واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: زنانه شدن اعتیاد زیر سایه ناآگاهی «اولین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار سوء مصرف کننده مواد مخدر» امروزبا حضور علی مؤیدی، جانشین دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، افتتاح ش
به گزارش تیتر شهر: او در این مراسم علاوه بر ابراز نگرانی از ابتلای زنان به مواد مخدر و افزایش این آمار اعلام کرده است که از 350 هزار معتادی که طبق آمار در کل کشور وجود دارد 10 درصد را زنان تشکیل داده اند و این آمار نسبت به گذشته ۲ برابر شده است.
او همچنین بیان کرده است که آنچه در حوزه اعتیاد روبهرو هستیم شیب گرایش خانمها به اعتیاد است که نسبت به گذشته تغییر کرده و شیب تندتری دارد که این موضوع ما را با مشکل روبهرو کرده است. این اولین باری نیست که مسئولان کشور نسبت به گرایش زنان به مواد مخدر ابراز نگرانی کرده و این مساله را از اعتیاد مردان خطرناکتر دانسته اند و موضوعاتی مثل جمعآوری زنان معتاد تجاهر،عقیم کردن آنها و حتی ایجاد مرکز اختصاصی برای نگهداری زنان معتاد چند وقتی است که از سوا مئولان مطرح می شود، اما موضوعی که هیچگاه به صورت شفاف مطرح نمیشود این است که علت این شیب تند چه چیزی است و عواملی که باعث تسریع این امر شده اند از کجا سرچشمه میگیرند.البته اظهارنظرهای غیرکارشناسانهای مثل رها شدن زنان در جامعه و شاغل بودن آنها مطرح شده است که از نظر جامعه شناسانه به هیچ وجه قابل اعتنا نیستند زیرا طبق آمار تنها 30 درصد از زنان جامعه ما را زنان شاغل تشکیل میدهند اما آسیبهای اجتماعی که بین آنها رواج یافته مانند اعتیاد آماری بیشتر از این را در بر گرفته است. در همین رابطه علی مویدی در مراسم دیروز گفته است که، اکثر زنانی که به مواد مخدر گرایش دارند به دلیل ظاهر زیبایی که روانگردان ها دارد به این سمت گرایش دارند. اما زهره ارزنی، فعال حقوق زنان درباره علت گرایش زنان به مواد مخدر صنعتی به میگوید: چیزی که مشخص است این است که علت گرایش زنان به مواد مخدر صنعتی تفاوت معناداری با علت گرایش مردان به این مواد ندارد. مواد مخدر صنعتی و روانگردانها به چند علت بین جوانان رواج پیدا کردهاند که مهمترین آن در دسترس بودن و استفاده راحتتر از آن است. البته میتوان چنین استدلال کرد که زنان فضای کمتری برای مصرف مواد مخدر دارند و طبیعتا به موادی روی میآورند که آسانتر و با کمترین دردسر استعمال کنند.
علی مؤیدی در ادامه صحبتهایش با بیان اینکه امنیت و سلامت دو نعمت بزرگ خدا هستند اضافه کرده است: کمتر اتفاق میافتد که این دو نعمت با هم از دست انسان خارج شود امروز با پدیده شوم مواد مخدر روبرو هستیم و موادمخدر اثبات کرده که هر جا باشد این دو نعمت را از انسان سلب میکند.
او در ادمه گفته است: روزی شاید فکر میکردیم که اگر کسی اقدام به مصرف موادمخدر میکند فردی خارج از خانواده و محیط بوده و پنهانی اقدام به مصرف میکند و این کار معمولا از آقایان شروع میشد اما امروز این پدیده شوم و مافیایی توانسته مرموزانه و هدفمند سنگرهای حیات بشریت را یکی پس از دیگری از انسان بگیرد.
امروز شاهد افتتاح اولین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار هستیم که نشان میدهد متاسفانه اگر روزی مواد مخدر تفننی از طرف آقایان مصرف میشد به دلیل غفلتهایی که صورت گرفت به درون خانواده نفوذ کرده است. مویدی در ادامه تاکید کرده است: همه ما اذعان داریم اگر روزی فردی مرتکب خطایی در گوشهای میشد امروز عمود و ستون خانواده مورد هدف قرار گرفته و نوزادی که هنوز به دنیا نیامده نیز اثرات این خطا را با خود همراه دارد و این موضوع نشان میدهد که چقدر از این آسیب و تهدید غفلت کردیم و الان باید به دنبال راهکارهایی برای موانع ورود این تهدید به محور اصلی خانواده باشیم. جانشین دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین یادآوری کرده است: در حقیقت امروز با تهدید بسیار پیچیده، مخوف و با سرعت وصفناپذیری و با یک لعاب زیبا، فریبنده و هدفمند که اساس حیات انسان را به خطر میاندازد مواجه شدهایم و باعث تأسف است که امروز از مرکزی بازدید میکنیم که به علت غفلت و عدم آگاهی کافی زنان مبتلا به بیماری اعتیاد شدند.
