واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پاسداري از امنيت خليج فارس
بيگمان خلبانان شجاع نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران در پيروزيهاي رزمندگان اسلام، نقش پراهميتي داشتند كه مروري بر عمليات رزمي آنان در دوران دفاع مقدس، بيانگر اين واقعيت است.
محمد معما، پژوهشگر دوران دفاع مقدس، با تشريح يكي از عمليات موفقيتآميز خلبانان نيروي هوايي، يادآور ميشود:
- در روزهاي پاياني جنگ تحميلي، رژيم بعث عراق عليرغم تحويل گرفتن جديدترين نسل جنگندهها و در اختيار داشتن پيشرفتهترين تجهيزات زميني و موشكي، هنوز نتوانسته بود بر رزمندگان غيور ايران غلبه كند.
حكومت بعثي عراق از مدتها قبل براي از پاي درآوردن مقاومت ايران، دست به حملات گسترده به نفتكشها و پايانههاي نفتي ايران زده بود تا از اين طريق، ايران را مجبور به تسليم كند.
با توجه به اين موارد، نيروي هوايي عراق با در اختيار گرفتن جنگندههاي مدرن و نصب موشكهاي پيشرفته اگزوست (موشك هوا به سطح) بر روي آنها، اقدام به هدف قرار دادن كشتيهاي نفتكش ميكرد. هدف بعثيها اين بود كه صادرات نفت ايران را مختل كنند.
با توجه به تمامي اين مسائل، از همان روزهاي اول نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران شروع به مقابله با تهديدات دشمن كرده بود، ولي اين بار نبرد بسيار سخت شده بود. عراق روزانه با چندين سورتي پرواز بر روي خليج فارس، تهديدهايي را عليه نفتكشهاي ايراني به وجود ميآورد و تيزپروازان نيروي هوايي با طرحي جامع، در همه ساعات شبانهروز در حال گشتزني بر روي خليج فارس بودند تا تهديدات دشمن را به موقع خنثي كنند.
او ادامه ميدهد:
- در بهمن1366 اين پروازها به اوج خود رسيده بود و عراق هر روز به حريم آبهاي نيلگون خليج فارس تجاوز ميكرد. نيروي هوايي منتظر فرصتي مناسب بود تا جوابي دندانشكن به عراق بدهد كه هرگز آن را فراموش نكند. اين وضع ادامه داشت، تا بالاخره روز نبرد فرا رسيد.
بيستم بهمن ماه 1366، در پايگاه ششم شكاري بوشهر، خلبانان تامكت (اف 14) آماده نبرد بودند و در گردان پرواز حضور داشتند كه ناگهان صداي زنگ آلرت كه به هنگام حمله دشمن در اتاقي به همين نام به صدا درميآيد و خلبانان به سرعت آماده مقابله با دشمن ميشوند، همه را به خود آورد و فرماندهي اعلام اسكرامبل (پرواز سريع هواپيماهاي شكاري براي مقابله با دشمن) كرد.
اين پژوهشگر ميگويد:
- كارهاي مقدماتي پرواز به سرعت انجام ميگيرد و دقايقي بعد، خلبانان با نشستن در كابين، با شتاب به پرواز درميآيند. به محض پرواز هواپيماهاي اف14، رادار با آنها تماس ميگيرد و فركانس مخصوص، سمت و ارتفاع را اطلاع ميدهد.
خلبانان بلافاصله آماده نبرد ميشوند و به دليل اينكه به سرعت به پرواز درآمده بودند به كنترل سامانههاي جنگ الكترونيك، موشكها و رادار ميپردازند تا از كارايي آنها مطمئن شوند.
به سمت جنوب به پرواز ادامه ميدهد كه از سوي رادار زميني، دستور ميرسد جستوجو را براي پيدا كردن هواپيماهاي دشمن آغاز كند.
دقايقي بعد، كمك خلبان با دقت و جستوجويي كه انجام ميدهد، موفق ميشود 6 هدف را بر روي رادار پيدا كند. او بلافاصله با رادار زميني تماس ميگيرد و سمت آنها را براي رادار اعلام ميكند، كه آنها نيز متخاصم بودن هواپيماها را تاييد ميكنند.
با تاييد رادار، خلبان ارتفاع خود را افزايش ميدهد و با حداكثر سرعت به سمت هدفها به پيش ميرود. بعد از دقايقي رادار هواپيما، جنگندههاي دشمن را مشخصتر نشان ميدهد؛ آنها به صورت دو دسته 3 فروندي، با سرعت و از روبهرو به سمت اف14 ايراني ميآمدند.
