واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: امام رضا (ع) به نقل از پدر بزرگوار خویش می فرماید: امام صادق (ع) با گروهی که اموالی برای تجارت به همراه داشتند از راهی می گذشتند. به ایشان خبر دادند که در این راه دزدان مسلحی هستند
به گزارش تراز ،شرح دعای روز سوم را می خوانیم:
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ
خدایا در این روز مرا هوش و بیداری نصیب فرما
وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ
و از سفاهت و جهالت و کار باطل دور گردان
وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ
و از هر خیری که در این روز نازل میفرمایی مرا نصیب بخش
بِجُودِکَ یَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِین
به حق جود و کرمت ای جود و بخشش دارترین عالم.
چند نکته درباره فرازهای دعای روز سوم:
** چه کنیم تا بصیر شویم؟
هوش و بیداری که در دعای این روز از خدا می خواهیم به دیگر تعبیر همان بصیرت و دید درونی است. دید درونی با دید ظاهری و بیرونی متفاوت است. بصیرت، قوّه و نیرویی قلبی است که به مدد نور الهی، پدید آمده، حقیقت و باطن امور را - چنان که هست - در می یابد. با دید بصیرت، انسان، درست را از نادرست و حق را از باطل، به آسانی تشخیص می دهد. قرآن می فرماید: «وجَعَلنا لَهُ نُوراً یمشِی بِهِ فِی النّاسِ» (انعام، آیه 122) یعنی با نوری که خدا عنایت می کند راه را می توان از بیراهه شناخت. همچنین به فرموده امام علی علیه السلام، آن که بصیرت و بینش نداشته باشد، رأی او، نادرست و بی ارزش است. (غررالحکم و دررالکلم، ح 6548)
چقدر بد است که دیده سر انسان بینا باشد ولی دیده دل نابینا! مولای متقیان فرمود: «هرگاه دیده بصیرت، کور باشد، نگاه چشم، سودی ندهد». (همان، ح 9972) ماه رمضان بهترین فرصت است تا با آمرزش خطاهای گذشته به بینش و بصیرت برای آینده دست یابیم. زیرا امام علی علیه السلام فرموده است: «دوام یافتن غفلت، موجب کوری بصیرت می گردد». (همان، ح 5146)
** چگونه پشت شیطان را بشکنیم
در فراز بعدی می فرماید خدایا در این روز مرا از کارهای باطل و سفیهانه دور گردان. گناه کار سفیهان است، غیبت، دروغ، تهما، مال مردم خوری و... همگی کار نابخردانه است. در نقطه مقابل می فرماید خدایا هر کار خیری که در ماه رمضان نازل کردهای نصیبی از آن کار خیر به من برسان.
رسول خدا فرمود : آیا شما را خبر ندهم به اموری که اگر به آن امور عمل کنید شیطان از شما دور میشود؛ مثل دور بودن مشرق از مغرب!؟ اصحاب گفتند : بله یا رسول الله. حضرت فرمودند: روزه بگیرید چرا که روزه صورت شیطان را سیاه میکند.
خود روزه داری بهترین عمل خیری است که توفیقش نصیب هرکسی نمی شود. اگر بیمار شدیم و نتوانستیم روزه بگیریم چه بسا توفیق از ما سلب شده باشد.
در ادامه روایت پیامبر فرمودندیکی از کارهای خیر دیگر صدقه است. صدقه دادن هم پشت شیطان را میشکند: «و الصَّدَقَةُ تَکْسِرُ ظَهْرَهُ» و در ادامه فرمودند مواظبت بر عمل صالح ؛ نماز شب و دوستی با خدا و استغفار ریشه شیطان را قطع میکند. (اصول کافی ج 4 ص 62)
** ماجرای آموزنده دزدانی که خود را تسلیم امام صادق (ع) کردند
امام رضا (ع) به نقل از پدر بزرگوار خویش می فرماید: امام صادق (ع) با گروهی که اموالی برای تجارت به همراه داشتند از راهی می گذشتند. به ایشان خبر دادند که در این راه دزدان مسلحی هستند که اموال مردم را غارت می کنند، همگی ترسیدند. امام به آنها فرمود: چه شده است شما را که چنین ترسیده اید؟ گفتند: با ما اموالی است و می ترسیم که از ما به سرقت ببرند آیا شما آنها را از ما می ستانی؟ شاید دزدان چون ببینند از آن شماست نگیرند و صرف نظر کنند و مزاحم نشوند. امام فرمود: شما از کجا می دانید! ممکن است آنها غیر مرا قصد نداشته باشند و مرا با این کار در معرض تلف نیفکنید. گفتند: پس چکار کنیم؟ حضرت فرمود: این مال را به کسی بسپارید که حفظش کند و هم زیاد کند و هم به شما برگرداند. گفتند: آن شخص کیست؟ حضرت فرمود: خداوند عالم. عرض کردند: چگونه؟ فرمود: صدقه بدهید! گفتند: فقیری میان ما نیست. حضرت فرمود: نیت صدقه کنید. همگی نیت صدقه کردند و راه افتادند. در میان راه سر و کله دزدان پیدا شد و همگی ترسیده بودند. حضرت آنها را تسلی می داد و می گفت: الان شما در پناه خداوند هستید هیچ غصه نخورید. دزدان پیش آمدند وقتی نگاهشان به امام افتاد پیاده شدند و دست حضرت را بوسیدند و گفتند: ما دیشب خواب پیامبر (ص) را دیدیم که به ما فرمان داد تا خود را به شما معرفی کنیم و اکنون در اختیار شما هستیم و از شما جدا نمی شویم تا همه را محافظت نماییم و به منزل برسانیم. حضرت فرمود: ما را به همکاری شما نیازی نیست. آنها همگی به سلامت به مقصد رسیدند و ثلث مال خود را به فقرا دادند و خیلی هم سود کردند و مال التجاره شان ده برابر شد و با خود می گفتند: چه بسیار با برکت بود همراهی با صادق (ع)! آنگاه حضرت به آنها فرمود: اکنون که بخوبی دانستید معامله با خدا چقدر پر برکت و سود رسان است پس بر این کار مداومت کنید. (عیون اخبار الرضا، ج1، ص650، ح 9)
حجت السلام علی تبریزی
زمانبندی انتشار: 8 خرداد 1396 - 10:22
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]