رواج مواد مخدر صنعتی خارج از تفکیکهای جنسیتی
مویدی در صحبتهایش به این نکته اشاره کرده است که اعتیاد پیش از این امری مردانه بوده،اما حالا متاسفانه و به علت غفلت مسئولان شاهد اعتیاد زنان همپای مردان هستیم و به نظر او باید با توجه به محور خانواده این مشکل حل شود. ارزنی در ادامه با اشاره به اینکه زنان در جامعه ایرانی بیشتر از مردان در خانواده نقش سرپرستی را ایفا می کنند می گوید: نگران کننده بودن اعتیاد زنان نسبت به مردان بیشتر به این علت است که اگر مرد خانواده دچار اعتیاد شود باز هم به جمع شدن خانواده و آسیب نرسیدن به فرزندان از طریق مراقبتهای مادر میتوان امیدوار بود اما زمانی که هردو نفر درگیر اعتیاد شوند دیگر خانواده را باید از دست رفته بدانیم. نکته بعدی میتواند تولد نوزادان معتاد باشد که در صورت اعتیاد مادر آنها هم از بدو تولد با اعتیاد به دنیا میآیند.
او یکی از عواملی که باعث روی آوردن جوانان جدا از تفکیک جنسیتی آنها به مواد مخدر صنعتی میشود را اطلاع رسانی ناقص و در بعضی موارد نادرست میداند و ادامه می دهد: ما به جای آنکه درباره آسیبهای اجتماعی که جوانان را تهدید میکند حقایق را بیان کنیم و آنها را از عواقب آن آگاه سازیم شروع به ساختن خط قرمزها میکنیم. در صورتی که همین خط قرمزها باعث روی آوردن جوانان به مواد مخدر شده است. تنها راه مبارزه با آسیبها این است که واقعیتها را به صورت شفاف بیان کنیم تا افراد خودشان تصمیم بگیرند. تابو ساختن منجر به این میشود که مدتی در برابر واقعیتها سکوت کنیم و بعد از آن مجبور شویم درباره آنها ابراز نگرانی کنیم. مسالهای که درباره اعتیاد زنان هم رخ داده است. مطمئنا این افزایش طی یک یا دو یال اتفاق نیفتاده و نتیجه سکوت و تابوسازی مسئولان است. حالا به جایی رسیده است که اگر بخواهند هم نمیتوانند درباره آن سکوت کنند.
زنان معتاد از پاتوقهایشان جمع آوری میشوند
جانشین دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین درباره نحوه شناسایی زنان معتاد در پاتوقها نیز گفته است: امروز همفکری و همراهی در حوزه درمان و پیشگیری به اوج خود رسیده و دولت توجه ویژهای نسبت به موضوع درمان اعتیاد دارد و شاهد شتاب خوبی در حوزه درمان هستیم البته مشکلات، موانع و اختلاف دیدگاههایی وجود دارد اما در رأس این موضوع همکاری خوبی صورت میگیرد و تلاش میکنیم با توجه به مسئله صیانت از خانواده و زنان بتوانیم ورود خوبی در شناسایی و جمعآوری زنان مبتلا در پاتوق ها داشته باشیم. البته با توجه به شرایط روحی و فیزیولوژیکی که زنان مبتلا دارند موضوع را کتمان میکنند اما در نظر داریم که از راههای مختلف نسبت به درمان این افراد ورود کنیم.
لازم به ذکر است که پیش از این همزمان با اجرای طرح معتادان متجاهر دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران اعلام کرده بود که در مرحله نخست جمع آوری معتادان متجاهر، زنان را جمع آوری نکرده و قصد انجام این کار را در مرحله اول ندارند و در مراحل بعدی اقدام به جمع آوری زنان معتاد متجاهر خواهند کرد. زهره ارزنی در پایان با اشاره به این که ساختار جامعه ایرانی ساختاری مردسالارانه است تاکید میکند: برای حل کردن مشکلات لازم است قبل از هر چیز تعصبات را کنار گذاشته و همانطور که به بعضی شغلها و جایگاه های اجتماعی مردانه نگاه میکنیم اعتیاد را از دید تفکیکی بیرون آوریم تا بتوانیم برای حل این مشکل به درستی و با اطلاع رسانی صحیح تصمیمگیری کنیم.
۱۷ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]