كار، بسيار خطرناك و دشوار است، يك فروند بايد به مقابله با 6 فروند هواپيماي عراقي برود ولي چارهاي نيست و بايد جلوي تجاوز گرفته شود. خلبانان بلافاصله كار را براي قفل كردن بر روي هواپيماي دشمن و شليك موشك آغاز ميكنند. با توجه به سرعت بالاي و هواپيماهاي عراقي، خلبانان فقط چند دقيقه فرصت دارند تا تصميم بگيرند.
انهدام اولين هواپيماي دشمن
- معما ميگويد: كمك خلبان روي هر كدام از هواپيماها قفل ميكند، هواپيماي دشمن با استفاده از دستگاههاي پيشرفته جنگ الكترونيك، آن را خنثي ميسازد.
فاصله با جنگندههاي دشمن خيلي كم شده است و امكان استفاده از موشكهاي دوربرد فونيكس نيز وجود ندارد از اينرو بلافاصله خلبانان تصميم ميگيرند از موشكهاي راداري استفاده كنند.
با چندين بار تلاش و در فاصله بسيار كم 5/5 مايلي، سرانجام موفق ميشوند بر روي يكي از هواپيماهاي دشمن عمل را انجام دهند و خلبان بيدرنگ موشك را به سمت هواپيماي عراقي رها ميكند. موشك راداري از زير بال رها ميشود و با سرعت به سمت هدف پيش ميرود. تنها چند ثانيه بعد يكي از هواپيماهاي دشمن منهدم ميشود و لاشهاش به اعماق خليج فارس فرو ميرود.
خلبانان هواپيماهاي عراقي كه شاهد سرنگوني يكي از جنگندههايشان هستند، براي در امان ماندن بلافاصله از ارتفاع خود ميكاهند و در نزديكي سطح آب پرواز ميكنند. در اين هنگام هواپيماها در نزديكي هم قرار ميگيرند كه خلبان متوجه يكي از هواپيماهاي دشمن در سمت راست خود ميشود. خلبان بيدرنگ كمك خود و كمك نيز خلبان را متوجه 3فروند ديگر از جنگندههاي دشمن در سمت چپ ميكند. شرايط بسيار حساس است و با كوچكترين اشتباه، احتمال هدف قرار گرفتن وجود دارد.
لحظه نبرد تن به تن فرا ميرسد. هواپيماهاي سمت چپ به نزديكترند و در يك لحظه هواپيماها در مقابل يكديگر قرار ميگيرند. هواپيماهاي عراقي به سمت راست گردش ميكنند و ايراني نيز در مقابل آنها به سرعتبه سمت چپ گردش ميكند. در اين هنگام يكي از هواپيماهاي عراقي به طرز ناشيانهاي براي زدن سمت گردش خود را تغيير ميدهد و به سمت راست خودش گردش ميكند. خلبان با ديدن اين حركت ناشيانه، با يك مانور ماهرانه پشت سر او قرار ميگيرد.
* در همين موقع، دسته ديگر هواپيماهاي عراقي با آرايش جنگي، بدون اين كه متوجه حضور شوند، با سرعت از كنار هواپيماي ايراني عبور ميكنند. فاصله به قدري نزديك است كه امكان استفاده از موشك راداري هم وجود ندارد. از اينرو بايد به هواپيماي دشمن نزديكتر شود تا بتواند با استفاده از موشك حرارتي، آن را هدف قرار دهد؛ اين كار به سرعت انجام ميشود، فاصله آن قدر كم شده است كه خلبان حتي نوع هواپيما و رنگ آن را نيز ميتواند تشخيص دهد، هواپيماي عراقي يك ميراژ پيشرفته با رنگ استتار آبي است.
هواپيماي دشمن در اعماق آبها
خلبان خود را آماده شليك موشك حرارتي ميكند، ولي موشك رها نميشود. خلبان دوباره شروع به كنترل سامانهها ميكند. در همين اثنا كمك خلبان نيز به شدت مراقب پشت سر است تا ضمن تعقيب و گريز، هواپيماي دشمن در پشت سر آنها قرار نگيرد. سرانجام خلبان موفق ميشود موشك را رها كند. موشك با يك جهش سريع به سمت موتور ميراژ پيش ميرود و در نهايت در داخل آن منفجر ميشود. انفجار به قدري سريع اتفاق ميافتد كه خلبان عراقي موفق به خروج اضطراري هم نميشود.
