واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: عبدالجبار کاکایی: دستگاه که نمیتواند محسن چاوشی درست کند/ شهرام آذر را نميشناسم
چاوشي به نظر من ژانر خاصي در موسیقي پاپ دارد و به درد فضاسازيهاي خاص زباني و زماني ميخورد. من صدایش را در آثار مولانا و در ارائه نوستالژي تهران قديم خيلي دوست دارم و بهترين اثر چاوشي را آلبوم «امير بيگزند» ميدانم كه آقاي بهروز صفاريان در تهیه و ساخت آن نقش انکارناپذیری داشتند.
تماشاگران امروز: پس از صحبتهای شهرام آذر در مسابقه خوانندگیاي كه در يكي از شبكههاي ماهوارهای پخش ميشود، فضای مجازی پر شد از اظهارات مختلف. شهرام آذر در این برنامه با نام بردن از محسن چاوشی گفت: «آنچه او میخواند صدای طبیعیاش نیست و چاوشی با دستگاه صداسازي ميكند.» موضوعی که به مذاق دوستداران متعصب چاوشی خوش نیامد و شهرام آذر و صفحات این برنامه را آماج حملات خود قرار دادند. خود محسن چاوشی هم به فاصله اندکی از برنامه، فایلی از خواندن خود که به شکل سلفی تهیه شده بود را منتشر کرد و البته متذکر شد که خود را شاگرد شهرام آذر میداند و از طرفدارانش خواست که به این خواننده و تهیهکننده موسیقی حمله نکنند. برای بررسی آنچه که در مورد چاوشی گفته میشود، سراغ دكتر عبدالجباركاكايي رفتیم؛ ايشان استاد دانشگاه و ترانهسرایي شناختهشده و موفق است که قاعدتا اشراف کاملی به موسیقی پاپ ایرانی و شیوههای مرسوم خوانندگان دارد. *آقاي دكتر، میخواستیم نظر شما را درباره صحبتهاي آقاي شهرام آذر در رابطه با محسن چاوشي بدانیم. به نظر شما صحبت ایشان و واکنش چاوشی مناسب بود؟ من اين برنامه را نديدم و آقاي شهرام آذر را هم نميشناسم. اگر ايشان تنظيمكننده و موزيسين هستن، قطعا در مورد چيزي نظر دادهاند كه در حيطه تخصصيشان است و بايد در اين باره دیگر اهل فن هم نظر بدهند. اما از اين نظر كه ايشان در مورد يكي از محبوبترين و معروفترين چهرههاي حال حاضر موسيقي پاپ كشور چنين صحبتهايي کردهاند و آقاي چاوشي آن واكنش را نشان داده، به نظر من خود این هنرمند بهترين فرد برای پاسخگویی هستند و اجراي زندهشان و انتشار آن بهترین عكسالعمل است. در نهایت هم مردم بهترين پاسخ را میدهند كه به دنبال پخش اين برنامه، طرفداري خودشان را از آقاي چاوشي نشان دادهاند و روزی به كنسرتاش خواهند رفت و آلبومهایش را خواهند خرید. در مورد آقاي شهرام آذر بايد بگویم كه با اين اظهارنظرها فقط اعتبار خودشان را زير سوال ميبرند يا بهتر است بگویم از دست ميدهند، چون اگه قرار بر اين بود كه خوانندگان با دستگاه و نرمافزارهاي كامپيوتري صداهایشان را درست كنند، بايد به اندازه جمعيت ايران محسن چاوشي داشته باشيم.
بايد اين را هم در نظر گرفت كه دستگاهها در كيفيت صداها موثرند، اما هیچ دستگاهی نمیتواند چاوشي درست كند.
*آيا استفاده از چنين دستگاههايي ميتواند به ترانه يا حتي موسيقي لطمهاي وارد كند؟ استفاده کردن یا استفاده نکردن از دستگاه ممکن است باعث شود كسي مثل آقاي چاوشي به سبكهاي ديگری رو بیاورد؟ به نظر من، آقاي چاوشي نيازي به تغيير سبك ندارد، چون خودش را با اين شیوه و سبکِ خواندن مطرح كرده و در اين سبك جا افتاده است. ایشان احساسی دارد که با آن میخواند و شناخته میشود. اين را بايد در نظر گرفت كه خوانندههاي پاپ، قابليتهايي مشابه خوانندههاي سبك كلاسيك (کسانی كه در دستگاههاي ايراني اجرا ميكنند) دارند. اما در سالهای اخیر، معمولا كيفيت صدا، توناليته صدا، جنس و رنگ صدا و احساساتي كه در صدا تعبيه ميشود تا حدی جای تکنیکهای خواندن و آن تحریرهای سابق را گرفته است. مثل آقاي بنيامين يا آقاي چاوشي که به اصطلاح سوزخواني ميكنند. اما فكر نميكنم كه آقاي چاوشي نیاز به تغيير رنج يا سبك داشته باشد، آن هم به خاطر صحبتهاي يك آهنگساز. آقاي چاوشي جايگاه خود را دارد و تحتتاثیر قرار نمیگیرد.
به نظرم، اين اظهار نظرات هم ناشي از عصبانيت يا انكار يک چهره محبوب و ناشی از همان
سنت نادرست ما ايرانيهاست؛ سنتی که نه فقط در موسيقي، بلكه در تمام زمينههاي فرهنگي، افرادي را انكار و طرد میکنیم؛ يعني آدمهاي موفق را يا زیر سوال میبریم يا منزوی میکنیم. اين خاصيت و جنس رندي ما ايرانيهاست که ميخواهيم بزرگان را نبينيم. به قول عوام که میگویند: «ريز ميبينمت»!
*در آخر، نظر شما در مورد شخصيت آقاي چاوشي چیست؟ چاوشي به نظر من ژانر خاصي در موسیقي پاپ دارد و به درد فضاسازيهاي خاص زباني و زماني ميخورد. من صدایش را در آثار مولانا و در ارائه نوستالژي تهران قديم خيلي دوست دارم و بهترين اثر چاوشي را آلبوم «امير بيگزند» ميدانم كه آقاي بهروز صفاريان در تهیه و ساخت آن نقش انکارناپذیری داشتند.
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۳ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ - 18 February 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]