واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نظاميان امريكا بايد ازفيليپين خارج شوند
از زمان جنگ جهاني دوم و بعد از آن جنگ دو كره، امريكا خيالش راحت بود كه عمده كشورهاي شرق از ژاپن گرفته تا فيليپين جزو اقمارش محسوب ميشود اما...
از زمان جنگ جهاني دوم و بعد از آن جنگ دو كره، امريكا خيالش راحت بود كه عمده كشورهاي شرق از ژاپن گرفته تا فيليپين جزو اقمارش محسوب ميشود اما حالا واشنگتن از سوي فيليپين نيروي گريز از مداري حس ميكند كه اگر موفق به اين گريز شود، ميتواند توازن قوا در شرق دوري را كه از نظر كارشناسان مستعد جنگ ميان چين و امريكاست به نفع چينيها به هم بزند. در همين شرايط رئيس جمهوري فيليپين از تمايل خود براي خاتمه دادن كشورش به پيمان هاي دفاعي با امريكا خاتمه داد و از لزوم ترك خاك فيليپين توسط نيروهاي نظامي اين كشور در آينده نزديك سخن گفت.
به گزارش «جوان»، رودريگو دوترته، رئيسجمهوري فيليپين كه سرگرم ديدار رسمي از ژاپن است، در آغاز اين سفر رسمي بار ديگر به شدت از امريكا انتقاد كرده است و پس از ورود به توكيو گفت كه ميخواهد نيروهاي خارجي تا دو سال ديگر خاك فيليپين را ترك كنند. او همچنين از خواست خود براي يك سياست خارجي مستقل براي كشورش سخن به ميان آورد.
اين اظهارنظر در حالي صورت ميگيرد كه فيليپين با امريكا بر سر استفاده اين كشور از پنج پايگاه در فيليپين به توافق رسيده است. توافق براي استفاده امريكا از پايگاههاي نظامي فيليپين در زمان رياستجمهوري پيشين فيليپين صورت گرفت و هدف آن ايجاد موازنه نظامي با چيني بود كه با اقدامات متعدد در درياي چين و همچنين با نوسازي بسيار سريع تسليحات نظامياش در حال به چالش كشيدن امريكا و متحدان منطقهاياش است. رئيسجمهور فيليپين، چندي پيش در واكنش به انتقاد اوباما از سياستهاي مواد مخدر دولت فيليپين گفته بود كه وي«حرامزاده» است كه البته بعداً به واسطه سخنگوي خود از اين حرف خود ابراز پشيماني كرد. هرچند اين باعث لغو سفر اوباما به فيليپين شد.
وي همچنين اوايل ماه جاري ميلادي در واكنشي ديگر به مواضع دولت اوباما درباره سياست مبارزه وي با قاچاقچيان مواد مخدر گفت كه «اوباما ميتواند به جهنم برود.«
تارنماي «ژاپن نيوز» روز چهارشنبه در گزارشي با اشاره به سفر رئيسجمهوري فيليپين به توكيو نوشت: چنين اظهار نظرهايي سردردي براي شينزو آبه نخست وزير ژاپن محسوب ميشود كه روابط بسيار مستحكمي با امريكا دارد و به دنبال تقويت مناسبات با فيليپين و ديگر كشورهاي آسياي جنوب شرقي است تا بر اساس آن چين را در منطقه و درياي جنوبي مهار كند. دوترته در حضور شماري از بازرگانان در ژاپن گفته است كه در چين هم در باره مسائل امنيتي و تسليحاتي صحبتي نشده و موضوع سفر فقط اقتصادي بوده است. برخي رسانههاي ژاپن از او نقل كردهاند كه در مورد درياي جنوبي مواضع مانيل به توكيو نزديك است و زماني كه وقتش برسد در اين باره موضعگيري خواهد كرد. وي هفته قبل در چين گفت كه به دنبال جدايي از امريكاست اما بعدا افزود مقصود اين است كه مانيل سياست خارجي مستقل خود را دنبال خواهد كرد كه با در نظر گرفتن مواضع فعلي وي مبني بر لزوم داشتن سياست مستقل بايد از اين تناقض اين طور فهميد كه فيليپين بوي تشديد درگيريها ميان امريكا و چين را به شدت احساس ميكند. بنابراين در حال تست كردن قدرتها و برقراري نوعي موازنه منفي است تا در صورت بروز جنگ در شرق دور مانند جنگ جهاني دوم قرباني ميان قدرتها نشود به خصوص كه پيشتر چين از دوترته خواسته بود كه در جريان سفر به ژاپن تسليم مواضع توكيو درباره درياي جنوبي نشود و از ورود به اين مسئله خودداري كند با اين حال برخي اين اظهارات دوترته را اظهاراتي پوپوليستي و ناشي از قدرت طلبي شخصي وي تلقي ميكنند كه صرفاً مصرف داخلي دارد.
احتمال وقوع جنگ بين امريكا و چين
جان مرشايمر از مشهورترين نظريهپردازان امريكايي روابط بينالملل كه نظريهپرداز اصلي «نوواقعگرايي تهاجمي» محسوب ميشود، هفته گذشته در اجلاس سالانه مؤسسه والداي، وابسته به وزارت امور خارجه روسيه در پاسخ به سؤالي در خصوص احتمال درگرفتن جنگي بزرگ بين قدرتهاي بينالمللي تصريح كرد: به خاطر وجود سلاحهاي اتمي ديگر جنگي مانند جنگ جهاني اول و دوم قابل تكرار نيست. اكنون ديگر اين امكان وجود ندارد كه ايالات متحده كشوري چون روسيه و چين را بهطور قطعي شكست دهد. اگر جنگي صورت گيرد، جنگ محدود خواهد بود. مرشايمر افزود: من فكر ميكنم محتملترين درگيري، درگيري بين ايالات متحده و چين است. چين به صورت بالقوه، كشور بسيار قدرتمندي است و بهصورت بالقوه، يك «رقيب هماورد» براي ايالات متحده محسوب ميشود. همانطور كه امريكا توانسته است بر نيمكره غربي استيلا يابد، چين نيز در صورت ادامه رشد، ميرود بر آسيا مسلط شود. اين نظريهپرداز سرشناس سياست بينالملل در ادامه به وعده هيلاري كلينتون در سال 2011 مبني بر «چرخش به سوي آسيا» (Pivot to Asia) اشاره كرد و افزود: اين تصميم عاقلانهاي بود. امريكا بايد به سمت آسيا چرخش كرده و اروپا را رها كند چون اروپا ديگر چندان براي امريكا مهم نيست چراكه ديگر هيچ كشوري در اروپا وجود ندارد - از جمله روسيه و آلمان - كه بتواند تهديدي جدي براي منافع امريكا باشد؛ در مقايسه، كشوري در آسيا وجود دارد كه ميتواند يك تهديد جدي براي امريكا باشد و آن كشور چين است.
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]