واضح آرشیو وب فارسی:: کیست مویی (pilonidal sinus) یکی از مشکلات بسیار رایج ناحیه نشیمنگاه است که در زیر پوست بین کفلها و کمی بالاتر از ناحیه مقعد به وجود میآید. بر اثر این بیماری یک حفره پر از مو و چرک در زیر پوست ایجاد میشود و باعث مشکلاتی همچون درد، التهاب، و ترشح چرک در ناحیه میگردد.
درمانهای متفاوتی برای کیست مویی وجود دارد. برخی ادعا میکنند که روش درمان دارویی و یا گیاهی برای ازبینبردن کیست مویی مؤثر است. این روشها اگرچه ممکن است علائم بیمار را کمی بهبود بخشند؛ اما بهترین راه درمان کیست مویی نیستند و نمیتوانند این عارضه را به شکل کامل درمان کنند. بهترین راه درمان کیست مویی عمل جراحی و یا لیزر کیست مویی است.
عمل جراحی کیست مویی
عمل جراحی کیست مویی یکی از روشهای قدیمی است که به شکل جراحی باز و بسته انجام میشود:
عمل جراحی باز کیست مویی: در این عمل بخشی از پوست اطراف عارضه برش میخورد و عفونت خارج میگردد. پس از جراحی، زخم بسته نمیشود تا در طول چند هفته به شکل طبیعی پوست به بازسازی خود بپردازد. این روش ممکن است به دلیل نیاز به پانسمانهای مکرر پس از جراحی، کمی برای بیمار سخت باشد؛ اما درصد بروز مجدد بیماری پس از این درمان بسیار کم است.
عمل جراحی بسته کیست مویی: در این عمل سینوس یا کیست بهصورت کامل برداشته میشود و پس از جراحی ناحیه را بخیه میزنند. این روش به دلیل بخیهخوردن زخم آسانتر از روش قبل است؛ اما احتمال بازگشت کیست مویی در این روش از روش اول بیشتر است.
جراحی کیست مویی با لیزر
یکی از بهترین روشهای درمان کیست مویی جراحی با لیزر است. در این روش جراح با ایجاد یک حفره کوچک، کیسه را بهصورت کامل خارج میکند و سپس با استفاده از هند پیس لیزر DEKA ناحیه تحت درمان قرار میگیرد. به دلیل اینکه با استفاده از این روش عروق به شکل میکرونی مسدود میشوند درد و خونریزی پس از عمل وجود ندارد.
درمان شقاق با لیزر چگونه انجام میشود؟
امروزه روشهای درمانی متفاوتی برای درمان عارضه شقاق یا فیشر وجود دارد. شقاق یا فیشر به یک پارگی و یا شکاف در ناحیه دهانه مقعد گفته میشود. این زخم که معمولاً به شکل بیضیشکل است باعث ایجاد درد بسیاری بهخصوص در هنگام دفع برای افراد میگردد و به همین دلیل بیماران مبتلا هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام میکنند. روشهای درمانی متفاوتی برای شقاق با توجه به وضعیت بیماری وجود دارد. اگر بیماری در مرحله حاد باشد با داروها و تغییرات در سبک زندگی بیماری درمان میگردد؛ اما در شرایطی که فیشر مزمن شده پزشک روش جراحی یا درمان شقاق با لیزر را پیشنهاد میدهد.
بسیاری از افراد درمان شقاق با لیزر را انتخاب میکنند؛ زیرا یک روش جراحی ساده، غیرتهاجمی و بدون درد و خونریزی است و عوارض آن نیز بسیار کم است. در عمل جراحی فیشورکتومی با لیزر، پزشکان معمولاً از روشی به نام اسفنکتروتومی داخلی جانبی استفاده میکنند. در این روش بخش کوچکی از عضله اسفنکتر برای کاهش درد، اسپاسم و پیشرفت بیماری بریده میشود و سپس ناحیه توسط دستگاه لیزر ترمیم میگردد. این جراحی تقریباً ۱۵ تا ۴۵ دقیقه زمان میبرد. پس از درمان شقاق با لیزر دوره نقاهت خاصی وجود ندارد و فقط ممکن است بیمار تا یک هفته یک سوزش خفیف را در ناحیه تجربه کند.
