تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 31 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):پرخورى و سستى اراده و مستى سيرى و غفلت حاصل از قدرت، از عوامل بازدارنده و كند كننده ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817228837




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روزی که رضاشاه، جم را غافلگیر کرد!


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رضاشاه روز سوم آبان سال ۱۳۱۸ پس از ایراد نطقش در مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم، در تالار آیینه مجلس شورای ملی بی مقدمه رو به احمد متین دفتری وزیر عدلیه وقت کرد و گفت: «دولت را شما تشکیل دهید.»



• ۳ آبان ۱۳۱۸
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید ،محمود جم که تا لحظه ای پیش از آن نخست وزیر بود، هاج و واج ماند. رضاشاه که چنین دید به او گفت: «شما هم بیایید دربار با خودم کار کنید!»
نخست وزیری برای ۸ ماه
نطق رضاشاه در افتتاحیه مجلس دوازدهم

به این ترتیب احمد متین دفتری، سیاستمداری که در جوانی مدتی مستشار سفارت آلمان بود، در کمال ناباوری به نخست وزیری ایران رسید. در آن هنگام کمتر از دو ماه از آغاز جنگ جهانی دوم می گذشت و رضاشاه در سخنرانی گشایش مجلس دوازدهم برای چندمین بار بر بی طرفی دولت ایران در جنگ تأکید کرده بود. اما او با وجود این اعلام رسمی، طبعاً نمی توانست آینده نگری نکند و به نظر می رسد نخست وزیر کردن متین دفتری از جنس همین آینده نگری ها بوده است. محاسبه رضاشاه البته نادرست از آب درآمد و نطق افتتاحیه او برای مجلس دوازدهم، آخرین نطق افتتاحیه او برای مجلس شورای ملی بود.

احمدمتین دفتری

متین دفتری در دفتر کارش
• وزیر دادگستری
احمد متین دفتری فرزند میرزا محمودخان عین الممالک (نایب وزیر دفتر و مهردار دربار مظفرالدین شاه) بود و در سال ۱۲۷۵ در تهران متولد شد. او پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی، به مدرسه آلمانی تهران وارد شد. چندی بعد به تحصیل در مدرسه علوم سیاسی پرداخت و مدتی منشی سفارت آلمان بود. بعد به استخدام وزارت امور خارجه درآمد. او که لقب متین الدوله گرفته بود همزمان با کار در وزارت خارجه در مدرسه عالی حقوق تحصیل کرد.

پس از کودتا با سردارسپه آشنا شد و مدتی بعد به عضویت حزب رادیکال علی اکبرخان داور درآمد و به انتشار مقالاتی در روزنامه «مرد آزاد» او پرداخت. بنابراین با آغاز سلطنت رضاشاه، متین دفتری نیز به همراه داور به وزارت عدلیه رفت و در ایجاد تشکیلات جدید دادگستری نقش مهمی به عهده گرفت. او مدتی به عنوان دیپلمات به اروپا فرستاده شد و توانست در دانشگاه ژنو در مقطع دکترای حقوق تحصیل کند. متین دفتری در بازگشت به ایران به معاونت وزیر دادگستری رسید، در محاکمه تیمورتاش (وزیر سابق دربار رضاشاه) نقش مؤثری ایفا کرد و سرانجام در سال ۱۳۱۵ در کابینه محمود جم به وزارت دادگستری رسید.

در جریان ازدواج محمدرضا پهلوی (ولیعهد وقت) با فوزیه، متین دفتری توانست با پیشنهاد ماده واحده ای که فوزیه را با تصویب مجلس به صفت «ایرانی» متصف می کرد، مشکل قانونی این ازدواج را حل کند و دل رضاشاه را به دست آورد. او در هنگام تقدیم لایحه مذکور در مجلس گفته بود: «سرچشمه تمام نیک بختی های ما وجود شاهنشاه عظیم الشأن ماست و البته خوشبختی اعضای معظم خاندان شاهنشاهی خصوصاً وجود مبارک والاحضرت همایون ولایتعهد خوشبختی و سعادت همه ماست...» متین دفتری در هیأتی که به همراه ولیعهد برای انجام مراسم عقد عازم مصر شد، عضویت داشت و در مصر نیز خدمات فراوانی انجام داد. خود او این خدمات را از دلایل انتخاب ناگهانی اش به نخست وزیری دانسته است. او البته در کتاب خاطراتش دلایل دیگری هم برای این انتخاب برشمرده است.

