واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بازار سرمايه غير شفاف آینه تمامنمای اقتصاد است
بيشترين رانت اطلاعاتي در اختيار حقوقيهاي بازار است، اين در حالي است كه بلوك زني سهام اين روزها دست رانت اطلاعاتي برخي از افراد را بيش از پيش براي اهالي بازار سرمايهرو كرده است.
نویسنده : هادی غلامحسینی
بيشترين رانت اطلاعاتي در اختيار حقوقيهاي بازار است، اين در حالي است كه بلوك زني سهام اين روزها دست رانت اطلاعاتي برخي از افراد را بيش از پيش براي اهالي بازار سرمايهرو كرده است.
به گزارش «جوان» بورس ايران از حيث شفافيت آينه تمام نماي اقتصاد ايران است، اين در حالي است كه شفاف نبودن بازار سرمايه كشور براي عدهاي رانت اطلاعاتي خوبي را ايجاد كرده است و اتحاد برخي از حقوقيهاي بازار سرمايه موجب شده تا سودهاي قابل ملاحظهاي را به دست آورند با اين حال سهامداران حقيقي كه همانا مردم عادي جامعه هستند در چنين شرايطي عمدتاً بازنده خريد و فروش در بازار سهام هستند.
پای لنگ اطلاعرسانی در بازار 100میلیارد دلاری
ارزش كل بازار سرمايه كشور، 100ميليارد دلار است و در بازار به طور روزانه 100 ميليارد تومان معامله انجام ميگيرد، اما متأسفانه وضعيت شفافيت و اطلاع رساني سريع، صحيح و بهنگام در بازار سرمايه ايران وجود ندارد وچون اطلاعات يكي از اركان اثرگذار بر قيمت سهام و همچنين روند معاملات است، عدهاي در بازار سهام از شرايط كنوني سوء استفاده ميكنند كه نمونههاي متواتر آن در بازار به چشم ميخورد و كمكم زنگ خطر براي بازار سرمايه ايران دارد به صدا در ميآيد.
هم اكنون به دليل عدم شفافيت و ناتواني بنگاهها در اعمال استانداردهاي گزارشگري مالي و تعدیل و همچنین برگزاری مجمع در حدود 80 نماد معاملاتي در بورس و فرابورس بسته شده است و گفته ميشود كه در حدود 57 هزار ميليارد تومان به دليل بسته بودن نماد معاملاتي بنگاههايي چون بانك ملت، تجارت، صادرات، سينا، گردشگري، پارسیان، دی، اقتصادنوین و. . . بلوك شده است و ميليونها سهامداري كه به پول نقد نياز دارند از تبديل سهام خود به پول منع شدهاند.
معاملات بلوك زني و همچنين ضعف شفافيت در بازار سرمايه موضوع گفتوگوي خبري سهشنبه شب رسانه ملي بود، اين در حالي است كه عدهاي از حقوقيها اقدام به بلوكزني سهام ميكنند كه رانت اطلاعاتي اين افراد ميتواند براي خود و اطرافيان اين افراد بسيار پولساز باشد، اما با وجود اين مسئله به سهولت ميتوان ردگيري كرد كه چه افرادي در مدت كوتاهي از معاملات بلوكي انتفاع قابل ملاحظهاي بردهاند و با اين افراد برخورد كرد.
بانکمرکزی مقصر نیست
مديركل نظارت بر بانكهاي بانك مركزي گفت: بانك مركزي فقط وظايف قانوني خود را انجام داده و در بسته شدن نماد بانكها در بورس مقصر نبوده است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از خبرگزاري صدا و سيما، عباس كمرهاي در ارتباط تلفني با برنامه گفتوگوي ويژه خبري سهشنبه شبكه دو سيما با تأكيد بر اينكه اقدامات بانك مركزي موجب بسته شدن نمادهاي بانكي نشده است، افزود: در سه سال گذشته بحث شفافيت را در راستاي قانون برنامه پنجم توسعه و قانون پولي و بانك مطرح و صورتهاي مالي جديد را هم از بهمن پارسال به بانكها ابلاغ كرديم و هماهنگيهاي لازم هم شده، بنابراين مشخص بود مبناي گزارش دهي بانكها به چه صورت است.
وي ادامه داد: بانكهايي كه صورت مالي خود را بر اساس صورتهاي مالي مورد درخواست بانك مركزي ارائه و مجامع خود را تقريباً در همان مواعد مقرر قانوني برگزار كردند، نماد آنها در بازار بورس، باز است.
كمرهاي افزود: تعدادي از بانكها صورتهاي مالي خود را در مرحله اول به شكل ديگري ارائه كرده بودند، اما پس از رايزني كه با سازمان حسابرسي انجام شد، صورتهاي مالي آنها هم به شكل مورد نظر بانك مركزي تهيه شد.
