محبوبترینها
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854150933
سهم تحریمها در رکود اقتصادی چقدر است؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه دنیای اقتصاد: نتایج یک پژوهش دانشگاهی با هدف شناسایی مهمترین دلایل رکود اقتصادی کشور در اوایل دهه 90 نشان میدهد که تحریمهای بینالمللی مهمترین عامل ایجاد شرایط رکودی در کشور طی دوره یادشده بوده است.
براساس نتایج این پژوهش در دوسال ابتدایی دهه 90 تحریمهای بینالمللی سبب انحراف متغیرهای کلان اقتصادی از وضعیت بهینه شده است. این پژوهش با معرفی 6 «متغیر شکاف» نشان میدهد طی سالهای 1391 تا 1392 «شکاف تجارت » پس از حذف اثر جهش ارزی در کنار «شکاف بهرهوری» بیشترین تاثیر را در ایجاد شرایط رکودی در کشور داشته است.
نتایج یک پژوهش دانشگاهی نشان میدهد که اصطکاک ایجاد شده در بازارهای مربوط به بهرهوری در کشور مهمترین دلیل رکود اقتصادی طی سالهای 1392-1391 بوده است. این پژوهش دانشگاهی با معرفی 6 متغیر «شکاف نیروی کار»، « شکاف مخارج دولت»، «شکاف بهرهوری»، «شکاف سرمایهگذاری» و «شکاف تجارت» و «شکاف نفتی» و اندازهگیری میزان اثرگذاری هریک از این متغیرها بر شرایط رکودی سالهای یاد شده، شکاف بهرهوری را عامل توضیحدهنده شرایط رکودی طی سالهای 1392-1391 میداند. هر یک از این متغیرهای شکاف، مجموعه اصطکاکها در بازارهای مربوط به هر یک از این متغیرها را نمایندگی میکند.
یکی از یافتههای مهم این پژوهش رفتار پادچرخهای در بازار نیروی کار طی سالهای 1392-1391 است. با افزایش درآمدهای نفتی، هزینههای مصرفی خانوار افزایش پیدا میکند. در نتیجه مطلوبت نهایی مصرف کاهش پیدا میکند و تمایل افراد به استراحت (عدم اشتغال) افزایش مییابد. از سوی دیگر با کاهش درآمدهای نفتی تمایل افراد برای پوشش هزینههای مصرفی باعث افزایش تمایل به اشتغال میشود. بر اساس یافتههای این پژوهش دانشگاهی طی شرایط رکودی سالهای 1391 تا 1392 تعداد ساعات کار نیروی کار در حدود 2 درصد افزایش یافته است. این درحالی است که در سالهای 1387-1386 رشد اندک درآمدهای نفتی کاهش حدود 5/ 0 درصدی نیروی کار را در پی داشته است.
6 مولفه نیروی اصطکاک تحریم
«محمد حسین رحمتی»، «علی کریمی راد»، «علی مدنیزاده» در پژوهشی با عنوان « بررسی اثر تحریمها بر اقتصاد ایران در رکود 1392-1391» به بررسی شوکهای وارده بر اقتصاد کشور طی سالهای 1391 و 1392 و اندازهگیری میزان اثرگذاری هر یک از این شوکها پرداختهاند. طی سالهای مورد بررسی اعمال شرایط تحریمی از یکسو و افزایش نرخ ارز از سوی دیگر باعث ایجاد شرایط رکودی در اقتصاد ایران شد. پژوهشگران در این بررسی برای اندازهگیری تاثیرات تحریم بر جنبههای مختلف اقتصادی کشور، از 5 متغیر استفاده کردهاند. «شکاف نیروی کار»، « شکاف مخارج دولت»، «شکاف بهرهوری»، «شکاف سرمایهگذاری» و «شکاف تجارت» متغیرهایی هستند که از طریق ایجاد اصطکاک در بخشهای مختلف اقتصاد، نیروی کاهنده رشد اقتصادی حاصل از تحریم را به بدنه اقتصاد وارد میکنند. شکاف بهرهوری نماینده مجموعهای از عواملی است که بر بهرهوری بنگاههای اقتصادی اثرگذار است. برای مثال محدودیت در تامین مالی بنگاهها را میتوان از این نوع دانست. شکاف نیروی کار نیز عواملی است که در روابط «نرخ نهایی جانشینی»، استراحت و نیروی کار اثرگذار هستند. شکاف سرمایهگذاری نیز عواملی را در بر میگیرد که در تصمیمات بیندورهای خانوارها اثرگذار هستند.
