واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: IFRS واژهای آشنا که در ماههای پس از برجام در اقتصاد ایران شنیده میشود که همان استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی است. IFRS به مجموعهای از استانداردهای حسابداری گفته میشود که هدف آن تهیه صورتهای مالی شرکتهای سهامی در قالب یک استاندارد جهانی است و تاکنون حدود 120 کشور استفاده از آن را الزامی کردهاند.
به گزارش تراز ،دولت پس از امضای توافقات هستهای با غرب معتقد است برای باز کردن گره روابط بانکی با سایر کشورها راهی جز رعایت استانداردهای جهانی برای گزارشگری مالی ندارد. از اینرو تلاش شد اصول IFRS درباره تدوین ترازنامههای شرکتها و بانکهای بورسی عملیاتی شود اما حواشی مربوط به اجرای آن در تنظیم ترازنامه بانکها خبرساز شده و باعث شد تا نماد دستکم 14 بانک و همچنین برخی بیمهها در بورس بسته بماند.
بانک مرکزی میگوید تا زمانی که از رعایت حقوق سهامداران و مشتریان بانکها در ترازنامه بانکها مطمئن نشود، مجامع بانکها را تأیید نخواهد کرد. از آنسو علی طیب نیا؛ وزیر اقتصاد معاونش را مأمور کرد تا به اختلاف بین سازمان حسابرسی و بانک مرکزی بهصورت مصلحتاندیشی و دوستانه پایان دهد!
حالا مدتی است اختلاف نظر ایجاد شده درباره ترازنامههای بانکها به بورس نیز کشیده شده و فعالان این بازار به ویژه کسانی که سهامدار بانکها محسوب میشوند را با خود درگیر کرده و آنها از خردادماه تاکنون منتظر گزارش بانکها هستند و فعالان بازار سرمایه میگویند ادامه این روند به زیان آنها تمام میشود.
برخی کارشناسان اقتصادی هم معتقدند ترس برخی بانکها از زیانهای هنگفت در ترازنامهها باعث شده تا آنها در برابر مدل جدید تنظیم صورتهای مالی مقاومت کنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند ترازنامههای بانکها داراییهای سمی داشته و یکسری بانکها می گویند ما زورمان نمیرسد از بدهکاران مطالبات را دریافت کنیم؛ بنابراین به جای مطالبات از افراد ملک گرفتهایم و به همین دلیل رییس کل بانک مرکزی میگوید در ترازنامه بانکها بیش از ۴۵ درصد داراییها در اموال حبس شده است.
متاسفانه قانون تجدید ارزیابی میآید و بانکها از آن استفاده میکنند و بدترین بلایی که در سه سال اخیر بر سر بانکها آمده این است که معاملات مستقیم و غیرمستقیم بانکها با زیرمجموعهها و شرکتهای وابسته صورت گرفته؛ بنابراین در اینگونه ارزیابی ناگهان قیمت یک ملک تا ۳ برابر افزایش مییابد و اینها منجر به عدم شفافیت عملکرد بانکها میشود.
در زمان انجام مذاکرات برجام، بانک مرکزی متوجه شد که برای برقراری ارتباط با سایر بانکها نیازمند شفافیت و زبان مشترک با بانکهای خارجی هستیم که همان شفافیت مالی و به روز بودن صورتهای مالی در چارچوب IFRS است. این استاندارد بین المللی به بانکها میگوید ترازنامهای بدهند که واقعی باشد و بانکها باید ارزش متعارف داراییهای خود را اعلام کنند اما بانک برای اینکه سهامدارانش را خوشحال کرده و هم اینکه هیات مدیره بتواند پاداش کلانی دریافت کند، گزارش سود کاغذی منتشر میکند.
حال تنظیم ترازنامه بر مبنای IFRS در بانکها باعث شد تا برخی از یک سود هنگفت به زیان هنگفت برسند. برای یک بانک ۳ گزارش مختلف به سهامداران دادهاند و برای یک بانک دیگر صورت مالی جدید درست کردهاند که هیات مدیره وقت در خردادماه حساب آرایی (بخوانید حساب سازی) کرده و سود غیرواقعی به سهامداران نشان داد.
خبر رسیده پنجشنبه هفته گذشته رییسجمهور خود برای حل این مشکل دست به کار شده و جلسهای با حضور وی و کلیه مدیران بانکها و بورس به منظور رسیدگی به مشکل بسته ماندن نماد بانکها در بازار سرمایه برگزار شد که البته پیگیریها حکایت از آن دارد که دولت نتایج این جلسه را مخفی نگه داشته و چیز زیادی از آن به بیرون درز نکرده است.
تنها اطلاعاتی که شاید بتوان آن را بخشی از تصمیمهای جدید دولت برای بازگشایی قفل بورس بر نماد بانکها دانست، اظهارات روز گذشته مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس است که اعلام کرد: تمامی بانکها و شرکتهای ثبت شده در این سازمان با دوره مالی نخست فروردین ۹۵ به بعد ملزوم به تهیه صورتهای مالی سالانه خود طبق IFRS هستند.
آقای محمد علیزاده گفت: هم اکنون از ۲۷ بانک و موسسه اعتباری ثبت شده در سازمان بورس، ۲۳ شرکت بیمه و ۲۷ شرکت پذیرفته شده در بورس تهران و فرابورس (مجموعاً 77 شرکت بورسی) که سرمایه ثبت شده آنها
۱۰ هزار میلیارد ریال به بالا است، ملزم به تهیه صورتهای مالی طبق IFRS هستند.
وی درباره اینکه آیا این شرکتها باید صورتهای مالی خود را طبق استانداردهای حسابداری ملی تهیه کنند، گفت: این شرکتها باید دو مجموعه صورتهای مالی سالانه، بر اساس استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی و استانداردهای حسابداری ایران تهیه کنند. در گام نخست این شرکتها تنها ملزم به تهیه صورتهای مالی سالانه خود طبق IFRS هستند و در گامهای بعد صورتهای مالی میان دورهای نیز اضافه میشود.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس افزود: تهیه صورتهای مالی بر اساس IFRS برای سایر شرکتها در سال 95 اختیاری است و شرکتهایی که در سالهای 96 و پس از آن ملزم به تهیه صورتهای مالی طبق IFRS خواهند شد، در آینده اعلام میشود.
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 28 آذر 1395 - 09:29
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]