تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):هر كس برادر (دينى) خود را پنهانى نصيحت كند، او را آراسته و اگر آشكارا نصيحتش نماي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835254962




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عزت ملی از منظر قانون اساسی استقلال برای عزتمندی جامعه


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عزت ملی از منظر قانون اساسیاستقلال برای عزتمندی جامعه
خبرگزاری فارس: استقلال برای عزتمندی جامعه
قانون اساسی ضمن تأکید بر آرمان‌گرایی و رعایت ارزش‌های انقلابی-اسلامی در عرصه‌ی سیاست خارجی، بر تحکیم روابط با دولت‌های اسلامی و غیرسلطه‌گر توجه ویژه دارد. اما روابط صلح‌آمیز با دول محارب و سلطه‌جو را به‌هیچ‌وجه نمی‌پذیرد.

از قدیم‌الایام نفی حاکمیت سلطه یا نفوذ بیگانگان در قلمرو هر قوم‌وقبیله یا هر ملتی، در میان جوامع بشری مطرح بوده است و افراد هیچ جامعه‌ی برخوردار از توان و نیروی لازم برای دفاع از کیان خویش، دخالت غیر را در امور و سرنوشت خود برنمی‌تابیده‌اند.
در جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از مهم‌ترین وظایف دولت که در سوگندنامه‌ی رئیس‌جمهور[1]نیز به آن اشاره شده، حفظ عزت ملی در برابر بیگانگان است. نتیجه‌ی این قاعده‌ی بسیار مهم در سیاست جمهوری اسلامی ایران، حفظ استقلال و نفی سلطه‌پذیری و عدم‌تعهد در برابر قدرت‌های سلطه است. این امر مهم از آرمان‌های اصلی مردم ایران در انقلاب اسلامی بوده که با شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» و «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» مورد تأکید قرار گرفته است.
بر این شعار انقلابی، در قانون اساسی با تعبیرات مختلف تأکید شده است که به آن اشاره خواهد شد:
1.نفی هرگونه ستمگری و ستم‌کشی و سلطه‌گری و سلطه‌پذیری (بند ج اصل 2).
2.طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب (بند 5 اصل 3).
3.تقویت کامل بنیه‌ی دفاع ملی از طریق آموزش نظامی عمومی برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی و نظام اسلامی کشور (بند 11 اصل 3).
4.تأمین خودکفایی در علوم و فنون و صنعت و کشاورزی و امور نظامیو مانند این‌ها (بند 13 اصل 3).
5.استقلال و خودکفایی اقتصادی و رهایی از وابستگی و جلوگیری از سلطه‌ی اقتصادی بر کشور (اصل 43).
6.در سوگندنامه‌ی نمایندگان مجلس به‌صورت مؤکد بر دفاع از استقلال کشور تصریح شده است (اصل 67).
7.لزوم تصویب تمام عهدنامه‌ها، مقاوله‌نامه‌ها، قراردادها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی از جانب مجلس شورای اسلامی (اصل 77).
8.ممنوعیت هرگونه تغییر خطوط مرزی (اصل 78).
9.ممنوعیت اعطای امتیاز تشکیل شرکت‌ها و مؤسسات در امور تجارتی، صنعتی، کشاورزی، معادن و خدمات به خارجیان (اصل 81).
10.ممنوعیت استخدام کارشناسان خارجی از طرف دولت (اصل 82).
11.در سوگندنامه‌ی رئیس‌جمهور بر تلاش پیگیر برای حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور سوگند یاد شده است (اصل 121).
12.وظیفه‌ی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی (اصل 143).
13.ممنوعیت عضویت خارجی‌ها در ارتش و نیروهای انتظامی کشور (اصل 145).
14.ممنوعیت استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور حتی برای استفاده‌های صلح‌آمیز (اصل 146).
15.لزوم رسیدن به خودکفایی نظامی و رزمی با تکیه‌بر آیه‌ی «و اعدوا لهم مااستطعتم من قوه» (اصل 151).
