واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهداوقاف فراغت؛ محور گمشده نهادهای فرهنگی در دماوند
غنیسازی اوقاف فراغت در ایام تابستان امروز یکی از محورهای گمشده نهادهای فرهنگی در شهرستان دماوند است.
به گزارش خبرگزاری فارس از شرق استان تهران، غنیسازی اوقات فراغت مختص به سن و قشر خاصی از افراد جامعه نیست و یکی از موضوعات مهمی است که باید مورد توجه مسؤولان مربوطه قرار گیرد. اوقات فراغت به معنای بیکاری نیست، بلکه فعالیت اختیاری است که مایه آرامش افراد را فراهم میکند و مربوط به زمان بیکاری نبوده و خود نوعی کار است که با مفاهیم تفریح، آرامش و رفع خستگی ارتباط مستقیم دارد. اوقات فراغت و برنامهریزی در این زمینه از آنجایی مورد اهمیت قرار میگیرد که زمینهساز ارتباطات درونگرایی و مانع از چالشهای اجتماعی همچون افسردگی و ... باشد. اوقات فراغت نیازمند فضایی است که با روزمرگی ما فاصله دارد و فرصتی را برای رشد اجتماعی و شکوفایی اجتماعی افراد به ویژه جوانان و نوجوانان فراهم میکند.
*مسؤولان تعریف درستی از شادی ندارند/ اغلب دستگاهها به برنامههای اوقات فراغت بیتوجه هستند با آغاز ایام تابستان و تعریفهای متفاوت ادارههای مرتبط از اوقات فراغت در زمینه فراهمسازی مطلوب برنامههای فراغتی برای دانشآموزان، جوانان و نوجوانان سلیقه را با برنامههای فراغتی یکی میکنند که این رویه، رویه نادرستی است. از آنجایی که میتوان سبک زندگی انسانی را از روی اوقات فراغت شناسایی کرد، چگونگی پر کردن اوقات فراغت نکته حائز اهمیت است که در این راستا مهمترین دغدغه برای ارتقای زندگی مردم در نظر گرفتن برنامهریزیهای لازم در زمینه پر کردن اوقات فراغت افراد است. از سوی دیگر در راستای پر کردن اوقات فراغت، ایجاد فضاهای پاک و شاد در جامعه برخی مسؤولان تعریف درستی از شادی ندارند و اکنون در جامعهای زندگی میکنیم با پاردوکسهای متفاوت که در این راستا نیاز است تا سازمانهای مردمنهاد در سطوح وسیع تشکیل شوند و فعالیتهای لازم را انجام دهند که در واقع اوقات فراغت بستر مطلوبی را در این زمینه فراهم میکند. اغلب دستگاهها به برنامههای اوقات فراغت بیتوجه هستند و در این راستا برنامههای مشخص، جذاب، بانشاط و با نتیجهای را در نهادها و بخشهای متفاوت ارائه نمیدهند.
*افزایش حس مسؤولیت بین جوانان با استعدادیابی فرهنگی ورزش و برگزاری ورزشهای همگانی به عنوان عنصری سالمساز و با بهرهگیری از ظرفیتهای فرهنگی به همراه پویایی، جزئی از برنامههای اوقات فراغت میتواند باشد تا در این راستا با بررسی نگرش جوانان تصمیمات بهینه گرفته شود. احیا و راهاندازی خانههای جوانان و استعدادیابی فرهنگی در نسلهای جوان میتواند خلاقیت، بهبود روابط اجتماعی و افزایش حس مسؤولیت را بین جوانان و نوجوانان افزایش دهد. تفکر خلاق بخشی از برنامهریزی برای برنامههای اوقات فراغت را تشکیل میدهد که با تفکر نکردن برخی مسؤولان مربوطه در این زمینه مواجهه هستیم و این افراد تنها خود را به تصمیم گرفتن محدود کردهاند، در حالی که تصمیم گرفتن در خصوص مناسبتهای روزمره بدون در نظر گرفتن زمان، موقعیت و خلاقیت یعنی فکر نکردن است. اهمیت اوقات فراغت تنها در محدوده و مکان خاصی از کشور محدود نمیشود، اما آنچه دغدغههای اجتماعی را به دنبال خواهد داشت عبور ساده برخی مسؤولان از این موضوع است.
*آمار هر ساله جذابیتی برای جوانان ندارد/ برنامههای اوقات فراغت به تابستان محدود شده است ستاد اوقات فراغت شهرستان دماوند در حالی برگزار شد که مسؤولان مربوطه تنها به ارائه کارهای خود بسنده کردند، اما آیا تنها ارائه آمار و برنامههای هر ساله و تکراری میتواند برای جوانان و نوجوانان جذابیت و شادی را به همراه داشته باشد در صورتی که اوقات فراغت تنها محدود به سن خاصی نمیشود و تمام مسؤولان موظف هستند در این زمینه برای تمام افراد برنامههای اوقات فراغت را در نظر بگیرند. اجرای برنامههای اوقات فراغت نیازمند تعامل و همکاری تمام نهادهای مربوطه با یکدیگر است تا مسؤولان بتوانند در تمام طول سال برنامههای مدونی را برای افراد در نظر بگیرند. دماوند از جمله شهرستانهایی است که برنامههای اوقات فراغت آن تنها در ایام تابستان و کلاسهای محدود خلاصه شده است و شاهد تکرار برنامههای مختلف در حوزهای آموزشی و فرهنگی هستیم و این روند تا جایی ادامه پیدا میکند که از میان 18 ادارهای که میتوانند متولی اوقات فراغت باشند در نهایت تعداد محدودی برنامهای به عنوان برنامههای فراغتی برای افراد تنها در سنین مشخص و دانشآموزان در نظر میگیرند. با توجه به نقش فرهنگی مساجد همچنان شاهد منبرگریزی برخی جوانان و دور شدن آنها از فضاهای معنوی و دینی مساجد هستیم که این موضوع نیز با توجه به در نظر گرفتن الگوها و کلیدهای اساسی اوقات فراغت سهم عظیم خود را در جذب جوانان و نوجوانان از دست میدهند.
*افتتاح نخستین پیست اسکی روباز به دست رئیس ارشاد دماوند در این میان با توجه به فعالیت هشت ساله هیأت اسکیت شهرستان دماوند نخستین پیست روباز شهر دماوند باید به دست رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهرستان من باب در نظر گرفتن برنامههای فراغتی برای علاقهمندان افتتاح شود؛ بنابراین در این میان بیبرنامگی سایر ارگانها در این شهرستان به چشم میخورد، زیرا متولی فرهنگ باید نخستین پیست روباز شهر را افتتاح کند و برنامه خاصی با عنوان اوقات فراغت از سوی اداره ورزش و جوانان شهرستان دماوند ارائه نشود به جزء برنامههایی که همه ساله توسط هیأتهای ورزشی به اجرا میرسیدند. از سوی دیگر شهرداریها نیز سهم عمدهای را در خصوص تأمین اوقات فراغت جوانان و نوجوانان دارند که بیشک در این ایام سرگرم برنامههای عمرانی خود هستند و جوانان شهر را به فراموشی میسپارند و بخش اجتماعی شهرداریها غیرفعال عمل کرده و تنها متولی پرداخت هزینههای سایر برنامهها میشوند و خود بدون خلاقیت و تفکر اقدامی را در این زمینه انجام نمیدهند. جوانان و نوجوانان شهرستان دماوند در ایام تابستان برای تأمین اوقات فراغت خود حتی نمیتوانند به مراکز حرفهآموزی مراجعه کنند؛ زیرا در دو دوره متوالی حرفهآموزی و فضای آموزشی تنها برای اتباع افغانستانی در نظر گرفته شد. از سوی دیگر جوانان نمیتوانند خلاقیت، استعداد و تفکر خود را مانند برخی مسؤولان رها کنند و برای مدیریت برنامهها و ارتقای سواد خود به تهران روی میآورند که امیدواریم در این راستا نیز مدیران استانی شرایط مطلوبی را برای جوانان و نوجوانان شهرستان دماوند در مراکز و فضاهای آموزشی اوقات فراغت در شهر تهران فراهم کنند. انتهای پیام/67019/ز40
95/04/13 :: 12:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]