محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832361727
زندگی در تاریکی: بررسی رشد نازیبایی شهرهای ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: مجله مهرگان نو - سارا غضنفری: « این شهر ماست، پرتو آفتاب هنوز بر آسمان خراش هایش نتابیده. با این حال دیده می گشاید تا شاهد تلاش انسان ها باشد...» این بخشی از متن فیلم انسان ها است که سعی کرده تصویر معاصری از رابطه انسان ها و شهرها به نمایش بگذارد. منتها وقتی که حرف از تهران می شود، ورق بر می گردد؛ از شهر ما می گویند، پایتخت آسمان خراش ها و کوچه های تنگ. کوچه هایی که حالا میهمانان ناخوانده از سر و کولش بالا می روند تا آسمان طبقات. یک آسمان خراش در کنار یک خانه کلنگی دو طبقه.
انگار هارمونی از یاد رفته است و هیچ کس این تفاوت قدی را نمی بیند. بیل های مکانیکی و کمپرسی ها مشغول کارند. فقط می گوییم و خاک بلند می کنیم و درخت سر می بریم تا یکی از صبح ها، همسایگان ببینند ساختمانی چندین طبقه ای بغل گوش شان سر به فلک کشیده است! حالا هر چقدر شهرداری و سازمان زیباسازی و چه و چه روی دیواری های شهر، عکس های رنگی بکشند و مجسمه های عجیب و غریب کار بگذارند، چندان برای زیبایی و هویت شهر سودمند نیست؛ چرا که ساختمان های نامتقارن با نماهای زشت، شهر را از آن خود کرده اند.
کارشناسان حوزه شهرسازی بارها به این موضوع اشاره کرده اند که در شهرهای ما زبان مشترکی بین نمای ساختمان ها وجود ندارد؛ نه فرهنگ مشترکی برای بیان دارند، نه از مصالح یکسانی ساخته شده اند و نه سبک مشخصی را دنبال می کنند. حالا این گزینه ها رامعیار کنید و بگذارید روی تهران تب دار.
شاید بتوان چنین وضعیتی را آن طور که سیدمحمد بهشتی، در این مصاحبه تاکید می کند، ناشی از «بحران محدنیت» دانست. بحرانی که ریشه آن به گفته این عضو شواری عالی میراث فرهنگی به سال ها قبل و شروع موج مهاجرت پس از اصلاحات ارضی بر می گردد:
به عنوان نخستین سوال، فکر می کنید ریشه نازیبایی در شهرها را کجا بتوان پیدا کرد؟ آیا می توان گفت که آن چه در ظاهر و کالبد شهرها اتفاق می افتد، به نوعی وابسته به تصمیم گیری های سیاسی قرن اخیر است؟
کشور ما و به تبع آن شهرها ما، تقریبا از دهه 50 دچار شرایط «بحران مدنیت» شدند، علت این بحران، اصلاحات ارضی و جریان مهاجرتی است که از روستاها به شهرها اتفاق می افتد. از عوارض و آثار «بحران مدنیت» در شهر این است که جامعه شهری را از حیث «جامعه بودن» خارج می کند و به «جمعیت» تبدیل اش می کند. پیامد چنین تبدیلی این است که جریان زندگی از داخل عرصه های عمومی شهر به سمت فضای خصوصی فرستاده می شود تا جایی که عملا فضای خصوصی صحنه زندگی می شود و عرصه های عموی، محلی برای رفت و آمد صرف.
چنین اتفاقی چه تاثیری روی کالبد شهرها دارد و ترجمه آن در فضای عمومی شهرها چیست؟
معنی اش این است که کیفیت زندگی در فضای عمومی شهرها، دچار تحول اساسی می شود. می دانید که وقتی صحبت از «زندگی» می کنیم، از کیفیت حرف می زنیم. به عبارت دیگر هر چیزی که واجد کیفیت باشد، منشا آن در زندگی است. در فضای شهری زندگی وجود ندارد، بلکه فقط رفت و آمد اتفاق می افتد. زندگی و فضای خصوصی از بین رفته و در حقیقت شهر تاریک می شود، یعنی دیگر شهر دیده نمی شود.
نه شهر دیده می شود و نه امکان دیدن بناهای خود را دارد، گویی افرادی که در این شهر زندگی می کنند، با اختلالی در سیستم عصبی مواجه شده اند که دیگر نه چشم شان، شهرشان را می بیند، نه گوش شان، شهر را می شنود و نه توان استشمام عطر این شهر را دارند.