اصطکاک در بازارهای مالی را میتوان نمونهای از این عوامل دانست اصطلاح شکاف در این متغیرها بیانگر این واقعیت است که در شرایط واقعی (و خصوصا در شرایط رکودی) بازیگران اقتصادی الزاما در راستای رسیدن به تعادل بهینه حرکت نمیکنند. برای مثال بالارفتن نرخ ارز از یکسو و موانع ناشی از تحریمها ازسوی دیگر، باعث هزینههای بالاتر برای واردات کالاهای واسطهای شد. از این رو در شرایط تحریمی در مقایسه با حالت فرضی نبود تحریم، نوعی اصطکاک در بازارهای مربوط به فعالیت تجاری به وجود آمد که شکاف تجاری آنها را نمایندگی میکند. این اصطکاک توضیح دهنده انحراف متغیرهای اقتصادی از مقدارهای بهینه مدلسازی شده است. همچنین پژوهشگران برای بررسی تاثیر تولیدات نفتی بر تولید غیر نفتی از «شکاف نفت» استفاده کردهاند. در این شرایط مخارج دولت مستقل از نفت در نظر گرفته میشود و درآمد نفتی تنها از طریق قید منابع بر اقتصاد اثر میگذارد. محققان در این پژوهش ضمن حذف اثر جهش نرخ ارز، با استفاده از روشهای آماری، سعی در ارائه مدلی از نحوه اثرگذاری تحریمها بر تولید ناخالص داخلی، تولید ناخالص داخلی غیرنفتی و اجزای حسابهای ملی دارند.
سه کانال اثرگذاری تحریم
اقتصاد ایران طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۲ دچار یک رکود عمیق شد به گونهای که رشد تولید ناخالص داخلی منفی 8/ 6 درصد برای سال 1391 و رشد منفی 9/ 1 درصد برای سال 1392 به ثبت رسید. تورم بالا، نرخ بیکاری بالا، نوسانات تراز تجاری و کاهش شدید سرمایهگذاری طی این دو سال، حکایت از وضعیت قرمز در تمام متغیرهای کلان اقتصادی داشت. اجرای سیاست هدفمندی یارانهها، تحریمهای اعمالی بر کشور،جهش نرخ ارز، سیاستهای انبساطی دولت در سالهای قبل و سیاستهای فعال و غیر مستقل پولی میتوانند از عوامل ایجاد رکود در ایران باشند. هر چند اقتصاددانان بر شدت اثرگذاری این متغیرها اتفاق نظر ندارند، اما تحریمها از سوی بسیاری از کارشناسان با عنوان عامل اصلی وضعیت نامساعد اقتصاد کشور طی سالهای 1391 تا 1392 نامگذاری شده است. میتوان گفت که تحریمها از سه طریق بر اقتصاد ایران اثر گذاشته است: «افزایش شدید نرخ ارز»، «ممنوعیت تجارت» و «تحریم نفتی».
شناسایی نیروی محرکه رکود
بررسی روند تولید ناخالص داخلی هر کشوری نشان میدهد که سطح تولید ناخالص داخلی طی زمان، حول محور رشد نوسان میکند. هر یک از این نوسانات اقتصادی را که از یک دوره رونق و پس از آن یک دوره رکود تشکیل میشود یک «سیکل تجاری» نامگذاری کردهاند. سیکلهای تجاری نه بر اثر تغییرات یک متغیر، بلکه بر اثر تغییرات طیفی از متغیرها ایجاد میشوند. با توجه به اهمیت اتخاذ سیاستهای پولی و مالی متناسب با شرایط سیکلی روند تولید ناخالص داخلی، بررسی این نوسانات اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است. طی دهههای گذشته اقتصادهای توسعه یافته ضمن پیشبینی نوسانات اقتصادی آتی، در راستای کاهش دامنه نوسانات تبادل وضعیت اقتصادی بین شرایط رکودی و شرایط رونق اقتصادی هستند. بر مبنای نظر اقتصاددانانی نظیر «لوکاس» شناخت و درک سیکلهای تجاری یکی از گامهای اولیه در طراحی سیاستهای مناسب تثبیت است.