16.در اصل 152، که مربوط به سیاست خارجی است، آمده است: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران براساس نفی هرگونه سلطه‌جویی و سلطه‌پذیری، حفظ استقلال همه‌جانبه و تمامیت ارضیکشور، دفاع از حقوق همه‌ی مسلمانان و عدم‌تعهد در برابر قدرت‌های سلطه‌گر و روابط صلح‌آمیز متقابل با دول غیرمحارب استوار است.
17.در اصل 153 آمده است: هرگونه قرارداد که موجب سلطه‌ی بیگانه بر منابعطبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شئون کشور شود، ممنوع است. قانون اساسی ضمن تأکید بر آرمان‌گرایی، عزتمندی و رعایت ارزش‌های انقلابی-اسلامی در عرصه‌ی سیاست خارجی، بر تحکیم روابط با دولت‌های اسلامی و غیرسلطه‌گر، توجه ویژه دارد. اما روابط صلح‌آمیز با دول محارب و سلطه‌جو را به‌هیچ‌وجه نمی‌پذیرد.
مبانی دینی اصول فوق، آیه‌ی «وَ لَن یَجعَلَ اللهُ لِلکافِرینَ عَلَی المُؤمِنینَ سَبیلا»[2]معروف به آیه‌ی نفی سبیل و روایاتی همچون روایت شریف نبوی «الاسلامُ یعلو ولا یعلی عَلَیهِ و الکفّارُ بِمَنزِلَةِ المُوتی لا یحجِبونَ ولا یورِث» است.[3]در توضیح مبانی مذکور، باید گفت که قاعده‌ی نفی سبیل که سلطه‌ی کفار بر مسلمین را نفی و عزت مؤمنین را حفظ می‌کند، می‌تواند یکی از اهداف کلی حاکم بر نظام سیاسی (یعنی حفظ عزت و استقلال مسلمانان در مقابل کفار را) تأمین کند. اگرچه برخی از استراتژی‌های مطرح در نظام بین‌الملل در بعضی شرایط با مفاد قاعده‌ی نفی سبیل نزدیک است، اما این استراتژی‌ها نمی‌تواند کاملاً منطبق بر قاعده‌ی نفی سبیل باشند، زیرا مفهوم این قاعده، امری فراتر از این استراتژی‌ها را مدنظر دارد و آن «استقلال مسلمانان» و «نفی هرگونه سلطه‌ی کفار» است.
از نظر اسلام، برقراری روابط دوستانه با دولت‌هایی که علیه حکومت اسلامی فعالیت می‌کنند، ممنوع است. این دولت‌ها معمولاً با مسلمانان در حال جنگ‌اند و موجودیت و عزتمندی کشور اسلامی را به رسمیت نمی‌شناسند. همچنین به اصل عدم مداخله در کشورهای دیگر اعتنایی ندارند. اصلچهاردهم قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز در مورد نحوه‌ی تعامل با افراد غیرمسلمان به‌گونه‌ای سخن به میان آورده که عزت ملی مسلمین به‌خوبی مورد توجه قرار گرفته است: «به حکم آیه شریفه‌ی لا یَنْهاکُمُ اللّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ لَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ[4]دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان موظف‌اند نسبت به افراد غیرمسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل نمایند و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند.
این اصل در حق کسانی اعتبار دارد که برضد اسلام و جمهوری اسلامی ایران توطئه و اقدام نکنند.[5]قرآن کریم در آیه‌ی بعد از آیه‌ی مزبور نیز سر باز زدن از برقرار کردن روابط دوستانه با معاندین و محاربین را از نگاه اسلام مطرح می‌کند:إِنَّمَا ینْهَاکمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قَاتَلُوکمْ فِی الدِّینِ وَأَخْرَجُوکم مِّن دِیارِکمْ وَظَاهَرُوا عَلَی إِخْرَاجِکمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن یتَوَلَّهُمْ فَأُوْلَئِک هُمُ الظَّالِمُونَ. معنای این دو آیه چنین است: «خداوند شما را از نیکی کردن و رعایت عدالت نسبت به کسانی که در امر دین با شما پیکار نکردند و از خانه و دیارتان بیرون نراندند، نهی نمی‌کند؛ چراکه خداوند عدالت‌پیشگان را دوست دارد. شما را تنها از دوستی و رابطه با کسانی نهی می‌کند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانه‌هایتان بیرون راندند یا به بیرون راندن شما کمک کردند و هرکس با آنان رابطه‌ی دوستی داشته باشد، ظالم و ستمگراست.»