باید دانست ممکن است طول درمان بر اساس گستردهتر بودن شقاق در برخی افراد کمی بالاتر باشد؛ هرچند طول درمان این روش به نسبت جراحی سنتی بسیار کمتر است. پس از لیزر شقاق بیمار بهراحتی میتواند به انجام کارهای روزمره خود بازگردد و نیازی به استراحت طولانیمدت پس از جراحی سنتی را ندارد.
لیزر مو برگشتی روش درمانی مؤثری است؟
لیزر موی برگشتی در واقع همان لیزر کیست مویی است. کیست مویی را کیست مو برگشتی، یا سینوس پیلونیدال نیز مینامند. کیست مو برگشتی زمانی به وجود میآید که تار مو بهجای اینکه به سمت بالا رشد کند به سمت پوست باز میگردد و رشد خود را زیر پوست ادامه میدهد. این مسئله باعث محصور شدن مو در زیر پوست میشود و بهمرور یک توده کوچک بدون درد یا یک توده بزرگ و آلوده به چرک را به وجود میآورد. درمان کیست موی برگشتی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا اگر بیماری وارد مراحل حاد شود میتواند عفونت را وارد خون کند و سلامتی بیمار را در معرض خطر قرار دهد.
برای درمان موی برگشتی روشهای متعددی وجود دارد. روشهای درمان دارویی و خانگی هیچ نقشی در درمان این بیماری ندارند و تنها کمی به بهبود علائم کمک میکنند. بهترین درمان برای موی برگشتی روش جراحی سنتی و لیزر مو برگشتی است. امروزه بسیاری از افراد روش درمان لیزر مو برگشتی را انتخاب میکنند؛ زیرا این روش نیاز به بیهوشی یا بیحسی نخاعی ندارند و بیمار روز پس از انجام لیزر میتواند فعالیتهای خود را بهراحتی از سر بگیرد.
در روش درمان کیست مویی با لیزر جراح یا متخصص یک حفره کوچک بر روی پوست ایجاد میکند و کیست را به طور کامل از آن ناحیه بیرون میآورد. پس از این مرحله عروق به شکل میکرونی مسدود میشوند و به همین دلیل درد و خونریزی رخ نمیدهد.
آشنایی با کیست مویی چرا اهمیت دارد؟
بسیاری از افراد که با علائمی همچون درد، وجود یک سوراخ بر روی سطح پوست، التهاب و خروج چرک از ناحیه بین دو کفل مواجه هستند نمیدانند که دچار عارضهای به نام کیست مویی یا سینوس پیلونیدال شدهاند. کیست مویی عارضهای است که به دلیل برگشت مو به سطح زیر پوست و رشد کردن در آن ناحیه به وجود میآید و میتواند با بروز چرک و التهاب همراه شود.
دلایل متعددی برای ایجاد کیست مویی مطرح میشود. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی و اضافه وزن
- نشستنهای طولانیمدت
- افزایش ضخامت مو در شکاف بین باسن
- سابقه ژنتیکی
این بیماری همچنین با علائمی همچون قرمزی، تورم، ترشح چرک، درد، و تب میتواند همراه شود. بیماری کیست مویی در حدود ۲۵ درصد افراد دیده میشود و شیوع آن در مردان بیشتر از زنان است.
کیست مویی میتواند در بخشهای دیگری از بدن همچون زیر بغل، نوک سینه، کشاله ران و ناحیه سر نیز ایجاد شود؛ اما شایعترین نوع آن که نیاز به درمان فوری دارد کیست مویی باسن است. آشنایی با کیست مویی اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا با شناخت علائم، درمان بهموقع میتواند انجام شود. عدم درمان این بیماری در زمان مناسب، میتواند فرایند درمان را پیچیده و مشکل کند و همچنین مدتزمان بهبودی را پس از درمان افزایش دهد. کیست مویی در صورت عدم درمان میتواند به عفونت، آبسه و در نهایت فیستول ختم شود و حتی مشکلاتی نظیر تب و لرز و عفونتهای سیستمتیک را به وجود آورد.