واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: چرا منارههای مصلای قم و مسجد جمکران به سبک سعودیهاست؟ + تصاویر
با مقایسه مناره مصلای قم و منارههای مساجد شاخص ایرانی فریاد فقدان هنر ملی به چشم میخورد و وضوح شباهت آن به منارههای بناهای سعودی به چشم میآید.
به گزارش مشرق، قضیه از این قرار است که عده ای از معماران در قم، خاکی که خود از هنر و فرهنگ غنی است، دست به سمت غیر دراز کرده و برای ساخت مناره مصلای آن، الگوی معماری سعودی را جایگزین گنجینه هنر عظیم خویش کرده اند، به گونه ای که مناره این بنا روح حاکم در معماری وهابی را با خود به خاک سرزمین متمدن ایرانی آورده و چشمان ناظران را از وادی هنر آشنا و شکوهمند خارج و راهی غربت می کند.
مناره مصلای قم- ایران
مناره مسجد النبی در مدینه-عربستان
فهم فقر هنر ملی در مناره عربی قم کار دشواری نیست؛ چرا که با یک نگاه به تصویر آن، فقدان شاخصه های معماری ایرانی کاملا مشهود است، شاخصههایی که به عنوان امضای هنرمندان برروی آثار آنان هویت ایرانی را به بنا هدیه میکند؛ مانند هنر کاشی کاری، پیچ تزئینی، طرحهای هندسی و غیره که البته هنر مقرنس و آجرکاری به عنوان مرکزیت هنر ملی در این حوزه عطا بخش عظمت و جلال ویژه ای به بنا است. خلا هنر مقرنس (در قسمت ماذنه) و هنر آجرکاری (که ازجمله هنرهای منحصر به فرد ایرانی است) ، تاسف حامیان فرهنگ بومی را به دنبال دارد و این هنر بی امضا را نزد هنردوستان بی اعتبار میکند.
همچنین علاوه بر اهمیت منارهها در ایستایی قوس ها و قرار گرفتن ۲ مناره در طرفین قوس برای جلوگیری از رانش آن که مانند پاسبان وظیفه محافظت از قوس را برعهده دارند، یکی دیگر از شاخصه های معماری اسلامی ،قرینه سازی است که مناره ها در مساجد نمایانگر آن به شمار می آیند، ولی تنهایی مناره مصلای قم غربت هنر ایرانی را در این بنا نشان میدهد.
مقایسه مناره ایرانی در مسجد امام خمینی(ره) اصفهان در عصر صفوی با مناره مصلای قم در عصر معاصر
یکی از آثاری که موید ایرانی بودن منارهسازی و هنر آجرکاری آن می باشد، منارجام است که در قرن ۱۲ میلادی ساخته شد که ارتفاع آن به ۶۵ متر میرسد و آجرکاری آن جلال و جمال شگفت انگیزی دارد، به گونه ای که شکوه آن توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. همچنین نخستین مساجد ایران که تاریخانه دامغان و مسجد جامع فهرج یزد است، هر دو دارای منارههایی هستند و با تکیه بر این شواهد است که ایران را در هنر منارهسازی صاحب سبک میدانند. حال روا نیست که کشوری که خود مبدع مناره است، امروز آن را از بیگانه تمنا کند!
منار جام از کهنترین میلمنارهای ایران
تقابل تفکر کهن و اندیشه نوین
مسجد خانه خداست و محلی برای عبادت. اما تغییر روح حاکم در بنای مساجد افول اندیشه را سبب شده و حال نوبت به سازهی آن رسیده است؛ بنای مذکور قم موید این امر است ولی مبدع آن نیست؛ بلکه پیش از آن شاهد بناهایی از قبیل منار مسجد جمکران هستیم که تهی بودن آن از هنر بومی و ملی حسرتش را در مقابل منارههای اصیلی چون منار بارگاه حضرت معصومه و حرم حضرت رضا و مسجد امام خمینی(ره) در اصفهان و خیلی مساجد دیگر برمی انگیزد.
مقایسه شکل ظاهری منارههای ایرانی در مسجد امام خمینی(ره) و حرم حضرت معصومه(س) با منارههای عربی مربوط به مسجد مقدس جمکران
شنبه, 27 شهریور 1395 ساعت 09:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]