واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم:پرداخت زکات فطره بر خواندن نماز عید فطر اولویت دارد
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: در روایات از ائمه معصومین(ع) آمده است که پرداخت زکات فطره بر خواندن نماز عید فطر اولویت دارد، یعنی بهتر است نخست زکات فطره را بپردازیم و سپس در نماز عید فطر حاضر شویم.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، عید فطر، روز رها شدن از بندهای گناه و نافرمانی و پاک شدن از هر نوع پلیدی است؛ روزی که تطهیر در چشمه زلال رمضان، سر آغاز فصل جدید بندگی و طلوع خورشید فطر بر کیمیاى وجودمان را جشن میگیریم و بابت توفیق شرکت در مهمانی سراسر خیر و رحمت رمضان خداوند را شکر به جا میآوریم. عید فطر یکی از بزرگترین عیدهای مسلمانان است که در پایان ماه مبارک رمضان قرار دارد، اعمال و عبادات فراوانی برای این روز وارد شده است که پیرامون این اعمال و دعاهای ویژهای که درباره این روز آمده است با آیتالله عباس کعبی از اعضای جامعه مدرسین قم به گفتوگو پرداختیم. فارس: چرا روز نخست شوال را عید فطر نامیدهاند؟ کعبی: عید در اسلام به معنای جشن گرفتن توفیق الهی در انجام بندگی خداست؛ بیشتر عیدها در اسلام، در آغاز یا پایان یک دوره بندگی و عبادت واقع میشود، مانند عید قربان که پس از پایان مناسک حج قرار دارد یا عید غدیر که سرآغاز امامت مسلمین است. عید فطر در پایان یک دوره جهاد با نفس، روزهداری، تعبد و کسب تقوا است و «فطر» از کلمه افطار گرفته شده و به معنای پایان دوره روزه داری است و مسلمانان در این روز، نباید از خوردن و آشامیدن امساک کنند. فارس: مهمترین اعمال در روز عید سعید فطر چیست؟ کعبی: پرداخت زکات فطره خیلی مهم است تا حدی که در روایات از ائمه معصومین(ع) چنین آمده که پرداخت زکات فطره بر خواندن نماز عید فطر اولویت دارد، یعنی بهتر است اول زکات فطره را بپردازیم و سپس در نماز عید فطر حاضر شویم. مورد قبول واقع شدن روزههای ماه مبارک رمضان در گرو پرداخت زکات فطره است، همانطور که نماز بدون ذکر صلوات مورد قبول واقع نمیشود، روزههای ماه رمضان هم بدون پرداخت زکات فطره از کسانی که زکات فطره بر عهدهشان است مورد قبول واقع نمیشود. در روایت از ائمه معصومین(ع) ذکر شده است که اگر کسی زکات فطرهاش را پرداخت نکند دربارهاش بیم آن وجود دارد که مرگ سزایش شود. یکی دیگر از اعمال مهم عید سعید فطر خواندن نماز عید فطر است؛ بر اساس نظر برخی از فقها نماز عید در عصر غیبت واجب نیست و با حضور امام معصوم نماز عید فطر واجب میشود، اما بعضی از فقها هم نظرشان این است که در زمان برپایی حکومت اسلامی که ولی فقیه در اجرای احکام اسلام توانمند است، بعید نیست که نماز عید فطر واجب باشد. مداومت بر اذکار با فضیلت این روز مانند «الله اکبر، اللَّه اکبر، لا إله إلّا اللَّه و اللَّه اکبر، اللَّه اکبر و للَّه الحمد، اللَّه اکبر على ما هدانا» نیز فضیلت دارد. یکی دیگر از اعمال فطر دید و بازدید و به جا آوردن صله رحم است و یاد کردن از مرگ و آخرت نیز جزء اعمال باطنی عید فطر است.
مجموعه دعاها و آدابی که برای این روز نقل شده است همگی فضیلت بسیاری دارد و خوب است هر کسی به قدر توانش هر مقداری از آنها را انجام دهد. فارس: پیام نماز عید سعید فطر چیست؟ کعبی: نماز عید سعید فطر نماد تعبد، همبستگی و اتحاد اعضای جامعه اسلامی و شکر به درگاه خداوند است بابت توفیق عبادت و بندگی که در ماه مبارک رمضان نصیبمان کرد. خواندن نماز عید فطر همچنین موجب آمرزش گناهان و قبولی اعمال میشود. اگر نماز عید فطر به امامت امام مسلمین یا به امامت کسی که منسوب از امام مسلمین باشد خوانده شود ثواب بیشتری دارد و بیشتر فقها حضور در نماز عید فطر را لازم میدانند. فارس: چطور پیببریم در رمضانی که پشت شر گذاشتیم آمرزیده شدهایم یا خیر؟ کعبی: باید به درون خود بنگریم که آیا روحیههایمان عوض شده است یا خیر؛ اگر انسان از معصیت دور بوده و نسبت به انجام گناه بیرغبت شده باشد، میل درونیاش به تلاوت و عمل به قرآن و انجام نماز و سایر عبادتها و همچنین توجهش به احکام الهی بیشتر شده باشد یعنی تحول باطنی و معنوی پیدا کرده است و نشانه قبولی اعمال او در ماه مبارک رمضان و رشد تقوا در درونش است. یکی از مهمترین اهداف انجام عبادات در ماه رمضان، کسب تقوا و انجام بندگی است، همچنین اگر انسان احساس کند خشوعش در برابر خداوند بیشتر شده است این نشانه کسب تقوا و قبولی اعمال او در ماه مبارک رمضان است. اگر کسی بعد از رمضان هنوز به انجام عبادات خدا بیتفاوت بود و امواج خودستایی را در درونش احساس میکرد، نشانه عدم تحول باطنی در او و بینتیجه بودن روزههایی است که در این ماه گرفته است. یکی دیگر از ملاکهای سنجش تغییرات معنوی، عاطفه و رقت قلب است، اگر کسی اکنون رقت قلب، محبت و علاقهاش به اهل بیت(ع) بیشتر شده باشد نشانه تأثیرگذار بودن عبادات او و قبولی اعمالش در ماه مبارک رمضان است. فارس: چه دعایی کنیم در این روز که بهترین نعمتها نصیبمان شود؟ کعبی: خواندن دعای قنوت نماز عید سعید فطر جامع دعاها در این روز است و اگر این دعا را بخوانید تمام برکات را متوجه خود خواهیم کرد. ------------------------------ گفتوگو : فاطمه جمالزاده ------------------------------ انتهای پیام/2258/ط20
95/04/16 :: 09:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]