واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدنانهاي سبوسدار مهمان جديد سفره مردم قم
عجله، كم حوصلگي و خستگي موجب ميشود صف نانهايي مانند سنگك را تحمل نكني و به نانهاي مدرن و گاهي ماشيني بسنده كني از همان نانهايي كه ارزش غذايي چنداني ندارند.
خبرگزاري فارس - زهرا زنگنه: زماني صفهاي طولاني نانواييها به قدري بود كه به راحتي ميتوانستي رماني 200 صفحهاي را مطالعه كني گرچه هنوز هم ازدحام جمعيت را ميبيني، اما ديگر به داستاني 30 صفحهاي ميرسي چرا كه اين روزها نانهاي مدرن و سفيد طرفداران بيشماري پيدا كرده است و مشتريان به دنبال اين نانها هستند.
عجله، كم حوصلگي و خستگي موجب ميشود صف نانهايي مانند سنگك را تحمل نكني و به نانهاي مدرن و گاهي ماشيني بسنده كني.
نان از مواد غذايي پر مصرف محسوب ميشود كه تا قبل از هدفمندي يارانهها شاهد دور ريزي بي رويه و اسراف آن توسط خانوادهها بوديم در حالي كه اكنون تا حدودي سبد نانهاي مانده خانهها كاهش چشمگيري پيدا كرده است.
در حال حاضر مسئله قابل تامل ميزان سبوسي است كه در نانها وجود دارد و متاسفانه نانهاي سفيد در حالي خواهان بيشتري دارد كه اين نوع از نان تنها سير كننده است و خاصيتي چنداني ندارد.
فست فودها و غذاهاي بي ارزش و كم كالري تهديدي براي سلامتي افراد به حساب ميآيد، به گفته رئيس مركز بهداشت استان قم سرطان از نتايج چاقي است و قميها نيز در اين خصوص از قافله عقب نيستند. طبق آمارهاي به دست آمده سرطان پوست با شيوع 15.6 درصد، سرطان سينه با شيوع 12.4 درصد، سرطان معده با شيوع 12.4 درصد و سرطان روده بزرگ با شيوع 6.7 درصد از جمله سرطانهايي هستند كه گريبانگير قميها است.
سنگك بهترين نان است
فشار خون و ميزان كلسترول بالا، يبوست و سكتههاي قلبي از ديگر مضرات چاقي است كه در اثر مصرف مواد ناسالم و غير مغذي ايجاد ميشود.
هر دردي درمان دارد و هر گرهاي گرهگشا و تحرك، ورزش، تغذيه سالم و نانهاي سبوسدار از جمله بهترين راههاي درمان بسياري از بيماريها است.
مجيد محمديان نسبت به گرايش مردم به مصرف نانهاي سفيد ابراز نگراني ميكند و ميگويد: افراد تمايل زيادي براي تهيه نانهاي سفيد دارند و متاسفانه اين نان پرحجم است و تا حدودي فاقد سبوس است و فرد را دچار مشكلات عديدهاي ميسازد.
وي در خصوص فوايد سبوس خاطرنشان ميكند: اين ماده غذايي نه تنها داراي ويتامين ب است بلكه در كاهش عصبانيت، التهاب مفاصل، شيوع انواع سرطان، يبوست و سكته نيز تاثيرگذار است و البته در تنظيم قند خون، انسولين، كنترل اشتها و كاهش وزن نيز نقش بسزايي دارد.
گرچه اسيد فيتيك موجود در سبوس بدن را از جذب كلسيم، آهن، روي و منيزيم باز ميدارد، اما اين موضوع قابل حل است و ميتوان در برابر دنياي فوايد از آن چشم پوشي كرد.
نانهايي كه از آرد سبوسدار تهيه ميشوند با خمير مايه و بدون استفاده از جوش شيرين به عمل ميآيد و داراي ارزش غذايي بالا است، نه تنها دور ريز كمتري دارد و در هضم غذا موثر است بلكه عطر و طعم آن نيز با نانهاي جوش شيرين دار قابل مقايسه نيست.
يكي از متخصصين تغذيه ميگويد: نان سنگك در صدر نانهاي ايراني قرار دارد و چون از آرد سبوسدار تهيه ميشود و داراي فيبر فراوان است نقش زيادي در هضم غذا دارد و توانسته جايگاه خوبي نزد ايرانيها به خود اختصاص دهد.
