تولید گوشی های ایرانی در چند سال اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. وزیر ارتباطات در اظهارات اخیر خود درباره این موضوع اشاره کرده که هر سال بیش از سه میلیارد دلار برای واردات ۱۰ تا ۱۴ میلیون دستگاه گوشی صرف میشود. اما او بیان کرده که این امکان وجود دارد که ما قادر باشیم تا گوشیهایی را در داخل کشور تولید کنیم و البته این تولیدات باید در محیط رقابتی انجام شود تا محصولاتی با کیفیت و مناسب برای مردم تولید و به بازار عرضه شود.
این موضوع از چند سال پیش مطرح شده است و پیش از آن تنها یک شرکت به عنوان تولیدکننده محدود گوشیها شناخته میشد؛ اما برخی از کارشناسان معتقدند که این شرکت بیشتر به عنوان مونتاژ کننده قطعات وارداتی گوشیها عمل میکند تا اینکه به تولید گوشیهایی از ابتدا تا انتها بپردازد.
این تلاش برای تولید گوشی داخلی از مزیتهای زیادی برخوردار است، از جمله افزایش قدرت خرید مردم، تحول در حوزه دیجیتال و ایجاد اشتغال. اگرچه جزئیات ویژگیها و خدمات این گوشیها هنوز مشخص نشدهاند، اما به نظر میرسد استفاده از سیستم عامل داخلی یکی از ویژگیهای این تولیدات خواهد بود.
اگرچه تولید گوشیهای ایرانی از قبل به توجه دولتهای گذشته داشته است، اما دولت فعلی به خصوص به این موضوع توجه ویژهای داشته است. وزیر ارتباطات بهموقع شروع کار دولت جدید، برنامهای برای تولید موبایل ایرانی را مطرح کرد و اشاره کرد که در کشور ظرفیت خوبی برای تولید موبایل وجود دارد، اما بازار برای آن باید ایجاد شود و مردم باید به این محصولات اعتماد کنند.
بنابراین، در ابتدا ممکن است برخی نواقص وجود داشته باشد که باید به آنها توجه شود. همچنین، در ساخت گوشیهای ایرانی از ظرفیت جوانان که باعث ایجاد اشتغال میشود، استفاده خواهد شد؛ این اقدام همچنین باعث ایجاد اعتماد در مردم و جامعه میشود و نسبت به گوشیهای خارجی ارزانتر است.
در پایان، پس از طرح اولیه تابستان سال گذشته، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بینالمللی پیام اعلام کرد که تولید گوشی تلفن همراه یکی از پروژههایی است که از دولت گذشته آغاز شده است. ۱۳ شرکت خصوصی برای احداث خط تولید خود در این منطقه مراجعه کردهاند و تاکنون دو مجموعه به بهرهبرداری رسیدهاند. پیشبینی میشود که تا پایان سال ۱۴۰۲ حداقل یک میلیون گوشی تولید شود که یک سوم آن گوشی هوشمند و دیگری به صورت دکمهای خواهد بود.
طبق گفته وزیر ارتباطات، حوزه تولید گوشی موبایل مسئولیت اشتراکی وزارت ارتباطات و وزارت صنعت و معدن است ولی وزارت صنعت و معدن مسئولیت اصلی را دارد. بنابراین، برنامههای مشترکی انجام میشود تا شرکتهایی که میتوانند گوشی تولید کنند، حمایت شوند و زیرساختهای لازم برای آنها فراهم شود.
وزیر ارتباطات در اظهارات اخیر خود اشاره کرده است که از شرکتهای مختلف در منطقه ویژه اقتصادی پیام حمایت شده و با واگذاری زمین و اعطای تسهیلات، زیرساختهای لازم برای تولید گوشیهای موبایل فراهم شده است.
وی افزوده که ظرفیت خوبی در این زمینه وجود دارد و جوانان ما مانند جوانان دیگر کشورها هستند. اگر مردم و مسئولان به محصولات ایرانی اعتماد کنند، میتوانیم نیازهای خود را برطرف کرده و به سمت صادرات حرکت کنیم.
وی همچنین تأکید کرده که بازار گوشی موبایل بازار بسیار بزرگی است و سالانه بیش از سه میلیارد دلار برای واردات ۱۰ تا ۱۴ میلیون دستگاه گوشی صرف میشود. اما این امکان وجود دارد که ما تولیداتی در این بخش داشته باشیم.
وی تأکید کرد که تولیدات باید در محیط رقابتی انجام شود تا محصولات بهتری تولید و عرضه شود. اگر برنامهریزی مناسبی در این زمینه انجام شود، میتوان با گوشیهای خارجی رقابت کرد، اما هنوز در ابتدای راه هستیم.
همچنین، حمایت دولت فقط به موارد گفته شده محدود نمیشود و در بخش دوم لایحه بودجه امسال دولت ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای حمایت از تولید گوشیهای هوشمند داخلی در نظر گرفته شده است.