واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: یک شناور 100 نفره برای 30 نفر اشتغالزایی می کند/ درآمد روزانه هر شناور 650 هزار تومان
روزانه بين 150 تا 200 نفر توسط يك شناور مسافر جا به جا مي شود كه در فصل هاي پر مسافر اين رقم به دو برابر افزايش پيدا مي كند. نرخ بليت هر شناور بين 12 تا 15 هزار تومان است كه از اين رقم 11 هزار و 800 تومان به صاحب شناور و مابقي به عنوان ماليات به بنادر مي رسد.
پول نیوز، فهيمه اكبري صحت - صنعت هوانوردي يكي از صنايع پر درآمد و در دسته مشاغل سود آور در جهان دسته بندي مي شود. بر اساس اعلام رسمي نشريه فوربس كه سالانه ليستي از مشاغل پردرآمد منتشر كند، صنعت هوانوردي در جهان 58.1 میلیون شغل به صورت مستقیم و غیر مستقیم ايجاد مي كند كه هر شغل در بخش هوایی 3.6 برابر مشاغل دیگر ارزش افزوده تولید می کند.
به همين دليل صنعت هوانوردي در جهان در دسته ده صنعت برتر جهان قرار مي گيرد. بر اساس آمار منتشر شده تولید ناخالص داخلی در صنعت هوانوردی جهان بیش از 2400 میلیارد دلار و معادل 3.4 درصد تولید ناخالص جهانی است، این در حالی است که بیش از 25 هزار فروند هواپیمای تجاری در جهان وجود دارد و بیش از 2.8 میلیارد نفر در سال از طریق حمل و نقل هوایی جابجا و 35 هزار کریدور در جهان وجود دارد.
براي مثال هواپيمايي امارات در سال 2016 در دسته ده شركت برتر صنعت هوايي جهان قرار گرفت. اين شركت توانسته است در مجموع از سال ۱۹۹۹ تا 2005 مبلغی معادل ۱/۱ میلیارد درهم را به عنوان سود سهام به حکومت دوبی پرداخت كند كه اين موضوع يك ركود در تاريخ كشور امارات را به ثبت رساند.
اما صنعت هوانوردي در كشور آنچنان كه بايد پيشرفت و توسعه نداشته است و تمامي ايرلاين هاي ايراني در دسته شركت هاي ورشكسته قرار دارند. معاون وزير راه در آخرين نشست خبري خود درآمد فروش بلیت هواپیما در كشور را در سال حدود 9 هزار میلیارد تومان (ایرلاینهای داخلی) به اضافه 3 میلیارد دلار (ایرلاین های خارجی) درآمد فروش بلیت در سال اعلام كرده بود اما به گفته وي حدود 30-20 درصد این مبلغ صرف فعالیتهای تعمیر و نگهداری میشود.
كاپيتان حسين اقدامي از خلبانان مي گويد« در حال حاضر ایران 250 فروند هواپیما دارد که حداقل 90 درصد آن ها بدنه باریک هستند در حاليكه در تمام دنيا ديگر به ندرت از اين مدل هواپيماها استفاده مي شود. اما با تمام اين تفاسير، مهمترين نقطه ضعف هواپيمايي كشورمان عدم توجه به مقوله مشتري مداري است.
من بيش از بيست سال است كه در پروازهاي داخلي حضور دارم بدون شك هيچ پروازي بدون تاخير انجام نمي شود، خود اين موضوع باعث ريزش بسياري از مسافران مي شود. اما مشكلات ديگري مانند نبود خدمات ويژه در فرودگاه هاي كشور باعث كم شدن حمل و نقل تجاري شده است. در فرودگاه هاي داخلي تجهيزات مناسب براي جا به جايي برخي از كالا به خصوص مواد فاسد شدني وجود ندارد و به همين دليل نمي توان بهره كافي را از حمل و نقل تجاري كالا برد. »
به گفته وي« بالا بودن قيمت بليت به خصوص در پروازهاي داخلي، ارائه نشدن خدمات مناسب، كهنه و فرسوده بودن هواپيماها و سوانح هوايي متعدد مشتريان را از استفاده از خطوط هوايي دور كرده است.»
محمد حكمي مسافري است كه از شهر مشهد با خودوري شخصي خود به جزير قشم آمده است. به گفته وي « قيمت بالاي بليت هواپيما و همچنين بازار سياه بليت در تعطيلات باعث شده تا بيش از 1400 كيلومتر را رانندگي كند. »
به گفته وي « يك خانواده كم جمعيت سه نفري براي استفاده از هواپيما بايد نزديك به يك ميليون تومان هزينه بليت بپردازند كه اين قيمت در ايام تعطيلات تا دو برابر هم افزايش پيدا مي كند. يك خانواده با سطح درآمدي متوسط نمي تواند اين رقم را بپردازد. به همين دليل حمل و نقل زميني و استفاده از خودوري شخصي و مشقت هاي مسافرت طولاني بر استفاده از سامانه حمل و نقل هوايي ترجيح داده مي شود.»
