محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826515698
عزت ملی از منظر قانون اساسی استقلال برای عزتمندی جامعه
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عزت ملی از منظر قانون اساسیاستقلال برای عزتمندی جامعه
قانون اساسی ضمن تأکید بر آرمانگرایی و رعایت ارزشهای انقلابی-اسلامی در عرصهی سیاست خارجی، بر تحکیم روابط با دولتهای اسلامی و غیرسلطهگر توجه ویژه دارد. اما روابط صلحآمیز با دول محارب و سلطهجو را بههیچوجه نمیپذیرد.
از قدیمالایام نفی حاکمیت سلطه یا نفوذ بیگانگان در قلمرو هر قوموقبیله یا هر ملتی، در میان جوامع بشری مطرح بوده است و افراد هیچ جامعهی برخوردار از توان و نیروی لازم برای دفاع از کیان خویش، دخالت غیر را در امور و سرنوشت خود برنمیتابیدهاند.
در جمهوری اسلامی ایران نیز یکی از مهمترین وظایف دولت که در سوگندنامهی رئیسجمهور[1]نیز به آن اشاره شده، حفظ عزت ملی در برابر بیگانگان است. نتیجهی این قاعدهی بسیار مهم در سیاست جمهوری اسلامی ایران، حفظ استقلال و نفی سلطهپذیری و عدمتعهد در برابر قدرتهای سلطه است. این امر مهم از آرمانهای اصلی مردم ایران در انقلاب اسلامی بوده که با شعار «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» و «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» مورد تأکید قرار گرفته است.
بر این شعار انقلابی، در قانون اساسی با تعبیرات مختلف تأکید شده است که به آن اشاره خواهد شد:
1.نفی هرگونه ستمگری و ستمکشی و سلطهگری و سلطهپذیری (بند ج اصل 2).
2.طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب (بند 5 اصل 3).
3.تقویت کامل بنیهی دفاع ملی از طریق آموزش نظامی عمومی برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی و نظام اسلامی کشور (بند 11 اصل 3).
4.تأمین خودکفایی در علوم و فنون و صنعت و کشاورزی و امور نظامیو مانند اینها (بند 13 اصل 3).
5.استقلال و خودکفایی اقتصادی و رهایی از وابستگی و جلوگیری از سلطهی اقتصادی بر کشور (اصل 43).
6.در سوگندنامهی نمایندگان مجلس بهصورت مؤکد بر دفاع از استقلال کشور تصریح شده است (اصل 67).
7.لزوم تصویب تمام عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی از جانب مجلس شورای اسلامی (اصل 77).
8.ممنوعیت هرگونه تغییر خطوط مرزی (اصل 78).
9.ممنوعیت اعطای امتیاز تشکیل شرکتها و مؤسسات در امور تجارتی، صنعتی، کشاورزی، معادن و خدمات به خارجیان (اصل 81).
10.ممنوعیت استخدام کارشناسان خارجی از طرف دولت (اصل 82).
11.در سوگندنامهی رئیسجمهور بر تلاش پیگیر برای حراست از مرزها و استقلال سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور سوگند یاد شده است (اصل 121).
12.وظیفهی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی (اصل 143).
13.ممنوعیت عضویت خارجیها در ارتش و نیروهای انتظامی کشور (اصل 145).
14.ممنوعیت استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور حتی برای استفادههای صلحآمیز (اصل 146).
15.لزوم رسیدن به خودکفایی نظامی و رزمی با تکیهبر آیهی «و اعدوا لهم مااستطعتم من قوه» (اصل 151).
16.در اصل 152، که مربوط به سیاست خارجی است، آمده است: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران براساس نفی هرگونه سلطهجویی و سلطهپذیری، حفظ استقلال همهجانبه و تمامیت ارضیکشور، دفاع از حقوق همهی مسلمانان و عدمتعهد در برابر قدرتهای سلطهگر و روابط صلحآمیز متقابل با دول غیرمحارب استوار است.
17.در اصل 153 آمده است: هرگونه قرارداد که موجب سلطهی بیگانه بر منابعطبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شئون کشور شود، ممنوع است. قانون اساسی ضمن تأکید بر آرمانگرایی، عزتمندی و رعایت ارزشهای انقلابی-اسلامی در عرصهی سیاست خارجی، بر تحکیم روابط با دولتهای اسلامی و غیرسلطهگر، توجه ویژه دارد. اما روابط صلحآمیز با دول محارب و سلطهجو را بههیچوجه نمیپذیرد.
