واضح آرشیو وب فارسی:پرشین وی:
وبلاگ مجله علمی جوانان شهر ویس (استان خوزستان)مردم شهر ويس (ويس و مولحه ) نيز همچون ديگر جوامع اهل تشيع جهان مراسم دهه محرم را با شكوه و علاقه خواص برگزار ميكنند.مساجد - حسينيه ها و مضايف شهر :همه ساله در چنين روزهايي حسينيه ها و مساجد شهر حال و هواي خواصي پيدا مي كنند و هر شب مساجد و حسينيه ها و مضايف ، پذيراي عزاداران حسيني مي باشند و روحانيون شهر با بازگو كردن واقعه عاشورا و روضه خواني در اين مكانهاي مقدس، مراسم را اغاز ميكنند كه روضه خواني هاي روحانيون به زبان عربي و بعضا زبان فارسي انجام مي گيرد.تجمع هاي دسته هاي سينه زني :تجمع مردم از شب هفتم و شب هشتم محرم در قالب دسته هاي سينه زني در مسيرهاي مختلف سطح شهر برگزار ميكنند و همچنين در بعد از ظهر روز نهم محرم ، دسته هايي از قبيل دمام - علم بازها - سينه زني و زنجير زني مسير ابتدا تا انتهاي شهر را مي پيمايند و به عزاداري مي پردازند .
این عکس در شب هشتم محرم گرفته شده است . شبی که به حضرت قاسم (ع) منصوب می باشد که به همین مناسبت در پایان مراسمی ویژه این شب بصورت شبیه برگزار شد .عاشورا و بانوان شهر ويس :بانوان شهر نيز اقدام به برپاي مجالس و مراسمات ويژه محرم به صورت كاملا زنانه و خواص مي كنند كه در اين مراسم روحانيون خانم اقدام به موعضه و روضه خواني براي جمع نساء مي ورزند . و بانوان شهر بسيار پرشكوه در اين مراسمات شركت مي كنند . در حسینیه های ویژه بانوان شهر ویس ( ویس و مولحه ) در دهه محرم به مناسبت وقایع عاشورا مراسمی همچون مثل " يوم الطفل " - "عرس القاسم " و . . . كه به صورت تعذیه نمایشی ویژه بانوان اجرا ميشود و در روز دهم مراسم مقتل خوانی و دادن غذای نذری در حسینیه های ویژه بانوان سرو می شود .مراسم روز دهم :روز دهم روز خواصي در شهر ويس مي باشد . همه مردم پير و جوان ، زن و مرد اين مراسم خواص را همراهي ميكنند . در ابتداي صبح روز عاشورا با نواخته شدن دمام در ابتداي شهر مردم در غالب دسته هاي مختلف عزاداري در آن محل تجمع ميكنند تا از بركات و ثواب اين همراهي عمومي فيض ببرند . در زبان محلي و مرسوم عربي مردم شهر ويس به اين مراسم " الدايره " مي گويند .
مسجد الزهراء (ع) شهر ویس ، یکی از قدیمی ترین مساجد شهر ویس می باشد. ترتيب دسته هاي مختلف عزاداري :دسته هاي حاضر در مراسم روز عاشورا در ابتداي كاروان حركتي اين مراسم (الدايره) گروه دمام قرار دارند و بعد از آن علم بازها كه بعضي از آنها از قدمت خواص و از اوايل تاسيس اين عزاداري ها ، اين علم ها تاسيس شده اند و سالانه برپا مي شوند . همچنين از شهر مولحه نيز يك هيئت عزاداري بزرگ مردمي كه متشكل از گرو ههاي مختلف دمام - علم بازها و دسته هاي سينه زني مي باشند از شهر مولحه به حركت در مي آيند و در پايان به محل قبرستان شهر ويس به دسته هاي شهر ويس ملحق مي شوند و در آن محل اوج تجمع مردمي عزادار و عاشقان حسيني مي باشد .در شهر ويس و مولحه مرسوم است كه حسينيه هاي اصلي هر كدام داراي علم مربوط به آن حسينيه مي باشند و مردم آن علم را با نام حسينيه هاي وذكور مي شناسند . گروه هاي بعدي" الدايره " را گروه بزرگ زنجير زنان تشكيل ميدهند كه اين عاشقان امام حسين (ع) در دو ستون و پشت سرهم ، با فاصله مشخص و منظم و با مداحي مداحان شهر ويس با ضربه واحد به عزاداري از نوع زنجير زني مي پردازند كه زنجير زني در حين حركت و با گام هاي موزون و با ضربه واحد و هماهنگ انجام مي شود .