در تاریخ اسلام نیز مستنداتی وجود دارد که نشان می‌دهد معصومین (ع) به عزت مسلمین توجه ویژه‌ای داشته‌اند. به‌عنوان نمونه، می‌توان به ماجرای صلح حدیبیه اشاره نمود که در آن یکی از شروطی که پیامبر (ص) پذیرفت، بدین شرح بود: «[مسلمانان] به‌مدت ده سال دست از جنگ بردارند تا امنیت در نقاط عربستان مستقر شود و اگر هر فردی از قریش از مکه گریخت و به مسلمانان پیوست، باید او را به‌سوی قریش بازگردانند، ولی اگر یکی از مسلمانان به‌سوی قریش گریخت، قریش موظف به بازگرداندن او نیست.» پس از پذیرش این شرط، پیامبر گرامی در برابر اعتراض دسته‌ای از یاران خود که چرا ما پناهندگان قریش را تحویل دهیم، ولی آنان موظف به تحویل فراری ما نباشند، چنین فرمود: «مسلمانی که از زیر پرچم اسلام به‌سوی شرک فرار کند و محیط بت‌پرستی و آیین ضدانسانی را بر محیط اسلام و آیین خداپرستی ترجیح دهد.... اسلام را از جان‌ودل نپذیرفته و ایمان او برپایه‌ی صحیح استوار نبوده است و چنین مسلمانی به درد ما نمی‌خورد و اگر ما پناهندگان قریش را تحویل می‌دهیم، از این نظر است که اطمینان داریم خداوند وسیله‌ی نجات آن‌ها را فراهم می‌آورد.»[6]در واقع پیامبر (ص) با این شرط عزت و آزادی مسلمانان را تضمین نمودند و احترام وصف‌ناپذیر خویش را نسبت‌به اصول آزادی هویدا کردند.
همان‌گونه که از اصول مربوط به حفظ اسقلال و عزت ملی مذکور در قانون اساسی مستفاد می‌گردد، از دیدگاه اسلام، مسلمانان در روابط خود با کفار و بیگانگان، حق ندارند چنان با آن‌ها رابطه‌ی دوستی برقرار کنند که عزت اسلامی در معرض مخاطره قرار گیرد و نیز حق ندارند آن‌ها را محرم اسرار خود قرار دهند، زیرا ممکن است با آگاهی از رازها و اطلاع از امور سرّی مسلمانان، راه تسلط و استعمار را بر جامعه‌ی اسلامی باز کنند. قرآن کریم در این رابطه می‌فرماید: «ای افراد باایمان، هیچ‌گاه بیگانه‌ای را محرم اسرار خود قرار ندهید و بر رازهای پنهان خود آگاه نسازید، زیرا آنان از هرگونه شر و فسادی درباره‌ی شما کوتاهی نمی‌کنند. آن‌ها دوست دارند شما در رنج و زحمت باشید.
نشانه‌های دشمنی با شما از دهان و کلامشان آشکار شده و آنچه در دل‌هایشان پنهان می‌دارند، از آن بیشتر است. ما آیات را برای شما بیان کردیم، اگر اندیشه کنید.»[7]«آن‌هایی که کافران را به‌جای مؤمنان دوست خود انتخاب می‌کنند، آیا عزت و آبرو را نزد آنان می‌جویند. با اینکه همه‌ی عزت‌ها از آنِ خداست.»[8]«ای کسانی که ایمان آوردید، دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگیرید. شما نسبت به آن‌ها اظهار دوستی و محبت می‌کنید، درحالی‌که آن‌ها به آنچه از حق برای شما آمده، کافر شده‌اند...»[9]
پی‌نوشت‌ها
[1]. اصل 121 قانون اساسی.
[2]آیه‌ی 141 سوره‌ی نساء.
[3]. مبانی و مستندات قانون اساسی، سید جواد ورعی، ص891.
[4]. آیه‌ی 8 سوره‌ی ممتحنه.
[5]. اصل 14 قانون اساسی.
[6]. سیره‌ی حلبی، ج3/12، بحار، ج20/312.
[7]. آیه‌ی 117 سوره‌ی آل‌عمران.
[8]. آیه‌ی 3 سوره‌ی نساء.
[9]. آیه‌ی 1 سوره‌ی ممتحنه. مجتبی جهان‌تیغی پایگاه برهان انتهای متن/

95/04/27 :: 00:45





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن