واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
از تلهکابین اختصاصی تا تبدیل دانشگاه به بنگاه مالی و باشگاه سیاسی
مصائب بیپایان دانشگاه آزاد اسلامی شهریههای گزاف دریافتی از دانشجویان دانشگاه آزاد در زمینههای غیرضروری و اختصاصی خرج میشود؛ تحول در سطوح بالای مدیریتی این دانشگاه بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
به گزارش فرهنگ نیوز، هر چند که در تمام طول این سالها گفته میشد دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس احساس نیاز مردم تشکیل میشود و هیچ کار اقتصادی به نفع فرد یا گروهی در جریان نیست، اما متأسفانه شاهدیم این دانشگاه به جای یک مرکز علمی به یک بنگاه اقتصادی تبدیل شده است که خروجی آن فعالیتهای غیرعلمی است. با جایگزینی علیاکبر ولایتی در ریاست هیئت امنای دانشگاه آزاد، خیلیها امید بستهاند تا حواشی همیشگی موجود در این دانشگاه بالاخره به نقطه پایان برسد، امری که تحقق آن با ضرورت تغییرات اساسی به ویژه در سطوح مدیریتی بالا بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک ارگان آموزشی با هدف ارتقای سطح علمی و آموزشی کشور و تربیت دانشجویان متعهد، متدین و متخصص تأسیس شد، اما سالهای متمادی است که خروجی از این دانشگاه، خلاف اهداف اولیه تأسیس این دانشگاه را نشان میدهد.
هزینههای این دانشگاه به جای نخبهپروری و کمک به پیشرفت نهضت علمی کشور، صرف مواردی صرفاً سیاسی توسط جریانی خاص میشود که به جای توجه به رویکرد علمی و نگاه دانشجومدارانه، علممدارانه و شایستهسالارانه نگاه سیاسی خاصی به این دانشگاه داشتهاند که دخالت در انتخابات و استفاده از امکانات دانشگاه به نفع پیشبرد مقاصد شخصی به نفع جریان منتسب به خود، بخشی از این فعالیتهای سیاسی است.
بنگاه اقتصادی با رکود در رشد علمی
افزایش بیرویه شهریهها، رشد بیقاعده واحدهای دانشگاهی و افزایش رشته محلها از این مرکز علمی یک بنگاه اقتصادی ساخته که رشد علمی آن را با رکود قابلتوجهی مواجه کرده است.
راهاندازی چندین و چند کد رشته بدون مجوز از جمله مشکلات دانشگاه آزاد در حوزه آموزش عالی و تحصیلات تکمیلی است که به ویژه در سالهای اخیر مورد نقد واقع شده است. به رغم دریافت هزینه بالا از دانشجو همچنان صحبت از ورشکستگی مالی و جمع کردن واحدها است و همچنین خدماتی را که به دانشجویان تحصیلات تکمیلی میدهند در حد دانشجوی کارشناسی است، اما در مقابل هم خبرهایی از احداثهای غیرضروری و میلیاردی برای افراد خاص میشنویم.
ساخت تلهکابین در دانشگاه آزاد برای استفاده افراد خاص
به گفته یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اخیراً در یکی از واحدهای دانشگاه آزاد در شمال تهران تلهکابین با هزینه بسیار بالا احداث شده که افراد خاصی از آن استفاده میکنند.
این در حالی است که این دانشگاه تقریباً ۴۰ درصد از دانشجویان دانشگاههای کشور را در برگرفته است و هزینههای بالای تحصیلات در مقاطع مختلف این دانشگاه به ویژه در مقاطع ارشد و دکتری حجم بالای گردش مالی و هزینههایی را نشان میدهد که از جیب دانشجویان دریافت خواهد شد، اما در مقابل به لحاظ علمی خروجی متناسبی دیده نمیشود.
جبار کوچکینژاد، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز روز گذشته با اشاره به انحرافات در حوزه مالی دانشگاه آزاد گفت: در تحقیق و تفحصی که در سالهای گذشته از دانشگاه آزاد داشتیم، نتیجه این بود که در حوزه مالی این دانشگاه انحرافاتی وجود داشت و برخی مناقصات در این دانشگاه بر اساس قانون انجام نمیشد که این مسائل گزارش داده شد.
وی در زمینه توسعه بیرویه تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد اظهار داشت: در چند سال گذشته دانشگاه آزاد به یکباره ظرفیتهای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را افزایش داد و اعتقاد داشت که این ظرفیتها به دولت کمک میکند.