بايد اضافه كنم مسير حركتي زنجير زنان از ابتداي شهر ويس تا انتهاي شهر مولحه مي باشد كه مسيري حدود 3 كيلومتر مي باشد را طي ميكنند .گروه بعدي را گروه بزرگ سينه زني تشكيل مي دهند كه در اين گروه مردم با مداحي مداحان شهر اقدام به سينه زني و عزاداري مي كنند.نهايت مسير حركت " الدايره "به قبرستان شهر ختم مي شود و مردم با تجمع در آن مكان اقدام به قرائت فاتحه براي مرحومين همديگر مي كنند .به جرات ميتوان گفت كه اين مراسم از بزرگترين و باشكوه ترين نوع خود در بين شهر هاي شهرستان باوي مي باشد و همه ساله مردم كثيري از روستاها و شهر هاي اطراف در اين مراسم باشكوه و مقدس شركت ميكنند و از بركات اين روزهاي پر بركت سعي به بهره مندي معنوي كافي مي ورزند .مراسم تعذيه ( شبيه خواني ) شهر ويس :مراسم تعذيه (شبيه خواني ) شهر ويس به زبان عربي فصيح برگزار مي شود و نقش آفرين ها را كساني انتخاب مي شوند كه اولا از جوانان با ايمان و پاك شهر باشند و ثانيا مسلط به زبان عربي فصيح باشند و نقش هاي مقدس اين شبيه خواني را به هر كسي جهت ايفاي نقش وا گزار نمي كنند و معمولا از روحانيان جوان و مداحان و شعراي مذهبي عرب شهر واگزار ميكنند و علت آن تسلط اين اشخاص مذكور به زبان عربي فصيح مي باشد .در اين مراسم از ابزار هايي همچون اسب - كلاه خود و زره هاي جنگي شبيه سازي شده آن زمان - شمشير و غيره استفاده ميشود اين مراسم در مساحت ارضي بزرگ انجام مي پزيرد كه در گوشه اي اقدام به برپايي خيمه هاي شبيه سازي شده بزرگ - و محل پر از آبي كه (بلاتشبيه) حضرت ابولفظل(ع) اقدام به كسر كسار و پر كردن مشكها نمود و . . . در طرفي ديگر خيمه عمر ابن سعد و يزيد و . . . ( لعنت الله عليهم ) برپا ميگردد و در نهايت شروع به تعذيه و اجراي نمايش واقعه ميكنند تا براي كودكان و نوجوانان جامعه واقعه عاشورا ملموس تر شود و بهتر آن را درك كنند .نكته جالب اين مراسم اين است كه در اجراي نمايش تعذيه خواني از يك سيستم صوتي مطلوب استفاده مي شود كه به همراه هر نقش آفرين اين مراسم يك ميكروفون بي سيم كوچك تعبيه مي شود تا صدا به صورت واضح و مطلوب به گوش جمعيت حاظر برسد و همچنين در حين اجراي مراسم شخصي از طريق بلند گو اقدام به توضيح واقعه مي كند و نيز به صورت زنده اقدام به صداگزاري و پخش موزيك خواص محرم و آن روز مي كنند !
از پر حضور ترین حسینیه های شهر ویس در ایام محرم می توان به حسینیه سادات ذهبی اشاره کرد که متعلق به خانواده سادات ذهبی می باشد و سالهای سال است این خانواده محترم از خدام امام حسین (ع) و اهل البیت بحساب می ایند و از احترام بخصوصی در بین مردم شهر ویس برخوردار هستند و روحانیون بزرگی همچون سید حسین ذهبی و سید حسن ذهبی و . . . از همین خانواده هستند .قرائت مقتل امام حسين(ع) در حسينيه ها و مساجد شهر :همچنين در روز دهم محرم در تمام حسينيه ها و مساجد شهر به بركت اين روز اقدام به سرو نهار و در ابتدا به قرائت كتاب مقتل الحسين مي كنند كه بعد از اتمام قرائت واقعه يك وعده نهار در محل از مردم پزيرايي ميشود كه هزينه اين غذا ، از نزورات مردم تامين ميشود و مردم اين غذاي متبرك را تناول مي كنند .دهه محرم يعني لباس مشكي؛يعني بوي چاي دارجيني؛بوي غذاي نذري؛صداي روضه؛اشك ريختن . . در پايان بايد اضافه كنم كه مراسم محرم در شهر ويس با به پايان رسيدن روز دهم به اتمام نمي رسد و هر شب تا روز اربعين حسيني در گوشه و كنار و مساجد و حسينيه هاي شهر به همان شكوه مراسم موعضه و ذوضه خواني برگزار مي شود . و علت اسرار مردم به تداوم اين مجالس در روزهاي بعدي ، عشق آنها به امام حسين (ع)مي باشد . بايد بگويم در بازگو كردن همه اداب و رسوم مردم در اين ماه مقدس قلم و كلام غاصر مي باشد و اين گوشه هايي از اداب و مراسمات مردم شهر ويس در اين روزهاي بود .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پرشین وی]
[مشاهده در: www.persianv.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1428]