بحث مهمي را در دفتر امور شهري و روستايي داريم كه هرگونه ساخت و سازي كه بايد صورت گيرد با كنترل دقيق صورت گيرد و اگر اتفاقي انجام شد، با برخورد قانوني با افرادي كه اين كار را انجام مي دهند و به منافع ملي ضربه مي زنند، برخورد قاطعي داشته باشيم.
بيش از دو هزار و 800 اثر تاريخي در مازندران وجود دارد كه حدود 700 اثر ثبت ملي و باغ تاريخي عباس آباد ثبت ملي شده است.
كد خبر: 2192312
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۱۹ - ۰۸:۵۳
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]