واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بانوي جنجال برانگيز
اليزابت كوكران در 21 سالگي نام نويسندگي نلي بلاي را براي خود انتخاب كرد و اين نام را كه مختص مردان بود و از يك شعر استفان فاستر الهام گرفته شده بود، در سراسر جهان به شهرت و معروفيت بينالمللي رساند.
او در يك شهر كوچك ايالت پنسيلوانيا به دنيا آمد، ولي خانواده او پس از مرگ پدرش به پيتزبورگ نقلمكان كردند. او در جواب مقالهاي كه در آن بااهداف جنبش زنان در قرن نوزدهم مخالفت شده بود، نامه شديداللحني براي سردبير روزنامه «پيام پيتزبورگ» ارسال داشت. سردبير آنچنان تحت تاثير اين نامه قرار گرفت كه او را در روزنامه استخدام كرد و به اين ترتيب او به يكي از نخستين خبرنگاران زن در ايالات متحده تبديل شد.
بلاي، بجاي آنكه تلاش خود را فقط به موضوعات زنانه محدود كند، به مسائل روزمره زنان و مردان معمولي توجه داشت و از جمله براي آنكه درباره زندگي و مشاغل آنان تحقيقات دقيق كند، به صورت ناشناس به آنان ملحق ميشد. براي مثال او در كارخانهاي مشغول كار شد و سپس مقالاتي درباره كار كودكان، شرايط ناسالم كار و حقوق ناچيزي كه به آنها پرداخت ميشد و خودش شاهد آنها بود، به رشته تحرير درآورد. زماني كه صاحبان آگهيهاي تجاري در مورد مقالات او شكاياتي را مطرح كردند، سردبيران روزنامهها سعي كردند نوشتههاي او را محدود سازند. در اين زمان، بلاي در سالهاي 87ـ1886 به مكزيك سفر كرد و داستانهايي درباره فقر و فساد حاكم در آن كشور نوشت. ولي اين ماموريت نيز ناگهان قطع شد، زيرا دولت مكزيك بلاي را از كشور اخراج كرد. بلاي با ناراحتي به پيتزبورگ بازگشت و تصميم گرفت كه از استعداد خود در جاي ديگري استفاده كند و ضمن يادداشتي به سردبيران روزنامهاش نوشت: «من عازم نيويورك هستم، دنبال من بگرديد. امضا: بلاي.»
در سال 1887 بلاي خبرنگار روزنامه «دنياي نيويورك» شد و در آنجا بتدريج به پيشگامي رشته روزنامهنگاري تحقيقي تبديل شد كه البته در آن زمان عدهاي آن را «كثافات علني» ميناميدند، زيرا وي دائما فساد، جنايات و سوءاستفادهها را افشا ميكرد. بلاي سپس خود را در يك تيمارستان زنانه بستري كرد و هنگامي كه آنجا را ترك كرد، مقالاتي در اين باره نوشت و رفتار وحشتناكي را كه در اين مكان نسبت به بيماران رواني صورت ميگرفت، علني كرد.
در پايان يكي از مقالاتش در اين زمينه نوشت: «تيمارستان بلاكول آيلند يك تله موش انساني است، ورود به آن آسان است، ولي هرگز نميتوان بهبود يافت و اين مكان را ترك كرد.»با وجود تمام اين نوشتههاي زنده و حساس و شجاعتش در افشا كردن مشكلات اجتماع و اصلاحاتي كه در مقالاتش طالب آنها بود، بايد گفت كه بخش عمده شهرت و معروفيت بلاي، به شــاهـكــار ژول ورن يعنـي «دور دنــيا در 80 روز» بر ميگردد. او باحمايت روزنامهاش به يك سفر 24899 مايلي دور جهان دست زد كه در تاريخ 14 نوامبر 1889 آغاز شد و پس از سفر به دور دنيا، 72 روز و شش ساعت و 11 دقيقه بعد به نيويورك بازگشت كه واقعا ركورد جديدي بود. اين سفر كه با تبليغات فراوان همراه بود و ضمن آن وي روز به روز خاطرات خود را به رشته تحرير در ميآورد، بلاي را به يك شخصيت مشهور و بينالمللي تبديل كرد.بلاي در سال 1895 از روزنامهنگاري كنارهگيري كرد و با رابرت سيمن، يك كارخانهدار ميليونر ازدواج كرد. بلاي پس از مرگ شوهرش سعي كرد شركتهاي معروف او را اداره كند ولي در اين كار موفقيتي نداشت و سپس براي فرار از عاقبت ورشكستگي شركتها در سال 1914 عازم اروپا شد و در جريان جنگ جهاني اول براي روزنامه «نيويورك ايوينينگ ژورنال» به كار خبرنگاري پرداخت و به اين ترتيب دوباره به حرفه نخستش بازگشت.بلاي، يعني اليزابت كوكران سيمن سرانجام در 57 سالگي در اثر ابتلا به بيماري ذاتالريه درگذشت.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]