واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: برنامه توليد گندم با نگاه صادرات نيست
مجري طرح گندم با تأكيد بر اينكه توليد گندم در وزارت جهاد كشاورزي با نگاه صادرات نيست، ميگويد: تا سال 1404 ميزان توليد بايد به 14 ميليون و 800 هزار تن برسد و از اين پس به دنبال ثبات و پايداري توليد خواهيم بود.
نویسنده : بهناز قاسمی
مجري طرح گندم با تأكيد بر اينكه توليد گندم در وزارت جهاد كشاورزي با نگاه صادرات نيست، ميگويد: تا سال 1404 ميزان توليد بايد به 14 ميليون و 800 هزار تن برسد و از اين پس به دنبال ثبات و پايداري توليد خواهيم بود.
عملكرد شركت بازرگاني دولتي در اين سالها و واردات بيرويه گندم در سه سال گذشته و مخلوط كردن گندمهاي داخلي يا وارداتي بيكيفيت موجب بياعتمادي به عملكرد اين سازمان شده است. در شهريورماه امسال با به پايان رسيدن خريد تضميني گندم توسط اين شركت، اخبار متعددي از رشد توليد و رسيدن به خودكفايي منتشر شد اما همزماني خبر خودكفايي و توليد 5/11 ميليون تن گندم در سال جاري با صدور مجوز آزادسازي گندمهاي وارداتي از سوي ستاد تنظيم بازار از گمركات كشور اين شائبه را ايجاد كرد كه خبر خودكفايي و رشد توليد واقعي نبوده و دولت در نظر دارد با مخلوط كردن گندمهاي وارداتي و داخلي، گندم مورد نياز امسال را تأمين كند.
اما مجري طرح گندم با تكذيب اين خبر، اصلاح بذر گندم در سه سال اخير و افزايش بهرهوري و توليد را دليل رشد توليد عنوان ميكند. اسماعيل اسفندياريپور در گفتوگوي اختصاصي با «جوان» توليد گندم را در سال جاري 14 ميليون تن عنوان ميكند و ميگويد: آخرين خريد شركت بازرگاني دولتي حدود 11 ميليون و 439 هزار تن تا پايان شهريور ماه به ارزش 14 هزار و 300 ميليارد تومان بوده است. وي به رشد 42 درصدي خريد گندم در سال جاري اشاره كرده و ميافزايد: حدود 2/5 ميليون تن كه از كشاورزان خريداري نشده، به دليل خودمصرفي و استفاده از بذر آن براي سال زراعي آينده از سوي گندمكاران بوده است. از رقم خريداري شده حدود 9 ميليون و 300 هزار تن براي مصرف نان (آرد خبازي) و يك ميليون و نيم تن جهت مصارف صنفي- صنعتي و ساير صنايع اختصاص مييابد.
دليل واردات را از مسئولان بازرگاني بپرسيد
اسفندياريپور با تأكيد بر اينكه امسال نيازي به واردات نداريم، در پاسخ به اينكه دليل آزادسازي گندمهاي وارداتي چه بوده، ميگويد: من فقط مجري طرح گندم هستم، از كساني كه مجوز واردات ميدهند، بپرسيد. شركت غله و بازرگاني دولتي مسئول خريد گندم بوده و آنها بايد در خصوص ميزان نياز مصرف داخل پاسخگو باشند. وي با انتقاد از گروههايي كه به دنبال فرصت هستند تا از محل واردات سودجويي كنند، ميافزايد: متأسفانه نگاه واردات، كشور را در زماني كه به خودكفايي رسيد زمين ميزند و همزمان مجوز واردات به كشور صادر ميشود. همين نگاه وارداتي، توليد پنبه را زمين زد. آقايان به بهانه واردات پنبه الياف بلند توليد پنبه كشور را تعطيل كردند. نميدانم چه علاقهاي وجود دارد كه ميخواهيم جيب كشاورزان آن طرف مرزها را پركنيم.