در این اختلال یا همان تاریکی ای که پدید می آید، بسیاری فعل و انفعالات در شهر اتفاق می افتد اما با واکنشی از سوی شهروندان مواجه نمی شود.
به عنوان مثال، اگر به سال های قبل از دهه 70 مراجعه کنید، خواهید دید که در شهرهای مان، بناهای بسیار زیادی وجود دارند. بی آن که نمای مناسبی داشته باشند؛ قاطبه این ساختمان ، بدنه ای از آجر آن هم بدون بندکشی لازم دارند که به خودی خود، حتی مورد توجه مردم قرار نمی گیرند. حتی در مورد ساختمان های قدیمی تر هم همین طور است؛ در این برهه تاریخی، بالکن ها بدون رسیدگی لازم رها شده اند.
نماها، فاقد ارزش های بصری هستند و بدنه ساختمان، چرک و زشت به نظر می رسد. بالکن ها که روزگاری وسیله ای برای دیدنشهر و دیده شدن توسط شهر بوده اند، در این دوره پوشیده شده و عملا به پستوی خانه بدل می شوند. گویی که نه جلوی بنا بلکه پشت آن قرار دارند.
با این حساب آیا می توان تفاوتی میان پشت و روی ساختمان قائل بود و یکی را بر دیگری ارجح دانست؟
وقتی که زندگی به شهر پشت می کند و المان های روی بنا بدل به جزییات زشتی می شوند که باید در پشت بنا جاسازی شود، چندان تفاوتی نمی توانیم قائل شویم. اما این ها مربوط به سال های قبل است. از دهه 70 به بعد، کم کم زندگی به شهر میل می کند و دوباره از عرصه های خصوصی وارد عرصه های عمومی می شود. هرچقدر تمایل در این زمینه شدت می گیرد، به همان میزان، سیستم عصبی جامعه شهری و شهروندانش نسبت به زندگی حساس تر و فعال تر می شود. گویی تازه چشم های شان می بیند، گوش های شان دارد استشمام می کند و تازه دارند می بینند که در آن تاریکی که در آن چند دهه اتفاق افتاده بود، چه بلایی بر سر شهرها آمده است.
ناباوری آن ها به این خاطر است که تعجب می کنند از دیدن این همه تغییر. آن هم درست وقتی که خود در جریان این تغییرات حضور داشته اند. اما چشمی نبوده ببیند، گوشی نبوده بشنود و حالا که نگاه می کنند، طبیعی است که چیزهای زیبایی نبینند. این ناهنجاری و نازیبایی، تصویر مشترک ما شهروندانی است که آن دوره را پشت سر گذاشته ایم.
آیا می توان مسئولیت این اتفاقات ناهنجار را بر دوش سازمان یا گروهی خاص قرار داد؟
تمام کسانی که در آن فضای زیست محیطی و زمانی حضور داشته اند و ن دوره را- که سیستم عصبی اهل شهر قطع شد و زندگی به فضای خصوصی پناه برد- تجربه کرده اند، در این کار دست داشته اند. به عنوان مثال می پرسید که چرا این ساختمان ها کوتاه و بلند است؟ وقتی به پرونده رجوع کنید، متوجه می شوید که آن چه پیش روی شماست، بالاخره حاصل توافق افرادی با همدیگر بوده است؛ یعنی مثلا شهرداری با مالک یا افرادی دیگر از گروه های دیگر با هم توافق کرده اند و نتیجه این شده است.
چطوری توانسته اند در کنار یک ساختمان دوطبقه. 17 طبقه ساختمان بسازند؟ فقط در شرایط تاریکی، چنین اتفاقی رخ می دهد. منظور من تاریکی به مفهوم ذهنی است، نه تاریکی به مفهوم عینی؛ یعنی ما خبر نداشته باشیم پشت این درها چه می گذرد و این توافقات به چه ترتیبی دارد اتفاق می افتد. وقتی هم نگاه کنید، در بسیاری از موارد کاملا مسیر قانونی هم طی شده اما حتی همین قوانین و مقررات هم گویی برای تاریکی طراحی و تعبیه شده اند.