سببي كه در حال حاضر 58 ساله است ميگويد: از زماني كه به ياد دارم نان سنگك همواره مهمان سفرههايمان بود و حالا نيز پس از گذشت ساليان سال در سفره مان جاي خود را دارد و البته شايد دو هفته يك بار سري به نان لواشي بزنم.
از آنجايي كه نان يكي از مواد پر خوراك خانهها است و در هر وعده غذايي بدون حضور آن غذا سرو نميشود مسئولان قمي به فكر سبوس دار كردن نانها افتادند گرچه نميتوان گفت در حال حاضر نانها فاقد سبوس هستند، اما ناچيزي آن در بود و نبودش فرقي ايجاد نكرده است.
نانهاي قم 15 درصد سبوسگيري ميشوند
مدير شركت غله و خدمات بازرگاني استان قم با شاره به اينكه قم شهري گندم خيز نيست و زمينهاي مساعد كشت گندم را ندارد خاطر نشان ميكند: از آنجايي كه با اين مشكل مواجه هستيم چاره اي نداريم جز اينكه گندم مورد نياز خود را از شهرهاي همجوار گندم خيز فراهم كنيم.
اگر افراد بدانند پوست گندم كه همان قسمت فعال آن بوده و داراي سبوس فراواني است به طور حتم هيچ گاه آن را از نان جدا نميكنند.
فرهاد زارعي ميافزايد: ميانگين درصد سبوس از نظر استاندارد ملي 130 است و ميزان سبوس نان لواش بايد 14، سنگك 10 و بربري نيز 18 به بالا باشد.
وي تصريح ميكند: قرار شده است نانهاي استان 15 درصد سبوسگيري شوند و در صورتي كه مردم همكاري لازم را داشته باشند و موضوع را به چالش نكشند ميتوان آينده سالمي براي مردم قم انتظار داشت.
مدير اداره نظارت بر مواد غذايي دانشگاه علوم پزشكي استان قم هم معتقد است: استفاده از سبوس در نان بسيار ارزشمند بوده و در سلامتي افراد تاثيرگذار است، اما اختلاط سبوس در نانواييها بهداشتي نيست و با اصول بهداشتي مغايرت دارد.
قادر اسدزاده ادامه ميدهد: هر نانوايي بايد ماده مرتبط با محصول خود را مورد استفاده قرار دهد يعني نانوايي لواش بايد از آرد لواش و سنگك نيز از آرد سنگك استفاده كند.
قبول حضور افراد جديد و طرحهاي نو گاهي به سختي ممكن ميشود و شايد هر فردي نتواند به راحتي با آن كنار بيايد، همانند تهيه نانهاي سبوس دار، همانگونه كه رئيس اتحاديه نان استان قم ميگويد: اگر مردم از مزاياي نانهاي سبوس دار مطلع شوند با وجود طي شدن زمان زياد، ميتوانند آن را بپذيرند.
سيد جواد دهناد ادامه ميدهد: متاسفانه عدهاي تصور ميكنند سفيدي نان دليل كيفيت آن است از اين رو به سمت تهيه آن تمايل فراواني دارند.
مسئول تغذيه مركز بهداشت استان قم هم معتقد است: پر خوري منشا بسياري از بيماريها است، كم و زياد خوردن غذا و خارج از اصول تغذيه حتي در صورت مفيد بودن هيچ نتيجهاي جز بيماري در پي نخواهد داشت.
علياكبر حق ويسي مصرف ميوه و سبزيجات را مهم بر ميشمرد و بيان ميكند: اين مواد بهترين منبع سلامتي بوده و بهتر است افراد از خوردن بيش از حد برنج، نان و غلات اجتناب كنند و نانهاي سبوسدار را مهمان سفرههاي خانهشان كنند.
وقتي بداني يك لقمه نان سبوسدار تا چه ميزان در سلامتيات موثر است و چه خاصيتي دارد صفهاي شلوغ و خسته كننده را با دل و جان ميخري و خم به ابرو نميآوري چرا كه تحمل اين صف كجا و تحمل صف مطب پزشك و داروخانه در اثر بي توجهي در رژيم غذايي كجا...؟
انتهاي پيام/78008/ر40
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]