واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نوباوه: رسانه در كشور ما هنوز مانيفست مشخصي ندارد
چهارمين روز از نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها در غرفه روزنامه جوان با حضور دو چهره فرهنگي به بحث وضعيت رسانهها در كشور اختصاص پيدا كرد.
نویسنده : جواد محرمي
بيژن نوباوه، عضو كميسيون فرهنگي مجلس نهم در اين باره با بيان اينكه نمايشگاه مطبوعات اگر اهداف و شعارهايش را به طور جدي دنبال كند، ميتواند تأثيرگذار باشد، توضيح داد: به نظر ميرسد اين مسئله زياد جدي نيست. به برخي رسانهها به لحاظ مادي و معنوي بيش از اندازه توجه ميشود، برخي رسانههاي ما به سمت تعطيلي پيش ميروند. بهرغم شعارهايي كه داده ميشود بيعدالتي و نگاه منصفانه وجود ندارد و اين در همه دولتها وجود داشته است و نوعي ضعف در شخصيت رسانهاي كشور محسوب ميشود. در كشورهاي توسعهيافته سيستم تشويق كاركنان امري طبيعي است اما اين اتفاق در كشور ما به ندرت ميافتد. نكته بعدي تزلزل در امنيت شغلي خبرنگارهاست ولي دولتها نسبت به اين مسئله فكري نميكنند، ناهنجاري در نوع پرداخت يارانه به رسانهها بسيار وجود دارد يا رسانههايي كه رويكردهاي دولتي ندارند، مورد توجه قرار نميگيرند. اين مسئله در نوع امكاناتي كه به غرفهها در نمايشگاه داده شده نيز قابلمشاهده است، چون اصولاً نگاه برخي مسئولان ما نگاه قانوني نيست. متأسفانه كارنامه دولتها در بخش رسانه اصلاً قابلدفاع نيست. ما در مجلس نهم طرحي تهيه كرديم و دولت يازدهم به ما گفت ما خودمان لايحه ارائه ميدهيم اما نزديك سه سال است كه كاري نكردهاند و اين نشان ميدهد هنوز افراد خبره در رأس نظام رسانهاي كشور قرار نگرفتهاند و رسانه را خوب نميشناسند.
اين فعال فرهنگي در ادامه با اشاره به اينكه به نظرم خبرگان رسانهاي بايد حضور و نفوذ بهتري در سازمان رسانهاي كشور داشته باشند و نگاهشان نگاه حاكميتي و ملي باشد، ادامه داد: مطبوعات نبايد نگاه حزبي و گروهي و طيفي داشته باشند. متأسفانه در كشور ما مانيفستي براي مطبوعات وجود ندارد، يعني نگاه ملي وجود ندارد، اينكه هر دولتي فقط به فكر منافع رسانهاي حزب و گروه خود باشد براي كشور يك شكست محسوب ميشود. اين مسئله در كشور ما نهادينه نشده است. فكر نميكنم با توسعه فضاي مجازي رسانههاي ما بتوانند حيات طولاني مدتي داشته باشند. اميدوارم به جايي برسيم كه دولتها و رسانهها به شكل دوست و دشمن به هم نگاه نكنند.
نوباوه در ادامه افزود: متأسفانه در دوره پيشين مجلس و نيز مجلس دهم بايد نمايندگان را براي عضويت در كميسيون فرهنگي مجبور ميكرديد و اين به نظرم براي يك كشور فاجعه محسوب ميشود. هنوز نفهميديم كه اگر اقتصاد ما مشكل دارد اين مشكل فرهنگي است، براي مثال اسراف مسئلهاي فرهنگي است و چون اين نگاه حاكم نيست، اتفاقي نميافتد. بايد گفت در اين كشور فقط رهبر معظم انقلاب نگاه فرهنگي به مسائل دارند و دغدغه فرهنگي براي ايشان اولويت محسوب ميشود. يكي از وزراي فرهنگ به من ميگفت براي بودجهبندي در كشور، فرهنگ هميشه اولويت آخر است يا همين رئيس فعلي مجلس وقتي سفر خارجي ميرفت هيچ نمايندهاي از كميسيون فرهنگي را همراه نميبرد و دليلش هم اين بود كه اصلاً برنامه فرهنگي براي سفر در نظر گرفته نشده بود.
جبار آذين، منتقد و نويسنده سينمايي نيز با حضور در غرفه روزنامه جوان با بيان اينكه شرايط فرهنگ و هنر در كشور به نوعي بيماري دچار است، توضيح داد: متأسفانه توليدات فرهنگي به جاي اينكه در خدمت فرهنگ باشد در خدمت سوداگري قرار دارد. مصادر فرهنگي صرفاً بر اساس ديدگاههاي سياسي گزينش شده و بر رأس امور فرهنگي قرار داده شدهاند. در واقع سياستگذاريهاي فرهنگي از كانال سياسي شكل ميگيرد. وقتي سليقهها، باورها و خاستگاه هنر و سينما در كشور برخاسته از فرهنگ كشور نباشد، شرايطي در سينما به وجود ميآيد كه الان شاهد آن هستيم. نگاه سينماگران به لحاظ محتوايي يا به غرب است يا به سمت كپي كردن فيلمفارسيهاي پيش از انقلاب و اين موجب نوعي ولنگاري فرهنگي در كشور شده است.
آذين دليل اين ولنگاري را اداره سياسي و جناحي فرهنگ و هنر در كشور ميداند و توضيح ميدهد: نتيجه اين ميشود كه بخشي از نشرياتي كه واقعاً به فكر خدمت هستند اصولاً امكان حضور اجتماعي مؤثر پيدا نميكنند و نشرياتي كه بيشتر در مسير و خط گروه، جناح و دسته خاصي قرار دارند، مورد توجه قرار ميگيرند. هر گاه فضاي فرهنگي جامعه با فضاي بومي و مذهبي جامعه هماهنگ باشد، شاهد رشد و توسعه كيفي و كمي نشريات خواهيم بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]