سرپرست معاونت حملونقل وزارت صمت اعلام کرد که تولید خودرو پس از چند سال کاهش، از سال ۱۴۰۰ به بعد و در دولت سیزدهم دوباره افزایش یافته است. او همچنین از برنامهریزی برای افزایش تولید خودرو در سال جاری و واردات بیشتر خودروهای برقی، بنزینی و هیبریدی خبر داد و تاکید کرد که ۸۰ درصد تولید خودروهای کشور باید خودروهای اقتصادی باشد.
احمد آقایی درباره تولید خودرو در سال جاری و برنامهریزی برای افزایش تولید گفت: "برنامه مدونی برای افزایش تولید خودرو داریم و هدف ما افزایش ۲۸ درصدی تولید نسبت به سال گذشته و رسیدن به ۱.۷ میلیون دستگاه است. این عدد نسبت به یک میلیون و ۳۴۰ هزار دستگاه تولید شده در سال ۱۴۰۲، افزایش معناداری خواهد بود."
او یادآور شد که پس از برجام در سال ۱۳۹۷، تولید خودرو کاهش یافت و به زیر یک میلیون دستگاه در سال رسید. اما از سال ۱۴۰۰ و در دولت سیزدهم، تولید خودرو دوباره افزایش یافت و موانع تولید رفع شد. در سال ۱۴۰۰ حدود ۹۵۰ هزار دستگاه، در سال ۱۴۰۱ بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه و سال گذشته یک میلیون و ۳۴۰ هزار دستگاه خودرو تولید شد که افزایش قابل توجهی بوده است.
او ابراز امیدواری کرد که با توجه به پیشبینی تقاضای بازار در میزان مصرف کشور که بین ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون دستگاه است، تولید امسال بتواند کمبود تولید سالهای گذشته را جبران کرده و بازار را به تعادل عرضه و تقاضا برساند.
این مقام مسئول درباره عرضه خودروها در سامانه یکپارچه گفت: "به یاد داریم که در سال ۱۴۰۰ به دلیل کاهش تولید در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷، با کمبود عرضه مواجه شدیم و تقاضای زیادی در بازار شکل گرفت. بنابراین خودروسازان برای عرضه از روش قرعهکشی استفاده کردند که روش مناسبی نبود. دولت به دنبال راهی بود تا خودروهای مناسب را با روشی مناسب در اختیار متقاضیان قرار دهد."
آقایی ادامه داد: "بر این اساس، در سال ۱۴۰۱ سامانه یکپارچه مطرح شد و در دو دوره اجرای آن، بیش از ۲.۵ میلیون نفر ثبتنام کردند. قرار شد کسانی که در سامانه ثبتنام کرده بودند، بر اساس ظرفیت تولید خودروسازان و با یک روش نوبتدهی خودروهای خود را دریافت کنند. در سال گذشته، بخش بزرگی از این خودروها تحویل مشتریان شد و امیدواریم امسال نیز تمام خودروهای ثبتنامی تحویل داده شود."
صف ثبتنام خودرو به پایان میرسد
سرپرست معاونت حملونقل وزارت صمت اعلام کرد که با توجه به برنامه تولید امسال، پیشبینی میشود که در نیمه دوم سال، دیگر صف ثبتنام خودرو وجود نداشته باشد و تولید به صورت مستمر ادامه یابد. همچنین شرایطی فراهم خواهد شد که مشتریان بتوانند مستقیماً از نمایندگیها یا سایت خودروسازان خرید کنند. طبق آخرین تغییرات در دستورالعمل تنظیم بازار (مصوب شورای رقابت)، تأکید شده که خودروها مستقیماً از طریق سایت خودروسازان عرضه شوند و سامانه یکپارچه فقط برای اطلاعرسانی پس از عقد قرارداد استفاده شود.
او توضیح داد که دو خودروساز مونتاژی اکنون بر همین اساس عمل میکنند و صف متقاضی برای عرضه خودرو وجود ندارد. خودروها به صورت فراخوانهای دورهای از طریق سایت خودروسازان عرضه میشوند. دو خودروساز بزرگ نیز فراخوانها را بر اساس تقاضا در سایت خود اعلام کرده و قراردادها را با مشتریان منعقد میکنند و اطلاعات را به سامانه یکپارچه ارائه میدهند.
این مقام مسئول همچنین به موضوع واردات خودرو پرداخت و گفت: واردات خودرو که از زمستان سال گذشته آغاز شد، در حال حاضر با سرعت بیشتری ادامه دارد و اخیراً خودروهای برقی نیز عرضه شدهاند. عرضه خودروهای وارداتی بنزینی و هیبریدی نیز که از طریق سامانه یکپارچه در سال گذشته انجام شده، بهمرور به مشتریانی که انتخاب کردهاند، تحویل داده میشود.
واردات حداقل ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال جاری
آقایی اعلام کرد: امسال برنامه داریم حداقل ۵۰ هزار خودرو برقی و ۵۰ هزار خودروی بنزینی وارد کنیم که این تعداد قابل افزایش نیز هست. آمارها نشان میدهد که بیشترین واردات خودرو در سال ۱۳۹۷ و پس از برجام بود که حدود ۱۰۵ هزار خودرو وارد کشور شد. ظرفیت واردات خودرو بدون محدودیت حدود ۱۰۰ هزار دستگاه است و پیشبینی میشود با این تعداد، عطش بازار کاهش یابد و بازار به تعادل برسد.
سرپرست وزارت صمت تأکید کرد: در مورد خودروهای داخلی، تمرکز ما بر تولید خودروهای اقتصادی و مقرونبهصرفه است. حدود ۸۰ درصد تولیدات به این نوع خودروها اختصاص خواهد یافت تا دهکهای پایین جامعه بتوانند از آن بهرهمند شوند.