وي گفت: بانك مركزي به استناد گزارش سازمان حسابرسي و با توجه به مكاتبات برخي بانكها درباره كيفيت سود و ذخاير و وظايف ذاتي بانك مركزي از جمله حفظ حقوق سهامداران و سپردهگذاران، برگزاري مجمع بانكها را مجاز دانست.
مديركل نظارت بر بانكهاي بانك مركزي با اشاره به اينكه استانداردهاي جديد موجب زيان نشده است، گفت: استانداردها همان استانداردها هستند، اما ميخواهيم درآمد بانكها واقعي باشد و بايد دستورالعمل مربوط به داراييها كاملاً رعايت شود.
معاون بورس اوراق بهادار تهران هم با حضور در اين برنامه با اشاره به اهميت نقدشوندگي سهام بورس گفت: بانك مركزي تصميم گرفته است در خصوص انضباط بخشي به وضعيت گزارشگري شركتها از رويههاي معمول جهان استفاده كند و بازار سرمايه هم بايد منضبط باشد.
سيدروح الله حسيني مقدم افزود: اين رويه بانك مركزي ممكن است برخي از شركتها را از سود به زيان برساند.
وي ادامه داد: درست است كه بانك مركزي وظيفه ذاتي خود را انجام داده، اما بحث ما روي نحوه و زمان آن است.
حسيني مقدم افزود: انتظار ما از بانك مركزي اين است كه منافع همه ذينفعان را در نظر بگيريد.
معاون بورس اوراق بهادار تهران با ابراز خشنودي از اينكه بانك مركزي حساسيتهاي بازار سرمايه را درك كرده است، گفت: اگر قرار است صورتهاي مالي شفاف شود بايد زودتر انجام شود.
وي افزود: اگر نمادي در بورس شفاف نباشد تصميمگيري مشكل ميشود و در اين صورت يا بايد شركت متوقف يا معلق باشد يا لغو پذيرش شود.
حسيني مقدم با اشاره به اينكه حدود 55 شركت از فهرست بورس تهران لغو پذيرش شدند، گفت: لغو پذيرش، آخرين گزينه است و با توجه به بازخوردي كه از بازار گرفتيم، اين راه را نميتوانيم پيش ببريم و راهي كه داريم اين است كه شركتها را متوقف نگه داريم تا گزارشها شفاف و دقيق و بر اساس آن نمادها باز شود.
وي درباره شركت كنتورسازي گفت: اتهاماتي كه برحسابرس وارد است هنوز ثابت نشده و بايد پيگيري شود و اتهاماتي متوجه شركت هم است كه بايد پيگيري شود.
حسيني مقدم افزود: سازمان بورس، حسابرس مورد نظر را از فهرست حسابرسان معتمد سازمان حذف كرد.
وي ادامه داد: متأسفانه رويه فعلي در سازمان بورس اين است كه جرايم و اسامي مديران متخلف را اعلام نميكنيم و شايد بهتر است اين رويه تغيير و شوراي عالي بورس بايد در اين زمينه تصميمگيري كند.
معاون بورس اوراق بهادار تهران افزود: امسال براي همه شركتها در حوزههاي بانكي، بيمه و شركتهايي كه بيش از هزار ميليارد تومان سرمايه دارند رويههاي شفافسازي و استانداردهاي گزارشگري بينالمللي را در پيش گرفتيم.
حسين زماني، كارشناس بورس هم با حضور در اين برنامه با بيان اينكه حدود 15 ميليارد تومان از پولهاي بلوكه شده در نمادها بانكي است، گفت: حدود 80 نماد در بورس متوقف است كه از اين تعداد 71 نماد، بورس و بقيه فرابورس هستند.
وي ادامه داد: حدود 15 نماد بانكي به صورت كامل متوقف شده است.
زماني افزود: طبق قانون سازمان بورس، نمادها حداكثر بايد سه روز بسته باشد، اما اكنون برخي از نمادها بيش از يكسال بسته است.
رسوایی در یک نماد بورسی
وي با اشاره به اينكه وظيفه سازمان بورس، حفاظت و صيانت از سرمايه مردم است، گفت: مشكل اصلي شركت كنتورسازي زماني بود كه قيمت سهام آن از 800 تومان به 8 هزار تومان رسيد. اين كارشناس بورس افزود: اين شركت شفافسازي و حسابرس سازمان بورس آن را تأييد كرد و سهامداران هم بر اين اساس سهم آن را خريدند و ضرر كردند.
زماني ادامه داد: اعتماد در جامعه سهامداران از بين رفته است و بسياري از سهامداران بدبين شدهاند و وظيفه سازمان بورس اين است كه اين اعتماد از دست رفته را دوباره برگرداند.
وي پيشنهاد كرد نمايندگان سهامداران حداقل ماهي يك بار با مسئؤلان سازمان بورس جلسه برگزار كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]