هر دو خلبان ايراني از فرط شادي نداي اللهاكبر سر ميدهند و با توجه به اينكه در تعقيب و گريز، از مرز فاصله زيادي گرفتهاند و از طرفي با كمبود سوخت هم مواجهند، به سرعت به سمت پايگاه حركت ميكنند و با موفقيت به زمين مينشينند.
در پايگاه غوغايي برپا ميشود. همه به استقبال آمدهاند خلبانان با اشتياق زيادي در حال شرح واقعهاند كه ناگهان دوباره زنگ به صدا درميآيد. هر دو خلبان با تمام سرعت به سمت هواپيماي آماده ديگري ميدوند و بعد از چند دقيقه در دل آسمان جاي ميگيرند. بلافاصله سرعت خود را زياد ميكنند و بر روي آبهاي نيلگون خليجفارس قرار ميگيرند.
هدفي بر روي رادار مشاهده نميشود و هواپيماي با ديدن اين اوضاع سريعا 90 درجه گردش و با سرعت به سمت نفتكشها حركت ميكند. در همين اثنا كمك خلبان موفق ميشود در مدار جنوب شرقي، هدف را بر روي رادار شناسايي كند. با استعلام از رادار زميني و تاييد آن، دستور انهدام هواپيماهاي دشمن صادر ميشود. آنها به سوي نفتكشها حركت ميكنند.
خلبان بلافاصله به سمت هواپيماهاي دشمن حركت ميكند. در حدود 7 مايلي با خط سير نفتكشها، كمك خلبان متوجه ميشود كه دو هواپيماي دشمن در حالت شيرجه به سمت نفتكشها هستند. خلبان، بلافاصله موتورها را در حالت پسسوز قرار ميدهد و با كم كردن ارتفاع و حداكثر سرعت، به سمت آنها ميرود.
خلبانان هواپيماهاي عراقي كه متوجه ايران شدهاند، با سرعت به سمت مخالف گردش ميكنند. آنها فكر ميكنند با اين حركت، هواپيماي ايراني را غافلگير كردهاند، ولي با توجه به سرعت بالايي كه ايراني دارد، به سرعت به سمت هواپيماي سمت راستي گردش ميكند و در كمتر از چند ثانيه هواپيماي دشمن در برد موشك حرارتي قرار ميگيرد، ولي در همين حالت هواپيماي ديگر عراقي از فرصت استفاده ميكند و خود را به پشت سر اف 14 ايراني ميرساند. به خيال خودشان اف14 را در ميان گرفتهاند!
كمك خلبان بلافاصله به خلبان اطلاع ميدهد كه مواظب هواپيماي پشت سري است و فقط بايد هنگامي كه اعلام ميكند، سريعا هواپيما رابه سمت ديگر گردش دهد.
هواپيماي عراقي اينك در بهترين شرايط است تا بتواند آن را با موشك حرارتي هدف قرار دهد. پس، اولين موشك حرارتي را به سمت هواپيماي دشمن شليك ميكند. هنوز موشك به هواپيماي دشمن نرسيده است كه كمك خلبان فرياد ميزند:
خلبان نيز بلافاصله به چپ گردش ميكند و با چندين مانور زيبا باعث ميشود كه هواپيماي عراقي او را گم كند. بعد از اطمينان از متواري شدن هواپيماي دوم عراقي، به موقعيت قبلي بازميگردد و لاشه سوخته ميراژ عراقي را كه دقايقي قبل هدف قرار گرفته است، ميبيند كه در آب افتاده و در حال غرق شده است.
با لطف و عنايت خداوند متعال، هواپيماي متخاصم عراقي به وسيله يك هواپيماي ايراني سرنگون ميشود.
دستاوردهاي عمليات هوايي
به گفته اين پژوهشگر، اين عمليات هوايي دستاوردهاي بزرگي داشته است:
اول اين كه تا مدتي خلبانان هواپيماهاي عراقي جرات حضور در خليجفارس را پيدا نميكنند و از آن ميترسند كه مبادا با حضور دوباره، چندين هواپيماي ديگر را از دست بدهند.
دوم؛ اين عمليات هوايي باعث ميشود كه بار ديگر دنيا اقتدار و توانايي نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران را ببيند و متوجه شود كه نيروهاي مسلح كشورمان، اجازه هيچگونه تعرضي را به بيگانگان نميدهند.
تا چندين روز پس از اين عمليات، رسانههاي غربي در حال انعكاس اين خبر بودند.
به اين ترتيب برگ زرين ديگري بر افتخارات نيروهاي نظامي جمهوري اسلامي ايران افزوده ميشود.
سه شنبه 9 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 354]