تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 30 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):كسى كه بر باطل سوار شود، مَركبش او را ذليل خواهد كرد. كسى كه از راه حق منحرف شود ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860924409




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اين وصيتنامه‌ها پيرهن يوسف‌هاي ماست


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اين وصيتنامه‌ها پيرهن يوسف‌هاي ماست
رضا نظيفي، جانباز و متخصص در حوزه ‌اي تي و شبكه است اما او را مي‌توان يك كارآفرين فرهنگي به حساب آورد چون دغدغه‌اي مهم در فرهنگ عمومي ما را رصد كرده است؛
نویسنده : حسن فرامرزي 


رضا نظيفي، جانباز و متخصص در حوزه ‌اي تي و شبكه است اما او را مي‌توان يك كارآفرين فرهنگي به حساب آورد چون دغدغه‌اي مهم در فرهنگ عمومي ما را رصد كرده است؛ انديشيدن و نوشتن به زبان فارسي. بخش اعظمي از تار و پود يك فرهنگ در نگارش متولد و متجلي مي‌شود و البته تمرين نوشتن حرفه‌اي و بافتن قوم‌ها، فاميل‌ها و خانواده‌ها به هم زماني است كه آنها بتوانند براي هم بنويسند.
اگرچه ما پديده نامه‌نگاري را در فرهنگ خودمان منسوخ شده مي‌يابيم و تصورمان اين است كه رسم نامه نوشتن در دنيا برافتاده اما اتفاقاً كشورهايي كه بسترهاي قوي ارتباطي و شبكه‌هاي مجازي دارند همچنان روي كاغذ براي هم نامه مي‌نويسند. تحقيقات نظيفي نشان مي‌دهد سرانه فرستادن نامه و كارت‌پستال در ميان جماعت اروپايي 600‌–‌400 نامه و كارت پستال در سال است، در حالي كه عموماً گمان مي‌كنيم سنت كلاسيك و قديمي نامه نوشتن در دنياي مدرن از بين رفته است. او به درستي متوجه شده است كه وفاق هر جامعه‌اي به مناسبات فرهنگي آن برمي‌گردد، آنجا كه انديشه‌ها فرصت ظهور پيدا مي‌كنند اما واسطه و ظاهركننده اين انديشه زبان آن جامعه است كه نبايد از دست برود. طرح رضا نظيفي با عنوان‌ «سلام شما كجايين؟‌» سال 94 در وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامي ثبت شده است. در حال حاضر فرهنگستان زبان فارسي و صدا و سيما با او در اجراي اين طرح همكاري دارند و مراحل تهيه «‌نامه‌هاي شرمنده‌» به مناسبت ايام محرم در گروه كودك و نوجوان شبكه دوم در حال انجام است. او همچنين در بخش ديگري از طرح با توزيع 140 هزار نامه بين 300 مدرسه در تهران - نامه‌هايي كه هيچ هزينه‌اي براي دانش‌آموز نداشته - از دانش‌آموزها خواسته به هر كسي كه دوست دارند در هر مقصدي نامه بنويسند.
اما يكي از مهم‌ترين اهداف اين جانباز دفاع مقدس از اجراي اين طرح، احياي نامه‌هاي رزمندگان و وصيتنامه‌هاي شهداي هشت سال دفاع مقدس بوده است كه به قول او بهترين ظرفيت براي آشنايي نسل جوان با آرمان‌هاي انقلاب و آموزه‌هاي اصيل اسلامي را دارند اما هم‌اكنون در آرشيوهاي اداري يا شخصي خاك مي‌خورند در حالي كه مي‌توان با روش‌هايي خلاقانه و در قالب طرحي منسجم در اختيار نسل نوجوان قرار دارد.
