واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جستوجو براي يافتن آدمهاي جنگ در عكس
عكاسي جنگ، عرصهاي است كه در دفاع هشت ساله ايران با عراق بيش از اينكه به شكل نظاممند پا بگيرد از طريق افرادي ظهور يافت كه براي خود رسالت يك رزمنده را فرض ميكردند.
نویسنده : جواد محرمي
سعيد صادقي جزو اين افراد است كه بخشي از حافظه تصويري دفاع مقدس مديون نگاه كنجكاوانه و البته مسئولانه اوست. «چشم جنگ» عنوان مستندي به كارگرداني يوسف حاتميكيا و مهدي برجيان و تهيهكنندگي ابراهيم حاتميكيا است كه به موضوع دلدادگي صادقي به سوژههاي عكسهايش پس از بيش از 25 سال از آن دوره ميپردازد. اين مستند پنجشنبه شب طي مراسمي در موزه سينما رونمايي شد.
سعيد صادقي عكاسي است كه پس از گذشت بيش از دو دهه از جنگ دلش براي آدمهاي درون عكسهايش تنگ شده است و سرنوشت آنها و اينكه الان در چه حالي هستند برايش مسئله شده است. او خود را جزو فراموششدگان عرصه دفاع مقدس ميداند و جستوجويي جذاب را براي يافتن سوژههاي عكسهايش آغاز كرده است. در ابتداي فيلم «چشم جنگ» صادقي در سالني كه قرار است نمايشگاه عكس او باشد، در حال الصاق عكسهايش به ديوار است. در ادامه فيلم عكسهاي نمايشگاهش را به دست ميگيرد و در گوشه و كنار كشور و دورترين مناطق به دنبال صاحبان عكسها ميگردد. برخي از آنها شهيد شدهاند، برخي نيز روزگار خوبي ندارند و در فقر و تنگدستي روزگار ميگذرانند. خودش به خبرنگار «جوان» ميگويد: «وقتي عكس يك شهيد را به دست مادرش ميرسانم و از او ميشنوم كه انگار پسرم برايم زنده شده گويي كه من هم از اين جمله مادر شهيد زنده ميشوم و براي ادامه زندگي حياتي دوباره ميگيرم. من عكسهاي جنگ را دوست ندارم، آدمهاي درون عكس را دوست دارم. دلم براي آن شخصيتهاي بيادعا و با صفا تنگ شده است و از اينكه در اين زمانه اين آدمها در اطراف ما زياد حضور ندارند، ناراحتم.»
فيلم گرفتن از يك آرتيست كار سادهاي نيست
نام ابراهيم حاتميكيا در عرصه تهيهكنندگي فيلم عنوان آشنايي نيست، اما او در اين مستند تهيهكنندگي فيلم پسرش را بر عهده گرفته است. كارگردان باديگارد به خبرنگار «جوان» ميگويد: اينكه از يك آرتيست فيلم بگيريد كار سادهاي نيست. زيرا او به قواعد كار به خوبي آشناست و هميشه پشت دوربين خود پنهان شده است و حالا چهار دوربين ميخواهند او را فاش كنند.
پيش از نمايش فيلم، حاتميكيا پشت تريبون ميرود. از شما درخواست ميكنم اين مستند را ببينيد و خودتان قضاوت كنيد كه كار خوبي است يا مستند ناقصي ساخته شده است. در روزهاي نخست آغاز فيلمبرداري بود كه يوسف به من گفت: سعيد صادقي شورش كرده. از او پرسيدم چه شده؟ گفت: ما با چهار دوربين مقابل منزل او حاضر شديم تا با تعقيب او فيلمبرداري كار را نيز انجام بدهيم ولي آقا سعيد تا از منزل خارج شد و ما را با اين دوربينها ديد، همه چيز را برهم زد. من به يوسف گفتم اينكه از يك آرتيست فيلم بگيريد، كار سادهاي نيست. اينجا هم به اين موضوع اشاره ميكنم كه واقعاً فيلم گرفتن از چنين افرادي كار سخت و دشواري است. زيرا آنها به خوبي به قواعد كار آشنا هستند.
حاتميكيا خاطرنشان كرد: سعيد صادقي به عنوان يك عكاس هميشه پشت دوربين خود پنهان شده و حالا با چهار دوربين آمدهاند و ميخواهند او را فاش كنند و من اين موضوع را خيلي خوب ميفهمم كه چرا او چنين واكنشي را از خود نشان داده است. بر اين اساس تيم سازنده مستند از همان روز اول تصميم گرفت تا آن وضعيت دوربينها را كنار بگذارد و تلاش كند خيلي ساده و معمولي با سعيد صادقي همراه شود و مستند «چشم جنگ» را تهيه و توليد كند.
تهيه كننده مستند «چشم جنگ» يادآور شد: بحث مهم مستند چشم جنگ ميتواند اين باشد كه آيا اساساً عنوان عكاس جنگ درست است يا عكاسان فقط در يك مقطع كار جنگي كردهاند. در حقيقت در اين مستند ميبينيم كه كارگردان وارد اين حوزه شده است.
مهمترين اتفاق مستند «چشم جنگ» ساخته شدن آن بود
در بخش ديگري از اين مراسم يوسف حاتميكيا، كارگردان فيلم با بيان اينكه بايد از سعيد صادقي، عكاس جنگ تشكر كنم كه به ما اجازه داد اين مستند در مورد او ساخته شود، توضيح داد: اين لطف پدرانهاي بود كه ايشان در حق ما كردند. از طرف ديگر از پدرم تشكر ميكنم كه لطف كردند و وارد پروژه شدند و اعتماد سعيد صادقي را جلب كردند و او هم اجازه داد تا ما فيلم خود را بسازيم. در حقيقت مهمترين اتفاق مستند «چشم جنگ» ساخته شدن آن بود.
حاتميكيا بيان كرد: واقعيت ماجرا اين است زماني كه من به همراه مهدي برجيان تصميم گرفتم، مستند جنگي بسازيم ابتدا با خود گفتيم، چكار كنيم البته قصد داشتيم تا مستندي آرتيستي بسازيم. بر اين اساس تصميم گرفتيم اين مستند را درباره يك عكاس جنگ بسازيم. بر اين اساس از بين عكاسان مختلف از آقاي سعيد صادقي خالصتر پيدا نكرديم. به عبارتي بهتر واقعاً سعيد صادقي همچون فاميلي خود صادق است. در مستند «چشم جنگ» غربت سعيد صادقيها و آدمهايي را كه او از آنها عكس گرفته بود، به خوبي ديديم زيرا با گذشت سالهاي زیاد از جنگ همه آنها فراموش شدهاند. حاتميكيا در پايان صحبتهاي خود بيان كرد: هم آقاي سعيد صادقي و هم آدمهاي داخل عكس او موضوع فيلمبرداري ما بودند و ما در زمان اين كار و ساخت اين مستند هم خنديديم، هم گريه كرديم و هم سكوت كرديم. البته ما به دنبال نشان دادن تمامي اينها در اين مستند نبوديم. حرف آخر من اين است كه آقاي صادقي عكاس جنگ شما سردار نسل پدران ما، نسل ما و نسل بچههاي ما هستيد.
بنابر اين گزارش مستند «چشم جنگ» كاري از سازمان هنري و رسانهاي اوج است و با رويكردي تازه در حوزه دفاع مقدس توليد شده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]