واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: کابوسهای دوگانه زنان باردار/مرد بیغیرتی که زنش را کتک میزند، لیاقت بچه ندارد!
«٢ ماهه باردار بودم که فهمیدم دارد به من خیانت میکند. به زن دیگری پیام میداد و دایم با او چت میکرد. وقتی متوجه موضوع شدم، شماره آن خانم را برداشتم و به او پیام دادم و تهدیدش کردم که آبرویش را میبرم. شوهرم وقتی که فهمید، خیلی عصبانی شد و شروع کرد به کتک زدن من. خونریزی شدیدی پیدا کردم و خداروشکر بچهام سقط شد. از خدایم بود که بچهام بیفتد. مرد بیغیرتی که به خاطر یک هرزه زنش را کتک میزند، لیاقت بچه ندارد. همان بهتر که بچه افتاد.»
آفتابنیوز : روزنامه شهروند با انتشار حرفهای خانمی که در بارداری دوم، به دلیل کتککاری همسرش، فرزندش را از دست داده است. خشونت علیه زنان باردار را در قالب روایت داستانی مورد بررسی قرار داده است.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از هر ٣ زن، یک زن تجربه خشونت را داشته و معمولا بارداری تاثیری بر کاهش خشونت ندارد.
سقفی از هراس
میگوید: «مسخرهام میکند. هر روز میگوید که چاق و تنبل شدهای. زشت و غیرقابل تحملی. اصلا از کجا معلوم حامله باشی، فقط میخوری و میخوابی.» وقتی عادتماهانه قطع میشود و آهستهآهسته تغییرات روی تمام بدن زن دیده میشود، از همان موقع نگرانیها و دلواپسیها جایشان را در ذهن زن باردار باز میکنند. در بارداریهای ناخواسته که خانواده اوضاع مالی خوبی هم ندارد، دادن خبر بارداری به همسر هم خودش نگرانی بزرگی است.
برای بسیاری از زنان، بارداری شروع مشکلات ریز و درشت است و برای بعضی دیگر، روال به شکل قبل پیش میرود.
بسیاری از زنان در دوران پیش از بارداری هم خشونت را تجربه کردهاند و برای برخی، بارداری شروع خشونت است.
تحقیقات نشان داده که بیشترین خشونت به زنان باردار از سوی همسر یا شریک جنسی آنهاست.
بارداری همانقدر که برای زنان نگرانکننده است، مردان را هم تحتالشعاع قرار میدهد. بسیاری از مردان از اینکه نتوانند هزینههای بچه را تأمین کنند یا با بارداری همسر آنها نتوانند کار کنند و هزینههای زندگی را بدهند، نگران و مضطرب میشوند و با هر تحریک کوچکی ممکن است خشم خود را بروز دهند.
خشونت خانگی علیه زنان باردار به عوامل مختلفی وابسته است. در تحقیقی که از کشورهای درحال توسعه انجام شده است، نشان داده شده در ایران بیشتر زنانی که در بارداری مورد خشونت قرار گرفتهاند، پیش از بارداری هم از افراد نزدیک خانواده خشونت را دریافت کرده بودند.
همچنین این تحقیق نشان داده درصد زیادی از زنان آسیبدیده در دوران بارداری، همسرشان معتاد بوده یا سوءسابقه مصرف موادمخدر داشته است.
آگاهی از سلامت بارداری، جلوگیری از خشونت و مراجعه به مشاور میتواند با سطح سواد مرد و زن در دوران بارداری ارتباط مستقیمی داشته باشد. چنانکه این تحقیق نشان داده بیشتر زنانی که در اثر خشونت، بارداری سختی را تجربه کرهاند یا حتی جنین آنها سقط شده است، سطح سواد خود و همسرشان کمتر از دیپلم بوده. دخترانی که در سن زیر ١٨سال ازدواج میکنند و باردار میشوند و زنانی که خود یا همسرشان به یکی از موادمخدر اعتیاد دارند، به احتمال بیشتری در بارداری خود خشونت خانگی را تجربه میکنند.
آمار خشونت خانگی علیه زنان باردار در کشور بسیار محرمانه است و بیمارستانها به دلیل نگرانیهایی که بابت حفظ آبرو و حیثیت زن باردار دارند، از معرفی زنان بارداری که مورد خشونت قرار گرفتهاند، خودداری میکنند.
سرپرستار یکی از بیمارستانهای تهران درخصوص زنان باردار آسیبدیدهای که به آن بیمارستان مراجعه میکنند، گفت: «بسیاری از زنان باردار بلافاصله بعد از کتکخوردن به بیمارستان مراجعه نمیکنند و آنقدر در خانه میمانند تا اینکه درد یا خونریزی شدید پیدا میکنند. آنهایی هم که بلافاصله به بیمارستان میآیند، موضوع را مخفی میکنند یا خودشان گردن میگیرند»
زنان در بارداری خشونتهای خانگی متفاوتی را تجربه میکنند. خشونت جسمی که بیشتر بهصورت سیلیخوردن و لگد است و اگر به شکم و پهلوهای زن باردار برخورد کند، ممکن است اثرات جبرانناپذیری روی جنین و سلامت بارداری داشته باشد.
