تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835798814
حذف پولهای خاص از شبکه بانکی
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
حذف پولهای خاص از شبکه بانکی بعد از آنکه سالها بانکها با جذب منابع هنگفت دولتی از رسوب این پول استفاده کرده و در این جریان حواشی و چالش های بسیاری نیز رقم خورد، سرانجام با اصلاح و تاکید قانون پولی و بانکی و الزام شورای پول و اعتبار حساب و کتاب دولتی در حال خروج از بانکها و انتقال برای تمرکز در بانک مرکزی است.
به گزارش فرهنگ نیوز، شورای پول و اعتبار در جلسه اخیر خود موضوع تسریع در تکمیل طرح ملی انتقال حسابهای دولتی به بانک مرکزی را مورد تاکید قرار داده است، موضوعی که سالهاست شبکه بانکی درگیر آن بوده و بانک مرکزی اعلام کرده بود حساب های دولتی را از سطح شبکه بانکی جمع آوری میکند؛ اما هنوز محقق نشده است.
گرچه در ادبیات اقتصادی، بانکی به عنوان بانک فعالیتهای دولت در نظر گرفته شده و حسابهای دولتی در آن متمرکز میشود؛ اما در سالیان گذشته به تدریج حسابهای دولتی ایران که عمدتا در بانک مرکزی و بانکی ملی قرار داشت، در سطح شبکه بانکی توزیع شد.
این در حالی است که تا قبل از تصویب و ابلاغ برنامه چهارم توسعه، بانک مرکزی بنا به دلایل مختلف (از جمله تعدد و پراکندگی جغرافیایی نهادهای و یاعدم دسترسی به امکانات و فنآوریهای جدید در حوزه الکترونیک) و بر اساس اختیاراتی که قانون پولی و بانکی و همچنین قانون عملیات بانکی بدون ربا در اختیار آن قرار میداد، وظیفه نگهداری حسابهای دولتی را به بانکهای عامل دارای نمایندگی از طرف بانک مرکزی واگذار کرد. از این رو ماده (۱۰) قانون چهارم توسعه نیز شرایطی رقم زد تا بنگاهها، موسسات و سازمان های دولتی و دیگر نهادهای عمومی غیر دولتی و شهرداریها برای دریافت خدمات بانکی بتوانند بانک عامل را انتخاب و نسبت به انتقال حساب های خود به بانکهای مختلف از جمله غیر دولتیها کنند.
چالشها شروع شد
این تمام ماجرا نبود و بعد از عملیاتی شدن قوانین و اختیارات آن، عدم نظارت بانک مرکزی بر افتتاح حسابها و یا انتقال حسابهای دولتی و مشکلات جدی در این زمینه مورد توجه قرار گرفت و بانک مرکزی در گزارشهای خود به چالش های روال ایجاد شده اشاره داشت.
با پخش شدن حسابهای دولتی در بین بانکها به دلیل تعدد و پراکندگی که ایجاد شد، امکان کنترل صحیح و کافی درباره وجوه دولتی و حسابهای افتتاح شده آنها برای نگهداری وجود نداشت؛ از این رو مبالغ مانند منابع غیردولتی در حسابهای متعلق به شرکتهای تابعه دستگاهها نزد بانکها رسوب کرده و مسائل بسیاری را ایجاد میکرد، چرا که بانکها میتوانستند آن را مانند سایر منابع خود به اعطای تسهیلات و ایجاد اعتبار تخصیص دهند. در این رابطه کارشناسان معتقد بودند که گردش مانده قابل توجه این حسابها منجر به خلق بی رویه پول، افزایش بیش از حد نقدینگی و به تبع آن رشد فزاینده تورم میشود که خود میتواند اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد.
اما در سوی دیگر به دلیل عدم دسترسی به گزارشات به موقع و دقیق از کلیه حسابهای دولتی، بانک مرکزی تاکید داشت که در این شرایط امکان اعمال نظارت و کنترل موثر بر امور خزانهداری و بانک داری دولت و کنترل گردش حسابهای هزینهای و درآمدی آن میسر نیست و به دست آوردن درآمدهای دولتی با مشکلات جدی روبه رو میشود. همچنین به دلیل رسوب وجوه دولتی در حساب نهادهای دولتی و شرکتهای تابعه آنها در شبکه بانکی در بسیاری از موارد گردش منابع درآمدی و هزینهای نهادهای دولتی با کندی انجام شده و امکان تخصیص به موقع منابع مورد نیاز برای انجام معاملات و طرحهای دولتی وجود نداشت. علاوه بر این مشکلات عدم نظارت بانک مرکزی بر حسابهای دولتی موجب بروز فسادهایی همچون ایجاد رانتهای مختلف برای صاحبان حسابهای دولتی و همچنین بانکهای افتتاح کننده حسابهای دولتی میشد.