احيا و بازطرح مفاهيم و آموزه‌هاي وصيتنامه‌هاي رزمندگان و شهدا جزئي از طرح جنابعالي است. ارتباط نامه و وصيتنامه از منظر شما چگونه ارتباطي است؟
خب انسان وقتي نامه‌اي مي‌نويسد معمولاً تمركز مي‌كند تا با بهترين كلماتي كه در دايره واژگاني‌اش دارد اين كار را انجام دهد، حالا شما فكر كنيد كه وصيتنامه رزمنده‌ها در شرايطي كه آنها با شهادت فاصله چنداني نداشته‌اند به ويژه در شب‌هاي عمليات مي‌تواند عصاره و چكيده وجودي آنها باشد. خاطرم است يكي از شب‌هاي عمليات كه اعزام مي‌شديم به خط، هر كدام از ما در تاريكي شب داشتيم زندگي خودمان و نزديكان را مرور مي‌كرديم، فرصتي براي مرور همه آن ارزش‌هايي كه در شرايط عادي در ذهن ته‌نشين مي‌شود اما در چنين لحظه‌هايي كه انگار فاصله شما با مرگ به مويي رسيده است خودش را نشان مي‌دهد. در اين لحظه‌ها بهانه‌اي براي تزوير وجود ندارد و انسان انگار با خود حقيقي و خالص‌اش روبه‌رو مي‌شود. ما در چنين لحظه‌هايي بود كه وصيتنامه‌هايمان را مي‌نوشتيم، بنابراين يك نوع عصاره‌گيري از روح رزمنده‌ها در اين وصيتنامه‌ها به چشم مي‌خورد. وصيتنامه رزمندگان و شهدا منبع بسيار ارزشمندي است كه از شهدا به يادگار مانده و حفظ و نگهداري و حتي اطاعت از آن براي همه ما واجب است. شما آن حالت آرامش، وقار و طمأنينه را در وصيتنامه رزمنده‌ها و شهدا مي‌بينيد. خب با جمع‌بندي اين نامه‌ها مي‌توان به بخشي از احساسات و واقعيات دوران هشت سال دفاع مقدس پي برد.
خودتان بهتر از بنده مي‌دانيد كه نزديك به سه دهه از پايان جنگ مي‌گذرد و نمي‌توانيد انتظار داشته باشيد كه اسناد مربوط به اين جنگ به ويژه، نامه‌هاي رزمنده‌ها دست نخورده باقي مانده است تا در اين طرح مورد استفاده قرار بگيرد. به اين محدوديت توجه كرده‌ايد؟
بله، شما امروز فكر مي‌كنيد كه مثلاً 30 سال از جنگ گذشته و نسل‌ها عوض شده و پدر و مادر بسياري از شهدا از دنيا رفته‌اند و همه چيز فراموش شده است اما وقتي مي‌رويد و از نزديك بررسي مي‌كنيد مي‌بينيد هنوز اغلب خانواده‌هاي شهدا نامه‌هاي پاره‌هاي تن شان را در خانه‌هاي خود نگه داشته‌اند. مي‌بينيد كه اين نامه‌ها مثل پيراهني است كه اين پدرها، مادرها، خواهران و برادران شهدا عطر شهدا را به واسطه آن كلمات و رد قلم شان روي كاغذ استشمام مي‌كنند و وسيله‌اي براي تسكين جاي خالي آنهاست.
البته با وجود اينكه بنياد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس كارهاي بسيار خوبي در اين زمينه انجام داده اما بخش اعظم و قابل توجهي از اين وصيتنامه‌ها كه حاوي والاترين ارزش‌هاي انساني از ايثار، جهاد و ولايتمداري و شهادت هستند جمع‌آوري نشده است و مي‌توان با گردآوري تك به تك اين نامه‌ها كه هر كدام گوشه‌اي از دايره‌المعارف جهاد و ايثار است، اين فرهنگ غني را به نسل‌هاي آتي منتقل كرد و اجازه نداد شكافي ميان اين آموزه‌ها و فرهنگ جهاد ايجاد شود. بررسي‌هايي كه ما انجام داديم نشان مي‌دهد ما براي اين كار وقت زيادي نداريم، همچنان كه شما هم اشاره كرديد اسناد و منابع اين فرهنگ شفاهي براي هميشه در دسترس ما نيست. طبق بررسي‌هايي كه انجام شده خانواده‌هاي رزمندگان، شهدا و ايثارگران در اين 30 سال متأثر از گذر زمان دچار تحول نسلي و مهاجرت شده‌اند. خانواده‌هايي كه در آنها پدر و مادر از دنيا رفته‌اند، خانه‌هايي كه تخريب و بازسازي شده است، خانواده‌هايي كه به محلات و شهرهاي ديگر كوچ كرده‌اند. ما نمي‌توانيم انتظار داشته باشيم خانواده‌هاي ايثارگران در اين تحولات همه اسناد را دست اول براي ما نگه دارند، چون به مرور بسياري از عكس‌ها و نامه‌ها ممكن است در اين مهاجرت‌ها و نوسازي‌ها از بين برود يا گم شود بنابراين خوب است كه ما بتوانيم اين منابع ارزشمند را پيش از آنكه دير شود نجات دهيم.
راهكار شما در اين زمينه چيست؟
براي اينكه به اين پرسش شما جواب بدهم، اجازه بدهيد به مقدمه‌اي كه مرتبط با اين پرسش است اشاره كنم. ما امروز مي‌بينيم كه فضا و شبكه‌هاي مجازي تا چه اندازه در زندگي روزمره مردم جايشان را باز كرده‌اند در حالي كه متأسفانه ذهنيت اكثر ما هنوز تهديد دانستن آنهاست. در اينكه اين شبكه‌ها مي‌توانند حاوي آسيب‌هايي هم باشند ترديدي نيست اما موضوع اينجاست كه ما تا چه اندازه ظرفيت‌هاي اين فضا را خوب رصد كرده‌ايم و به ويژه در انتقال آموزه‌هاي اصيل انقلاب با ادبياتي جذاب از آنها بهره برده‌ايم. اينها را عرض كردم كه بگويم يكي از شيوه‌هاي استفاده از ظرفيت شبكه‌هاي اجتماعي راه‌اندازي كمپين‌هاست. ما البته اغلب با ديد سلبي به كمپين‌ها نگاه كرده‌ايم و به يك معنا هم حق داشته‌ايم چون اين ظرفيت گاه در اختيار شبكه‌هاي ضد‌انقلاب و نظام قرار گرفته است اما به شيوه ايجابي هم مي‌شود به اين موضوع پرداخت. در اين راستا ما آماده تشكيل كمپين «نامه‌هاي عشق و ايثار‌» هستيم تا به اين واسطه از ظرفيت خانواده‌هاي شهدا و ايثارگران كه طبيعتاً متأثر از تحولات فناوري در شبكه‌هاي مجازي حضور دارند بهره ببريم تا به اين وسيله ميراث مكتوب شهدا، ايثارگران و رزمندگان حفظ شود.
بعد از جمع‌آوري نامه‌هاي جنگ دقيقا چه اتفاقي خواهد افتاد؟
اين كار در حال حاضر با همكاري و تأييد فرهنگستان زبان و ادب فارسي انجام مي‌شود و نامه‌هاي جمع‌آوري شده تحويل مراكز نگهداري اين نامه‌ها خواهد شد. البته با مراكز و مؤسسه‌هاي مرتبط در حال مذاكره هستيم كه حمايت آنها را نيز جلب كنيم. اين حركت يك حركت كاملاً مردمي و يك فراخوان عمومي است، مثل كمپين‌هاي مردمي كه به منظورهاي مختلف راه‌اندازي مي‌شود و انتظار داريم عموم مردم و شخصيت‌هاي هنري كمك كنند. اين كار بر زمين مانده است و اگر امروز اقدامي نكنيم نامه‌هاي موجود در خانواده‌ها از بين خواهد رفت. من احساس مي‌كنم همانطور كه در بحران‌هايي مانند كمبود آب، كاهش مصرف انرژي، جلب نظر مردم به فلان بيماري و... خود مردم اقدام به راه‌اندازي فراخوان‌هاي مردمي مي‌كنند، ما هم مي‌توانيم به صورت مردمي اين كار را انجام دهيم و نامه‌هاي شهدا را كه متعلق به خودمان است جمع‌آوري كنيم و تحويل مؤسسات و نهادهاي ذيربط بدهيم. همچنين پس از جمع‌آوري نامه، نمايشگاهي از آثار منتخب برگزار خواهد شد و در نشريات مختلف نيز به چاپ خواهند رسيد. همچنين از نامه‌هاي جمع‌آوري شده براي نوشتن و طراحي فيلمنامه‌هاي مرتبط با حوزه دفاع مقدس استفاده خواهد شد. شروع اين كار در هفته دفاع مقدس 1395 بود و اميدوارم در هفته دفاع مقدس 1396 بتوانيم نتايج اوليه آن را ارائه نماييم.
