واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چند روزی است که رسانههای مختلف اخباری را مبنی بر گرانشدن تعرفههای برق منتشر میکنند، گرچه قبضهای برق نیز مهر تایید این خبر شده، اما واقعیت این است که این افزایش قیمت دو ماه پیش به اجرا رسید اما تا کنون خبری نشده بود.
بهگزارش ایسنا، افزایش تعرفههای برق موضوعی است که علیرغم اصرار دستاندکاران برقی، دولت تمایلی به اجرای آن نشان نمیداده و مصلحت اجتماعی را بر مسائل دیگر ترجیح میدهد که همین موضوع نیز موجب انتقاد بسیاری از مسوولان شده است.
دو ماه پیش خبری مبنی بر افزایش ۱۰ درصدی تعرفههای برق منتشر شد، اما این درحالی است که بر اساس قانون هدفمندی یارانهها قرار بود که دولت با افزایش سالانه ۲۰ درصد قیمت حاملهای انرژی، تعرفههای این حاملها را به قیمت تمام شده برساند، اما وزارت نیرو در سال گذشته هیچ افزایش قیمتی در تعرفههای برق نداشت.
با توجه به افزایش طبیعی مصرف برق در تابستان سال جاری و به تبع آن افزایش هزینه برق هر خانوار، جهت رعایت وضعیت عمومی جامعه، افزایش تعرفههای برق از اول مهرماه سال جاری اعمال شده و بهگفته هوشنگ فلاحتیان معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی باید توجه داشت که این افزایشها با توجه به قیمت تمام شده برق، بسیار ناچیز بوده و این افزایش طبق قانون به صورت سالانه در نظر گرفته میشود؛ اما برای سال آینده هنوز تصمیمی مبنی بر تغییر تعرفههای برق اتخاذ نشده است.
وی با اشاره به علت جریمه شدن برخی از مشترکین اظهار کرد:مشترکینی که بالاتر از میزان قدرت مندرج در قراردادشان مصرف داشته باشند، شامل جریمه میشوند. یعنی در بخش صنعت وقتی که قرارداد مصرف یک مگاوات منعقد میشود، مصرف بالاتر از این میزان مشمول جریمه خواهد شد.
مسوولان وزارت نیرو معتقدند که تعرفههای برق در ایران در قیاس با کشورهای دیگر بسیار ارزانتر است به طوریکه در میان کشورهای اروپایی سوئد کمترین و ایتالیا بیشترین قیمت برق را دارند که البته این نرخ در ایران از کشور سوئد کمتر است.
شهروندان ایتالیایی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۱۵.۷ سنت به اضافه مالیات مربوطه را پرداخت میکنند. همچنین ایتالیا با نرخ برق ۱۵.۷ سنت، آلمان با قیمت ۱۵.۲۲ سنت و انگلستان با فروش هر کیلووات ساعت برق به قیمت ۱۴.۱۶ سنت، بیشترین قیمت برق را در سطح جهان دارند.
علاوهبر این شهروندان کشور بلژیک، پرتغال و اسپانیا به ترتیب با پرداخت ۱۱.۱۷ سنت، ۱۱.۰۵ سنت و ۱۱.۰۴ سنت به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی در جایگاههای بعدی قرار دارند، این درحالی است که در سال گذشته میلادی ساکنان کشور اسلوواکی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۹.۹ سنت و ساکنان آمریکا نیز ۹.۴۳ سنت پرداخت کردند.
از سوی دیگر کشورهای فرانسه، آفریقای جنوبی، اتریش، لهستان، هلند، استرالیا و جمهوری چک نیز قیمت برقی بین ۸ تا ۸.۹ سنت به ازای هرکیلووات ساعت برق دارند و کشورهای کانادا با ۷.۲۳ سنت، فنلاند با ۶.۴۲ سنت و سوئد با ۵.۳۴ سنت نیز در جایگاههای بعدی قرار گرفتهاند.
در ایران میانگین قیمت برق ۶۰ تومان معادل ۲ سنت به ازای هرکیلووات ساعت انرژی است بههمین دلیل بسیاری معتقدند که افزایش تعرفههای برق میتواند موجب مدیریت مصرف شود بههر حال وزارت نیرو برای عدم افزایش قیمت برق تا پایان سال ۱۳۹۶ اتمام حجت کرده و بهگفته ستار محمودی قائم مقام وزیر نیرو در حال حاضر وزارت نیرو و دولت برای سال جاری و سال آینده پیشبینی و یا پیشنهادی برای افزایش قیمت برق و آب نداشته است.
این مساله در حالی است که در مجموع دست اندرکاران برقی اتفاق نظری مبنی بر افزایش قیمت این انرژی دارند تا جایی که به گفته سیدحسین سجادی مدیر عامل سازمان بهرهوری انرژی ایران، ارتقا بهره وری صنعت برق در گرو افزایش قیمت آن است و باید برای این مهم تدابیری اندیشیده شود.
علاوه بر این نیز دانش مدنی قائم مقام سابق شرکت توزیع برق نواحی تهران تنها راهکار کاهش مصرف برق و فاصله گرفتن از احتمال خاموشی را واقعی شدن قیمت این انرژی دانست و معتقد است که تنها راه حل عملی و زودرس در این برهه از زمان واقعی کردن و افزایش قیمت برق است.
وی با بیان اینکه در همه کشورهای دنیا قیمت برق واقعی است، اظهار کرد: افزایش قیمت برق و یا به عبارتی واقعی کردن قیمت این انرژی ۵۰ درصد در مصرف تاثیر دارد لذا باید سازمانهای ذیربط همچون دیوان محاسبات این مساله را به جد رسیدگی کنند و انتظار میرود که دیوان محاسبات با رسیدگی به مدیریت قیمت برق و در نظر گرفتن خواستههای مردم و منافع ملی قیمت واقعی برق را در نظر بگیرد.
همچنین علیرضا کلاهی - رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق - نیز معتقد است که طی ۱۰ سال اخیر قیمت برق افزایش چندانی نداشته، لذا باتوجه به نرخ تورم باید قیمت برق ۳۰ درصد افزایش یابد.
به گفته کلاهی، براساس برآوردهای انجام شده باید ۸۰ تا ۸۵ تومان در ازای هر کیلووات ساعت از مردم گرفته شود و این به این معناست که قیمت برق باید یک افزایش ۳۰ درصدی را داشته باشد و تنها در این صورت است که بسیاری از چالشهای صنعت برق برطرف میشود.
در حال حاضر ۳۲ میلیون مشترک در کشور وجود دارد و ظرفیت نیروگاهی نصب شده در کشور به مرز ۷۴ هزار مگاوات رسیده است که این موضوع نشان از اهمیت ویژه اقتصاد برق دارد که طبق اعلام مسوولان وزارت نیرو به نظر نمیرسد که تا ژایان دولت یازدهم دیگر شاهد افزایش قیمت در صنعت برق باشیم.
۰۲ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]