در عین حال که استفاده از شیوههای جاری تخصیص منابع دولتی به نهادها وشرکتهای ذیربط موجب استفاده از ابزارهای سنتی مانند چک بود. این در حالی است که استفاده از چک موجب کاهش سرعت انتقال وجوه نسبت به روشهای پرداخت الکترونیک و نیز امکان بروز تخلفاتی مانند جعل مبلغ و امضاهای چک را فراهم میکرد.
به دنبال مسائل پیش آمده در سال ۱۳۹۱ بود که بانک مرکزی دستورالعمل نگهداری انواع حسابها را تغییر و ماده (۱۲) قانون پولی و بانکی کشور را مدنظر قرار داد. بر اساس بند (الف) این ماده قانونی بانک مرکزی به عنوان بانکدار دولت موظف به نگهداری حسابهای بانکی متعلق به وزارتخانهها، موسسات وشرکتهای دولتی، موسسات وابسته به دولت وشرکتهای تابعه آنها و نیز حسابهای بانکی متعلق به شهرداریها و نیز موسسات تابعه شهرداریها و همچنین انجام عملیات بانکی دستگاهها و سازمانها در داخل و خارج از کشور است.
بر اساس این ماده قانونی، بانک مرکزی تصمیم به تغییر رویه قبلی گرفت و قرار بر این شد تا حسابهای دولتی به تدریج از شبکه بانکی به خود بانک مرکزی منتقل و متمرکز شوند. چرا که معتقد بودند با مسائلی که در رابطه با نحوه گردش منابع دولتی در شبکه بانکی پیش آمده است و از سوی دیگر با رشد و توسعه ای که در صنعت بانکداری و به ویژه در حوزه پرداخت الکترونیک ایجاد شده و سامانههای متمرکز به عنوان زیرساختهای نظارتی و عاملی برای افزایش حفاظت مالی و امنیتی گسترش یافته، دیگر موانع سالهای قبل برای انجام وظیفه بانک مرکزی یعنی نگهداری کامل حسابهای دولتی برطرف شده است، از این رو می توان بدون نیاز به ایجاد شعبه و گسترش فعالیتهای تصدیگری در حوزه اجرایی وظایف قانونی خود را در قالب بانکدار دولت انجام داده و مانع از رسوب منابع دولتی در شبکه بانکی شد.
در این جریان طی دستورالعملی نحوه نگهداری انواع حساب برای دستگاههای اجرایی، موسسات و شرکتهای دولتی و همچنین نهادها و موسسات عمومی غیردولتی تغییر کرد و روان شدن حساب های دولتی به سمت بانک مرکزی رسما در دستور کار قرار گرفت. گرچه در این سالها قرار بوده تا طرح با آماده شدن زیرساختها اجرایی شود ولی تاکنون به طور کامل اجرایی نشده است که البته این موضوع اخیرا مورد تاکید شورای پول و اعتبار قرار گرفت.
پایان رسوب جذاب
اما اینکه چرا تمرکز حسابهای دولتی در بانک مرکزی و خروج آن از شبکه بانکی با وجود الزامات قانونی به کندی انجام میشود موضوعی است که حیدر مستخدمین حسینی – معاون اسبق بانک مرکزی و کارشناس امور بانکی – معتقد است جذابیت وجود این منابع برای بانکها و حجم گسترده آن و از سوی دیگر امتیازاتی که در اختیار دولت قرار میدهند موجب شده تا جابهجایی این حسابها با روندی کند و عدم استقبال طرفین همراه شود.
وی با بیان اینکه در کنار تمامی مسائلی که موجب توزیع حسابهای دولتی در بین شبکه بانکی و خروج آن از انحصار بانک مرکزی و بانک ملی شد باید به شبهه تبعیض ایجاد شده در توزیع منابع نیز اشاره داشت، گفت: این که میخواستند در بین بانکها رقابت ایجاد شده و به طور یکسان عمل شود در ورود حسابهای دولتی به بانکهای دیگر به ویژه بانکهای غیردولتی بسیار قابل اهمیت بود چرا که تاکید داشتند درا ین حالت حجم قابل توجهی از منابع دراختیار چند بانک خاص قرار گرفته و این رفتاری تبعیضآمیز است. آنهم در شرایطی که حجم منابع دولت اعم از بودجه عمرانی و جاری و سایر درآمدهای آن به حدی است که می توانست برای بانکها از ویژگی خاصی برخوردار باشد.
مستخدمین حسینی با اشاره به اینکه بانکها در مقابل منابع دولتی و شرکتهای دولتی سودی پرداخت نمیکنند، گفت: گرچه دریافت سود از سوی دولت در مقابل منابع خود ممنوع است، اما در سویی دیگر امتیازات ویژهای از سوی بانکها به مدیران و کارکنان موسسات و شرکتهای دولتی در مقابل سپردهگذاری این منابع انجام میشود که قابل کتمان نیست. در این حالت هم بانک سود میبرد و هم دولت اما زمانی که قرار باشد حسابهای دولتی از شبکه بانکی حذف و در بانک مرکزی متمرکز شوند دیگر چنین امتیازهایی وجود نداشته و طبیعی به نظر میرسد که با عدم استقبال بانکها و دولت مواجه باشد.
وی همچنین با اعتقاد به اینکه در حال حاضر نظام بانکی ما وظیفه اصلی خود را فراموش کرده و مسئولیتهای آن در بانکهای مختلف تفکیک شده نیست، ادامه داد: اکنون به گونهای عمل میکنیم که انگار بانک توسعهای و تخصصی نداریم و همه تجاری شدهاند به طوری که حتی بانکهای خاص فعالیتهای اقتصادی هم تمام کارهایی که بانکهای تجاری انجام میدهند را در دستور کار دارند. پس تا زمانی که خلط فعالیت وجود دارد و روال دولتها و مجلسها نمیتواند تغییری در شبکه بانکی ایجاد کند نباید انتظار تعریف چارچوبی خاص برای فعالیت بانکها داشت. در این شرایط انضباط مالی دچار مشکل شده وبانکها تمرکز در فعالیت خود را از دست میدهند و انگاه است که برای دستیابی به منابع حجیمی مانند پولها و حسابهای دولت با یکدیگر رقابت کرده و حاضر به از دست دادن آن نیستند.
این کارشناس امور بانکی درباره اینکه با خارج شدن حسابهای دولتی از شبکه بانکی حجمی از منابع بانکها نیز از دسترس آنها خارج میشود و آیا میتواند چالشی جدید برای تنگای مالی آنها باشد، یادآورد شد: متاسفانه سیاستهای اقتصادی و نظام بانکی به گونهای است که از شفافیت لازم برخوردار نیست و خود موجب اثرات منفی بر وضعیت اقتصادی شده است این در حالی است که مروری بر وضعیت منابع بانکی نشان میدهد منابع آنها واقعی نیستند به طوری که از حجم بیش از ۱۰۰۰ هزار میلیاردی نقدینگی و سپردههای حدود ۹۰۰ هزار میلیاردی که در شبکه بانکی وجود دارد بخش قابل توجهی متعلق به دولت و مردم است پس بانکها نمیتوانند روی این پولها حساب کنند و در شرایطی که قرار باشد بخشی از آن خارج شود به طور حتم با مشکل مواجه می شوند.
وی یادآور شد بانکها باید به سمت کسب منابع و خلق پول از محل جدید رفته و تکیه خود را از پولهای مردم که باید سیال و روان باشد و یابرداشت از بانک مرکزی، بردارند نه اینکه آنرا به عنوان منبع تسهیلاتدهی و محل تخصیص اعتبارات خود قرار دهند.
منبع: ایسنا
95/7/30 - 09:46 - 2016-10-21 09:46:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]
صفحات پیشنهادی
حذف پول های خاص از شبکه بانکی
خبرگزاری ایسنا بعد از آنکه سالها بانکها با جذب منابع هنگفت دولتی از رسوب این پول استفاده کرده و در این جریان حواشی و چالش های بسیاری نیز رقم خورد سرانجام با اصلاح و تاکید قانون پولی و بانکی و الزام شورای پول و اعتبار حساب و کتاب دولتی در حال خروج از بانکها و انتقال برای تمرکیک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با فارس مطرح کرد افزایش سرمایه بانکها مشکل تنگنای اعتباری را حل نمیکند/ شباهت
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با فارس مطرح کردافزایش سرمایه بانکها مشکل تنگنای اعتباری را حل نمیکند شباهت شبکه بانکی ایران به بانکداری رانتی ژاپن قبل از جنگ جهانی دوم یک کارشناس اقتصادی با اشاره به قفل شدن منابع بانکی در قالب مطالبات معوق گفت به وجودآمدن مطالبات معوق نه تحتبانک مرکزی متهم ردیف اول بیسامانی شبکه بانکی
بانک مرکزی متهم ردیف اول بیسامانی شبکه بانکی تاكنون بارها و بارها به مشكلات چالشها آسيبها و فسادهاي موجود در شبكه بانكي اشاره شده است اما حال اين سؤال مطرح ميشود كه در زماني كه بيماري در شبكه بانكي رو به گسترش بوده است ن نویسنده هادي غلامحسيني تاكنون بارهاسودهای 24 درصدی برای پولهای خاص!
خبرگزاری ایسنا سود بانکی ظاهرا حداکثر تا ۱۵ درصد برای سپردههای مدتدار در شبکه بانکی رایج شده اما جولان رقیبی همچون صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان راهی برای دور زدن نرخهای موجود سود سپرده را تحتالشعاع قرار داده است اکنون بانکها بیش از حسابهای سپرده در مورد گشایش حساب درکارمزد خدمات بانکی گران شد/تخفیف ویژه بانکها به مشتریان خاص!
اختصاصی مهر کارمزد خدمات بانکی گران شد تخفیف ویژه بانکها به مشتریان خاص شناسهٔ خبر 3792050 - جمعه ۲۳ مهر ۱۳۹۵ - ۰۶ ۰۴ اقتصاد > اقتصاد جهان jwplayer display inline-block; بانک مرکزی در ابلاغیهای به بانکهای کشور تعرفه جدید کارمزد خدمات بانکی مصوب سال ۹۵ و نرخهای قابلسودهای ۲۴ درصدی برای پولهای خاص!
سودهای ۲۴ درصدی برای پولهای خاص سود بانکی ظاهرا حداکثر تا ۱۵ درصد برای سپردههای مدتدار در شبکه بانکی رایج شده اما جولان رقیبی همچون صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان راهی برای دور زدن نرخهای موجود سود سپرده را تحتالشعاع قرار داده است اکنون بانکها بیش از حسابهای سپرده در مبزرگترین بدهکار شبکه بانکی کیست؟
دولت همچنان در جاده بدهکاری به شبکه های می راند طبق آخرین آمار این بدهی رکورد 168 هزار میلیارد تومان هم پشت سر گذاشت به گزارش ایسنا بر اساس تازهترین گزارشی که بانک مرکزی از دارایی و بدهی سیستم بانکی منتشر کرده حجم بدهی دولت به این مجموعه تا پایان پنج ماهه ابتدایی امسال به بیشانهدام باند نفوذ در شبکه بانکی/ 11 نفر قبل از جابجایی میلیاردها تومان پول دستگیر شدند
انهدام باند نفوذ در شبکه بانکی 11 نفر قبل از جابجایی میلیاردها تومان پول دستگیر شدند دادستان عمومی و انقلاب اردبیل از انهدام باند نفوذ در یکی از بانکهای این استان خبر داد و گفت خوشبختانه با تلاش دستگاه قضایی و انتظامی این استان 11 عضو این باند قبل از جابجایی وجوه دستگیر شدنداز «بدهی۹۰هزارمیلیاردی درشبکه بانکی» تا «خبربنزین1200تومانی و تکذیب آن»
در پیمانه اقتصادی هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز همچون تغییرات در بازار طلا ارز نفت و تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم به گزارش تابناک اقتصادی پیمانه اقتصادی شانزدهمین روز از پاییز موضوعاتی همچون تغییرات هفتگی دلار یورو و درافزایش نرخ دلار و پوند و کاهش ارزش یورو در شبکه بانکی
افزایش نرخ دلار و پوند و کاهش ارزش یورو در شبکه بانکی تهران- ایرنا- بانک مرکزی امروز چهارشنبه نرخ برابری 39 ارز عمده را در برابر ریال اعلام کرد که بر اساس آن ارزش دلار آمریکا و پوند انگلیس به همراه 21 ارز دیگر نسبت به دیروز افزایش و قیمت 15 ارز از جمله یورو کاهش یافت و نرخ یوان-
اقتصادی
پربازدیدترینها