نوع دیگر خشونتی که زنان در بارداری تجربه میکنند، خشونت کلامی است که بیشترین شیوع را دارد. به دلیل ترشح هورمونهای بارداری مانند گنادوتروپین، استروژن و پروژسترون، بیحوصلگیها، خستگیها و تغییرات پوست سراغ زنان میآید و آنها نسبت به قبل زودرنج و حساستر میشوند.
خشونتهای کلامی در این دوره از جانب همسر یا دیگر نزدیکان خانم باردار است. بسیاری از خانمهای باردار که خشونت کلامی را تجربه کردهاند، از زخمزبانزدنهای خانواده به سطوح آمدهاند.
خشونت جنسی یکی دیگر از خشونتهای خانگی در دوران بارداری است. برخی از زنان بر اثر بارداری میل جنسی خود را از دست میدهند و این موضوع ممکن است باعث شروع مشکلاتی در زندگی جنسی آنها شود.
زنان باردار در همه جای جهان مورد خشونت قرار میگیرند و تحقیقات نشان داده شیوع این خشونت در کشورهای درحالتوسعه از دیگر کشورها بیشتر است، بهعنوان نمونه برزیل و هند کشورهایی هستند که این نوع خشونت شیوع زیادی در آن دارد.
پیادهروها و خیابانهای درنده
در مردادماه امسال، رسانههای داخلی خبر از حمله به زن بارداری در آبادان دادند.
دو زورگیر به خانم بارداری در بازار کفیشه آبادان حمله کردند و پس از مقاومت زن، با او درگیر و درنهایت موجب سقطجنین آن زن شدند.
اینگونه حملهها به زنان باردار در دیگر کشورهای جهان نیز اتفاق میافتد.
در تیرماه گذشته یک مهاجر غیرقانونی در انگلیس همسر سابقش را که باردار بود، کشت و به ٢٠سال حبس محکوم شد. زنان باردار که در سطح شهر تردد میکنند گاهی امنیت خود را در خطر میبینند. بارداربودن یک زن او را نسبت به تمام خطرات موجود در سطح شهر، حساستر میکند.
خشونتهای کلامی بخشی دیگر خشونتهای اجتماعی است که زنان باردار را تحتالشعاع قرار میدهد. بسیاری از زنان باردار از متلکها و توهینهایی شکایت میکنند که هنگام تردد در سطح شهر یا محیط کار میشنوند و به دلیل سختیهای تردد، ترجیح میدهند مدت زمان بیشتری را در خانه سپری کنند.
روی بد زندگی در شکم مادر
خشونت در دوران بارداری میتواند اثرات جبرانناپذیری بر سلامت مادر و فرزند داشته باشد و سالهای زیادی از زندگی کودک را تحتتأثیر قرار دهد.
خشونت در بارداری میتواند باعث تشدید بیخوابی یا کابوسهای شبانه شود. نگرانی دایمی، خودخوری، مورد سرزنش قرار گرفتن و حمایتنشدن زنان باردار در این دوره آنان را دچار استرس میکند.
استرس باعث ترشح هورمون کورتیزول میشود و این هورمون میتواند در روند رشد مغز جنین تداخل ایجاد کند. از طرفی دیگر این زنان دایما خود را با دیگران مقایسه میکنند و خودشان، آسیبزدن به خود را شروع میکنند.
این موضوع میتواند به تداخل در روند وزنگیری مادر در بارداری و دریافت مواد معدنی لازم در این دوره منجر شود. همچنین این زنان با احتمال بیشتری پس از زایمان دچار افسردگی میشوند.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، زنانی که خشونت را در دوران بارداری تجربه میکنند با احتمال بیشتری دچار سقط جنین یا مردهزایی میشوند.
با توجه به این گزارش، زنان آسیبدیده از خشونت ممکن است زودتر از موعد زایمان کنند که نتیجه آن نوزاد نارس است و باید مدت زمانی را در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان سپری کند. نوزاد زنان آسیبدیده، ممکن است دچار کموزنی هم باشد.
خشونت علیه زنان باردار موضوعی نیست که فقط برای ٥٠درصد از جامعه مهم باشد. سلامت زنان باردار درنهایت موجب سلامت نسلی میشود که باید میراثدار جامعه باشد.
در ایران سازمانهای دولتی و غیردولتی برای حمایت از زنان باردار فعالیت میکنند. یکی از این سازمانها اورژانس اجتماعی وابسته به بهزیستی است. این سازمان با شماره تلفن ١٢٣ به زنان و کودکان آسیبدیده از خشونت کمک میکند.
کارشناس این شماره درخصوص زنانی که مورد خشونت قرار میگیرند، گفت: «بسیاری از تماسها با مرکز را همسایههای فرد انجام میدهند. پس از تماس با مرکز یک مشاور یا روانشناس به محل اعزام میشود و سعی میکند به فردی که کتک میزند یا زن باردار را مورد خشونت قرار داده، مشاوره بدهد و او را آرام کند. در تمامی اقدامات تیم ما، حفظ آبروی افراد اولویت دارد.»
هرچند سازمانهای مردمنهاد و دولتی زیادی در کنار فعالیتهای دیگر خود به زنان باردار آسیبدیده هم کمک میکنند اما همچنان سازمان یا نهادی وجود ندارد که به صورت تخصصی از زنان باردار حمایت کند یا در جهت کاهش خشونت علیه زنان باردار فعالیت مستمر و جدیای داشته باشد.
۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]