واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: ناگفتههایی از روابط گردشگری ایران و ترکیه
زمستانِ هر سال، ایرانیهای زیادی به آنتالیا میرفتند، چون ارزان و خلوت بود، اما حالا این شهر گردشگر زیادی ندارد. بعضی از هتلهای خیلی خوب این منطقه تمام چراغهایشان را خاموش کردهاند و تقریبا تعطیل شدهاند.
«ایران هدف اصلی ترکیه نیست، آنها بیشتر روی گردشگران روس و آلمانی حساب باز کردهاند. در واقع ایران برای ترکها بازار نامطمئنی به شمار میآید، چرا که تعاملات گردشگری آنها همیشه تحت تاثیر روابط سیاسی بوده، مثلا نوروز سال گذشته شرایط دو کشور باعث شد مجوزهای پروازی به مقصد ترکیه، دیر و یا کم صادر شود.»
حمید قاسمی که سه سال است در کشور ترکیه فعالیت گردشگری دارد و درحال حاضر مدیر دپارتمان ایران در یکی از شرکتهای گردشگری آن کشور است، در گفتوگو با ایسنا به تحولات گردشگری ترکیه در سال ۲۰۱۶ که با حملات تروریستی و کودتا همراه بود، پرداخت و به گوشهای از واقعیتهای تعاملات گردشگری ایران و ترکیه اشاره کرد.
وی در ابتدا گفت: گردشگران ایرانی آن چنان که تصور میشود برای ترکیه در اولویت نیستند و در جایگاه نخست این کشور قرار ندارند. طبق آمارهای رسمی ترکیه، بیشترین گردشگرانی که هر سال به این کشور سفر میکنند، به ترتیب از آلمان، روسیه و انگلیس هستند و ایران در رتبه هفتم این فهرست قرار دارد، به طوریکه سال ۲۰۱۵ میلادی که اوج ورود گردشگر به ترکیه بود و ۳۶ میلیون نفر به این کشور سفر کردند، سهم ایران نزدیک به پنج میلیون نفر بود.
ایران بازار مطمئنی برای تُرکها نیست
او معتقد است: ترکیه بازار گردشگری خود را از طریق ایران پیش نمیبرد، بلکه روی بازارهای روسیه و آلمان حساب و سرمایهگذاری کرده و با آنها وارد رایزنیهایی شده است. البته ترکیه برای همه کشورها مشوقهایی را در نظر گرفته تا اقتصاد گردشگری خود را نجات دهد، اما هدفگذاری اصلی آنطور که ما گمان میبریم "صرفا" ایران نیست، چون درحال حاضر و با توجه به شرایط سیاسی منطقه و روابط بیثبات دو کشور، ایران بازار مطمئنی برای ترکها نیست. هرچند ایران مسافر دائم خود را در شهر استانبول دارد، حتی در سطحی اندک.
وی افزود: درحال حاضر بیشتر ایرانیهایی که به ترکیه میروند، شهر استانبول را انتخاب میکنند و معمولا هدفشان خرید، کسب و کار و تجارت است که اصطلاحا آن ها را «مسافر بیکیفیت» مینامیم، چون با تور ارزان سفر میکنند و دنبال خرید کالا هستند و انگیزهشان گردشگری نیست و بعضی مواقع دردسرهایی هم درست میکنند، مثلا برای جابجایی بار و چمدانهایشان خلاف قوانین پروازی ترکیه عمل میکنند و به جای حمل یک چمدان که در قوانین سفرهای هوایی این کشور وجود دارد، گاهی هفت هشت چمدان توسط سایر مسافران در ازای پرداخت پول، جابجا میکنند و بازار سیاهی راه انداختهاند.
این فعال گردشگری، ترکیه را بازار خوبی برای فعالیتهای حال حاضر گردشگری ندانست و افزود: آنهایی که در این بازار کار میکنند، مدام در یک سال گذشته ضرر دادهاند، برای همین بیشتر تبلیغها برای بازارهای گرجستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان است، خیلیها تلاش میکنند به خاطر شرایطی که در ترکیه پیش آمده، گردشگران ایرانی را به سمت این کشورها هدایت کنند، اما با توجه به پیشینه حرفهای که در این کشورها دارم با یقین اعلام میکنم ظرفیت گردشگری این سه کشور، یکپنجم ترکیه هم نمیشود، ولی شرایط سیاسی و امنیتی منطقه باعث این جهتدهیها شده است، هرچند برخی بدون توجه به اوضاع و احوال ترکیه سعی میکنند شرایط را برای مشتریهایشان طور دیگری شرح دهند.
تور ترکیه به اضافه بمب!