تمامي مشكلات ذكر شده نه تنها از ميزان درآمد شركت هاي هواپيمايي در كشور كم مي كنند بلكه تاثير مستقيمي بر روي اشتغالزايي در كشور دارند كه مي توان با كوچكترين اقدام اين مشكلات را بر طرف ساخت براي مثال جایگاه صنعت هوانوردی ایران در منطقه با امضای قرارداد خرید بیش از 200 فروند هواپیمای مسافری دور، متوسط و کوتاه برد و افزایش بیش از50 هزار صندلی جدید ارتقا می یابد و فرصت های اشتغالزایی مستقیم را برای بیش از 20 هزار نفر در داخل فراهم می کند.
حمل و نقل دريايي يكي ديگر از صنايعي است كه در كشورمان به دليل وجود بنادر مهم و پر رفت و آمد مي تواند محل مناسبي براي اشتغالزايي باشد. بر اساس اعلام نشريه فوربس در جهان بيش از 2.5 ميليون نفر در اين صنعت مشغول به فعاليت هستند.
كشورمان نيز به دليل وجود بنادر مهم تجاري از اين صنعت بهره مند است. بر اساس اعلام رسمي مركز پژوهش هاي مجلس، 90 تا 95 درصد از تجارت خارجي كشورمان از طريق حمل و نقل دريايي صورت مي گيرد اما متاسفانه اين صنعت آنچنان كه بايد رشد چنداني نداشته است.
براساس مطالعات انجام شده در مركز پژوهش هاي مجلس، در حال حاضر حدود 40 کارخانه کشتیسازی فعال در کشور وجود دارد که توان بالقوه تولید این کارخانهها در حدود 125 هزارCGT در سال است و از ابتدای سال 1380 تا انتهای سال 1392 حدود 250 فروند شناور سایز متوسط یعنی زیر پنج هزارCGT در داخل کشور، تحت نظارت مؤسسات رده بندی داخلی ساخته شده است.
به عبارتي مي توان گفت كه متوسط تولید داخل 19 فروند شناور در سال بوده و به عبارتی این کارخانجات در طی این سالها که دوران اوج ساخت کشتی جهان بوده است با 50 درصد ظرفیت فعالیت کرده اند. اين در حاليست كه چین 34 درصد، کره جنوبی 35 درصد و ژاپن 13 درصد از بازار سفارشات کشتیسازی دنیا را در اختیار دارند.
در حال حاضر بسياري از شناورها و اتوبوس هاي دريايي كه در جزاير مختلف كشور مورد استفاده قرار مي گيرند از كشورهاي همسايه خريداري شده و وارداتي هستند.
ناخدا غلام هرمزي دارنده شناوري در جزير قشم مي گويد« سالهاست كه در جزيره قشم كارخانه كشتي سازي راه اندازي شده است اما تا كنون هيچ يك از محصولات اين كارخانه در سطح آبهاي خليج فارس به چشم ديده نشده است. تمامي شناورهاي موجود در بنادر مهم كشور مانند بندرعباس، شهيد رجايي، جزير قشم، جزيره كيش، جزيره هرمز و لافت محصول شركت هاي خارجي هستند كه با قيمت گزاف به ما فروخته مي شود. »
به گفته وي« قيمت هر شناور متوسط با ظرفيت 70 نفر مسافر و انبارهاي حمل كالا بين 3 و نيم تا 5 ميليارد تومان است كه قيمت آن بسته به سال ساخت، تجهيزات مختلف و ... بالا و پايين مي شود. »
ناخدا عباس شادان كه صاحب يك شناور مسافربري در خط دريايي قشم به جزيره هرمز است مي گويد« در نگاه اول داشتن يك شناور هيچ سودي براي صاحب و مالك آن ندارد زيرا سرمايه 5 ميليارد توماني به علاوه اصطحلاك مي تواند از راه ديگري پول بيشتري را در بياورد. اما به طور متوسط بر روي يك شناور با قابليت حمل مسافر 70 تا 100 نفري 20 تا 30 نفر مشغول فعاليت هستند و از ان كسب در آمد مي كنند و خود اين موضوع ما را بر آن مي دارد تا به فعاليت خود ادامه بدهيم.»
به گفته و ي« روزانه بين 150 تا 200 نفر توسط يك شناور مسافر جا به جا مي شود كه در فصل هاي پر مسافر اين رقم به دو برابر افزايش پيدا مي كند. نرخ بليت هر شناور بين 12 تا 15 هزار تومان است كه از اين رقم 11 هزار و 800 تومان به صاحب شناور و مابقي به عنوان ماليات به بنادر مي رسد.
با توجه به هزينه اصطحالك شناور، پرداخت حقوق و دستمزد كارگران و هزينه نگهداري و تعمير شناور، تامين هزينه سوخت بين 3 هزار 500 تا 4000 تومان در هر بليت سود عايد مالك شناور مي شود. به عبارتي ي توان گفت كه هر شناور روزانه بين 600 تا 650 هزار تومان درآمد دارد كه در فصل هاي پر مسافر مانند نوروز 30 درصد به اين مبلغ اضافه مي شود.»
پول نیوز
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۵ - ۲۳ فروردين ۱۳۹۶ - 12 April 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]