مجري طرح گندم به نامه وزير جهاد در بهمن ماه سال 94 اشاره كرد و اظهار ميدارد: در بهمن ماه سال گذشته طي نامهاي به وزارت صنعت اعلام شد كه در سال 95 نياز به واردات گندم نداريم اما متأسفانه در ماههايي كه واردات ممنوع بوده گندمهاي خارجي بار كشتي شده و وارد گمركات كشور شدند و در شهريور ماه نيز به راحتي ترخيص شدند. دليل اين اقدامات ضد توليد را من نميدانم. مسائل بازرگاني را بايد از مسئولان مربوطه بپرسيد.
اسفندياريپور در پاسخ به اينكه با توجه به محدوديتهاي آب در كشور آيا صادرات 3 ميليون تن گندم مازاد در كشور اقتصادي است، ميگويد: تا سال 1404 برنامه توليد گندم با توجه به ميزان رشد جمعيت پيشبيني شده است و با اين پيشفرض كه رشد جمعيت در سال 1404، 1/2 درصد باشد، حدود 14 ميليون و 800 هزار تن توليد گندم با مصرف سرانه فعلي، نياز كشور را تأمين خواهد كرد.
از اين رو توسعه كشت گندم با نگاه صادراتي در وزارت جهاد كشاورزي وجود ندارد.
وي تأكيد ميكند: اكنون كه پس از سه سال به رقم 14/5 ميليون توليد گندم رسيدهايم، از اين پس بايد روي كيفيت و عمق بخشيدن و ثبات كشت باشيم؛ چرا كه توليد محصولات كشاورزي به شدت تحت تأثير تغييرات اقليمي است و بايد به گونهاي عمل كنيم كه طرح شكستخورده خودكفايي گندم در سال 86 دوباره اتفاق نيفتد.
كمتوجهي به گندمكاران طرح خودكفايي را شكست داد
مجري طرح گندم دليل شكست طرح خودكفايي گندم را در سالهاي 86-85 كم توجهي به گندمكاران ميداند و ميگويد: پس از رشد توليد در سال 86-85 به گندمكاران كمتوجهي شد و قيمت تضمين آنقدر پايين بود كه انگيزه گندمكاران را براي كشت از بين برد. به عنوان مثال در آن سال نرخ خريد تضميني گندم كيلويي 420 تومان و كاه 400 تومان بود و گندمكاران اينگونه استدلال ميكردند كه وقتي قيمت گندم و كاه يكي است چرا بايد زحمت كشت گندم را به جان بخريم. به عبارت ديگر كشاورزان قهر كردند و خودكفايي در اين كالاي استراتژيك برايشان مهم نبود و دولت نيز حمايت نكرد. اما دفتر گندم وزارت جهاد با افزايش نرخ خريد تضميني بهرغم مخالفت برخي در خارج از وزارتخانه، تلاش كرد انگيزه گندمكاران را بالا ببرد به طوري كه امسال نسبت به سال 92، 420 درصد پول بيشتري نصيب گندمكاران شد.
وي بيشترين توليد گندم را متعلق به استان خوزستان با يك ميليون و 396 هزار تن و استان گلستان عنوان كرده و ميگويد: بخش كشاورزي در اين سالها به دليل نداشتن سرمايه لازم از نبود ماشينآلات كشاورزي و مدرن به شدت رنج ميبرد و به همين دليل ضايعات برخي از محصولات كشاورزي بيش از استانداردهاي جهاني است. كمباينهايي كه در برخي از مزارع هستند مستعمل بوده و تلفات گندم را در هنگام برداشت بالا ميبرند.
آيا مزرعه ما استحقاقش چنين كمباينهاي قديمياي است در حالي كه در خيابانهاي كشور ماشينهاي مدل بالا در حال تردد هستند؟ وي دليل كيفيت پايين نان را نوع پخت در نانواييها عنوان ميكند و ميافزايد: بذرهاي اصلاح شده با توجه به ارتقای كيفيتشان توليد ميشود و يكي از ايرادات بزرگ ما در اين صنعت سبوسگيري زياد است. هرچه سبوسگيري افزايش يابد، كيفيت دانه گندم از نظر ارزش غذايي كاهش مييابد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]