واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: حوادث - درخواست نهادهاي حقوق بشر و حقوقدانان: نوجوانان را اعدام نكنيد
حوادث - درخواست نهادهاي حقوق بشر و حقوقدانان: نوجوانان را اعدام نكنيد
چندين سازمان و نهاد حقوق بشري و حقوقدانان خواستار توقف اجراي حكم اعدام براي افرادي شدهاند كه در سن نوجواني به اتهام قتل بازداشت شدهاند. در شماره قبلي روزنامه كارگزاران پرونده چند نوجوان كه محكوم به مرگ شدهاند به چاپ رسيد. در اين گزارش، پرونده تعداد ديگري از اين نوجوانان كه شب را با كابوس طناب دار در زندان سر ميكنند تشريح شده است.
رضا حجازي
سيدرضا حجازي متولد سيام تيرماه سال 67است. بيستو هشتم شهريورماه 1382 حين نزاع چند نفر در پارك ايثارگران اصفهان فردي به نام وحيد صادقيان با چاقو مجروح شد و به بيمارستان سپاهان انتقال يافت. او به محض ورود به بيمارستان جان خود را از دست داد و پزشكي قانوني علت فوت را بريدگي قلب و عوارض اصابت جسم برنده اعلام كرد. با آغاز تحقيقات، رضا دستگير و پس از تفهيم اتهام به ماموران گفت: شب حادثه با دو نفر از دوستانم براي تفريح رفته بوديم پارك ايثارگران، داشتيم بازي ميكرديم؛ نميدانم ابراهيم به مقتول و دوستانش شن پاشيد يا برعكس به همين خاطر بين آنها دعوا شد. ديدم كه آنها دو نفر هستند يكي وحيد صادقيان و يكي ديگر كه او را نميشناسم دارند كتككاري ميكنند. من و دهقان، (دوستم) رفتيم آنها را جدا كنيم كه مرحوم وحيد صادقيان با مشت به صورت من كوبيد و من هم با چاقويي كه همراه داشتم به سينه او زدم و دوستم هم چند ضربه از پشت به كتف مقتول زد. رضا در جلسات مكرر رسيدگي، اذعان كرده كه قصد قتل را نداشته است. شعبه 106 دادگاه عمومي جزايي اصفهان بر اساس شكايت و درخواست اوليا دم مقتول به استناد بند ب ماده 206 قانون مجازات اسلامي رضا را به قصاص نفس محكوم كرد. با اعتراض رضا به حكم صادره، پرونده به شعبه 28 ديوانعالي كشور مستقر در مشهد ارجاع و قضات شعبه بدون در نظر گرفتن سن موكل و اينكه او ميبايست در دادگاه اطفال محاكمه ميشده دادنامه صادره را تاييد كردند. پس از آن پرونده براي اجراي حكم به اجراي احكام ارسال شد كه داديار اجراي احكام براي اعمال ماده 205 قانون مجازات اسلامي، پرونده را براي استيذان و تاييد به دفتر رياست قوه قضائيه فرستاد اما بازرسان ويژه رياست قوه قضائيه با گرفتن ايراداتي شكلي از جمله دعوت از اولياي دم براي برقراري صلح و سازش، پرونده را به اجراي احكام ارسال كردند.
محمد جاهدي
محمد جاهدي متولد اول شهريورماه سال 64 اهل شهرستان فسا واقع در استان فارس است. او در سن 16 سالگي قتل محمد مرادي را به گردن گرفت و بيش از 5 سال است كه در زندان عادلآباد شيراز به سر ميبرد. نهم مردادماه سال 1380 محمد جاهدي به همراه دو دوستش به نامهاي اكبر موسوي و محمد مرادي براي گردش و تفرج به سمت حومه شهر فسا رفته بودند كه در راه برگشت اكبر و محمد مرادي با يكديگر درگير شدند و اكبر چاقويي را كه در دست داشت به كمر مرادي فرو كرد كه منجر به مرگ او شد. پس از اين حادثه اكبر و محمد جاهدي متواري شدند و پس از دستگيري، محمد جاهدي قتل را به گردن گرفت. اكبر بهخاطر نزاع به زندان افتاد و در آنجا به همسلوليهاي خود گفته بود كه قتل كار او بوده است؛ اما خود او پس از مدتي كشته شد و شعبه چهارم دادگاه عمومي فسا طي حكمي در سه خط، جاهدي را به قصاص نفس محكوم كرد. در راي دادگاه آمده است: «در خصوص اتهام آقاي محمد جاهدي 16 ساله دائر بر قتل عمد مرحوم محمد مرادي 17 ساله با عنايت به گواهي پزشكي قانوني، ملاحظه گزارش ماموران انتظامي، اقرار متهم، بزهكاري وي محرز است فلذا دادگاه مستندا به ماده 205 قانون مجازات اسلامي حكم به قصاص نفس متهم صادر و اعلام ميكند...» اين حكم با اعتراض متهم به شعبه 34 ديوانعالي كشور ارجاع شد. اعضاي شعبه پس از بررسي پرونده ايراداتي را به نحوه رسيدگي وارد دانسته و جهت رفع نواقص و ايرادات پرونده را به همان شعبه ارجاع كردند كه اين شعبه اعلام ميكرد كه دادنامه صادره با توجه به اقرار متهم و علم قاضي كه ناشي از قرائن و اوضاع و احوال مضبوط در پرونده است، صادر شده است. اين بار، چون شعبه 34 تعطيل شده بود پرونده به شعبه 27 ارجاع و قضات اين شعبه حكم صادره را تاييد كردند و در حال حاضر با دستور رياست قوه قضائيه، پرونده به شعب تشخيص ديوانعالي كشور ارسال و قضات شعبه سيزدهم تشخيص، متصدي رسيدگي به پرونده هستند.