مبانی دینی اصول فوق، آیهی «وَ لَن یَجعَلَ اللهُ لِلکافِرینَ عَلَی المُؤمِنینَ سَبیلا»[2]معروف به آیهی نفی سبیل و روایاتی همچون روایت شریف نبوی «الاسلامُ یعلو ولا یعلی عَلَیهِ و الکفّارُ بِمَنزِلَةِ المُوتی لا یحجِبونَ ولا یورِث» است.[3]در توضیح مبانی مذکور، باید گفت که قاعدهی نفی سبیل که سلطهی کفار بر مسلمین را نفی و عزت مؤمنین را حفظ میکند، میتواند یکی از اهداف کلی حاکم بر نظام سیاسی (یعنی حفظ عزت و استقلال مسلمانان در مقابل کفار را) تأمین کند. اگرچه برخی از استراتژیهای مطرح در نظام بینالملل در بعضی شرایط با مفاد قاعدهی نفی سبیل نزدیک است، اما این استراتژیها نمیتواند کاملاً منطبق بر قاعدهی نفی سبیل باشند، زیرا مفهوم این قاعده، امری فراتر از این استراتژیها را مدنظر دارد و آن «استقلال مسلمانان» و «نفی هرگونه سلطهی کفار» است.
از نظر اسلام، برقراری روابط دوستانه با دولتهایی که علیه حکومت اسلامی فعالیت میکنند، ممنوع است. این دولتها معمولاً با مسلمانان در حال جنگاند و موجودیت و عزتمندی کشور اسلامی را به رسمیت نمیشناسند. همچنین به اصل عدم مداخله در کشورهای دیگر اعتنایی ندارند. اصلچهاردهم قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز در مورد نحوهی تعامل با افراد غیرمسلمان بهگونهای سخن به میان آورده که عزت ملی مسلمین بهخوبی مورد توجه قرار گرفته است: «به حکم آیه شریفهی لا یَنْهاکُمُ اللّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ لَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ[4]دولت جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان موظفاند نسبت به افراد غیرمسلمان با اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی عمل نمایند و حقوق انسانی آنان را رعایت کنند.
این اصل در حق کسانی اعتبار دارد که برضد اسلام و جمهوری اسلامی ایران توطئه و اقدام نکنند.[5]قرآن کریم در آیهی بعد از آیهی مزبور نیز سر باز زدن از برقرار کردن روابط دوستانه با معاندین و محاربین را از نگاه اسلام مطرح میکند:إِنَّمَا ینْهَاکمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قَاتَلُوکمْ فِی الدِّینِ وَأَخْرَجُوکم مِّن دِیارِکمْ وَظَاهَرُوا عَلَی إِخْرَاجِکمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن یتَوَلَّهُمْ فَأُوْلَئِک هُمُ الظَّالِمُونَ. معنای این دو آیه چنین است: «خداوند شما را از نیکی کردن و رعایت عدالت نسبت به کسانی که در امر دین با شما پیکار نکردند و از خانه و دیارتان بیرون نراندند، نهی نمیکند؛ چراکه خداوند عدالتپیشگان را دوست دارد. شما را تنها از دوستی و رابطه با کسانی نهی میکند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانههایتان بیرون راندند یا به بیرون راندن شما کمک کردند و هرکس با آنان رابطهی دوستی داشته باشد، ظالم و ستمگراست.»
