واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: انتظار قانوني 7 ساله كودكان از مجلس به سرانجام ميرسد؟
لايحه حمايت از كودكان و نوجوانان كه كليد آن در مجلس هشتم زده شد، در حالي كان لم يكن باقي مانده است كه در صورت تصويب، كمك شاياني به خلأهاي قانوني در زمينه حقوق كودك خواهد كرد.
نویسنده : نيره ساري
امروزه ميليونها كودك در سراسر جهان به دلايل مختلف مورد نقض حقوق خود واقع ميشوند كه البته چگونگي آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است؛ چراكه در كشورهاي در حال توسعه، كودكان بيشتر با فقر و پيامدهاي ناشي از آن مانند سوءتغذيه، كمبود امكانات بهداشتي، درماني و تحصيلي درگيرند و در عين حال كودكان كشورهاي توسعهيافته با انواع مشكلات اخلاقي و ضعف بنياد خانواده دست و پنجه نرم ميكنند.
خوشبختانه در كشورهاي مسلمان، به سبب وجود استحكام در بنياد خانواده و گرايشهاي ديني و اعتقادي و آشنايي بيشتر با احكام اسلامي، وضعيت حقوقي كودكان جايگاه نسبي مناسبتري دارد.
حقوق و مزاياي معينشده براي كودكان در اسلام
آن زمان كه هيچ نهاد، سازمان يا كنوانسيون بينالمللي براي دفاع از حقوق كودكان وجود نداشته است، اسلام با در نظر گرفتن همه نيازهاي اوليه جسمي، روحي و رواني كودكان و دفاع از آنان، زمينه را براي رشد و پيشرفت كودكان در همه جوانب فراهم آورده و براي همه كودكان از دختر و پسر، حقوق و مزاياي معيني در نظر گرفته است و همگان از اِعمال هرگونه خشونت و بيرحمي در حق آنان باز داشته شدهاند چنانکه رسول خدا صلي الله عليه و آله ميفرمايد: «از ما نيست، كسي كه به خردسالان رحم نكند.»
اين در حالي است كه آسيب به كودكان تنها معطوف به آسيبهاي جسمي نيست، چنانکه وقتي مردي در حضور امام علي عليهالسلام از فرزند خود شكايت كرد، امام عليه السلام فرمود: «او را نزن، بلكه از او دوري كن (قهر كن)، ولي نه طولاني.» بلكه رعايت نكردن حقوق كودكان شامل موارد عاطفي، رواني، توهين و تحقير و غيره ميشود و حتي بيتوجهي و نديدن كودك و توجه نكردن به نيازها و خواستههاي وي نيز نوعي از آزار محسوب ميشود. در سالهاي اخير تمامي موارد اينچنيني عنواني به نام «كودك آزاري» پيدا كرده است كه نيازمند قوانين مدوني در حيطه تأكيدات تربيتي فرزندان در اسلام است، هرچند كه در قوانين ميتوان مواردي را به صورت پراكنده پيدا كرد، براي نمونه براساس مادهاي در قانون مجازات اگر مادري يا شخصي طفلي را در محلي كه نميتواند از خود دفاع كند، رها كند برايش مجازات در نظر گرفته شده است. بر همين اساس و به دليل خلأهاي قانوني موجود در زمينه حقوق كودكان بود كه قوه قضائيه لايحهاي با عنوان حمايت از كودكان و نوجوانان در سال 89 در قالب 54 ماده تقديم دولت كرد كه پس از ارسال لايحه حمايت از كودكان و نوجوانان به دولت، مواد اين لايحه به 49 ماده كاهش يافت و در مرداد 1390 در كميسيون لوايح دولت دهم به تصويب رسيد و در آبان ماه همان سال، به مجلس ارسال شد. سال 92 لايحه حمايت از حقوق كودكان و نوجوانان به كميسيون حقوقي و قضايي مجلس ارسال شد و كميسيون اين لايحه را به كميته حقوق خصوصي ارجاع داد تا در اين كميته مورد بحث و بررسي قرار گيرد، اما همچنان خبري از آن نشده است. اين در حالي است كه حمايت از كودكان دو اصطلاح «كودك آزاري» و «آزار و اذيت كودكان و نوجوانان» در ماده 5 و 2 اين لايحه مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است و وظايف نهادهايي مثل وزارت كشور، آموزش و پرورش، بهزيستي، دادگستري و مجموعههاي مرتبط مشخص شده است.
لايحه كان لم يكن شده «حمايت از حقوق كودكان و نوجوانان» در مجلس
الهيار ملكشاهي، رئيس كميسيون حقوقي و قضايي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با «جوان» ضمن توضيح كامل اين مطلب كه اين لايحه در مجلس نهم توسط كميتهاي تخصصي مورد بررسي قرار گرفت، اظهار داشت: كميتهاي متشكل از وزارت آموزش پرورش، بهداشت و درمان، سازمان صدا و سيما، زندانها، دانشگاهها، وزارت علوم و نيروي انتظامي ساعتها بحث و بررسي راجع به اين لايحه داشتند كه خروجيهاي خوبي هم داشت. وي ادامه داد: از آنجايي كه اتمام نهايي بررسي اين لايحه در مجلس نهم تا حدودي باقي مانده بود و عمر مجلس به پايان رسيد، كان لم يكن باقي ماند، اما دولت مجدداً آن را در مجلس دهم به همان كيفيت تقديم مجلس كرد و مجلس نيز به صورت طبيعي آن را به كميسيون حقوقي و قضايي ارجاع داده است. رئيس كميسيون حقوقي و قضايي مجلس خاطر نشان كرد: از آنجايي كه نتايج بررسي كميته پيگير اين لايحه از مجلس نهم باقي مانده است، بنابراين بعد از تعطيلات حوزه انتخابيه مجلس در هفتههاي آينده، دوباره كميتهاي جديد را داير ميكنيم تا كار كميته قبلي را ادامه بدهند و به نتيجه برسد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]