رضا علينژاد
رضا علينژاد ساعت 30/20 پنجم ديماه سال 81 بههمراه دوستش به نام هادي عابديني در پياده روي بلوار امامزاده حسن شهرستان فسا پس از خريدن سمبوسه، مشغول خوردن آن بودند كه دو نفر (مقتول و محمد فيروزي) به سمت آنها رفتند و با يك اذيت كودكانه از سوي مقتول و دوستش، درگيري آغاز شد. آنها در اين هنگام از زير لباس خود يك نانچيكو خارج كرده و به بدن رضا و هادي چند ضربه زدند. اين در حالي بود كه رضا نيز كاردي كه همراهش بود را براي دفاع از خودش بيرون آورد كه در جريان درگيري چاقو به گردن مقتول خورد و او به خاطر شدت خونريزي جان باخت. محمد فيروزي، دوست مقتول نيز در تمام مراحل دادرسي اذعان كرده است كه شروعكننده درگيري او و مقتول بوده است و از سوي ديگر اظهارات غلامرضا چهرهنگار، تنها شاهد ماجرا، نيز نشان ميدهد كه اقدام رضا به نوعي دفاع مشروع بوده است. در حالي كه رضا در زمان درگيري 17 سال سن داشته است به اتهام قتل عمد به قصاص نفس محكوم شد و پرونده براي رسيدگي مجدد به شعبه 101 دادگاه جزايي شهرستان فسا ارسال شد كه آن شعبه به اين استناد كه متهم ميتوانسته از صحنه درگيري فرار كند، او را به قصاص نفس محكوم كرد. اين در حالي است كه به گفته وكيل پرونده، دلايل و شواهد موجود در پرونده مويد آن است كه رضا و هادي نميتوانستند از صحنه درگيري فرار كنند. اين حكم از سوي قضات ديوان عالي كشور نيز به تاييد رسيد. بر اساس ماده 37 كنوانسيون حقوق كودك كه به تصويب و تاييد مجلس شوراي اسلامي و شوراي نگهبان رسيده است، مجازات مرگ يا حبس ابد بدون امكان آزادي، نبايد در مورد جرمهايي كه اشخاص زير 18 سال مرتكب ميشوند، اعمال شود.
صغري نجفپور
صغري نجفپور محكوم ديگري است كه در آستانه اعدام قرار دارد. او در سن 13 سالگي دستبند پليس را به دستان خود ديد و به اتهام قتل روانه زندان شد. او 9 ساله بود كه توسط پدرش، از روستا براي كارگري به خانه خانوادهاي ثروتمند در رشت فرستاده شد. وقتي پسر هشت ساله اين خانواده گم شد، ماموران پليس پس از چند روز جسد او را داخل چاه خانه پيدا كردند. با كشف جسد، پدر مقتول، صغري را بهخاطر آنچه كه حسادت اين دختربچه به پسرش عنوان ميكرد، متهم دانست و شكايت او كافي بود تا صغري به اتهام قتل دستگير شود و 18 سال از عمرش را در زندان سپري كند. صغري ابتدا اتهام قتل را نپذيرفت اما در جريان بازجوييها قتل را گردن گرفت و به اين ترتيب در حاليكه 13 سال بيشتر نداشت محكوم به مرگ شد. وي به راي صادر شده اعتراض كرد و گفت: در همان 9 سالگي به من تعرض شد و با تهديدهايي كه ميشدم، مجبور بودم سكوت كنم، تا اينكه روز حادثه وقتي داشتم انباري را تميز ميكردم باز همان فردي كه آزارم ميداد به سراغم آمد. پسرك هشت ساله داشت در آن حوالي بازي ميكرد، بيهوا وارد انباري شد و صحنه تعرض به من را ديد. آن مرد پسرك را به سمت ديوار هل داد و در يك لحظه سرش به ديوار برخورد كرد و بيهوش شد. من نميتوانستم او را جابهجا كنم اما آن مرد مرا مجبور كرد كه بهزحمت جسد را داخل چاه بيندازم. وي اظهار كرد: آن مرد به من گفت كه قتل را گردن بگيرم و به من قول داد كه رضايت مادر مقتول را ميگيرد. با رد اظهارات دختربچه از سوي مردي كه او معرفي كرده بود، اين مرد تبرئه شد و صغري اينبار به اتهام رابطه نامشروع نيز شلاق خورد! او تا كنون 2 بار تا مرز اعدام رفته اما هربار مادر مقتول درخواست كرده كه اجراي حكم به تعويق بيفتد. پس از اينكه نسرين ستوده وكالت اين دختر را پذيرفت، پرونده به دفتر آيتالله شاهرودي ارسال شد كه با نقض حكم، پرونده به شعبه همعرض فرستاده شد اما باز هم حكم اعدام از سوي قاضي دادگاه عمومي رشت صادر شد و به اين ترتيب دختري كه 18 سال به اتهام قتل در زندان به سر برده است، هماكنون در آستانه اعدام قرار دارد هرچند كه مادر مقتول درخواست 300 ميليون تومان پول در قبال گذشت صغري كرده كه پرداخت اين مبلغ براي او و خانوادهاش غيرممكن است.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 383]