واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سازمان سينمايي حاکمي که از اجراي حکم ترسيده است
سازمان سينمايي که در بيانيهاي شديداللحن تبليغ فيلمهاي سينمايي در شبکه «GEM» را ممنوع اعلام و سينماگران را تهديد کرده بود در صورت پخش تيزر فيلمهايشان از شبکههاي ماهوارهاي، فيلم را توقيف خواهد کرد...
نویسنده : محمدصادق عابديني
سازمان سينمايي که در بيانيهاي شديداللحن تبليغ فيلمهاي سينمايي در شبکه «GEM» را ممنوع اعلام و سينماگران را تهديد کرده بود در صورت پخش تيزر فيلمهايشان از شبکههاي ماهوارهاي، فيلم را توقيف خواهد کرد، اينبار و به دنبال توقيف فيلم «مشکل گيتي» تحت فشار قرار گرفته و در حال رايزني براي رفع توقيف اين فيلم است. رفتارهاي متضاد سازمان سينمايي در مقابل فيلمهايي که تيزرهايشان از شبکههاي ماهوارهاي پخش شده، نشاندهنده عدم سياست واحد سازمان در قبال اين پديده است؛ به طوري که بيانيه رسمي سازمان نه تنها باعث توقف پخش تيزرها نشد بلکه اکنون سازمان به دنبال رفع توقيف فيلمي است که ممنوعيت پخش آگهي را نقض کرده است.
ايوبي: مشکل تقريباً حل شده است!
تبليغ فيلمهاي ايراني در شبکههاي فارسيزبان ماهوارهاي، مسئله جديدي نيست. تا به حال چندين عنوان تيزر فيلم سينمايي همزمان با آغاز اکران در سينماها از شبکههاي ماهوارهاي و به خصوص شبکه ماهوارهاي «GEM» پخش شده است؛ از فيلمهاي هنر و تجربه گرفته تا فيلمهاي تجاري و حتي فيلمهايي که جزو آثار ارزشي سينما به شمار ميروند.
اگرچه در مواردي مانند تبليغ فيلم «ايستاده در غبار» سازمان اوج با انتشار بيانيهاي عمل شبکه ماهوارهاي را تقبيح کرد، اما هميشه ردپاي عوامل داخلي از سفارش تبليغ فيلمها از شبکهها ديده شده است؛ عملي غيرقانوني اما متداول که گفته ميشود باعث بالا رفتن فروش فيلمها ميشود. قاعدهاي که هميشه هم جواب نداده و برخي از فيلمها با وجود تبليغات پرحجم ماهوارهاي با شکست در گيشه روبهرو شدهاند.
برخورد قانوني با پخش تيزرهاي فيلمهاي سينمايي از شبکههاي ماهوارهاي با دعوت چند تهيهکننده به دادسراي فرهنگ و رسانه کليد خورد و از آن زمان تا به حال چند بار قوه قضائيه در اين زمينه ورود داشته است. در آخرين برخورد قوه قضائيه با پخش آگهي فيلمها، فيلم کمدي «مشکل گيتي» توقيف شد؛ فيلمي که توقيف آن واکنشهاي منفي را در بين تهيهکنندگان سينما در پي داشت. با اين حال حجتالله ايوبي، رئيس سازمان سينمايي ميگويد كه مشکل تقريباً حل شده است!
مجلس و تهيهکنندهها مخالف توقيف
رايزنيهاي سازمان سينمايي باعث رفع توقيف دو دفتر پخش فيلم شد که سفارش پخش آگهي فيلمها را به شبکههاي ماهوارهاي ميدادند. بعد از رفع توقيف اين دو دفتر بود که سازمان سينمايي در بيانيهاي ضمن تشکر از همکاري قوه قضائيه صراحتاً نسبت به پخش تيزرهاي تبليغاتي فيلمهاي سينمايي از ماهواره هشدار داده و تأکيد ميکند: «در صورت پخش آگهي تبليغاتي در شبکههاي معاند از جمله جمتيوي، سازمان سينمايي با متخلفان به شدت برخورد و ادامه نمايش فيلم را در سينماها و شبکه نمايش خانگي در هر مرحلهاي که باشد متوقف خواهد کرد.» شايد همين قضيه باعث شد زماني که قوه قضائيه فيلم «مشکل گيتي» را توقيف کرد، سازمان سينمايي ترجيح دهد سکوت کند.