یکی از اتفاقاتی که در دوره بحران مدنیت رخ داده.، این است که کمیت، سیطره خود را علنی کرده و مجال را از کیفیت گرفته است. نگاه کنید از چه زمانی خیابان ها متری شد؟ از چه زمانی کوچه ها شماره گذاری شد و دیگر نام نداشتند! اگرچه در قدیم سنت ما این بود که خیابان ها از نام های اصیل بهره مند شوند، ناگهان در همان دوره این رویه تغییر جدی کرد و خیابان هایی مثل «سی متری»، «چهل و پنج متری» و... به وجود آمدند. انگار همه چیز به سمت کمی شدن در حرکت بود.
وقتی کمیت غلبه کند، شاهد چه پیامدی خواهیم بود؟
غلبه کمیت در روزگاری که زندگی در حال بازگشت به شهرهاست و کیفیت کم کم دارد موضوعیت پیدا می کند. با تعجب و سردرگمی شهروندان همراه خواهدبود. همه تعجب می کنند از این که چرا آن قدر بی کیفیتی رخ داده و این تعجب به نظرم، اتفاق خوبی است. من به این روند امیدوارم؛ چرا که نشان می دهد حال جامعه ما دارد خوب می شود. امید به این که شهر ما رفته رفته میل به زیباتر شدن پیدا کرده و در حال جوانه زدن است.
در آن مقطع تاریکی که بحث اش مطرح بود، آیا میل به بازگشت زندگی به شهرها هم در میان بود یا این که زیبا شدن کالبد شهرها، یک مطالبه امروزی است؟
تقاضای این موضوع در شهر در حال شکل گیری است و بر همین اساس می توان توقع داشت شهر به سمت زیباتر شدن برود. یکی از آثار این مطالبه، این است که از اواخر دهه 70 به بعد دیگر ساختمانی نداریم که نما نداشته باشد. همه ساختمان ها نما دارن. اگرچه ممکن است به کیفیت این نما ایراداتی مطرح باشد اما نمی توان منکر وجود نما برای ساختمان هایی که بعد از این دوره ساخته شده اند بود.
شاهد دیگر درباره ارزش قائل شدن جامعه نسبت به کیفیت نماهای شهری، اکراه از خرید ساختمان هایی که نما ندارند یا نمای خوبی ندارند، است. درست در همین زمان تازه می بینیم جامعه متقاضی کیفیت و نمای زیباتر هم شده و معماران وطراحان هم این آمادگی را پیدا کرده اند که در این زمینه به مردم کمک کنند. پس وقت آن است که این اشتهای به وجود آمده را با غذای خوب و خوش عطر پاسخ دهیم. نه با غذای تقلبی و فست فودی.
می خواهم بگویم حالا که تقاضا برای زیباسازی نمای ساختمان ها و بالطبع نمای شهر ایجاد شده، این تقاضای امیدوارکننده نیازمند یک پاسخ درست و هوشمندانه هم هست تا در نهایت شاهد تاثیر آن روی بافت و بدنه شهرها باشیم. یک نکته مهم دیگر را هم از یاد نبرید، متاسفانه یا خوشبختانه عمر ساختمان در کشور ما کوتاه است و به همین دلیل می توان امیدوار بود ظرف 20، 30 سال آینده این ساختمان های زشتی که می بینیم، تخریب شوند و به جایش ساختمان های زیبایی قرار بگیرند.
آیا در همین تهران می توان نمونه ای از یک هارمونی شهری را در خیابانی سراغ گرفت؟
از نظر من خیابان ولیعصر (عج) واقعا زیباست؛ چون الحمدالله چنارها مانع دیده شدن نمای بسیاری از ساختمان ها هستند. این زیبایی لااقل تا وقتی که چنارها قطع نشده اند، هنوز وجود دارد.