قاسمی اضافه کرد: دیدهام بسیاری از توراپراتورهای ایرانی هنگام معرفی تور با خنده به مشتری توضیح میدهند که این تور شامل ترانسفر و گشت رایگان به همراه یک بمب است و دست آخر هم مسافر آن تور را میخرد، انگار شرایط برای بیشتر مردم عادی شده و اوضاع استانبول را پذیرفتهاند، اما داستان سواحل جنوبی ترکیه متفاوت است.
وی گفت: سال ۲۰۱۶ گردشگری ترکیه به شدت افت کرد، تعداد گردشگرانی که از کشورهای دیگر به ترکیه سفر میکردند تقریبا نصف شده است. البته این اوضاع در استانبول بیشتر حاکم است و آنتالیا به آن اندازه هنوز درگیر نشده است.
او ادامه داد: برای ترکیه مهم آن است که مقاصد تفریحی و درآمدزای خود مثل آنتالیا را حفظ کند، چون اگر حملات تروریستی که در استانبول اتفاق میافتد، در آنتالیا و سواحل جنوبی این کشور رخ دهد، گردشگری ترکیه به شدت به هم میریزد و آنجا هم مثل استانبول ۵۰ درصد از گردشگران خود را از دست میدهد.
ترکها فعلا چشمشان را روی سفرهای نوروزی ایرانیها بستهاند
او در ادامه اظهار کرد: با آن که کمتر از دو ماه تا پایان سال شمسی و آغاز سفرهای نوروزی ایرانیها مانده، اما شرکتهای گردشگری ترکیه برای نوروز ایرانیها هنوز هیچ برنامهریزی نکردهاند، انجام این کار یک ریسک است. چرا که در زمان کودتا شرکت ترکیهای ما پنج هتل خیلی خوب را در شهر استانبول گارانتی کرده بود، ولی آن را از دست داد، آن هتلها هم زیر پرداخت خسارتهای کودتا نرفتند. این هتلها قبل از رزرو، برای گارانتی چک میگیرند، در چنین شرایطی نمیتوان خیلی ریسک کرد.
قاسمی اضافه کرد: خیلی از شرکتهای گردشگری در ایران نیز که نوروز هر سال صد در صد از انرژی و برنامههای خود را در ترکیه متمرکز میکردند، امسال حجم آن را تا ۶۰ درصد کاهش دادهاند، چون وضعیت مجوز پروازها که معلوم نیست، هتلها هم که گارانتی میگیرند و پرداخت هزینه در این شرایطِ بیثبات، ریسک است. نوروز گذشته برخی از این شرکتها هتل را گارانتی کردند تور را هم فروختند، اما مجوز پرواز صادر نشد و تور کنسل و پول هم سوخت شد.
این فعال گردشگری به اختلال در صدور مجوزهای پروازهای مقصد ترکیه که تعاملات گردشگری دو کشور را نیز تحتالشعاع قرار داده اشاره کرد و افزود: سال گذشته که روابط ایران و ترکیه چندان مثبت نبود، مجوز پروازهای نوروزی خیلی دیر و کم صادر شد، مثلا یکی از شرکتهای تُرک که هشت پرواز در هفته داشت، فقط توانست مجوز چهار پرواز را از ایران بگیرد. امسال هم که معلوم نیست چه تصمیمی گرفته میشود، فعلا که از مجوزهای پروازی ترکیه خبری نیست.
خاموشی در هتلهای استانبول و آنتالیا
این توراپراتور ادامه داد: در استانبول نیز هتلها مشتاقاند ببیند روابط ایران و ترکیه به کجا میرسد، چون از کشورهای دیگر کمتر گردشگری به این شهر سفر میکند، بیشتر هتلهای استانبول به سمت ورشکستگی رفتهاند. خیلیهایشان منتظرند ببینند تا پنج شش ماه دیگر چه میشود و اگر اوضاع به همین منوال باشد، خیلی از آنها اقامتگاهشان را تعطیل میکنند، چون از عهده هزینهها برنمیآیند.
قاسمی گفت: زمستانِ هر سال، ایرانیهای زیادی به آنتالیا میرفتند، چون ارزان و خلوت بود، اما حالا این شهر گردشگر زیادی ندارد. بعضی از هتلهای خیلی خوب این منطقه تمام چراغهایشان را خاموش کردهاند و تقریبا تعطیل شدهاند و ظاهرا قصد دارند در نوروز هم غیرفعال بمانند، درحالیکه آنها هتلهایی نبودند که بخواهند نوروز را از دست بدهند. البته ترکیه کشوری نیست که به این زودی از روابط گردشگری خود صرفنظر کند و تمام تلاش خود را به کار گرفته تا از آنچه دارد حفظ کند.
تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۰۶ بهمن ۱۳۹۵ - 25 January 2017
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]