در مقابل تهيهکنندگان سينما موضع تندي در قبال اين توقيف گرفتند. زماني که فيلم «سهبيگانه» با وجود طي همه مراحل به نوبت اکران رسيد، در شوراي صنفي نمايش اجازه اکران نگرفت و توقيف شد. دليل توقيف اين فيلم نه محتواي آن و نه تبليغ فيلم در ماهواره بلکه کارگردان فيلم بود. مهدي مظلومي پيش از خروج از کشور و همکاري با شبکه «GEM» اين فيلم را ساخته بود.
با خروج «سه بيگانه» شوراي صنفي فيلم «مشکل گيتي» را جايگزين کرد و اين فيلم نيز بعد از چند روز به خاطر پخش تيزرهايش از ماهواره توقيف شد. توقيف پياپي فيلمها باعث شد شوراي عالي تهيهکنندگان سينما اقدام به صدور بيانيه و اعلام تجمع در مقابل وزارت ارشاد کند که البته قرار تجمع بعد از چند ساعت از انتشار خبر لغو شد و تهيهکنندگان همچنان معتقد بودند توقيف فيلمها باعث ظلم به سينماي ايران خواهد شد. جالب اينجاست که مجلس نيز در مورد توقيف فيلمها، با نظر تهيهکنندهها همراه شده است.
مجلس به دنبال راهحل مسالمتآميز
تهيهکنندهها ميگويند تبليغ فيلمها از هر رسانهاي بايد مجاز باشد، ولي قانون در اين باره چيز ديگري ميگويد. کميسيون فرهنگي مجلس نيز در اين بين تلاش دارد راهحل مسالمتآميزي را در پيش بگيرد. در همين رابطه حجتالاسلام پژمانفر، پيگير پخش تيزر فيلمها از شبکههاي صداوسيماست و ديگر اعضاي کميسيون فرهنگي نيز در مصاحبههايشان از توقيف فيلمها ابراز نارضايتي کردند، به طوري که عليرضا ابراهيمي، عضو کميسيون فرهنگي ميگويد: «بدنه نحيف سينما تاب و توان توقيف فيلمها و شکستهاي پيدرپي اقتصادي را ندارد، لذا نبايد تنها راه برخورد با سينماگراني که اثر آنها در شبکههاي ماهوارهاي تبليغ شده را توقيف دانست، چراکه اين کار علاوه بر از بين بردن انگيزه ادامه کار فرهنگي در فعالان اين عرصه، اقتصاد سينما را نيز متضرر ميکند.» محمدسعيد اسماعيلي، ديگر عضو کميسيون فرهنگي ميگويد: مسئولان يا بايد با تبليغ فيلمها در شبکههاي ماهوارهاي مخالف نکنند يا آنکه براي تبليغ اين آثار با کيفيت بيشتر در داخل برنامه ارائه دهند تا صاحبان آثار فرهنگي بتوانند به بازده مناسب اقتصادي رسيده و چرخه اقتصادي سينما پويا شود.
هماکنون توقيف «مشکل گيتي» باعث شده مسئولان به فکر حل ريشهاي مشکل تبليغ فيلم در ماهواره بيفتند. بهرام کاظمي، تهيهکننده و کارگردان فيلم سينمايي «مشکل گيتي» که همچنان در پي رفع توقيف فيلمش است، ميگويد: در حال حاضر مديرعامل خانه سينما، شوراي عالي تهيهکنندگان و جامعه صنفي پيگير اين ماجرا هستند و مسئولان وزارت ارشاد هم با قوه قضائيه رايزني ميکنند. البته نه تنها براي حل مشکل اين فيلم بلکه براي پيدا کردن راهحلي اساسي براي موضوع تبليغات ماهوارهاي؛ به هر حال اين مشکل فقط يک فيلم نيست چون «GEM» فقط اين فيلم را تبليغ نميکند و بسياري فيلمهاي ديگر هم تاکنون در اين شبکه تبليغ شدهاند و ممکن است چنين حکمي براي فيلمهاي ديگري هم صادر شود.
در حال حاضر بدنه سينما و مجلس در اين مورد که توقيف نميتواند راهحل مناسبي براي توقف پخش تيزرهاي فيلمها از شبکههاي ماهوارهاي باشد همنظر هستند و بايد ديد اين اتفاقنظر به يک راهحل قانوني خواهد انجاميد يا خير!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۶ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]