اين كار به سازماندهي نسبتاً كلان و قابل‌توجهي نياز دارد. شكل جمع‌آوري اين نامه‌ها به چه صورت خواهد بود؟
ما از مخاطبان خواسته‌ايم و مي‌خواهيم نامه‌ها يا رونوشت نامه‌ها يا هر بخشي از نامه‌ها را - چون داخل نامه‌هاي شخصي ممكن است مطالبي نوشته شود كه نويسنده يا گيرنده نامه مايل نباشد افشا شود - به هر شكلي كه صاحب آن صلاح مي‌داند - به آدرس تهران صندوق پستي 13185- 1133 يا از طريق شماره شبكه اجتماعي – 09121858157 - رونوشت يا عكس آن را ارسال نمايند، همچنين پست الكترونيكي [email protected] هم مي‌تواند پذيرنده رونوشت اين نامه‌ها باشد.
يكي از سؤالاتي كه ممكن است براي مخاطب پيش آيد اين است كه اجراي چنين طرحي قاعدتاً به منابع مالي قابل توجهي نياز دارد. آيا تاكنون سازمان يا مؤسسه‌اي فرهنگي از طرح حمايت مالي كرده است؟
متأسفانه خير، من حتي هزينه‌هاي تكثير فراخوان‌ها براي توزيع در «‌جشنواره فيلم مقاومت‌» را از منابع شخصي‌ام پرداخت كرده و تمام هزينه‌هاي اجراي طرح از يك سال گذشته تا به الان را به صورت شخصي پرداخت كرده‌ام و به نوعي از كارهاي حرفه‌اي خودم نيز جا مانده‌ام. البته نبايد از كنار حمايت‌هاي معنوي جناب آقاي دكتر حداد عادل رياست محترم فرهنگستان زبان و ادب فارسي در طول يك سال‌و‌نيم گذشته و همكاري شبكه‌هاي تلويزيون كه مجال معرفي طرح را فراهم كردند به سادگي بگذريم.
برنامه‌هاي مناسبتي طرح براي دو ماه محرم و صفر چه خواهد بود؟
براي ايام محرم و صفر، طرح «‌نامه‌هاي شرمنده» ‌را با همكاري يكي از شبكه‌هاي سيما در دست اجرا داريم كه طرح مستقل و بزرگي است. در اين برنامه سعي داريم كودكان و نوجوانان را تشويق كنيم كه براي پي بردن به اهداف قيام امام حسين(ع) و راز ماندگاري عاشورا مطالعه كنند و در قالب نامه دعوت از امام حسين(ع) براي ما بنويسند. همانطور كه مي‌دانيد حركت امام حسين(ع) از مدينه به سمت كوفه با نامه‌هايي انجام شد كه در برخي متون تعداد آن را به 12 هزار و تعداد امضا‌كنندگان را بيش از 30 هزار ذكر كرده‌اند. مردمي كه اين نامه‌ها را نوشتند امام خود را تنها گذاشتند اما نامه نوشته شده بر نوشته‌ها ماند، همانند آب فرات كه شرمنده لب‌هاي تشنه امام و يارانش شد، نامه‌هاي نوشته شده نيز شرمنده امام شدند. از بچه‌ها دعوت مي‌كنيم نامه‌اي به امام حسين(ع) بنويسند اما سعي كنند در طول زندگي شرمنده اين نامه نوشته شده نباشند. اين فراخوان به صورت تيزر تهيه و پخش خواهد شد. اميدوارم با عنايتي كه حضرت سيدالشهدا(ع) داشته‌اند بتوانيم اين طرح را به شكل مناسب اجرا نماييم تا ما نيز شرمنده امام حسين(ع) نباشيم.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن