ورق گالوانیزه از جمله پرکاربردترین انواع ورق به شمار میآیند که با روش های گوناگونی تولید میشوند. به طور کلی، ورق های فولادی با توجه به مقاومت و استحکام بالایی که دارند، به شکل مستقیم و غیر مستقیم در صنعت و ساختمان سازی به کار گرفته میشوند. با این حال، زنگ زدن و خوردگی این پلیت ها دو چالشی هستند که کاربران با آن ها مواجه میگردند. استفاده از محصولات گالوانیزه این مشکل را برطرف میکند. یعنی شما میتوانید این پلیت های فولادی را در محیط های مرطوب و مکان هایی که احتمال تماس با آب یا مواد خورنده وجود دارد، با خیالی راحت استفاده کنید. در این مقاله، راه های گوناگون تولید صفحات گالوانیزه را بیان خواهیم کرد.
چرا ورق های فولادی را گالوانیزه میکنند؟
فولاد با تمام مزایایی که دارد، باز هم در برابر رطوبت ضعف داشته و اگر در محیط مرطوب قرار بگیرد، دچار زنگ زدگی میشود. زنگ زدن و اکسید شدن فولاد منجر به کاهش مقاومت آن گردیده و بسته به جایگاه استفاده، میتواند خطرات بعدی را در پی داشته باشد. یکی از روشهای بسیار مناسب برای محافظت از پلیت های فولادی، تبدیل آن ها به ورق گالوانیزه است.
روی اندود کردن شیت های فولادی به این معنی است که پوششی از فلز روی بر سطح آن ها قرار میدهند. این پوشش از ارتباط مستقیم فولاد با رطوبت یا مواد خورنده جلوگیری میکند. خود روی هم در برابر شرایط این چنینی از مقاومت بالایی برخوردار است. به این ترتیب، ورق های فولادی پس از گالوانیزاسیون نه تنها در برابر رطوبت و آب مقاوم خواهند شد، بلکه امکان استفاده از آن ها در محیط هایی با احتمال برخورد با مواد خورنده هم وجود خواهد داشت.
روش های مختلف تولید ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه با شیوه های مختلفی تولید میشود که این موضوع میتواند بر قیمت نهایی آن هم تاثیرگذار باشد. علاوه بر قیمت، کیفیت هم عامل دیگری است که تحت تاثیر روش تولید شیتهای گالوانیزه قرار میگیرد. به همین خاطر، در صورتی که قصد خرید و استفاده از پلیت های گالوانیزه را داشته باشید، خوب است که بدانید ورق مورد نظرتان با چه روشی تولید شده است. در این بخش، شیوه های گوناگون ساخت ورق گالوانیزه به طور کامل ارائه شده است.
تولید ورق گالوانیزه با روش غوطه وری
همانطور که از نام این روش هم میتوان حدس زد، پلیت های فولادی را در وانی از روی مذاب قرار میدهند این فلز به خوبی سطح ورق را پوشش دهد. با توجه به این موضوع، به این روش غوطه وری گرم یا گالوانیزاسیون گرم هم گفته میشود. در روش مذکور، ضخامت پوشش روی هر دو طرف ورق ها یکسان بوده و معمولا تنظیم آن نسبتا دشوار است. با این حال، ورق هایی که در این فرایند تولید میشوند، از مقاومت بسیاری مناسبی در برابر روطوبت و خوردگی برخوردار هستند. مراحل تولید ورق گالوانیزه در فرایند غوطه وری گرم، عبارتند از:
تمیزکاری
در صورتی که هر گونه آلودگی اعم از گرد و غبار و چربی بر سطح پلیت های فولادی قرار داشته باشد، از چسبیدن مناسب روی بر سطح ورق جلوگیری میکند. به همین خاطر، اولین مرحله تولید این ورق ها، پاک سازی آن ها است. ابتدا شیت های نورد گرم را مرتب با آب شست و شو میدهند. در صورتی که آلودگی موجود بر سطح ورق ها زیاد باشد، ممکن از روش هایی مانند سندبلاست یا ساییدن هم استفاده شود.
در برخی موارد، شیت هایی که قرار است به ورق گالوانیزه تبدیل شوند را در اسید غوطه ور میکنند تا آلودگیهای موجود به صورت کامل برطرف شود. در ادامه، ورق ها وارد حمام کلرید آمونیاکی خواهند شد تا سطح شان برای واکنش با روی مذاب آماده شود. آخرین مرحله در این روش هم آنیل است که شیت های فولادی با ورود به کوره، سه مرحله پیش گرم، گرم شدن و هم دمایی را طی میکنند تا هم برای واکنش آماده شده و هم اکسیدهای باقی مانده در مراحل قبل از بین برود.
غوطه وری ورق ها در روی مذاب
دومین مرحله تولید صفحات گالوانیزه با روش غوطه وری گرم، قرار دادن ورقهای کاملاً تمیز در حمام هایی از روی مذاب است. در این مرحله، فلز روی به هر دو طرف ورق چسبیده و پوشش گالوانیزه تشکیل میشود. ضخامت روی در هر دو سمت یکسان بوده و میزان کلی آن تا حدودی با دستگاه جت هوا تنظیم میگردد.
خنک کاری
در آخرین مرحله، ورق گالوانیزه را ابتدا با دمش هوا تا حدودی خنک میکنند؛ سپس آن را به حمام آب وارد کرده تا فرایند کاهش دما به صورت کامل انجام گیرد. در نهایت، باز هم از دمش هوا برای خشک کردن ورق استفاده شده و یک لایه کرومات بر سطح ورق قرار میگیرد تا از شوره زدن آن جلوگیری کند.
تولید ورق گالوانیزه با روش الکتروگالوانیزاسیون
روش دیگری که جهت تولید ورق های گالوانیزه مورد استفاده قرار میگیرد، آبکاری یا الکتروگالوانیزاسیون است. در این شیوه دیگر ورق های فولادی را در وان روی مذاب قرار نمیدهند؛ بلکه از یک فرایند الکترولیتی ساده استفاده میشود. در این شیوه، ابتدا یک محلول الکترولیت ایجاد کرده و سپس از جریات الکتریکی استفاده میشود تا یون های روی بر سطح ورق بچسبند. به طور کلی، ورقی که به این روش روی اندود می شوند، از سطح صاف و یکنواختی برخوردار است. با این حال، استفاده از پالاینده های دانه ای میتوانند این ویژگی را باز هم بهبود دهند.
ضخامت پوشش گالوانیزه در ورقهایی که با این روش تولید میشوند، در همه جای آن یکسان است. همچنین، این پوشش نسبت به روش غوطه وری گرم بسیار نازکتر است که موجب استفاده از روی کمتر و در نتیجه هزینه پایینتر گالوانیزه سازی میشود. البته توجه به این نکته هم الزامی است که پوشش نازکتر فلز Zn در روش آبکاری، مقاومت ورق را در برابر رطوبت و خوردگی کاهش میدهد.
استعلام قیمت صفحات گالوانیزه و خرید آن
جهت استعلام قیمت ورق گالوانیزه و خرید این محصول، روی لینک قیمت کلیک کنید. اطلاعات کاملی در مورد این محصول در این لینک موجود است. همچنین لیستی از قیمت انواع صفحات روی اندود با ضخامت های مختلف و کارخانه های تولید کننده وجود دارد. جهت مشاوره و هماهنگی های لازم برای خرید و اطلاع از قیمت های لحظه ای با ما در شرکت آنلاین سازه تماس بگیرید؛ تماس رایگان از سراسر کشور با شمارۀ 90000011