واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
آداب و رسوم مختلف ازدواج در کشورمان به چه صورت می باشند غالبا خواهر یا برادر بزرگتر و فرزند ارشد خانواده در اولویت برای ازدواج قرار دارد و تا آن ها ازدواج نکنند نوبت به خواهر یا برادر کوچکتر نمیرسد این معضل باعث ناکامی افراد زیادی در امر ازدواج و تشکیل زندگی مشترک شده است. ازدواج آداب و رسوم زیادی دارد که شاید همه آنها مثبت نباشند، برخی از رسوم دست و پا گیرند و برخی آسیب زننده. یکی از این قواعد که میتواند آسیب زننده باشد، اولویت ازدواج دختر بزرگ خانواده است. اگرچه این رسم در بسیاری از شهرها و خانواده ها رنگ باخته اما همچنان در خانواده های سنتی مشاهده میشود. گاهی اوقات پدر و مادرها می گویند که اگر خواهر کوچکتر زودتر شوهر کند، مردم می گویند که حتما خواهر بزرگتر ایرادی داشته است که شوهر نکرده است. شما فکر می کنید که اگر والدین بخاطر این علت مانع ازدواج خواهر کوچکتر بشوند چه اتفاقی می افتد؟ من احساسات پدرانه ی شما را درک می کنم ولی اگر ازدواج خواهر بزرگتر زیاد طول بکشد، آن موقع شما دو تا ناراحتی دارید : یکی ازدواج نکردن خواهر بزرگتر و دیگری ازدواج نکردن خواهر کوچکتر. پس ما نباید بگذاریم که بیش از این غم و غصه بردل شما بنشیند. بعضی خانواده ها وقتی می بینند که خواهر کوچکتر ازدواج کرده است یک نگاه بدبینانه به خواهر بزرگتر دارد. ما نمی خواهیم این دید را انکار کنیم. توجه کردن به این دید معضل شما را دو تا خواهد کرد.
وقتی شما بر سر ازدواج خواهر کوچکتر مانع ایجاد می کنید دو اتفاق می افتد: خواهر کوچکتر با خواهر بزرگتر بد می شود. و رابطه ی آنها بهم می ریزد.زیرا خواهر بزرگتر را مانع اصلی ازدواجش می بیند. اتفاق دیگر این است که وقتی خواهر کوچکتر بعد از مدتی که پدر و مادر تسلیم می شوند ،ازدواج می کند اگر بحرانی در زندگی اش ایجاد شود می گوید که تقصیر پدر و مادرم است که خواستگارهای دیگر را رد کردند و نگذاشتند که من با خواستگارهای بهتر ازدواج کنم، سن من بالا رفت و من مجبور شدم که با این خواستگار ازدواج کنم.
این سوال پیش می آید که چه کسی باید این نگاه ها را در جامعه عوض کنند؟ ممکن است که خواهر کوچکتر سن کمی داشته باشد، دراین صورت پدر و مادر می توانند با صحبت و گفتگو با خواستگار، مهلت چند ماهه بگیرند تا خواهر بزرگترازدواج کرد. ما می توانیم با خدا معامله کنیم .یعنی ما بعنوان پدر و مادر باید زمینه ی ازدواج فرزندان را فراهم کنیم. درست این است که الان دختر کوچکتر ازدواج می کند ولی ما از خدا می خواهیم که راه را برای دختر بزرگتر هم باز کند.
وقتی خواهر کوچکتر بعد از مدتی که پدر و مادر تسلیم می شوند ،ازدواج می کند اگر بحرانی در زندگی اش ایجاد شود می گوید که تقصیر پدر و مادرم است که خواستگارهای دیگر را رد کردند و نگذاشتند که من با خواستگارهای بهتر ازدواج کنم رسم و رسوم های زیبایی از گذشته مانده است که باید به آن احترام بگذاریم .ولی بعضی از رسم و رسوم ها اشتباه است. یکی از رسوم اشتباه همین ازدواج نکردن خواهر کوچکتر است . نه شرع و نه عرف این را قبول نمی کند. ما باید خط شکنی کنیم .اگر خانواده ای دختر کوچکتر را شوهر داد، ما باید این طور نگاه کنیم که خواهر بزرگتر خواستگار مناسب نداشته است. یعنی اولین چیزی که به فکر ما می رسد نباید این باشد که حتما خواهر بزرگتر ایرادی داشته است .البته حتما باید تحقیق و گفتگو را انجام داد. بعضی ها بدبینانه ترین فکر را می کنند و بعضی ها خوش بینانه ترین فکر را می کنند که هردو فکر اینها اشتباه است .ساده لوحی خوب نیست ولی صرف اینکه خواهر بزرگتر ازدواج نکرده است را با بدبینی نگاه نکنیم. خواهرهای بزرگتر هم با خدا معامله کنند و از خدا بخواهند که کسی را که مناسب آنها است سرراهشان بگذارد.
در این جا به ارائه راه حل هایی در دو سطح خانواده و کلان برای این مشکل(که دارای پشتوانه عقلی و دینی نیست و تنها از فرهنگی نادرست ناشی می گردد) می پردازیم:
الف) راهکارها در سطح خانواده
فاصله قرار دادن میان محرمیت و عقد رسمی خانواده ها می توانند با خواندن صیغه محرمیت مدت زمانی را به احترام دختر بزرگتر صبرکنند تا شاید زمینه ازدواج وی هم فراهم گردد و بعد مراسم عقد رسمی صورت پذیرد.
حفظ حریم خانواده توسط والدین والدین می توانند مانع دخالت افراد اعم از فامیل ویا دوستان در حوزه خصوصی خانواده شوند و با هرگونه دلسوزی و یا دخالت برخورد کنند. چرا که حظ حریم خانواده از آسیب ها از وظایف پدر و مادر می باشد.
گفت وگو با فرزند بزرگتر و توجیه وی صحبت و گفت و گو مهمترین ابزاری است که می تواند راه گشا باشد که البته فرد صحبت کننده باید منطقی و توجیه کننده حرف بزند و دلایل مخالفت دختر بزرگتر را بفمد و آن ها را رفع کند.
ب) راهکارهای کلان
آموزش های تربیتی به خانواده ها آموزش اصلی ترین ابزار برای اصلاح فرهنگ و رسوم است؛ در این موضوع می توان از طریق برگزاری کارگاه ها، همایش ها و سایر ابزارهای آموزشی خانواده ها را توجیه کرد و در راستای تغییر فرهنگی و اصلاح تابوی ازدواج دختر کوچکتر گام برداشت.
نقش رسانه ها رسانه های تصویری و مکتوب و خصوصا صدا و سیما باید از طریق برنامه های آموزشی، مباحث و سریال های مختلف عدم داششتن پشتوانه عقلی و شرعی این موضوع را بیان نمایند و ضمنا در کنار این موضوع به بیان راهکارهای حل مشکل ایجاد شده در خانواده ها را بیان نمایند.
پذیرش ازدواج به عنوان یک حق برای دختر ازدواج در خانواده ها باید به عنوان حقی برای دختر کوچکتر نیز شناخته شود به صورتی که عنوان شود که اگر دختر بزرگتر به هر دلیلی از امکان ازدواج برخوردار نبوده است با عدم توجه به موقعیت های ازدواج دختر کوچکتر او را نیز به سرنوشت ناخوشایند دختر دیگر گرفتار می کنیم. تبیان
31 شهریور 1395
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]