واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سفير ايران در يونسكو در گفتوگوي اختصاصي با فارس:تلاش ما در اجلاس امروز يونسكو «ثبت چندمليتي چوگان» است
سفير ايران در يونسكو كه امروز در اجلاس كميته ميراث جهاني يونسكو در آذربايجان حضور دارد، درباره آخرين برنامه ايران براي جلوگيري از ثبت چوگان به نام كشور آذربايجان گفت: تلاش ما اين است كه «چوگان» حداقل ثبت چندمليتي شود.
محمدرضا مجيدي در گفتوگو با خبرنگار جامعه فارس در خصوص برنامه ايران براي حضور در اجلاس كميته ميراث جهاني يونسكو كه با هدف بررسي پرونده كشورهاي عضو در حوزه ميراث ناملموس به ميزباني باكو برگزار ميشود، گفت: بعد از مطرح شدن پيشنهاد آذربايجان براي ثبت جهاني «چوگان» به نام آذربايجان، انواع و اقسام پيشنهادات براي جلوگيري از اين موضوع از سوي برخي مسئولان و كارشناسان مطرح ميشود اما اين دوستان بايد كنوانسيون 2003 را مورد مطالعه قرار دهند.
وي افزود: مبناي اين كنوانسيون مشخص است و نميتوان پيشنهادات خارج از اين كنوانسيون را به يونسكو ارائه كرد.
سفير ايران در يونسكو در خصوص اظهارات مهدي حجت، معاون ميراث فرهنگي كشور مبني بر اينكه ميخواهند پيشنهاد دهند يونسكو از اين به بعد ميراث ناملموس را به نام كشوري ثبت نكنند و تنها اثر را ثبت كنند هم تصريح كرد: اين پيشنهاد عملي نيست ايران در چنين شرايطي ميتواند پيشنهاد دهد كه اثر به نام چند مليت در يونسكو به ثبت برسد.
مجيدي ادامه داد: دهها كشور هستند كه بازي و ورزش چوگان را انجام ميدهند ما در حال حاضر با ارائه پرونده ثبت چوگان از سوي كشور آذربايجان، تلاش خواهيم كرد حداقل اين ميراث ناملموس به صورت چندمليتي به ثبت جهاني برسد و نام ايران هم باشد.
وي تأكيد كرد: فعلاً چيزي قابل پيشبيني نيست ما تلاشمان را خواهيم كرد بايد اجلاس تشكيل شود و نتيجه مشخص شود.
به گزارش فارس، چوگان از ورزشهاي كهن ايراني است كه امروزه به ورزشي جهاني تبديل شده است. اين رشته به دليل رواج در ميان پادشاهان و بزرگان به بازي شاهان معروف است. امروزه بيش از 77 كشور مسابقات و برنامههاي ويژهٔ چوگان برگزار مي كنند.
چوگان همچنين از جمله ورزشهايي است كه از سال 1900 ميلادي تا سال 1939 ميلادي به عنوان يك ورزش درمسابقات جهاني المپيك بازي شده و هم اكنون نيز از سوي كميته بينالمللي المپيك به عنوان يكي از ورزشهاي جهاني شناخته شده است.
رودكي نخستين شاعري است كه پس از اسلام از چوگان گفته است و فردوسي نيز فراوان از آن نام ميبرد. فردوسي قصهٔ چوگان بازي سياوش و افراسياب را به نظم درميآورد و ميگويد:
همه كودكان را به ميدان فرست / براي ديدن گوي و چوگان فرست
اسناد تاريخي نشان داده اند كه شاه عباس چوگان باز بوده است و حتي پيش از اينكه به اصفهان بيايد در قزوين كه پايتخت ايران بوده چوگان بازي ميكرده است. همچنين ميدان نقش جهان اصفهان براي چوگان بازي بنا نهاده شده بود.
اروپاييان در زمان صفويان و در زمان استعمار خود در هند، با اين بازي آشنا شدند و افسران انگليسي نيز به طور حرفهاي چوگان را در باشگاه كلكته آموخته و با خود با انگليس بردند. بعدها نيز ورزشهايي از قبيل گلف و هاكي پديد آوردند كه دستههاي استفاده شده در اين بازيها به همان چوب چوگان برميگردد.
در سال 1860 ميلادي چوگان در انگليس متداول ميشود. سپس از اين كشور بازي به آمريكاي جنوبي ميرود و به شدت رواج مييابد چنانكه اكنون چوگان در آمريكاي جنوبي از همه جاي دنيا بيشتر بازي ميشود و طرفداران بسياري نيز دارد.
انتهاي پيام/
دوشنبه 11 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]