این پژوهش در مرحله نخست ضمن فرض 6 شکاف در شرایط تحریمی با بررسی نوسانات تجاری طی سالهای 1391 تا 1392 به جستوجوی مهم ترین عامل ایجاد رفتار چرخهای در سیاستگذاری پولی و مالی کشور میپردازد. این عوامل در واقع مهمترین عواملی هستند که سبب کامل شدن سیکل تجاری و ایجاد شرایط رکودی در کشور طی سالهای 1391 تا 1392 شدهاند. محققان در این پژوهش، پس از بررسی روند تولید ناخالص داخلی و حسابهای ملی، افزایش موانع تجارت در سال 1391 را عمدتا ناشی از «افزایش نرخ ارز» و در سال 1392 راعمدتا ناشی از «تحریمها» میدانند. یافتههای مقاله نشان میدهد شکاف بهرهوری بیشترین توانایی را در توضیح چرخههای تجاری ایران (نیمه رکودی چرخه در دوران مورد بررسی) دارد. مدلسازی آماری نوسانات تولید ناخالص داخلی و اجزای حساب ملی بیانگر وابستگی رفتار این متغیرها طی دوره رکودی 1391-1392 به شکاف بهرهوری است. از سوی دیگر یافتههای این پژوهش نشان میدهد که شکاف تجارت نقشی در توضیح رکود طی سالهای 1392 – 1391 ندارد.
با این وجود با تعدیل اثر نرخ ارز در شکاف تجارت، شکاف تجارت نقش مهمی در توضیح شرایط رکود در سال 1392 خواهد داشت. پژوهشگران در این بررسی با حذف اثر نرخ ارز از شکاف تجارت نشان میدهند که شکاف تجارت ناشی از تحریمها سهم ویژهای در کاهش حجم سرمایهگذاری از بهار 1392 داشته است، به گونهای که طی 9 ماه حجم سرمایهگذاری در حدود 9 درصد کاهش یافت. از سوی دیگر این بررسیها نشان میدهد که اثر تحریمها بر شکاف تجارت، افت 6 درصدی تولید ناخالص داخلی در سال 1392 را در پی داشته است. بر مبنای یافتههای این پژوهش هرچند شکاف نفتی بر کاهش حجم تولید ناخالص داخلی تاثیرگذار بوده است، اما این متغیر تاثیرچندانی بر تولید غیرنفتی کشور نداشته است.
رفتار پاد چرخهای نیروی کار
از دیگر یافتههای مهم این بررسی رفتار پادچرخهای در بازار نیروی کار طی دوره رکودی سالهای 1392-1391 است. برخی از اقتصاددانان در توضیح علل وقوع چرخههای تجاری، شکاف بهرهوری و شکاف نیروی کار را مهمترین عوامل ایجادکننده رفتار چرخهای در کشورهای توسعه یافته میدانند. در حالی که از منظر این اقتصاددانان، در کشورهای در حال توسعه، تنها شکاف بهرهوری در توضیح چرخههای تجاری از اهمیت برخوردار است. بنابراین میتوان گفت نتایج این پژوهش با این نظر کارشناسانه تطابق دارد. بر مبنای یافتههای این پژوهش، در دوره رکودی سال 1392-1391 نیروی کار رفتاری ضد چرخهای دارد که بخشی از آن توسط شکاف نفت توضیح داده میشود. در کشورهای توسعه یافته شکاف بهرهوری و نیروی کار بالاترین قدرت توضیح دهندگی چرخههای تجاری را دارد درحالی که در کشورهای در حال توسعه فقط شکاف بهرهوری قدرت چنین توضیحی را دارد، به اعتقاد کارشناسان مهمترین دلیل ایجاد این رفتار نوسانات شدید صادرات و مخارج مصرفی دولتها در نتیجه ایجاد شرایط رکودی است. با رشد درآمدهای نفتی پرداختهای انتقالی به خانوار افزایش مییابد. در نتیجه هزینه مصرفی خانوار افزایش پیدا میکند.
از سوی دیگر کاهش مطلوبت نهایی مصرف (مطلوبیت ناشی از آخرین ریال مصرفی) سبب افزایش تمایل نیروی کار به استراحت میشود. به همین دلیل در کشورهای توسعه یافتهای که بین هزینههای مصرفی و درآمد ارزی همبستگی شدیدی وجود دارد، نمودار تعداد ساعت کاری نیروی کار در جهت عکس سیکلهای تجاری تغییر میکند. بر مبنای بررسیهای انجام گرفته در قالب این پژوهش، شکاف نفت باعث کاهش 8 درصدی سرمایهگذاری و افزایش 2 درصدی نیروی کار (بر حسب ساعت نفر) طی شرایط رکودی سالهای 1391 تا 1392 شده است. این درحالی است که در سالهای 1387-1386 رشد اندک درآمدهای نفتی کاهش حدود 5/ 0 درصدی نیروی کار را در پی داشته است.
۲۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۶:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
واکنش فعالان اقتصادی به تمدید تحریمها/سد دفاعی اقتصاد ایران
مهر گزارش میدهد واکنش فعالان اقتصادی به تمدید تحریمها سد دفاعی اقتصاد ایران شناسهٔ خبر 3839936 - یکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲ ۲۱ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت jwplayer display inline-block; مجلس سنای آمریکا هفته قبل در حالی تحریمهای ۱۰ساله علیه ایران را تمدید کرد که فعالانسهم قوه مقننه و قوه قضاییه در بودجه سال۹۶ چقدر است؟
سهم قوه مقننه و قوه قضاییه در بودجه سال۹۶ چقدر است در جدول شماره ۶ ضمیمه لایحه بودجه ارقام مربوط به ۲فصل قانونگذاری و امور قضایی منتشر شده است در این جدول در ردیف ۱۰۰۱۰۰۰۰۰۰ که به امورقانونگذاری اختصاص دارد رقم ۲ ۲۲۲ ۹۵۰ هزار میلیون ریال آمده است همچنین در ردیف ۱۲۰۰۰۰۰۰۰۰قانون کار، خودٍ مشکل است/ عملکردمان در اقتصادی بدتر از نقش تحریمها بود
قانون کار خودٍ مشکل است عملکردمان در اقتصادی بدتر از نقش تحریمها بودبخش اقتصادی الف 20 آذر 95رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس دهم با بیان اینکه حل مشکلات اقتصاد ایران به یک خانهتکانی واقعی نیاز دارد گفت باز شدن گره اقتصاد و حل مشکلات اقتصادی مردم در ارتباط با غرب نیست البته تعامدولت قبل چقدر از سهم بازار نفت را از دست داد؟
خبرآنلاین در حالی که صادرات نفت ایران بر اساس اعلام وزیر نفت در آبان ماه سال جاری از 2 میلیون و 400 هزار بشکه فراتر رفته است که ایران از سال 1385 تا کنون شاهد چنین حجمی از صادرات نفت نبوده است بررسیها نشان میدهد دولت نهم در شرایطی در پاستور مستقر شد که تولید روزانه نفت ایران بسهم قاچاق در عرضه پوشاک خارجی چقدر است؟
سهم قاچاق در عرضه پوشاک خارجی چقدر است دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس گفت بیش از ۹۵ درصد محصولات غیرایرانی به صورت قاچاق وارد کشور ما میشوند و ما باید اهتمام ویژه در این بخش داشته باشیم مهر حمید قبادی یکی از مهمترین وظایف و رسالتهای کارگروه مد و لباس را توجه به لباس اجتماتاکید اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس بر لزوم حل بحران رکود در اقتصاد
تاکید اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس بر لزوم حل بحران رکود در اقتصاد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت در جلسه امشب سهشنبه اعضای کمیسیون با وزیر اقتصاد ضمن تشکر از فعالیتهای دولت در جهت کنترل تورم و ایجاد انضباط مالی بر لزوم ارائه برنامهای عاجل در جهت رفع معضل رافزایش اسمی بودجه عمرانی برای شکست رکود اقتصادی
افزایش اسمی بودجه عمرانی برای شکست رکود اقتصادی در حالي كه تنها 23 درصد از بودجه عمراني در شش ماهه اول 95 تخصيص يافته و كسري بودجه 40 هزار ميلياردي براي سال جاري پيشبيني شده است رئیسجمهور مدعي شد 60 هزار ميليارد تومان از بودجه عمومي 320 هزار ميليارد توماني سال 96 را به بخش عمرسايه ركود اقتصادي بر سر آلسعود
سايه ركود اقتصادي بر سر آلسعود تحليلگران اقتصادي بر اين باورند كه عربستان سعودي براي اولين بار بعد از ۱۷ سال وارد ركود اقتصادي خواهد شد به گزارش پايگاه خبري عربين بيزينس بر اساس تحليلهاي انجام گرفته روي اقتصاد عربستان سعودي سال آينده ميلادي سعوديها براي اولين بار بعد از ساسایه رکود اقتصادی بر سر آلسعود
بعداز ۱۷ سال رخ میدهد سایه رکود اقتصادی بر سر آلسعود شناسهٔ خبر 3840980 - دوشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸ ۵۵ اقتصاد > اقتصاد جهان jwplayer display inline-block; تحلیل گران اقتصادی بر این باور هستند که عربستان سعودی برای اولین بار بعد از ۱۷ سال وارد رکود اقتصادی خواهد شد به گسهم دولت از صنعت بیمه چقدر است؟/لزوم حرکت به سمت خصوصی سازی
سهم دولت از صنعت بیمه چقدر است لزوم حرکت به سمت خصوصی سازی کارشناسان معتقدند که انحصاری بودن صنعت بیمه در کشور بزرگترین معضل این صنعت محسوب می شود لذا برای رفع این معضل باید از طریق اجرای اصل 44 به سمت خصوصی سازی پیش رفت به گزارش خبرنگار بورس بانک وبیمه گروه&nbs-
اقتصادی
پربازدیدترینها