۱۰ آذر ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 192]
صفحات پیشنهادی
رشد چشمگیر همکاری دوجانبه مرزبانان ایران وعراق در تسریع تردد زوار
رشد چشمگیر همکاری دوجانبه مرزبانان ایران وعراق در تسریع تردد زوار شناسهٔ خبر 3828543 - شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲ ۵۸ جامعه > انتظامی و حوادث jwplayer display inline-block; فرمانده مرزبانی ناجا گفت همکاری دوجانبه مرزبانان ایران و عراق در تسریع تردد زوار نسبت به سال گذشته رشدرشد ۲۲ درصدی زائران ایرانی اربعین
رشد ۲۲ درصدی زائران ایرانی اربعینتاریخ انتشار پنجشنبه ۴ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰ ۱۰ رئیس اداره گذرنامه و روادید وزارت امور خارجه با بیان اینکه امسال در ایام اربعین بیش از دو میلیون روادید برای زائران ایرانی صادر شد گفت این رقم نشاندهنده رشد ۲۲ درصدی تعداد زائران اربعین حسینی است مجتگرانترین شهرهای اروپا برای زندگی کدامند؟
اروپا خانه شماری از مردم کشورها و شهرهایی است که بالاترین درآمد و استانداردهای زندگی در جهان را دارند اما این مزیت بدون هزینه نیست به گزارش ایسنا شرکت گلس دور در گزارشی با عنوان کدام کشورها در اروپا بهترین استانداردهای زندگی را فراهم میکنند به بررسی شهرهایی پرداخته که درارزانترین شهرهای جهان برای زندگی کدامند؟
ارزانترین شهرهای جهان برای زندگی کدامند واحد اطلاعات اکونومیست EIU در گزارشی با عنوان هزینه زندگی جهانی به رتبه بندی شهرهای جهان از نظر ارزان یا گران بودن هزینه زندگی در آنها پرداخته است واحد اطلاعات اکونومیست پس از بررسی مجموعه گستردهای از آمار شامل هزینههای خوراک و سوخبررسی زندگینامه سیاسی رهبر فقید کوبا (فیدل کاسترو) - مجله اینترنتی ایران مطلب
شبکه تلویزیونی یورونیوز روز شنبه در گزارشی با عنوان کاسترو از انقلاب تا مرگ به بررسی زندگینامه سیاسی رهبر فقید کوبا پرداخت ایرنا شبکه تلویزیونی یورونیوز روز شنبه در گزارشی با عنوان کاسترو از انقلاب تا مرگ به بررسی زندگینامه سیاسی رهبر فقید کوبا پرداخت بررسی زندگینامه سیاسی رواکنشهای متفاوت به گزارش مجلهنیچر از سرقت علمی در ایران/ وزیر علوم: رشد چشمگیر علمی یکی از عوامل این اقدام
واکنشهای متفاوت به گزارش مجلهنیچر از سرقت علمی در ایران وزیر علوم رشد چشمگیر علمی یکی از عوامل این اقدام می باشدبخش خبری الف 22 آبان 95تاریخ انتشار شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۹ ۵۱ سرقتادبی دستکاری در نام نویسندگان و فرآیند ارزیابی فریب سیستم ارزیابی علمی ورشد قیمت فولاد در جهان ؛ کاهش در ایران
بازار داخلی فولاد پس از تجربه افزایش قیمتهایی عجیب توانست تا سطوح بالایی افزایش نرخ پیدا کند تا جایی که بهصورت مقطعی میلگرد حتی به بهای 1800 تومان نیز دادوستد شد به گزارش اقتصاد نیوز این در حالی بود که پس از تجربه این سقف قیمتی بازار باز هم چهره خشنی از خود به نمایش گرشد ۹ درصدی تولیدفولاد خام ایران در۱۰ماهه میلادی
انجمن جهانی فولاد رشد تولید فولاد خام ایران طی ماه اکتبر 2016 را حدود 24 درصد و برای 10 ماهه سال میلادی بیش از 9 درصد اعلام کرد به گزارش فارس به نقل از ایمیدرو بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد ایران در ماه اکتبر 2016 میلادی یک میلیون و 640 هزار تن فولاد خام تولید کرد این رقم دپیشبینی رشد سریع ایران در تولید نیرو از منابع پاک
با استقبال سرمایهگذاران در حوزه انرژی ایران برای نخستینبار در 10 سال گذشته قصد دارد تا سال 2020 ظرفیت تولید نیرو از منابع تجدیدپذیر را به 5 هزار مگاوات افزایش دهد 250 فعالان بینالمللی انرژی هم 5 تا 8 دسامبر در تهران گردهم میآیند به گزارش فارس به نقل از فوکاس با لغو تحریماحتمال منفی شدن رشد جمعیت ایران
روزنامه آرمان دو سال پیش مرجع رسمی آماری کشور پیش بینی کرد که کل جمعیت ایران در پایان سال ۹۳ به ۸ ۷۷ میلیون و در سال ۹۵ به بیش از ۶ ۷۹ میلیون نفر خواهد رسید و مرکز آمار ایران با پیش بینی کارشناسی از این موضوع از افزایش ۱۰ میلیونی جمعیت کشور طی سالهای ۸۵ تا ۹۵ و رشد حدود پنج میل-
سبک زندگی
پربازدیدترینها