بیتوجهی به شایستهسالاری
در بیان مشکلات موجود در دانشگاه آزاد باید گفت که این نهاد آموزشی مملو از اقداماتی بوده که مورد انتقاد واقع شده است. یکی دیگر از این مشکلات جذب افراد دارای چهره سیاسی به عنوان هیئت علمی تمام وقت در بدنه اساتید است، چنانچه گویی وجهه علمی و تخصصی تأثیری در جذب افراد در این دانشگاه ندارد.
به بیان جزئیتر سیستم جذب و ارتقای اساتید و نیروهای اصلی هیئت علمی و مدیریتی دانشگاه آزاد معضلی است که بیتوجهی به امر «شایسته سالاری» را در روند آن نشان میدهد و آن چیزی که به این دانشگاه بیش از هر چیز لطمه وارد کرده، حاکمیت مناسبات دیگری غیر از مناسبات علمی و شایستهسالارانه بر نظام جذب دانشگاه آزاد بوده است.
دخالت اثبات شده در فعالیتهای سیاسی
یکی دیگر از حاشیههای پررنگ دانشگاه آزاد، دخالت اثبات شده این نهاد در فعالیتهای سیاسی بود، به صورتی که استفاده مدیران ارشد از امکانات عمومی برای تبلیغات انتخاباتی به سود شخصی یا کاندیداهای موردنظر مدیران ارشد در گزارشات تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از دانشگاه آزاد، نیز اشاره شده بود. مدیرانی که دریافت حقوق بالای آنها مورد انتقاد قرار گرفته بود و در برخی موارد، از دریافتهای ۳۰، ۴۰ تا ۱۰۰ میلیونی مدارکی موجود بوده است.
مصداقهای دیگری مبنی بر باشگاه سیاسیشدن دانشگاه آزاد در برهههای مختلف را نشان میدهد که گویی فضای دانشگاه را به خانه احزاب تبدیل کرده است، چنانچه عدهای با حضور در فضای دانشگاهی سروصدایی ایجاد میکنند و حرفهای خود را میزنند و در آخر تشکلهای انقلابی را با فشارهای سیاسی و حمایت نکردن منزوی میکنند. موضوعی که همواره مورد نقد تشکلهای انقلابی نیز واقع شده است.
اینچنین است که دانشگاه آزاد با فاصله معنادار از اهداف تأسیس خود، با افزایش شهریه، اضافه کردن رشتههای بدون مجوز و اتخاذ رویکردهای سیاسی به نفع جریان خاص علاوه بر سرگردانی دانشجویان، پیشبرد نهضت علمی کشور را به جهت مخالف سوق داد و وجهه علمی خود را هر روز بیشتر از قبل تخریب کرد، تا جایی که ایجاد صدمات جبرانناپذیر به آینده علمی کشور میسور شد.
پر واضح است حرکت خلاف جهت مرکز بزرگ علمی اهداف عالیه آن را تحتالشعاع قرار میدهد و به دنبال آن افت کیفیت آموزشی دور از ذهن نیست.
امید به هدایت دانشگاه آزاد در مسیر تحول علمی
با انتصاب علی اکبر ولایتی در هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد بالاخره هیئت امنای این دانشگاه از حیاط خلوت یک خاندان و جناح سیاسی خاص خارج شد و انتظار نخبگان علمی و کارشناسان بدین سمت سوق یافت که اقدامی جدی در راستای تحول در مدیریت دانشگاه آزاد صورت گیرد و این دانشگاه در مسیر تحول علمی هدایت و رهبری شود.
سنگاندازی بر سر راه فعالیت دانشجویان انقلابی و سنگاندازی بر سر راه تشکلهای دانشجویی انقلابی از موارد مهمی بود که پس از انتصاب ولایتی به ریاست هیئت امنای دانشگاه آزاد، شورای هماهنگی بسیج دانشجویی سراسر کشور، در نامهای به رهبر فرزانه انقلاب مطرح و به رنج خود نسبت به حاکمیت جریانی خاص در این دانشگاه صراحتاً اشاره کردند.
وجود جریانی خاص در دانشگاه آزاد با سابقهای طولانی که تغییر در شاکله مدیریتی این دانشگاه را بیش از هر چیز فریاد میزند؛ چراکه مدیریت در دانشگاه آزاد علاوه بر نیاز به ثبات علمی، به ثبات سیاسی نیز نیاز دارد تا در مواردی که تحت فشارهای سیاسی از سوی جریانات خاص قرار میگیرد، قادر به اتخاذ تصمیمی مناسب باشد.
منبع: روزنامه جوان
96/2/2 - 07:49 - 2017-4-22 07:49:37
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]