در تاریخ اسلام نیز مستنداتی وجود دارد که نشان میدهد معصومین (ع) به عزت مسلمین توجه ویژهای داشتهاند. بهعنوان نمونه، میتوان به ماجرای صلح حدیبیه اشاره نمود که در آن یکی از شروطی که پیامبر (ص) پذیرفت، بدین شرح بود: «[مسلمانان] بهمدت ده سال دست از جنگ بردارند تا امنیت در نقاط عربستان مستقر شود و اگر هر فردی از قریش از مکه گریخت و به مسلمانان پیوست، باید او را بهسوی قریش بازگردانند، ولی اگر یکی از مسلمانان بهسوی قریش گریخت، قریش موظف به بازگرداندن او نیست.» پس از پذیرش این شرط، پیامبر گرامی در برابر اعتراض دستهای از یاران خود که چرا ما پناهندگان قریش را تحویل دهیم، ولی آنان موظف به تحویل فراری ما نباشند، چنین فرمود: «مسلمانی که از زیر پرچم اسلام بهسوی شرک فرار کند و محیط بتپرستی و آیین ضدانسانی را بر محیط اسلام و آیین خداپرستی ترجیح دهد.... اسلام را از جانودل نپذیرفته و ایمان او برپایهی صحیح استوار نبوده است و چنین مسلمانی به درد ما نمیخورد و اگر ما پناهندگان قریش را تحویل میدهیم، از این نظر است که اطمینان داریم خداوند وسیلهی نجات آنها را فراهم میآورد.»[6]در واقع پیامبر (ص) با این شرط عزت و آزادی مسلمانان را تضمین نمودند و احترام وصفناپذیر خویش را نسبتبه اصول آزادی هویدا کردند.
همانگونه که از اصول مربوط به حفظ اسقلال و عزت ملی مذکور در قانون اساسی مستفاد میگردد، از دیدگاه اسلام، مسلمانان در روابط خود با کفار و بیگانگان، حق ندارند چنان با آنها رابطهی دوستی برقرار کنند که عزت اسلامی در معرض مخاطره قرار گیرد و نیز حق ندارند آنها را محرم اسرار خود قرار دهند، زیرا ممکن است با آگاهی از رازها و اطلاع از امور سرّی مسلمانان، راه تسلط و استعمار را بر جامعهی اسلامی باز کنند. قرآن کریم در این رابطه میفرماید: «ای افراد باایمان، هیچگاه بیگانهای را محرم اسرار خود قرار ندهید و بر رازهای پنهان خود آگاه نسازید، زیرا آنان از هرگونه شر و فسادی دربارهی شما کوتاهی نمیکنند. آنها دوست دارند شما در رنج و زحمت باشید.
نشانههای دشمنی با شما از دهان و کلامشان آشکار شده و آنچه در دلهایشان پنهان میدارند، از آن بیشتر است. ما آیات را برای شما بیان کردیم، اگر اندیشه کنید.»[7]«آنهایی که کافران را بهجای مؤمنان دوست خود انتخاب میکنند، آیا عزت و آبرو را نزد آنان میجویند. با اینکه همهی عزتها از آنِ خداست.»[8]«ای کسانی که ایمان آوردید، دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگیرید. شما نسبت به آنها اظهار دوستی و محبت میکنید، درحالیکه آنها به آنچه از حق برای شما آمده، کافر شدهاند...»[9]
پینوشتها
[1]. اصل 121 قانون اساسی.
[2]آیهی 141 سورهی نساء.
[3]. مبانی و مستندات قانون اساسی، سید جواد ورعی، ص891.
[4]. آیهی 8 سورهی ممتحنه.
[5]. اصل 14 قانون اساسی.
[6]. سیرهی حلبی، ج3/12، بحار، ج20/312.
[7]. آیهی 117 سورهی آلعمران.
[8]. آیهی 3 سورهی نساء.
[9]. آیهی 1 سورهی ممتحنه. مجتبی جهانتیغی پایگاه برهان انتهای متن/
95/04/27 :: 00:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
عزت ملی چیست و چه نتایجی دربردارد؟ دربارهی خصلت عمومیشدهی جامعهی ایران
عزت ملی چیست و چه نتایجی دربردارد دربارهی خصلت عمومیشدهی جامعهی ایران بهصورت اجمالی میتوان نتایج گفتمان عزت ملی را در پیگیری برنامهها و راهبردهایی با هدف دستیابی به عزت ملی و فواید این برنامهها برای کشور جستوجو کرد مفهوم عزت در اندیشهی دینی-سیاسی اسلام جایگاه کم&zدادگاه قانون اساسی اسپانیا قطعنامه استقلال کاتالونیا را باطل کرد - ایسنا
دادگاه قانون اساسی اسپانیا قطعنامه پارلمان کاتالونیا را برای پیشبرد هر چه سریعتر استقلال این منطقه خودمختار باطل اعلام کرد اقدامی که بن بست میان جدایی طلبان در این منطقه و دولت مرکزی را عمیقتر میکند به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز دادگاه قانون اساسی اسپانیا سال گذجلسه سهجانبه ملی برای اصلاح قانون کار برگزار شد/ نامه اعتراضی تشکلهای کارگری به معاون وزیر کار
جلسه سهجانبه ملی برای اصلاح قانون کار برگزار شد نامه اعتراضی تشکلهای کارگری به معاون وزیر کار یک نماینده کارگری تشکلهای کارگری بدون ورود به بندهای مورد مناقشه مخالفت خود را طی نامهای به اصل ارسال لایحه بدون رعایت ۳ جانبه گرایی اعلام کردند فرامرز توفیقی اعلام کرد دیروز ازجزئیات پیشنویس قانون اساسی جدید ترکیه منتشر شد
جزئیات پیشنویس قانون اساسی جدید ترکیه منتشر شد پیشنویس قانون اساسی جدید ترکیه متشکل از ۲۹ ماده از طرف حزب حاکم این کشور یعنی عدالت و توسعه برای بررسی و کسب موافقت به حزب حرکت ملی ارائه شد به گزارش نامه نیوز بر اساس این پیشنویس نخستوزیری و رئیسجمهوری ترکیه در قالب سیستمیخواهیم از همان اول با قدرت ظاهر شویم عزتی: با افکار منصوریان آشنا هستیم/ انگیزه بازیکنان مقابل استقلال و پر
میخواهیم از همان اول با قدرت ظاهر شویمعزتی با افکار منصوریان آشنا هستیم انگیزه بازیکنان مقابل استقلال و پرسپولیس دوچندان است بازیکن تیم فوتبال نفت گفت امیدوارم که بازی خوبی مقابل استقلال انجام دهیم به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس علی عزتی درخصوص شرایط نفت اظهارداشت خدشیناواترا: به قانون اساسی جدید رای منفی میدهم - ایسنا
نخستوزیر سابق تایلند که در کودتای سال 2014 سرنگون شد اعلام کرد در همه پرسی روز یکشنبه آینده درباره قانون اساسی جدیدی که از سوی خونتای نظامی تدوین شده رای منفی خواهد داد به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه ورلد بولتن یینگلاک شیناواترا نخست وزیر سابق تایلند با انتشار مطلبی در اینبازی نکردن استقلالی ها در تیم ملی اصلا خوب نیست
بهتاش فریبا مدیرفنی استقلال معتقد است که بازی نکردن بازیکنان این تیم در تیم ملی فوتبال ایران اتفاق خوبی محسوب نمی شود فریبا در آستانه بازی تیم ملی مقابل کره جنوبی به سوالات پاسخ می دهد به گزارش وانانیوز بهتاش فریبا مدیرفنی استقلال معتقد است که بازی نکردن بازیکنان این تیم در تهافبک ملیپوش استقلال عزادار شد
هافبک ملیپوش استقلال عزادار شد هافبک تیم فوتبال استقلال در غم از دست دادن پدر خود به سوگ نشست به گزارش ایلنا به نقل از سایت باشگاه استقلال پدر امید ابراهیمی که مدتی با بیماری دست و پنجه نرم می کرد صبح امروز به رحمت خداوند متعال رفت ابراهیمی ظهر امروز در محل تمرین هم حاضر شدفتحاللهزاده: استقلال مدیرعاملی توانمند میخواهد/هواداران از منصوریان حمایت کنند - ایسنا
مدیرعامل سابق باشگاه استقلال می گوید انتخاب مدیر عامل جدید برای این باشگاه اهمیت زیادی دارد چرا که این انتخاب میتواند باعث توقف و یا پیشرفت آبی های پایتخت شود علی فتحاللهزاده در گفتوگو با ایسنا و در پاسخ به این سوال که نظرش راجع به جدایی بهرام افشارزاده از استقلال چیست اسرمربی تیم ملی فوتبال ۷ نفره: هدفمان کسب سهمیه و سکوی قهرمانی است/ ایجاد تغییرات اساسی در تیم ملی پس از مسابقا
سرمربی تیم ملی فوتبال ۷ نفره هدفمان کسب سهمیه و سکوی قهرمانی است ایجاد تغییرات اساسی در تیم ملی پس از مسابقات دانمارک سرمربی تیم ملی فوتبال ۷ نفره گفت هدفمان در مسابقات دانمارک علاوه بر کسب سهمیه تصاحب سکوی قهرمانی نیز هست که امیدوارم به این مهم دست یابیم به گزارش خبرگزاری فا-
اقتصادی
پربازدیدترینها