واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بورس و بازار - تامين اعتبار در مقابل عرضه كالا
بورس و بازار - تامين اعتبار در مقابل عرضه كالا
گروه اقتصاد: اينبار مسوولان دولتي براي ايجاد رونق در بورس كالا راهكار ديگري را در پيش گرفتهاند، 2/ 2 ميليارد دلار اعتبار خارجي به بخش خصوصي فولاد تخصيص يافته تا در مقابل، بخش خصوصي حاضر شود مواد اوليهاي را كه وارد ميكند در بورس كالا عرضه كند. علياكبر هاشميان، مديرعامل شركت بورس كالا در جمع خبرنگاران به مصوبه دولت در خصوص حمايت از بخش خصوصي فولاد كشور اشاره كرد و گفت: بر اساس مصوبه دولت 2/2 ميليارد دلار اعتبارات خارجي به بخش خصوصي فولاد تخصيص يافته كه بر اساس آن شركتهاي خصوصي با دريافت تسهيلات اقدام به واردات مواد اوليه از طريق بورس كالا خواهند كرد كه اين محصولات بايد در اين بورس معامله شوند. وي ادامه داد: از سوي ديگر تقسيم پول كالا بين بانك و توليدكننده به عهده بورس كالا است كه با اين اقدام تضمينها تخفيف، سرعت كار افزايش و ارائه تسهيلات با اطمينان بيشتري همراه خواهد شد. به گفته وي اين اعتبارات، سهماهه و پس از تسويهحساب مجددا قابل دريافت است. هاشميان تصريح كرد: دستورالعملهاي اين مصوبه توسط كارگروه مشتركي در بورس كالا، انجمن توليدكنندگان فولاد، بانك ملي و وزارت بازرگاني تهيه و بهزودي اجرا خواهد شد. مديرعامل شركت بورس در بخش ديگري از سخنان خود به تحليل وضعيت بازارهاي جهاني و داخلي پرداخت و گفت: شيب منحني نرخ فلزات با شيب منحني انرژي برابر و يكي است چراكه با توجه به هزينه 30درصدي انرژي و 80 درصدي حمل و نقل، شركتهاي توليدكننده فلزات به نرخهاي انرژي وابستهاند به طوري كه با كاهش قيمت نفت در چند روز اخير، قيمت فولاد در بازارهاي جهاني 5 تا 10 درصد كاهش يافته كه اين روند تشديد خواهد شد. هاشميان با بيان اين نكته كه بازار داخلي كالا، آرام و از روند كاهشي برخوردار است، گفت: مسائلي چون پروژههاي عمراني دولت، اجراي سياست اصل 44 و طرح تحول اقتصادي، بورسهاي اوراق بهادار و كالا را تحت تاثير قرار خواهند داد.
هاشميان به وجود اشكال ذاتي و نهادينه در بورس محصولات كشاورزي اشاره كرد و گفت: چراغ اين بورس در حالي با يك شمع روشن است كه به دليل عدم وجود نهادي واسطه در جمعآوري و عرضه محصولات كشاورزي، اين بخش همچنان به روشهاي سنتي و سلف تكيه دارد به طوري كه فقط دو تا سه كارگزار در اين بورس فعال هستند. وي به تشكيل ميزگردي مشترك با وزارت جهاد كشاورزي اشاره و خاطرنشان كرد: وزير جهاد كشاورزي و دولت در حالي نظر مثبتي به عرضه اوليه محصولات كشاورزي خارجي دارند كه اين تصميم به وزارت اقتصاد ابلاغ شده تا با تمهيدات گمرك، عرضه اوليه و قيمتگذاري اقلام كشاورزي در بورس كالا صورت گيرد كه با اين اقدام قفل عرضه محصولات كشاورزي باز خواهد شد.
وي گفت: در حال حاضر معاملات آتي طلا آغاز شده و به صورت آزمايشي در حال انجام است. در عين حال ورود كالاهاي اساسي مانند سيمان و سنگ آهن در دستور كار بورس كالا قرار داشته و در طول پنجماه گذشته فعاليتهاي زيادي براي امكانپذيري اين كالا انجام شده است. هاشميان در مورد پوشش ريسك توضيح داد: در حال حاضر پوشش ريسك با معاملات سلف انجام ميشود ولي پس از اينكه دوران آزمايشي معاملات كاغذي (آتي) طي شد، امكان پوشش ريسك گستردهتري در بازار فراهم ميشود. وي يادآور شد: سيمان در دو سال گذشته مورد پذيرش قرار گرفت و اقدامات فني آن براي ارائه در تالار صورت گرفت كه متاسفانه متوقف شد و در حال حاضر فاز جديد خروج سيمان از سبد حمايتي در حال انجام است و بورس كالا خودش را براي ورود اين محصول آماده ميكند. وي در مورد سنگ آهن توضيح داد: در حال حاضر كه آزادسازي كامل روي صنعت فولاد با اجراي اصل 44 در حال انجام است ورود اين محصول به هماهنگيهايي نياز دارد تا در آينده به كالاهاي شركت بورس كالا اضافه شود. مديرعامل شركت بورس كالا ادامه داد: از 38 قلم كالايي كه طبق برنامه سوم و چهارم دولت مكلف بود از سبد حمايتي خارج كند در حال حاضر تنها كاغذ، شيشه، لاستيك و كاغذ خام باقي مانده است كه بورس كالا ورود روغن خام و كاغذ را در دستور كار قرار داده كه اگر اين كالاها نيز وارد بورس شوند از 38 قلم تنها شيشه و لاستيك باقي ميماند كه فعلا تصميمي براي ورود اين كالاها اتخاذ نشده است. هاشميان درباره راهاندازي فاز دوم بورس نفت گفت: در حال حاضر كارگروهي متشكل از وزارت نفت، وزارت امور خارجه، وزارت امور اقتصادي و دارايي و بانك مركزي در حال تشكيل است تا زماني كه دولت صلاح ديد اين فاز راهاندازي شود و آمادگي راهاندازي آن در بورس كالا وجود دارد.
هاشميان ادامه داد: ساختمان معاملات محصولات پتروشيمي كيش پايان مردادماه و ساختمان جديد بورس كالا با سه برابر ظرفيت در آذرماه افتتاح خواهند شد. وي از راهاندازي رينگ صادراتي به عنوان اقدامي مهم اشاره و تصريح كرد: رينگ صادراتي در حالي از دو سال پيش عملياتي شده بود كه به دليل عدم فعاليت واحدها فعاليتي نداشت اما با پذيرش و عرضه محصولات نفتي و پتروشيمي رينگ صادراتي از 2 - 3 ماه پيش فعال شده كه با توجه به انجام معاملات با ارزهاي مختلف، اقدامي اساسي در بينالمللي كردن بورس كالا بود. هاشميان درباره پذيرش شركتهاي توليدي در بورس كالا اظهار داشت: تاكنون 47 شركت داخلي و 23 شركت خارجي مورد پذيرش اين بورس قرار گرفته كه 54 شركت در بخش فولاد، 11 شركت در آلومينيوم، 5 شركت در مس، 11 شركت در محصول روي و 13 شركت در نفت و پتروشيمي فعال هستند. وي در خصوص عملكرد چهار ماهه بورس كالا گفت: از ابتداي سال جاري تا پايان تيرماه در مجموع سه ميليون و 768 هزار تن انواع محصولات فلزي و معدني، كشاورزي و نفت و پتروشيمي به ارزش سه هزار و 164 ميليارد تومان معامله شده كه از اين حجم 44/82 درصد مربوط به محصولات فلزي و معدني، 8/16 درصد به محصولات پتروشيمي و 88/0 درصد به محصولات كشاورزي اختصاص داشت.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]