نخست وزیری برای ۸ ماه

محمود جم اولین نفر از چپ
• نخست وزیر
عصر روزی که رضاشاه در مجلس با به زبان آوردن جمله ای، محمود جم را از نخست وزیری عزل و متین دفتری را به جای او منصوب کرد، هر دوی آنها برای دیدار شاه به قصر رفتند. رضاشاه در حالی که متین دفتری را برای مذاکره در مورد ترکیب کابینه جدید به اتاق خود می برد، رو به رئیس دفترش کرد و با اشاره به جم گفت: «آقای وزیر دربار هم مشغول کار جدیدشان بشوند». او در واقع با به کار بردن این تعبیر، سمت «وزارت دربار» را که از زمان عزل تیمورتاش، از دربار سلطنتی حذف شده بود، اعاده کرد و آن را به جم سپرد.

اما هنوز کسی به درستی سر در نمی آورد که چرا متین دفتری ناگهان به نخست وزیری رسیده است. او خود در خاطراتش که به نام «خاطرات یک نخست وزیر» منتشر شده است، چند دلیل برای این انتخاب رضاشاه برشمرده است: «من شخصاً هیچ اقدامی برای احراز این مقام نکرده بودم. اصولاً در آن زمان این گونه تشبث ها مجاز و معمول نبود. نه دستجات پارلمانی وجود داشت نه احزب سیاسی. تصمیم گیرنده شخص شاه بود و برای خود محاسباتی داشت و آن محاسبات بر مبنای اصولی بود که شاه تدریجاً آنها را در نظر می گرفت. در کابینه جم افرادی چون علی منصور، علی اصغر حکمت نسبت به من حق تقدم داشتند و سابقه وزارت آنها طولانی تر از سابقه وزارت من بود.»

او سپس چند دلیل برای انتخاب خود از سوی رضاشاه بر می شمارد. نخست اینکه روزی رضاشاه از وزرا خواسته که در مورد یک مسئله بین المللی نظر خود را مکتوب به او ارائه کنند و شاه مقاله متین دفتری را بیش از دیگران پسندیده است. دوم اینکه شاه خدمات متین دفتری را در ماجرای ازدواج ولیعهد به یاد داشته و دیگر اینکه توجه شاه در هیأت وزیران جم، بیش از دیگران به متین دفتری بوده و او را فرد با تدبیری می شناخته است: «در حقیقت من مشاور حقوقی شاه بودم و چون به طرز فکر او آشنا بودم، مطالب را طوری عنوان می کردم که مورد پسند او واقع شود.» اما به نظر می رسد دلیل اصلی انتخاب متین دفتری به نخست وزیری چیز دیگری بود. روابط ایران و آلمان از زمان به قدرت رسیدن هیتلر مرتب رو به گسترش بود و در نزدیک به دو ماهی که از آغاز جنگ جهانی دوم می گذشت، ارتش آلمان در تمام جبهه ها به سرعت پیش می رفت. به گفته متین دفتری: «یک فرض دیگر هم برای نخست وزیری من وجود داشت و آن این بود که تحصیلات من در مدرسه ایران و آلمان انجام گرفته بود و گذشته از تسلط به زبان آلمانی مدتی هم در سفارت آلمان مستشار بودم. شاه در آن ایام، آلمان را برنده جنگ می دانست و شاید این موضوع هم در تصمیم رضاشاه بی تأثیر نبوده است.»

به هر حال مدت نخست وزیری متین دفتری بیش از هشت ماه طول نکشید. روز ۴ تیر ۱۳۱۹ شاه با خشم و پرخاش و در حالی که چند بار عصایش را به پشت و شانه متین دفتری می کوبید دستور بازداشت او را صادر کرد. شاه به متین دفتری هم بدگمان شده بود و تصور می کرد در توطئه ای علیه او نقش داشته است.




سه شنبه 4 آبان 1395 ساعت 00:29





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن