واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: تاثيرات نور خورشيد بر پوست
بسياري از مردم هر ساله در انتظار فصل تابستان به سر مي برند تا از نور پر حرارت خورشيد استفاده کرده و علاوه بر زدودن خستگي تغييري در رنگ پوست خود ايجاد کنند اين در حالي است که از تاثيرات مخربي که اين نور بر پوست دارد غافل هستند.
به گزارش خبرگزاري مهر، تابستان در کنار زيبايي ها و شادابي هايش، گرما، رطوبت و نور را به همراه مي آورد.
نور خورشيد در فصل تابستان به اندازه اي شدت پيدا مي کند که نياز به محافظت از پوست بدن و به خصوص صورت به خوبي احساس مي شود.
برخي از افراد نيز تلاش مي کنند از اين نور و حرارت سوزان براي افزودن به زيبايي و تيره کردن رنگ پوست خود استفاده کنند، غافل از اين که اين نور چه تاثيرات جانبي مي تواند بر سلامت بدن انسان داشته باشد.
سلول کشي در اثر آفتاب گرفتن!
زماني که پوست بدن در برابر نور شديد خورشيد قرار مي گيرد پرتوهاي ماورا بنفش نور خورشيد پوست انسان را شستشو داده و سلول هاي زنده اي را که عملکرد طبيعي آن ها ساخت لايه هاي جديد پوست است، مي کشد.
اين پرتوها موسوم به پرتوهاي ماورا بنفش A توانايي زيادي براي نفوذ در پوست انسان را دارا مي باشند، اما هر دو نوع A و B آن، توانايي سوزاندن پوست انسان را دارند.
فعال شدن گيرنده هاي درد در اثر آفتاب سوختگي
پس از آفتاب سوختگي عروق خوني به منظور زدودن سلول هاي سوخته زير پوست گسترش مي يابند و جريان خون در قسمت هاي سوخته بدن افزايش پيدا مي کند.
اين افزايش خون باعث قرمز شدن پوست بدن مي شوند. در عين حال سلول هاي آسيب ديده به مغز پيام ارسال کرده و با اعلام تخريب خود گيرنده هاي درد را فعال مي کنند. به همين دليل پوست هاي آفتاب سوخته در برابر لمس بسيار حساس بوده و فرد درد و خارش پوست را براي روزها تجربه مي کند.
علت تيره شدن پوست
در پاسخ به سوختگي سلول ها تحت تاثير اشعه ي ماورا بنفش، بدن انسان رنگدانه هاي ملانين بيشتري توليد مي کند که اين باعث تيره تر شدن رنگ پوست خواهد شد. اين رنگدانه ها پرتوهاي اضافي را به خود جذب کرده و از آسيب بيشتر پوست جلوگيري مي کنند.
ملانين هاي توليد شده علاوه بر ..... کردن اشعه ي ماورا بنفش نور خورشيد مي توانند براي پوست مضر نيز باشند. براي مثال نوعي از اين رنگدانه به نام فيوملانين که عامل ايجاد موهاي بور و قرمز رنگ در انسان به شمار مي رود، در واقع خطر آسيب هاي ناشي از نور خورشيد و ابتلا به آفتاب سوختگي يا سرطان پوست را افزايش مي دهد.
از عوارض آفتاب سوختگي مي توان به سرطان پوست، چرمي شدن پوست، بروز لکه هاي بزرگ و قهوه اي رنگ و آب مرواريد در چشم اشاره کرد.
در اين ميان يکي از قدرتمندترين سلاح هاي انسان در برابر اين نور مخرب، کرم هاي ضد آفتاب هستند که به شيوه هاي مختلف مانند جذب شيميايي ماورا بنفش يا بازتاب دادن اين پرتوها، از پوست محافظت مي کنند.
واژه SPF از مهمترين علامت هاي مشخصه اي است که بر اساس آن، مصرف کنندگان، ضد آفتاب هاي مناسب را انتخاب خواهد کرد. اين کد به فرد اعلام مي کند تا زمان آفتاب سوختگي چقدر زمان دارد. براي مثال استفاده از SPF 2 به فرد اين اجازه را مي دهد که دو برابر مدتي که مي توانست بدون کرم ضد آفتاب در زير نور باقي بماند، از نور خورشيد استفاده کند. بالا رفتن شماره SPF ها به مفهوم افزايش چند درصدي ميزان محافظت از پوست نيز خواهد بود.
مناطق ساحلي در سوختگي پوست تاثير چشمگيري دارند زيرا در اين مناطق نور آفتاب توسط آب دريا و ماسه ها بازتاب داده شده و شدت آن را تکرار مي کند. به شکلي که حتي در روزهاي ابري 80 درصد از نور خورشيد از ميان ابرها عبور کرده و زمين را تحت تاثير خود قرار مي دهد.
اثرات آفتاب سوختگي
برخي از افراد معتقدند که ميزان کمي آفتاب سوختگي آسيبي به کسي نخواهد رساند. محققان بارها غلط بودن اين ايده را تذکر داده و اعلام کرده اند آفتاب سوختگي در دوران کودکي و نوجواني تا درصد بالايي مي تواند به سرطان پوست در دوران بزرگسالي تبديل شود زيرا ملانين پوست به اندازه تمامي سال هاي عمر فرصت توسعه و رشد داشته است.
از ديگر آثار آزار دهنده آفتاب سوختگي مي توان به چرمي شدن پوست، بروز لکه هاي بزرگ و قهوه اي رنگ و آب مرواريد در چشم اشاره کرد.
درمان آفتاب سوختگي
* به گفته پزشکان براي درمان آفتاب سوختگي درجه يک استفاده از آسپيرين و نوشيدن آب خنک کافي خواهد بود. اين شيوه مي تواند از افزايش تاثير سوختگي جلوگيري کند.
* براي سوختگي هاي نوع دوم فرد بايد از حمام آب خنک و مرطوب کننده هاي گياهي مانند آلوئه ورا استفاده کند.
* در صورت وخيم تر بودن شرايط بيمار و مشاهده علائمي مانند سردرد شديد، و تب و لرز فرد بايد به سرعت تحت معاينه پزشک متخصص قرار گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]