واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: سازمان اطلاعات مرکزی امریکا: ایران با 135 میلیارد دلار در جایگاه شانزدهم جهان از نظر ذخایر ارزی قرار دارد
به گزارش تراز ،سازمان اطلاعات مرکزی امریکا: ایران با 135 میلیارد دلار در جایگاه شانزدهم جهان از نظر ذخایر ارزی قرار دارد.
1.459 تریلیون دلار، رقمی است که برآورد صندوق بین المللی پول را از تولید ناخالص داخلی ایران نشان می دهد. این رقم که بر اساس شاخص قدرت خرید به دست آمده، نسبت به سال 2015، 81 میلیارد دلار افزایش داشته است. صندوق بین المللی پول به تازگی گزارش ماه اکتبر خود را درباره اقتصاد جهان در سال های 2016 و 2017 به روزرسانی کرده است. بازخوانی این گزارش ها نشان می دهد ایران در جایگاه هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا قرار دارد و در ردهبندی بزرگترین اقتصادهای دنیا بالاتر از کشورهایی مثل استرالیا، مصر، لهستان، هلند، امارات، نروژ و پرتغال ایستاده است.
در این گزارش آمده است: «چشم انداز اقتصاد ایران به خاطر افزایش تولید نفت بر اثر لغو تحریم ها، بهبود چشمگیری پیدا کرده است. با این حال اقدامات برای ادغام دوباره در نظام جهانی و اصلاحات داخلی، کند بوده است. رشد به دست آمده نیز به خاطر نگرانی های امنیتی، تنشهای اجتماعی و مشکلات ساختاری، شکننده است و برای افزایش سرعت بازیابی این اقتصاد و بهبود آن، باید اصلاحات بیشتری انجام شود.»
صندوق بین المللی پول پیشبینی کرده است تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال 2017 نیز 92 میلیارد دلار افزایش یابد و به 1.551 تریلیون دلار برسد. با وجود افزایش تولید ناخالص داخلی ایران جایگاه این کشور در ردهبندی بزرگترین اقتصادهای دنیا تغییری نخواهد کرد و ایران همچنان در رتبه 18 و پایینتر از کشورهایی مثل ترکیه قرار خواهد داشت.
بررسی سیر رشد اقتصادی ایران نیز در این گزارش، روند معناداری را نشان می دهد. 0.4 درصد، برآورد صندوق بین المللی پول از رشد اقتصاد ایران در سال 2015 بود، این برآورد در سال 2016 به 4.5 درصد رسید و برای سال 2017 ایران نیز، رشد 4.1 درصدی پیش بینی شده است. این سازمان نرخ بیکاری ایران را نیز در سال 2016، 11.3 و در سال 2017، 11.2 درصد برآورد کرده است.
ذخایر ارزی ایران چه وضعیتی دارند؟صندوق بین المللی پول ذخایر ارزی و اهمیت آن ها را چنین تعریف می کند:«ذخایر ارزی شامل داراییهای خارجی بخش عمومی رسمی است که به سرعت و سهولت در دسترس و کنترل مقامات پولی کشور قرار میگیرند، تا به طور مستقیم برای تأمین مالی عدم تراز پرداختها یا برای تنظیم آن عدم تعادلها، از طریق مداخله در بازار ارز جهت اثرگذاری بر نرخ ارز یا سایر اهداف به کار روند.»
حالا گزارش ها نشان می دهد این ذخایر مهم، در ایران افزایش داشته است. بر اساس گزارش اداره اقتصادی سازمان اطلاعات مرکزی امریکا، ذخایر ارزی ایران 25.5 میلیارد دلار افزایش یافته است. این سازمان ذخایر ایران را در پایان سال 2015، 110 میلیارد دلار برآورد کرده بود و حالا از ذخیره ارزی 135.5 میلیارد دلاری برای سال 2016، روایت می کند.ایران با این حجم از ذخایر ارزی در جایگاه 17 جهان قرار گرفته است، بر این اساس میان 170 کشوری که مورد بررسی قرار گرفتهاند تنها 16 کشور جهان ذخایر ارزی بیشتری از ایران در پایان سال 2016 داشتهاند. ذخایر ارزی ایران در این سال بیشتر از کشورهایی مثل ایتالیا، انگلیس، امریکا، ترکیه، کانادا و اسپانیا بوده است.
سید کمال سید علی، معاون سابق ارزی بانک مرکزی چند وقت پیش در گفت و گو با «مهر» گفته بود:«امروز کشور به لحاظ منابع ارزی، مشکلی ندارد و به لحاظ ذخایر، وضعیت بسیار مطلوبی حاکم است؛ به نحوی که درآمدهای حاصل از صادرات کالایی نزدیک به ۴۵ میلیارد دلار بوده و ارز حاصل از فروش نفت نیز به این منابع اضافه شده است، بنابراین هیچ مشکلی به لحاظ منابع ارزی پیش روی بانک مرکزی نیست.»
صندوق بین المللی پول نیز از ذخیره ارزی 156 میلیارد دلاری ایران در سال 2017 روایت می کند. بر اساس گزارش این سازمان، ذخایر ارزی ایران در سال 2018 نیز رشد خواهد داشت و به 178.8 میلیارد دلار خواهد رسید.
علی طیب نیا، وزیر اقتصاد و دارایی نیز در ابتدای دی ماه، چنین از وضعیت ذخایر ارزی ایران روایت کرده بود:« کاهش قیمت نفت در ایران منجر به دو نتیجه تشدید تورم و کاهش نرخ تولید شد به طوری که در آن زمان میشد از ذخایر ارزی در خارج از کشور برای مدیریت این مشکل استفاده و یا نفت را پیش فروش کرد. در حال حاضر روی کاغذ ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی در خارج از کشور داریم. این در حالی است که کشورهای حاشیه خلیجفارس اوراق قرضه را در بازارهای بینالمللی منتشر میکنند و کسب درآمد دارند اما این امکان برای ایران وجود نداشت.»
منبع: ایران
زمانبندی انتشار: 5 بهمن 1395 - 08:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]